Săptămâna 13 de sarcină

Saptamana 13 de sarcina

Felicitări! Săptămâna 13 de sarcină marchează încheierea primului trimestru! Lași în urmă poate cea mai dificilă perioadă a sarcinii, critică din multe puncte de vedere. Pe lângă grețuri, oboseală extremă și stare generală de rău, ai avut de înfruntat incertitudinea și anxietatea legată probabilitatea unui avort spontan. Vestea bună este că toate acestea vor deveni în curând doar o amintire. Dacă ecografia de morfologie fetală și bitestul nu au ridicat semne îngrijorare, poți considera că ai trecut de marele hop.

Apropo, în cazul în care nu ai făcut încă ecografia de morfologie fetală și dublul test, trebuie să te grăbești puțin. Mai ai doar câteva zile la dispoziție pentru a le face. Limita superioară a intervalului recomandat pentru efectuarea acestora este de 13 săptămâni și 6 zile de sarcină. De ce? Pentru că după aceea translucența nucală nu mai poate fi măsurată, pliul nucal nemaifiind transparent (translucent).

În intervalul cuprins între săptămână 11 și săptămâna 14 de sarcină, fătul este într-un stadiu de dezvoltare optim pentru a efectua măsurători precise ale translucenței nucală. În această perioadă, grosimea translucenței nucale poate oferi informații valoroase despre riscul de anomalii cromozomiale, precum sindromul Down. Efectuarea bitestului și a ecografiei de morfologie fetală oferă timp prețios pentru a lua decizii informate, pentru a planifica și a efectua alte teste de screening sau de diagnostic, dacă este necesar.

Află mai multe despe aceste investigații de aici.

Bebe în săptămâna 13 de sarcină

Complet format din punct de vedere anatomic, fătul arată acum mult mai mult ca o ființă umană în miniatură. Ca să înțelegi mai bine despre ce scară vorbim, află că e cam cât o piersicuță. Are o lungime de aproximativ 7,5 cm și cântărește circa 30 g. Și dacă tot am făcut analogia cu piersicuța, trebuie menționat și faptul că asemenea fructului, are un fel de pufuleț pe scalp și în zona sprâncenelor.

Poate face pipi!

În săptămâna 13 de sarcină, bebe e ocupat cu înghițirea lichidului amniotic. Rinichii lui produc urină, care apoi este eliminată în sacul amniotic. El reciclează astfel volumul complet al fluidului în care plutește la fiecare câteva ore. Totodată, când înghite lichidul amniotic, bebe exersează și respirația.

Începe producerea meconiului

Nici sistemul digestiv nu stă degeaba! Pe măsură ce înghite tot mai mult lichid amniotic, apar și reziduurile. Vorbim de meconiu, acea substanță neagră și lipicioasă care se acumulează în intestinele fătului de-a lungul vieții intrauterine, devenind primul scaun al nou-născutului.

Noi începuturi

Ficatul și pancreasul încep să funcționeze, corzile vocale încep să se dezvolte, iar dinții și oasele încep să se întărească, în special oasele mai lungi și cele ale craniului. De asemenea, bebe începe să se miște mai viguros, dând din brațe și picioare, își suge degetul mare și poate strânge pumnii.

Corpul tău în săptămâna 13 de sarcină

Chiar dacă cel mai probabil nu porți încă haine de maternitate, cu siguranță ai lăsat într-un colț de șifonier hainele mai strâmte și ai trecut la ținute mai confortabile. De acum încolo, burtica va ieși tot mai mult în evidență și în curând nu o vei mai putea ascunde sub hainele largi. De fapt, uterul s-a mărit suficient de mult cât să iasă din perimetrul pelvisului. Asta înseamnă că începi pari însărcinată. În sfârșit, nu-i așa?

Dacă te simți pregătită, săptămâna 13 de sarcină poate fi un moment potrivit pentru a-ți anunța sarcina, dacă nu ai făcut-o deja. La locul de muncă, acest lucru îți poate aduce un anumit grad de ușurare atât în relația cu angajatorul, cât și cu colegii de serviciu. Nu doar că pui capăt speculațiilor și eviți privirile curioase, dar, în plus, te poți bucura de mai multă înțelegere și protecție.

Mare atenție la vergeturi!

Este posibil să începi să observi apariția unor dungi roz sau roșiatice pe abdomen, sâni, șolduri sau fese. Nimic neobișnuit! Aproape 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu vergeturi, sub o formă sau alta. Creșterea în greutate într-un ritm mai lent poate reduce riscul de apariție a vergeturilor sau, cel puțin, scade gravitatea acestora. De asemenea, este mai sănătoasă atât pentru tine, cât și pentru copilul nenăscut. Exercițiile fizice și aplicarea de creme și loțiuni speciale pot ajuta la prevenirea vergeturilor. Dacă acestea nu funcționează în cazul tău, nu-ți face sânge rău. Vergeturile se vor estompa după naștere.

Consultă medicul înainte de a utiliza produse fără prescripție medicală pentru tratarea vergeturilor. Multe substanțe din aceste creme pot fi absorbite de piele și astfel ajung în fluxul sangvin al mamei, ceea ce înseamnă că vor trece și la copil. Pentru a evita orice risc potențial, alege produse dedicate gravidelor, care au fost testate.

Pregătirea pentru alăptare

Nu poți simți asta, dar sânii tăi ar putea să fi început deja pregătirile pentru producția colostrului. Vorbim despre acel lichid galben și gros, bogat în substanțe nutritive care hrănește bebelușul în primele câteva zile după naștere. Pe lângă faptul că este foarte nutritiv și ușor de digerat, colostrul ajută și la stimularea eliminării meconiului (primele scaune ale bebelușului). Un alt rol foarte important al colostrului este acela de a oferi imunitate pasivă nou-născutului. Acesta conține o cantitate mare de anticorpi materni, care îi oferă micuțului protecție împotriva bolilor și infecțiilor în primele săptămâni de viață, până când sistemul său imunitar începe să se dezvolte și să producă propriile molecule protectoare.

Chiar dacă de colostru va fi nevoie de-abia după naștere, glandele mamare se pun la treabă încă de pe acum. Mai târziu, spre finalul sarcinii, ar putea chiar să curgă un pic de colostru din sâni, dacă aceștia sunt masați ușor.

Apar vene vizibile

Deoarece corpul tău produce cu 30 până la 50 la sută mai mult sânge în timpul sarcinii, venele îți măresc debitul și devin mai vizibile. Din săptămâna 13 de sarcină, este posibil să observi vene albastre și proeminente pe piept, sâni și burtă. De asemenea, este posibil să dezvolți varice în partea inferioară a corpului, pe măsură ce uterul crește. Din fericire, de obicei, acestea dispar sau se ameliorează după ce naștere.

Reapare pofta de mâncare

Dacă până acum ai suferit de grețuri matinale și aversiuni alimentare, din săptămâna 13 de sarcină poți observa o creștere a apetitului. Pe măsură ce revine pofta de mâncare, este posibil să apară și poftele pentru anumite alimente. Unii experți cred că poftele din timpul sarcinii ar fi legate de nevoile nutriționale ale femeii, pe când alții spun că acestea nu pot fi explicate atât de ușor.

Ți se poate înfunda nasul

Ai nasul congestionat în ultima vreme? Aproape o treime dintre femeile însărcinate au nasul înfundat din cauza hormonilor și a volumului crescut de sânge. Totuși, dacă ai febră, tuse, dureri în gât sau ganglioni inflamați, probabil că este vorba de o răceală sau de o altă infecție. Interesează-te în prealabil ce medicamente pentru răceală sunt sigure atunci în timpul sarcinii și consumă alimente bogate în vitamina C pentru a-ți menține sistemul imunitar puternic.

Ce ar trebui să planifici pentru a săptămâna 13 de sarcină?

Pe măsură ce se apropie de finalul primului trimestru, gravidele pot observa o creștere a libidoului. Este obișnuit ca partenerii de cuplu să se întrebe dacă sexul în timpul sarcinii este sigur. Trebuie să știți că bebelușul nu pățește absolut nimic. Dimpotrivă, ar putea beneficia și el un pic de valul de serotonină, endorfine și alte substanțe care-i conferă mamei starea de bine. Bebe este protejat de lichidul amniotic din uter, de abdomenul mamei și de dopul de mucus care sigilează colul uterin și ajută la oprirea infecțiilor. Așadar, pentru cele mai multe cupluri, este sigur să facă sex în timpul sarcinii. Există însă și situații când sexul trebuie evitat. În sarcină, abstinența este necesară dacă:

  • Ai antecedente de naștere prematură sau de travaliu prematur
  • Ai un istoric de avort spontan
  • Ai sângerări vaginale sau scurgeri vaginale inexplicabile
  • Ai placenta previa sau o placentă foarte joasă
  • Ai un col uterin incompetent sau colul uterin s-a dilatat
  • Există suspiciunea unei boli cu transmitere sexuală (fie că e candida sau altceva)
  • Ți s-a rupt apa (mai târziu în timpul sarcinii)

În concluzie, săptămâna 13 de sarcină reprezintă un punct de cotitură, marcând încheierea unei etape importante, numită primul trimestru. De aici încolo, bebe va continua să crească și să se dezvolte, cu fiecare zi care trece, pregătindu-se pentru minunata aventură a vieții împreună. Asigură-te că acorzi o atenție adecvată nevoilor tale, atât fizice, cât și emoționale, și bucură-te din plin de fiecare moment din această călătorie extraordinară către rolul de mamă.

Surse:

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/13-weeks-pregnant/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-13

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/13-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-13.aspxhttps://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-13/#:~:text=Your%20baby%2C%20or%20foetus%2C%20is,start%20to%20look%20more%20deliberate

Adoramami.ro