Săptămâna 15 de sarcină

Saptamana 15 de sarcina

Vești foarte bune la orizont! Din săptămâna 15 de sarcină, majoritatea gravidelor au parte de o așa-zisă „lună de miere”. Începe cea mai plăcută perioadă a sarcinii, când nu mai ai grețuri și stări de rău, nu mai ești slăbită și amețită și nici la fel de anxioasă ca în trimestrul I. În schimb, ești mai plină de energie, mai încrezătoare, te simți și arăți minunat.

Hormonii de sarcină îți fac o surpriză neașteptată în trimestrul II. Pe lângă faptul că-ți măresc decolteul de nu-ți vine să crezi că-i al tău, îți dau și un soi de strălucire aparte. Pielea pare că-ți întinerește, unghiile devin mai puternice, iar părul – mai bogat și mătăsos. Sună promițător, nu-i așa?

În ce punct al călătoriei te afli acum?

În săptămâna 15 de sarcină, ești în luna a patra. Aceasta cuprinde săptămânile 14 – 17 și face parte din trimestrul II, care include lunile 4-6 de sarcină. Sarcina durează aproximativ 280 de zile, respectiv 40 de săptămâni. Așadar, mai ai încă 25 de săptămâni sau poate un pic mai puțin ori mai mult. Bebe se poate naște și la 38 de săptămâni, dar și la 41 sau chiar 42 de săptămâni, fără a fi vreo problemă.

Bebe în săptămâna 15 de sarcină

Burtica ți se rotunjește vizibil, pentru că fătul crește rapid și se dezvoltă pe zi ce trece. Acum el are o lungime de aproximativ 10,1 cm, măsurat din creștet până la funduleț, sau de circa 16,7 cm, măsurat din creștet până în tălpi. Este cam cât un măr măricel. Și dacă tot vorbim de dimensiuni, trebuie menționat faptul că în săptămâna 15 de sarcină, picioarele copilului cresc mai mult decât orice altă parte a corpului, devenind mai lungi decât mâinile. De asemenea, corpul îi crește mai repede decât corpul. Prin urmare, micul omuleț începe să aibă proporții mai armonioase.

Pielea fină cere protecție

Cei mai mulți proaspeți părinți se minunează de cât de delicată este pielea nou-născuților. Ei bine, în săptămâna 15 de sarcină, pielea fătului este încă foarte fragilă și translucidă – vasele de sânge se văd cu ușurință prin ea. Pentru a fi protejată, suprafața ei începe să fie acoperită de lanugo, niște fire de păr subțiri, asemănătoare unui puf, dar și de o substanță vâscoasă numită vernix caseosa, produsă de glandele sebacee care însoțesc acele firicele. De acum și până la naștere, stratul protector format din lanugo și vernix îi va ține de cald bebelușului și va crea o barieră care izolează pielea de lichidul amniotic.

E numai ochi și urechi

Trăsăturile feței continuă să se contureze și bebe seamănă tot mai mult cu mogâldeața care urmează să vină pe lume. Ochii s-au mai apropiat și acum sunt la locul lor, la distanța potrivită. Ei sunt în continuare închiși, acoperiți de pleoape, însă devin sensibili la lumină. Urechile, în schimb, sunt încă foarte micuțe și nu au ajuns în poziția lor finală, deși au urcat destul de mult față de săptămânile anterioare. Altceva însă este demn de remarcat în ceea ce le privește.

Oasele interne ale urechilor – cele mai mici din tot corpul – s-au dezvoltat suficient de mult cât să-i permită micuțului să audă pentru prima dată! Astfel, începând cu săptămâna 15 de sarcină, el va putea să-ți asculte bătăile inimii, bolboroselile sistemului digestiv, dar și sunetul vocii tale. Acesta este un moment excelent pentru a începe să vorbești cu bebelușul. Nu ezita să-i cânți, să-i citești și să-i spui orice-ți stă pe suflet.

Descoperă gustul

În această perioadă, se formează papilele gustative, care până în săptămâna 20 de sarcină vor fi la datorie. Drept urmare, de-acum încolo bebelușul se va putea bucura și el într-o oarecare măsură de gustul alimentelor pe care le consumi. O parte din moleculele nutritive ajung din fluxul sangvin în lichidul amniotic și astfel bebe le poate simți gustul. De altfel, medicii recomandă gravidelor să aibă o dietă cât mai variată și din aceste considerente, pentru a-i permite fătului să ia contact cu o paletă cât mai largă de gusturi. Se consideră că această experiență a papilelor gustative în stadiul intrauterin poate fi de ajutor mai târziu, în procesul de diversificare a alimentației, bebelușul acceptând mai ușor noile gusturi.

Se antrenează de zor

În această etapă a sarcinii, bebe se mișcă tot mai mult și mai viguros. În cea mai mare parte a timpului – atunci când nu doarme, desigur – el se pregătește pentru viața extrauterină. Bebelușul lucrează la mișcările de respirație, de supt și de înghițire, astfel încât, atunci când va părăsi uterul tău confortabil, să aibă toate abilitățile necesare pentru a supraviețui. Mai mul, fătul tău are zilnic cursuri de aerobic: sare, se întinde, își mișcă degetele, își îndoaie brațele și picioarele, practică lovituri, face aplecări, răsuciri, își întoarce capul. Micul gimnast nu ratează nicio sesiune de antrenament.

Chiar dacă este foarte activ, bebe nu cântărește decât câteva zeci de grame deocamdată. De aceea, cel mai probabil încă nu îi simți mișcările. Cu atât mai mult dacă ești la prima sarcină. În general, gravidele simt primele mișcări fetale între 16 și 24 de săptămâni de sarcină.

Capacitatea de a simți aceste prime mișcări ale fătului poate fi influențată de greutatea mamei și mai cu seamă de stratul de țesut adipos din zona abdominală. De asemenea, femeile care au mai născut sunt, de regulă, mai senzitive. Ele pot identifica mișcările copilului – chiar și pe cele mai subtile – mult mai devreme. Unele dintre ele surprind aceste mișcări încă din săptămâna 14 de sarcină. Nu fi însă dezamăgită dacă nu le-ai sesizat încă. Majoritatea gravidelor simt mișcările copilului pentru prima dată abia după săptămâna 19 de sarcină.

Corpul tău în săptămâna 15 de sarcină

Multe femei spun că încep să conștientizeze cu adevărat că sunt gravide abia în momentul în care nu mai încap deloc în hainele obișnuite sau când alte persoane remarcă faptul că sunt gravide. Săptămâna 15 de sarcină oferă în multe cazuri această „oportunitate”. Burtica de gravidă nu mai poate fi trecută cu vederea! E posibil chiar să-ți dorești să o scoți în evidență. În acest sens, poți alege să îmbraci o bluză mai mulată pe corp sau una cu design sau vreun mesaj haios, care să dezvăluie stadiul sarcinii.

Monitorizează câștigul ponderal

Cel mai probabil ai spus deja adio grețurilor și aversiunilor alimentare din primul trimestru și ai început să te bucuri din nou de mâncare. Ba chiar ți-i crescut apetitul și nu eziți să-ți faci diverse pofte. Nu lasă lucrurile să-ți scape de sub control. Ai mare grijă cât mănânci și mai ales ce mănânci.

Dacă ai început sarcina cu o greutate normală, urmărește să nu iei mai mult de două kilograme pe lună până la finalul sarcinii. Ideal ar fi să iei în greutate în mod constant, cam câte o jumătate de kilogram pe săptămână. Vor există însă cu siguranță variații. Important este să nu te îndepărtezi prea mult de aceste ținte. Pentru a face acest lucru posibil, ține cont de semnalele de foame și sațietate. Nu ronțăi non-stop și în niciun caz nu mânca pentru doi. Reține că nu ai nevoie de mai mult de 340 de calorii în plus pe zi în al doilea trimestru. O modalitate bună de a aduce acest surplus de calorii în alimentație este să incluzi o gustare sănătoasă și plină de nutrienți.

Gingivita de sarcină, o problemă comună

Dacă atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară îți sângerează gingiile, nu te speria. Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate au gingiile inflamate, roșii și sensibile din cauza gingivitei de sarcină, o formă ușoară de boală a gingiilor. Aceasta este cauzată parțial de schimbările hormonale, dar și de creșterea fluxului de sânge de la nivelul gingiilor. Bacteriile din placa bacteriană profită din plin de această vulnerabilitate.

Trebuie să știi că gingivita poate evolua spre o infecție periculoasă a țesuturilor care susțin dinții, numită parodontită. Și mai grav este că cercetările au stabilit o legătură clară între aceasta și riscul de preeclampsie și travaliu prematur. Tocmai de aceea, este imperios să menții o igienă bucală riguroasă. Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, fără mișcări agresive însă. Folosește zilnic ața dentară și mergi la dentist pentru un control și o curățare temeinică.

Atenție la candidoză!

Dacă ai senzație de uscăciune și mâncărime vaginală, este posibil să fie vorba de candidoză. Este cel mai frecvent tip de infecție vaginală care apare în timpul sarcinii. De regulă, are drept cauză proliferarea unei un specii de Candida, numită C. albicans, un organism fungic ce face parte din flora normală. Vorbim de o levură oportunistă, care se înmulțește rapid în condiții favorabile, cum ar fi dezechilibrul florei vaginale apărut pe fondul scăderii capacității de apărare a sistemului imunitar.

Pe lângă senzația de uscăciune și prurit (mâncărime), semnele candidozei vaginale mai includ apariția unei secreții abundente albe, cu aspect brânzos, înroșirea vulvei, usturime și înțepături la urinare și disconfort marcant în timpul actului sexual. Nu neglija aceste simptome și adresează-te medicului care-ți urmărește sarcina, pentru un tratament adecvat.

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a candidozei vaginale, se recomandă respectarea unei serii de măsuri preventive, printre care:

Înlocuirea lenjeriei intime sintetice cu articole confecționate din bumbac, deoarece acestea permit absorbția umezelii și previn astfel dezvoltarea excesivă a candidei;

  • Evitarea purtării unei lenjerii intime strâmte;
  • Schimbarea regulată a absorbantului zilnic;
  • Folosirea produselor de igienă intimă cu pH neutru și fără parfum.

Surse:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-15

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-15.aspx

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-15/#:~:text=Your%20baby%2C%20or%20foetus%2C%20is,are%20now%20sensitive%20to%20light.

Adoramami.ro