Săptămâna 16 de sarcină

Saptamana 16 de sarcina

Odiseea sarcinii continuă. Ai trecut deja prin destule transformări – atât fizice, cât mai ales psihice –, astfel că săptămâna 16 de sarcină te găsește într-un binevenit echilibru emoțional. Corpul tău s-a obișnuit cu sarcina și cu furtuna hormonală la care este expus, motiv pentru care te simți mult mai bine din toate punctele de vedere.

Ai mai multă energie și este o idee bună să te bucuri din plin de această perioadă pentru a relua sau poate pentru a iniția unele activități, de la care a trebuit să-ți iei gândul în trimestru I. Poți merge la teatru, la film, poți face sport și nu în ultimul rând poți călători, fără stări de rău și alte neplăceri. De altfel, în cazul în care vă doriți să mergeți într-o vacanță specială înainte de a vă mări familia, acum este momentul optim pentru a o planifica. În trimestrul II, dacă sarcină decurge normal, te poți aventura chiar și în destinații mai îndepărtate. Consultă, totuși, medicul obstetrician înainte și evită zonele cu risc crescut.

Bebe în săptămâna 16 de sarcină

Ce face bebelușul în săptămâna 16 de sarcină? Crește! Fătul se dezvoltă acum într-un ritm accelerat, pe care-l menține pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru. În ceea ce privește funcția organelor interne, notabil ar fi câștigul suplimentar de țesut pulmonar, dar și faptul că inima pompează acum aproximativ 23 de litri de sânge în fiecare zi. Această cantitate va continua să crească pe măsură ce sarcina avansează și bebe se dezvoltă.

Coloana vertebrală și musculatura încă minusculă a spatelui capătă forță. Asta îi permite bebelușului să-și îndrepte capul și gâtul mai eficient. Și mușchii faciali sunt în plină dezvoltare, bebe exersându-i de zor, făcând fel și fel de grimase. Trebuie să știi însă că zâmbetele sau încruntările pe care e posibil să le observi în timpul ecografiei sunt mișcări aleatorii. Deocamdată, bebe nu are control asupra mușchilor.

Cât de mare e acum?

În săptămâna 16 de sarcină, micuțul are dimensiunile unui fruct de avocado, măsurând aproximativ 11,6 cm în lungime și cântărind în jur de 100 g. Fiind mai măricel, bebe are acum mișcările brațelor și picioarelor mai puternice. Dacă nu ești la prima sarcină, nu-i exclus să începi să le simți. Nu-ți face griji însă, dacă acest lucru nu se întâmplă. Majoritatea gravidelor simt mișcările fetale pentru prima dată undeva între 18 și 22 de săptămâni. Așadar, ai puțină răbdare și ține minte că ai șanse mai mari să le percepi atunci când stai jos sau când ești întinsă, în liniște.

Se dezvoltă văzul!

Ochișorii minunați, care te vor dezarma dintr-o singură privire, bifează o bornă foarte importantă de dezvoltare. Din săptămâna 16 de sarcină, apar primele mișcări oculare. În primă fază, mișcările sunt doar dintr-o parte în alta, bebe exersând mutarea privirii stânga-dreapta. De asemenea, acum bebe poate percepe lumina, chiar dacă are în continuare pleoapele închise.  

Devine tot mai chipeș

Micul omuleț are proporțiile corpului tot mai armonioase, iar trăsăturile faciale – tot mai bine conturate. În săptămâna 16 de sarcină Sub nasul bebelușului începe să apară canelura numită philtrum, acel mic șanț care conferă buzei superioare forma distinctivă de arc al lui Cupidon. Deși nu are un rol fiziologic anume, este important pentru armonia fizionomiei. În general, se consideră că un philtrum mai pronunțat se asociază cu o atractivitate mai mare a chipului.

Pe de altă parte, pielea continuă să fie foarte subțire – dacă ai putea arunca o privire în interiorul uterului, i-ai vedea vasele de sânge prin ea. Pentru că fătul nu are încă deloc grăsime, aceasta va rămâne aproape transparentă pentru o bună perioadă de timp. Se va îngroșa și se va dezvolta pe măsură ce sarcina se va apropia de final.

Bebe îți poate auzi vocea

Oasele minuscule din urechile fătului sunt la locul lor, ceea ce face probabilă posibilitatea ca bebelușului de să-ți audă „poveștile”. În general, se consideră că bebelușii își dezvoltă complet capacitatea de a auzi în mediul uterin până prin săptămâna 18 de sarcină. Nu ezita să-i vorbești sau să-i cânți micuțului. Pe lângă faptul că ajută la crearea unei legături mai strânse, este un exercițiu care-ți va folosi și după ce micuțul va veni pe lume.

Există mai multe studii care arată că nou-născuții recunosc sunetele la care au fost expuși în stadiu intrauterin. De exemplu, dacă au auzit un cântec anume cât erau în burtica mamei, reacționează la aceeași melodie după ce se nasc. De ce să nu ții cont de acest lucru și să nu-l obișnuiești cu cântecelele de leagăn de pe acum?

Se conturează scalpul

Dacă te întrebi cât de des și bogat va avea copilașul părul? Află că acest lucru se „decide” chiar acum. În săptămâna 16 de sarcină, se lucrează intens la formarea foliculilor de păr de la nivelul scalpului. Modelul format va rămâne toată viața și stabilește felul în care îi va crește micuțului părul. După naștere nu se mai formează foliculi noi de păr. Cu toții ne naștem cu toți foliculii de păr pe care îi vom avea vreodată.

Corpul tău în săptămâna 16 de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină, uterul crește cam în același ritm cu bebelușul, adică destul de repede! Prin urmare, burtica iese tot mai mult în evidență. În cazul în care nu ți-ai luat încă haine de maternitate, acum este momentul pentru shopping. În săptămâna 16 de sarcină, cele mai multe femei ajung în punctul în care nu mai pot ascunde sarcina, chiar dacă ar vrea.

Durerea de ligament rotund

Pe măsură ce dimensiunea și greutatea uterului crește, ligamentele rotunde care îl susțin se îngroașă și se întind. Din păcate, procesul poate fi însoțit de o durere ascuțită, de tipul unui junghi, pe una sau pe ambele părți ale abdomenului. Suferința e cunoscută cu denumirea de ligament rotund. Aceasta ar trebuie să se atenueze după ce te odihnești un pic. Dacă acest lucru nu se întâmplă și crampele continuă să fie supărătoare, cere neîntârziat sfatul medicului.

Pot apărea și durerile de spate

Multe femei încep să se confrunte cu dureri de spate, din această etapă a sarcinii. Mușchii abdominali slăbesc, pe măsură ce uterul se extinde, iar acest lucru pune o presiune suplimentară pe partea inferioară a spatelui. În același timp, schimbările hormonale slăbesc articulațiile și relaxează ligamentele care fixează oasele pelviene de coloana vertebrală, provocând instabilitate și durere. Exercițiile pe mingea de fitness, yoga prenatală sau simplul mers pe jos pot ajuta la întărirea mușchilor și la reducerea disconfortului. De asemenea, poți ruga partenerul sau o altă persoană dragă sa-ți facă un masaj ușor. Poți opta și pentru un masaj prenatal cu un practician.

Atenție la durerile de cap!

Fenomen des întâlnit în timpul sarcinii, durerile de cap sunt cauzate adesea de stres, deshidratare, lipsa somnului, reducerea cofeinei și, bineînțeles, schimbări hormonale. În general, ele sunt mai frecvente în primul trimestru și sunt din categoria cefaleelor de tensiune. Vorbim de acel tip de durere de jur-împrejurul capului.

Dacă survin în trimestrul al doilea sau al treilea, durerile de cap pot stârni îngrijorare. Cefaleea în această etapă, mai ales dacă este severă și e localizată în zona occipitală (la ceafă), ar putea fi un semn de preeclampsie. Aceasta este o complicație de temut a sarcinii, definită de hipertensiune arterială și pierderea proteinelor prin urină, care trebuie monitorizată cu maximă atenție.

Poți tinde să crezi că e puțin probabil să fi vorba de preeclampsie, dat fiind că are o incidență relativ scăzută, de 3-10%. Cu toate acestea, nu neglija riscurile și adresează-te medicului care te are în evidențe, în special dacă durerea de cap e puternică sau apare pentru prima dată în decursul sarcinii.

Mamamnezia, ceața mintală din timpul sarcinii

Se vorbește de un așa-numit sindrom al creierului de gravidă, caracterizat prin stări de confuzie și episoade de uitare. De exemplu, te poți duce la bucătărie pentru ceva și până ajungi să uiți de ce aveai nevoie sau pur și simplu să nu-ți mai amintești unele lucruri pe care le știai foarte bine înainte.

Cercetătorii au păreri contradictorii în ceea ce privește existența acestui sindrom, dar multe viitoare mămici raportează că au momente de distragere a atenției și probleme de concentrare. Nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru, dar pare să fie vorba de o combinație a efectelor stresului și anxietății, a oboselii și schimbărilor hormonale specifice sarcinii. Dacă ai dificultăți în a ține evidența lucrurilor de făcut în viața de zi cu zi, încearcă să-ți simplifici agenda ori de câte ori este posibil. De asemenea, poți folosi calendarul telefonului sau alte aplicații pentru a rămâne organizată.

Sfaturi și recomandări speciale

Pentru a asigura toate substanțele nutritive necesare bebelușului, dar și organismului tău, acordă o atenție sporită alimentației. Ai grijă să nu-ți lipsească din meniu sursele de proteine, carbohidrații complecși, dar nici grăsimile sănătoase. Pentru un aport optim de antioxidanți, consumă zilnic fructe și legume proaspete sau gătite cât mai simplu posibil. Salatele în care verdețurile sunt la loc de cinste trebuie să fie prezente în meniu, zi de zi. Pe lângă faptul că-ți fac plinul cu vitamine și minerale prețioase, îți furnizează doze substanțiale de fibre digestive, necesare pentru un bun tranzit intestinal.

În rest, mănâncă tot ce-ți face plăcere, dar încearcă să nu exagerezi, pentru a preveni o creștere exagerată în greutate.  

Nu evita arahidele

Cu excepția cazului în care te știi cu alergie, nu exclude din alimentație arahidele și produsele derivate, în ideea că-ți protejezi astfel copilul. Cele mai recente cercetări demonstrează contrariul. Potrivit acestora, consumul de arahide în timpul sarcinii nu crește riscul de apariție a alergiei la acest aliment la bebeluș. Dimpotrivă, o poate chiar preveni.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-16/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-16.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/16-weeks-pregnant

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/16-weeks

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/16/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-16

Adoramami.ro