Săptămâna 18 de sarcină

Saptamana 18 de sarcina

Ești tot mai aproape de jumătatea călătoriei! Săptămâna 18 de sarcină s-ar putea să-ți rămână în amintiri pentru totdeauna. Este foarte posibil ca pe parcursul ei să simți pentru prima data mișcările bebelușului. Majoritatea gravidelor le descriu drept o fluturare, o zvâcnire ușoară sau drept pocnetul unor floricele de porumb. Acestea vor deveni mai puternice și mai frecvente în timp.

Dacă nu le vei simți însă, mai ai un pic de răbdare. Se va întâmpla cât de curând! Primele mișcări fetale sunt percepute adesea între săptămânile 18 și 20, dar este perfect în regulă și dacă nu le vei simți decât în săptămâna 24 de sarcină. De-abia după aceea, e cazul să apară semnele de întrebare.

Oricum ar fi, e indicat să discuți cu medicul orice te neliniștește. Dacă testele și analizele de până acum au ieșit bine, dacă la ecografie bebe se prezintă în parametri optimi, înseamnă că nu ai motive de îngrijorare.

Triplu test sau chiar cvadruplu

Apropo de analize, săptămâna 18 de sarcină poate fi un moment oportun pentru efectuarea screeningului prenatal de trimetru II, zis și triplu test. Această investigație măsoară concentrația din sângele matern a trei substanțe specifice:

Alfa-fetoproteina (AFP) – o glicoproteină secretată de făt. Nivelurile anormal de mici sau mari pot indica riscul de spina bifida (defect de tub neural), anencefalie (dezvoltare incompletă a creierului) sau alte defecte ale tubului neural.

Estriol neconjugat (uE3) – un hormon estrogenic produs de placentă și făt. Nivelurile scăzute pot fi asociate cu anomalii cromozomiale, printre care și trisomia 18 (Sindromul Edwards).

Gonadotropina corionică umană (hCG) – un hormon produs de placentă. Nivelurile ridicate pot indica o posibilă trimsomie 21 (Sindromul Down) sau riscul de alte anomalii cromozomiale.

Dacă rezultatele acestui test indică un risc crescut, pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau ecografii foarte detaliate care examinează dezvoltarea creierului, a oaselor, a măduvei spinării, precum și forma canalului medular, rinichii, inima și alte organe vitale. Este important de reținut că triplul test poate oferi doar o estimare a riscului și nu poate diagnostica în mod definitiv anomalii congenitale.

La evaluările cuprinse în triplul test se poate adăuga o a patra, constând în măsurarea nivelului de inhibina-A, un hormon produs de placentă. Nivelurile anomale ale acestei substanțe pot fi asociate cu un risc mai mare de preeclampsie, hipertensiune arterială și diabet gestațional, dar și cu o greutate fetală mică la naștere, cu un risc mai mare de naștere prematură sau de prezență a unor anomalii genetice.

Bebe în săptămâna 18 de sarcină

Deși tu aștepți cu nerăbdare să-i simți zbenguielile, în interiorul tău bebe își vede sârguincios de antrenamentele zilnice. De fapt, nu ratează nicio o ocazie de a se întinde, a se răsuci și a încerca noi lovituri cu mânuțele și piciorușele. Pentru că încă are destul deloc, sare și se și rostogolește. E un gimnast în toată regula!

Cât de mare și cum arată acum?

În săptămâna 18 de sarcină, bebe are o lungime de aproximativ 14,2 cm. Este cam cât un ardei gras. Cât despre aspect, acesta are trăsăturile tot mai bine conturate. I se formează în continuare pleoapele, sprâncenele, genele, unghiile și părul. Urechile, nasul și buzele lui se văd foarte clar acum la ecografie. Apropo de urechi, acestea se deplasează în poziția finală și se detașează de cap.

Oasele urechii medii și terminațiile nervoase din creier se dezvoltă, astfel că bebe va auzi tot mai bine. El îți va asculta cu atenție bătăile inimii, bolboroselile intestinelor, dar și „susurul” sângelui care curge prin cordonul ombilical. El sau ea poate fi chiar speriat de zgomote puternice!

Și ochii bebelușului se dezvoltă. Chiar dacă încă sunt destul de îndepărtați, acum ei sunt orientați mai degrabă în față decât în lateral. Totodată, retina poate fi capabilă să detecteze fasciculul de lumină al unei lanterne, dacă o ții pe abdomen. Fascinant, nu-i așa?

Sistemul nervos se dezvoltă rapid

Ceva foarte important ce nu vei vedea la ecografie, dar care se petrece în săptămâna 18 de sarcină ține de funcționarea sistemului nervos. Rețeaua de nervi devine tot mai vastă și formează acum conexiuni mai complexe, datorită formării mielinei. Aceasta este o substanță albă, de natură lipidică (un fel de grăsime), care acoperă axonii neuronilor, creând o teacă protectoare, cu rol electroizolant. Acest înveliș ajută la accelerarea mesajelor de la o celulă nervoasă la alta și va continua să se formeze chiar și după ce bebe se va naște.

Stăpânește arta căscatului

Pentru că funcțiile cerebrale fac progrese, bebe devine mai îndemânatic și își diversifică paletă de mișcări și aptitudini. El poate acum să caște, dar și să sughită. Mai târziu, cu cursul sarcinii, vei putea chiar să-i simți sughițurile. În această perioadă, e posibil să-l surprinzi în fapt, doar dacă faci o ecografie. Cu puțin noroc, ai putea să-i întrezărești și acel adorabil căscat, dar și o umbră de zâmbet.

I se întăresc oasele

Până acum, scheletul bebelușului s-a tot dezvoltat, dar oasele lui erau încă moi. Din săptămână 18 de sarcină, procesul de osificare prinde avânt. Primele oase care trec prin acest proces sunt cele ale claviculei.

Spre deosebire de alte oase ale scheletului apendicular, acel set de oase care formează partea în mișcare a scheletului uman, clavicula se dezvoltă prin procesul de osificare intramembranară. În cadrul acestui proces, mezenchimul embrionar se acumulează la locul viitorului os și apoi se diferențiază direct în țesut producător de os. Din cauza acestei producții directe și timpurii de os, clavicula este primul os din corp care se întărește. Totuși, creșterea și mărirea claviculei continuă de-a lungul copilăriei și adolescenței. Clavicula va fi complet osificată de-abia după vârsta de 25 de ani.

I se dezvoltă plămânii

Săptămâna 18 de sarcină marchează o bornă de dezvoltare importantă pentru sistemul respirator. În cursul acesteia, în interiorul plămânilor, încep să se dezvolte cele mai mici ramuri terminale ale bronhiilor, numite bronhiole. La capătul acestor tuburi mici, care au un diametru mai mic de un milimetru, încep să apară alveolele pulmonare care, la rândul lor, se separă în structuri și mai mici, celulare, în formă de sac. Sacii alveolari, ziși și respiratori, reprezintă partea terminală a căilor respiratorii, prin pereții lor efectuându-se procesul de schimbare a gazelor. Până la nașterea bebelușului, acești saci vor fi înconjurați de mici vase de sânge care vor permite oxigenului și dioxidului de carbon să intre și să iasă din plămâni.

Are amprente digitale

Copilașul tău este cu adevărat unic acum. Acesta are deja formate amprentele unice pe vârfurile degetelor de la mâini, dar și de la picioare.

Componentele aparatului reproducător sunt definte

Dacă vei avea o fetiță, trebuie să știi că, din săptămâna 18 de sarcină, aceasta are trompele uterine și uterul poziționate la locul potrivit. Dacă în burtica ta crește un băiețel, acesta are organele genitale vizibile, care vor putea fi observate cu ușurință de acum încolo, la ecografie.

Corpul tău în săptămâna 18 de sarcină

Pentru că bebe crește, crești și tu. Uterul ți s-a mărit considerabil – e cam cât un cartof dulce măricel. Acum îl poți dibui la aproximativ 2,5 cm sub buric. Cum silueta ți s-a modificat vizibil, cei mai mulți oameni cu care intri în contact își pot da seama că ești însărcinată. Cu atât mai mult, dacă dacă porți haine de gravidă. Există însă multe alte schimbări care au loc și care nu se văd cu ochiul liber.

De pildă, sistemul tău cardiovascular face eforturi considerabile pentru a face față volumului mărit de sânge – cu aproape 50% mai mare! Drept urmare, e foarte probabil ai acum tensiunea arterială mai mică decât o aveai în mod obișnuit și să te confrunți frecvent stări de amețeală. Pentru a evita dezechilibrările sau chiar leșinul, este important să te asiguri că treci încet din poziția culcat/șezut în poziția în picioare. Dacă te vei ridica brusc, riști să amețești și chiar să ți se taie filmul și să cazi.

De asemenea, este posibil să observi apariția unei linii întunecate, fix pe mijlocul abdomenului. Aceasta se numește „linea nigra”, termen care provine din limba latină și care în traducere înseamnă „linie neagră”. Este vorba despre rezultatul creșterii nivelului de melanină care apare în mod obișnuit în această etapă a sarcinii. Linia se întinde, de obicei, de la ombilic în jos până la zona pubiană. Reprezintă un fenomen normal și nu necesită tratament sau îngrijire specială. Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că va dispărea de la sine la câteva luni după naștere.

Ia-o încet, la propriu!

În timpul celui de-al doilea trimestru, corpul tău eliberează relaxină, un hormon care, așa cum îi spune și numele, slăbește ligamentele care îți țin oasele împreună. În consecință, este posibil să te dezechilibrezi mai ușor atunci când mergi. Ce poți face? Să te miști mai cu atenție, mai ales la duș sau când urci treptele. Poate că acum efectele acestui hormon de sarcină te nemulțumesc, însă în timpul travaliului,  când vei munci din greu să scoți capul mare al bebelușului, îi vei mulțumi relaxinei că și-a făcut treaba.

Pregătește-te de apariția durerilor de spate

Uterul tot mai mare și în creștere continuă îți deplasează centrul de greutate. Mai exact, acum partea inferioară a spatelui este trasă în față, în timp ce abdomenul este împins în afară. Acest lucru ar putea să te ajute în a le da de înțeles celorlalți călători din mijloacele de transport în comun că ești însărcinată și că ar fi frumos să-ți ofere un loc pe scaun. În schimb, pentru mușchii spatelui nu-i deloc o bucurie.

Peste toate aceste se suprapune și impactul relaxinei. Aceasta relaxează inclusiv ligamentele care îți atașează oasele pelviene de coloana vertebrală, slăbind și articulațiile. Așadar, premisele pentru apariția durerilor de spate sunt asigurate.

Pentru a reduce durerea, încearcă să folosești un suport pentru picioare pentru a-ți ridica ușor picioarele atunci când stai jos. De asemenea, atunci când stai în picioare, pentru a scăpa de presiunea din partea inferioară a spatelui, pune unul dintre picioare pe un scaun jos, când acest lucru este posibil, desigur. O baie lungă și caldă poate face, de asemenea, minuni. La fel și un masaj ușor. În cazul în care durerile de spate sunt supărătoare, nu ezita să-i spui despre asta medicului.

Surse:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-18.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant

https://kidshealth.org/en/parents/week18.html

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-18

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/18-weeks

Adoramami.ro