Săptămâna 19 de sarcină

Saptamana 19 de sarcina

Sarcina își urmează cursul, bebe crește de la o zi la alta, iar corpul tău încearcă să țină pasul cu ritmul amețitor al dezvoltării lui. Parcă mai ieri făceai testul de sarcină, apoi a început vârtejul de emoții, nebunia primului trimestru cu toate analizele, investigațiie, așteptarea rezultatelor, plus stările de rău… Acum ești în plin trimestru doi – săptămâna 19 de sarcină marchează intrarea în luna a cincea! – și nu înțelegi când și cum ai ajuns aici. Ține-te bine, acesta e doar începutul! Vor mai fi multe astfel de momente, mai ales după ce se va naște copilul și iureșul zilelor se va înteți. Tocmai de aceea, încearcă să prețuiești fiecare clipă. Bucură-te din plin de tot ce ți se întâmplă în această perioadă absolut minunată a vieții.

Bebe în săptămâna 19 de sarcină

Lung de 15,2 cm în această săptămână și cu o greutate de 230 g, bebelușul are dimensiunile aproximative ale unui mango. Este mai mare și mai puternic, față de săptămânile anterioare. Totuși, pentru că încă nu are prea multă grăsime, dacă l-ai putea vedea, ți s-ar părea destul de „zbârcit”. Nu-ți face griji, micuțul va continua să ia în greutate până în ultimele săptămâni ale sarcinii și va fi rotunjor și frumușel înainte de naștere.

Se acoperă cu vernix

În săptămâna 19 de sarcină, bebe are pielea complet acoperită cu vernix coseosa. Vorbim despre o substanță formată din secrețiile glandelor sebacee și celule moarte ale pielii, a cărei denumire îi reflectă întocmai aspectul și consistența. Vernix este cuvântul în latină pentru „vernis” sau „lac”, în timp ce caseosa se traduce ca „brânză” sau „caș”.

Împreună cu lanugo, stratul de păr fin, ca un puf, de pe suprafața corpului, vernixul protejează pielea sensibilă a fătului de acțiunea lichidului amniotic. În plus, îi ține și de cald. Fără el, bebe ar fi „răzmuiat” la naștere. Închipuie-ți cum ți-ar arăta ție pielea dacă ai sta în apă timp de nouă luni și vei înțelege mai bine rolul acestui strat alb, brânzos. Vernixul se elimină pe măsură ce se apropie nașterea. Unii bebeluși însă, în special cei prematuri, sunt încă plini de vernix la naștere.

I se dezvoltă simțurile

În săptămâna 19 de sarcină, are loc un veritabil salt în ceea ce privește dezvoltarea senzorială a fătului. Pe parcursul acesteia, creierul lui desemnează zonele specializate pentru miros, gust, auz, vedere și atingere. Așadar, de acum încolo, bebe va putea experimenta senzații noi, bucurându-se de toate cele cinci simțuri de bază.

Aparatul genital e definitivat

Dacă ai o fetiță, aceasta are deja sistemul reproducător complet echipat. Vaginul, uterul și trompele uterine sunt toate la locul lor, iar ovarele conțin mai mult de 6 milioane de ovocite primitive. Acest număr va ajunge la circa 2 milioane până când se va naște și va reprezenta rezerva ei ovariană. Vârsta pubertății o va găsi cu doar aproximativ 400.000 de ovocite, care vor continua să se împuțineze progresiv, pe măsură ce va înainta în vârstă. Cu această informație în minte, gândește-te doar puțin la minunea pe care o făurești. În pântecele tău se află acum nu numai viitoarea ta fetiță, ci și potențialii tăi nepoți. La fel cum și tu ți-ai început povestea vieții în uterul bunicii, pe vremea în care mama ta era doar un fetus în dezvoltare.

Dacă ai un băiețel, acesta are testiculele formate. Ele secretă testosteron încă de prin săptămâna 10 de sarcină. Organele lui genitale externe continuă să crească, deși pot fi văzute deja cu ușurință la ecografie. Îl poți vedea în toată splendoarea, la următoarea vizită la medic. Asta, desigur, dacă nu se va ascunde, într-un acces de pudoare.

Alte lucruri interesante

Până în săptămâna 19 de sarcină, fătul și-a îmbogățit bagajul de aptitudini. El a învățat deja să facă grimase, să sugă, să înghită, să caște și să sughită. Mai târziu în timpul sarcinii, vei putea chiar să simți când va sughița. De asemenea, bebe a devenit mai îndemânatic și și-a diversificat paleta de mișcări, pe care vei începe să le simți tot mai bine și tot mai des.

De notat ar mai fi și faptul că fătul începe să doarmă și să se trezească în ritmuri mai regulate. Pentru că are simțurile activate, el se poate acum trezi la mișcări și zgomote.

Mai vrei o curiozitate? Poftim! Pielea de pe vârfurile degetelor de la mâini și de la picioare ale bebelușului tău a format deja modele distincte. Aceste amprente sunt acum permanente și unice, chiar și în cazul gemenilor identici!

Corpul tău în săptămâna 19 de sarcină

Silueta ta se schimbă din ce în ce mai mult. Este firesc să se întâmple acest lucru, dar trebuie să încerci să ții ritmul luării în greutate sub control. Nu exagera cu mâncarea și nici cu satisfacerea tuturor poftelor. În trimestrul al doilea, experții recomandă să mănânci cu aproximativ 340 de calorii în plus pe zi. Nu e nevoie de mai mult. Consumul unor gustări sănătoase între mese te va ajuta să atingi acest obiectiv și să-ți menții stabil nivelul de zahăr din sânge, astfel încât să nu-ți fie prea foame.

Gestionează arsurile gastrice

Uită de mâncarea picantă, chiar dacă îți place nespus de mult! În această etapă a sarcinii, chiar și o îmbucătură de pâine prăjită îți poate pune pe jar stomacul. Din păcate, arsurile gastrice sunt o problemă comună în rândul gravidelor. Și mai neplăcut este că e foarte posibil să te confrunți cu ele până la finalul sarcinii. Tocmai de aceea, e bine să înveți să le previi. În cazul lor, un gram de prevenție poate valora mai mult decât un kilogram de medicamente antiacide, deși e bine să le ții la îndemână și pe acelea.

Așadar, fă-ți un obicei din a mânca mai încet și a mesteca foarte bine înainte de a înghiți. Apoi, încearcă să eviți mesele copioase. Mănâncă mai des, dar în cantitate mai mică, pentru a reduce riscul refulării conținutului gastric în esofag. De asemenea, după ce termini de mâncat, stai în poziție verticală timp de câteva ore sau atât cât poți rezista. În poziția culcat, refluxul gastroesofagian e ca și asigurat. Și apropo de poziția culcat, e timpul să-ți umpli patul cu perne. Trebuie să dormi cu capul mai sus decât nivelul stomacului. Acest lucru va contribui și la reducerea sforăitului, o altă problemă care e posibil să-ți dea de furcă în această perioadă. 

Fii gata să faci față durerilor de spate și de ligament rotund

Pe măsură ce burtica îți crește, centrul de greutate se modifică, solicitându-ți tot mai mult mușchii spatelui. Drept urmare, e foarte posibil să ai parte tot mai frecvent de dureri supărătoare de spate, în special în zona lombară. Și aceasta nu este singura suferință care-ți poate umbri fericirea. Uterul în creștere determină ligamentele rotunde care-l susțin să se întindă din ce în ce mai mult, ceea ce poate provoca o durere ascuțită sau surdă în partea inferioară a abdomenului. De obicei, durerea apare pe o parte sau pe alta, fiind mai intensă atunci când îți schimbi poziția sau te ridici brusc. De regulă, le ameliorează considerabil. Adresează-te medicului, dacă durerea este însoțită de febră, frisoane, urinare dureroasă sau sângerare sau dacă aceasta este severă.

Verifică-ți palmele

În această etapă a sarcinii, multe femei constată că li se pigmentează unele zone ale pielii. Pe față, pot să descopere apariția unor pete pe obraji, pe frunte sau deasupra buzei superioare. Fenomenul poartă denumirea de cloasmă sau, mai pe înțelesul tuturor, de „mască de sarcină”. De asemenea, se poate observa apariția unei linii moronii pe mijlocul burții, care începe de la buric și coboară până la osul pubian. Și aceasta are o denumire specială – linia nigra.

În paralel, se produce și o întunecare a culorii mameloanelor, a pistruilor, cicatricilor, axilelor, coapselor interioare, dar și a vulvei. Toate acestea reprezintă „opera” hormonilor de sarcină. Mai există însă ceva la care puține gravide se așteaptă. În unele cazuri, excesul de estrogen poate determina înroșirea palmelor sau ale tălpilor. Așadar, dacă palmele tale arată dintr-odată ca și cum ai atins o tigaie fierbinte, nu te speria. Este vorba de eritemul palmar de sarcină. Va dispărea de la sine, după naștere.

Și apropo de mâini, dacă lucrezi la calculator toată ziua, acum este un moment bun să începi să faci câteva pauze pentru a face exerciții de întindere a încheieturilor. Multe femei se pot confrunta cu sindromul tunelului carpian în sarcină. Vorbim de o neuropatie de compresie a nervului median în zona încheieturii mâinii, care provoacă furnicături, amorțeală sau chiar durere la nivelul degetelor și palmelor,  dar și al brațelor.

Crește-ți aportul de fibre, dar treptat

Consumul unei cantități sănătoase de fibre în timpul sarcinii te poate ajuta să ții la distanță constipația. Ai însă mare grijă să nu exagerezi. Adăugarea unei cantități mari de fibre în dietă, prea repede, poate declanșa balonare, crampe și gaze. Cu siguranță nu-ți dorești acest lucru. Pentru a evita disconfortul, mărește aportul de fibre treptat, astfel încât organismul să aibă timp să se adapteze la noua normalitate. O poți face adăugând o linguriță de semințe de chia în iaurt sau poți consuma o mână de fructe de pădure la gustarea de după-amiază.

Surse:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-19

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/13-to-27/19-weeks/

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/19-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/19-weeks-pregnanthttps://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/19/

Adoramami.ro