Săptămâna 22 de sarcină

Gravida în săptămâna 22 de sarcină

Dacă nu ai făcut-o până acum, săptămâna 22 de sarcină este un bun moment pentru a începe să vorbești cu locatarul din burtica ta. Îi poți povesti orice dorești tu. E mai puțin important ce anume îi spui, cât faptul în sine că-i i te adresezi. Dacă nu te simți confortabil cu vorbitul, îi poți citi sau cânta. Ca să fie ritualul complet, nu ezita să-ți mângâi burtica – cel mai probabil, se va întâmpla în mod natural. În timp ce-i faci confesiuni sau îi cânți, poți duce răsfățul mai departe și să completezi mângâierile cu aplicarea unei creme hidratante. S-ar putea chiar să simți o fluturare ușoară în semn de răspuns. Totul face parte din procesul de creare a legăturii unice cu bebelușul tău nenăscut care, după cum îți poți da seama, se mărește pe zi ce trece.

Și apropo de dezvoltare, săptămâna 22 de sarcină reprezintă momentul ideal pentru efectuarea morfologiei fetale de trimestru II. Vorbim de o investigație imagistică importantă, prin care medicul se asigură că sarcină evoluează fără riscuri și bebe se dezvoltă corespunzător.

Morfologia fetală de trimestru II, pe scurt

Între săptămânile 20 și 24 de sarcină, ideal în săptămâna 22 de sarcină, gravidele sunt sfătuite să efectueze o ecografie specială, numită morfologia fetală de trimestru II. Acesta permite examinarea în detaliu a anatomiei fătului și poate face posibilă identificarea timpurie a unor anomalii sau malformații. Mai exact, medicul va evalua cu atenție inima, creierul, oasele, abdomenul și fața copilului.

Cum se face?

În general, examinarea se realizează printr-o ecografie transabdominală. Trebuie să ai în vedere însă că în unele cazuri, medicul poate opta și pentru o investigație transvaginală. Aceasta poate fi necesară pentru o evaluare precisă a unor zone mici care nu pot fi vizualizate prin alte metode sau dacă vizibilitatea în partea inferioară a uterului este redusă.

Înainte de a intra în cabinetul medicului, mergi la baie. Vezica urinară golită va ajuta la obținerea unei vizibilități mai bune. În cazul în care este necesară și o examinare transvaginală, vezica trebuie să fie complet goală pentru a facilita verificarea colului uterin și a uterului.

Iată ce anume va urmări să facă medicul în timpul acestei investigații:

  • va analiza structurile fetale și va efectua mai multe măsurători ale craniului, toracelui, coloanei vertebrale, abdomenului și membrelor superioare și inferioare, pe care le va compara cu parametrii standard, precum și cu măsurătorile anterioare (de la morfologia de trimestru I). Astfel, se va verifica dacă dezvoltarea bebelușului este normală.
  • va evalua lichidul amniotic, placenta, cordonul ombilical, zise anexe fetale. Starea acestora este un indicator important al dezvoltării fătului.
  • va examina fluxul de sânge și nivelul de oxigenare prin analiza Doppler.
  • va examina structurile materne: uterul, cervixul și anexele. Lungimea colului uterin sau prezența fibroamelor uterine pot indica un risc de avort spontan sau de naștere prematură.

Așadar, morfologia fetală din al doilea trimestru este crucială pentru sănătatea fătului, ajutând la identificarea malformațiilor și permițând medicului să verifice dacă dezvoltarea fătului este sănătoasă și normală. De asemenea, în cazul riscurilor de avort sau naștere prematură, se pot lua măsurile necesare pentru a le preveni.

Ce face bebe în săptămâna 22 de sarcină

Dacă vei face ecografia de morfologie fetală, vei avea ocazia să afli mai multe informații și curiozități chiar de la medicul obstetrician, dar și să-l vezi în plină acțiune. Cu puțin noroc, îi vei putea admira chipul – acel năsuc adorabil, bărbița delicată și gurița mică. Vei pleca și cu câteva poze neprețuite, de păstrat peste ani.

Micuțul are trăsăturile definite acum și cu siguranță te va emoționa să constați asta. Până și părul de pe cap începe să fie vizibil. Acesta este încă scurt și subțire, dar va deveni mai lung și strălucitor până la finalul sarcinii. Bebelușul are sprâncenele conturate, dar și lanugo (păr moale și fin pe corp) pe spate, urechi, umeri și frunte.

Cât de mare e acum

În săptămâna 22 de sarcină, bebe are mărimea unei păpuși mici, având circa 27,5 cm în lungime. Cât despre greutate, acesta se apropie de prima jumătate de kilogram, cântărind aproximativ 460 g. Ca să înțelegi mai bine, ia o pungă de spaghete în mână – cam la fel de mare e și bebe. Dacă o vei face în magazin, să nu te mire de ce se uită lumea lung la tine. Cu siguranță, te va acapara un zâmbet din acela „tâmp”, de la o ureche la alta.

Și apropo de dimensiuni, chiar dacă a crescut destul de mult în ultima perioadă, bebe încă mai are suficient loc în burtică pentru a se mișca în voie. Poziția lui preferată acum este cea „transversală”, adică de-a latul abdomenului tău. Oricum, și-o schimbă aproape tot timpul.

Trage cu urechea

În acest punct al dezvoltării, urechea internă a fătului este de mărimea unui adult. Acum bebe aude mult mai bine. El își poate auzi foarte clar vocea, precum și toate sunetele din interiorul corpului tău. Îți ascultă zgomotele produse de respirație, bătăile inimii, bolboroselile intestinale, dar și gâlgâitul sângelui. Aceste sunete vor deveni mai puternice pe măsură ce auzul bebelușului se îmbunătățește. El se va obișnuit într-atât de mult cu acest fundal sonor, încât, după naștere, e posibil să fie nevoie să-i pui zgomote asemănătoare, așa-zis „albe”, ca să se liniștească și să doarmă mai bine.

Începe să se îngrașe

Dacă până acum a fost, vorba ceea, numai piele și os, din săptămâna 22 de sarcină, adipogeneza – producerea de grăsime în organism – devine una dintre priorități. Sub pielea bebelușului începe să se formeze stratul de grăsime, astfel că atunci când se va naște să fie pregătit să facă față variațiilor de temperatură din mediul exterior. Și, bineînțeles, ca într-o bună zi să-i poți drăgăli mânuțele și piciorușele dolofane.

Are pumnișori mai puternici

Săptămâna aceasta, micuțul face progrese notabil în ceea ce privește dezvoltarea simțului tactil. În plus, capătă mai multă putere și îi crește forța de strângere a mâinii. Pentru a exersa această nouă abilitate și în lipsă de alte opțiuni, se va agăța din când în când de cordonul ombilical. Să nu-ți faci griji, nu se va întâmpla nimic în neregulă. Acesta este suficient de rezistent și nici bebe nu-i chiar atât de voinic. 

Se dezvoltă și simțul văzului

Retina ochilor este complet dezvoltată, astfel că bebe poate să vadă mai bine. El poate percepe lumina și întunericul mult mai bine decât înainte, chiar dacă încă ține pleoapele închise. Oricum, dacă nu îndrepți fasciculul de lumină al unei lanterne deasupra burții – lucru pe care îl poți face, de altfel – , pentru bebe e mai mult întuneric decât lumină în uter.

Corpul tău în săptămâna 22 de sarcină

Sarcina își urmează cursul și burtica îți crește tot mai mult. În săptămâna 22 de sarcină, uterul se află la aproximativ un centimetru deasupra buricului. Și nu este singurul care crește în aceste zile. Te-ai uitat în la picioarele tale? Repede, uită-te acum – înainte de a nu le mai putea vedea.

Asemenea multor femei însărcinate, vei descoperi că și picioarele ți se măresc. În bună parte, fenomenul poate fi atribuit edemului de sarcină. Vorbim de umflarea țesuturilor cauzată de retenția mai mare de apă. Mai există însă un motiv pentru care picioarele cresc în dimensiune în timpul sarcinii și, uneori, nu se mai micșorează după aceea. Îți mai amintești de relaxină, acel hormon de sarcină care slăbește ligamentele și articulațiile din jurul pelvisului ca bebelușul să poată veni pe lume? Ei bine, acesta nu face distincție între ligamentele pe care ai vrea să le slăbești, cum ar fi cele pelviene, și cele pe care ai prefera să le lase în pace, cum ar fi cele de la picioare.

Drept urmare, atunci când ligamentele din picioare sunt slăbite, oasele de sub ele tind să se depărteze ușor, ceea ce duce la creșterea cu jumătate sau chiar cu o mărime de pantof, în cazul multor femei, și la degete care se simt brusc inconfortabil de strânse. Așadar, nu-i exclus să fie nevoie să-ți cumperi încălțări noi. Nu te grăbi însă să-ți iei prea multe perechi. Există o probabilitate considerabilă ca lucrurile să revină la normal, la scurt timp după naștere.

Problemele cu tenul

Acneea în timpul sarcinii este foarte frecventă. Din păcate, aceasta poate apărea chiar dacă nu ai avut probleme cu tenul înainte. Cel mai probabil, ca urmare a schimbărilor hormonale legate de sarcină. Ai mare grijă însă ce soluții alegi pentru combaterea ei. Înainte de a folosi vreun tratament pentru acnee, discută cu medicul tău sau cu un dermatolog pentru a vă asigura că este sigur în sarcină. Multe tratamente pentru acnee nu sunt recomandate gravidelor, iar unul dintre cele mai populare – isotretinoina (un tip de retinoid) – poate provoca malformații congenitale grave.

Venele în pânză de păianjen

Ca și venele varicoase, telangiectaziile, zis și vene în pânză de păianjen, tind să apară în timpul sarcinii, ca urmare a creșterii volumului de sânge, precum și a uterului în creștere care creează o presiune suplimentară asupra sistemului venos.

Venele în pânză de păianjen sunt dilatații ale unor vase de sânge mici (0,5-1 mm) de la suprafața pielii, de obicei pe picioare sau pe față. Acestea pot avea un model asemănător unei pânză de păianjen sau unei raze de soare; pot arăta ca ramurile unui copac sau pot apărea ca un grup de linii subțiri separate, fără un model anume.

Spre deosebire de venele varicoase, venele în pânză de păianjen nu se umflă. Pentru a preveni apariția acestora, la fel ca și a varicelor, străduiește-te să faci exerciții fizice în mod regulat, ține picioarele mai sus de nivelul inimii, cât de des posibil. De asemenea, nu sta jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp fără a lua o pauză și/sau poartă ciorapi sau dresuri de compresive.

Crampele supărătoare

În a doua parte a sarcinii, multe viitoare mame au neplăcuta surpriză de a se pomeni cu crampe musculare. Cunoscute popular drept „cârcei”, acestea apar frecvent în trimestrele II și II, mai ales în timpul timpul nopții.

Creșterea uterului modifică centrul de greutate și curbura coloanei lombare, ceea ce poate duce la presiune asupra anumitor nervi din această zonă. În plus, uterul în creștere contribuie la încetinirea circulației la nivelul picioarelor din cauza compresiei exercitate asupra vaselor de sânge. Printre factorii principali responsabili pentru crampele musculare în sarcină se numără oboseala și deficiențele de minerale, în special de calciu și magneziu. Așadar, odihnește-te mai mult și ai grija că din dieta ta să nu lipsească sursele acestor micronutrienți importanți: lactate (iaurt, brânzeturi), semințe, nuci, banane, avocado, pește, cereale și pseudocerale, leguminoase.

De asemenea, nu neglija importanța hidratării corespunzătoare. Dacă în cazul mâncatului nu se susține ideea, în cazul consumului de apă, chiar trebuie să bei pentru doi. Acum, corpul tău are nevoie de un aport suplimentar de apă pentru a susține creșterea volumului de sânge și a putea transporta substanțele nutritive spre placentă.

Ce e de făcut când apare un cârcel? Întinde imediat mușchii gambei prin îndreptarea piciorului și flexarea degetelor de la picioare înapoi spre tibie. Apoi, masează ușor mușchiul afectat. Dacă ai cum, poți încerca să aplici căldură sau, cel mai bine, mergi un pic, pentru a pune sângele în mișcare și a încălzi mușchiul.

Diareea

În general, femeile însărcinate se confruntă mai des cu constipația, nu cu diareea. Cu toate acestea, diareea continuă să reprezinte o provocare relativ frecventă în timpul sarcinii. Motivele sunt, de regulă, cele obișnuite: igiena precară, unele alimente gătite sau depozitate necorespunzător etc.

În plus, unele femei raportează că au diaree ușoară la sfârșitul sarcinii, chiar înainte de a intra în travaliu. Dacă se întâmplă să ai scaune moi de trei sau mai multe ori într-o zi, înseamnă că ai diaree. Asigură-te că bei multe lichide (indicate sunt lichidele care conțin electroliți, cum ar fi bulionul sau băuturile pentru sportivi). În cazul în care situația o cere, poți lua și un preparat antidiareic, dar nu înainte de a consulta medicul sau farmacistul în legătură cu siguranța lui în sarcină. Dacă diareea durează mai mult de două zile sau dacă suspectezi ai putea putea avea o intoxicație alimentară, cere ajutor medical.

Surse:

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/22-weeks

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/22-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/22-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-22.aspx

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-22

Adoramami.ro