Încă ești în trimestrul II de sarcină, dar te apropii tot mai mult de începutul celui de-al treilea trimestru. Ultimul! Sunt mai puțin de patru săptămâni până la acest moment important. Să revenim la cel prezent, pentru că nu e lipsit nici el de importanță. Săptămâna 24 de sarcină marchează o piatră de hotar, fiind considerată cea în care fătul devine viabil pentru a supraviețui în mediul exterior. Astfel, dacă s-ar naște acum, prin cine știe ce conjunctură nefericită, bebe ar avea aproximativ 50% șanse de supraviețuire, acestea urmând să crească, pe măsură ce sarcina va avansa.
Bineînțeles că ne dorim cu toții să nu se ajungă aici, iar fătul să-și continue dezvoltarea în mediul propice acestui lucru – burtica ta! Și apropo de dezvoltare, în săptămâna 24 de sarcină se dă ultima strigare pentru efectuarea morfologiei fetale de trimestru II, asta dacă nu ai făcut-o deja. Este un examen ecografic detaliat, care poate ajuta la depistarea mai multor tipuri de eventuale malformații, printre care spina bifida (90% probabilități de identificare), probleme renale majore (84%), buză de iepure (75%), unele defecte cardiace, precum cele de valve, atrii, vase sau ventriculi (50%).
Tot acum poți programa sau chiar poți face testul de toleranță la glucoză orală (TTGO). În săptămâna 24 de sarcină se deschide fereastra de oportunitate pentru efectuarea acestui test important, care ajuta la diagnosticarea diabetului gestațional. Vorbim de un tip de diabet zaharat care apare pentru prima oară în sarcină și care poate determina complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Diabetul gestațional – factori de risc și comlicații
Dezvoltarea diabetului gestațional poate fi precedată de o intoleranță la glucoză existentă înainte de sarcină. De multe ori însă, aceasta apare direct în timpul sarcinii. De ce? Încă s-a stabilit cu exactitate, deși există unele teorii. Placenta furnizează fătului în creștere substanțe nutritive și apă. De asemenea, aceasta produce o varietate de hormoni pentru a menține sarcina. Unii dintre acești hormoni (estrogen, cortizol și lactogen placentar uman) pot avea un efect de blocare a insulinei. Acest efect contrainsulinic începe să se manifeste, de obicei, între 20 – 24 de săptămâni de sarcină.
Pe măsură ce placenta crește, se produc mai mulți dintre acești hormoni, iar riscul de rezistență la insulină devine mai mare. În mod normal, pancreasul este capabil să producă insulină suplimentară pentru a compensa această rezistență. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, poate apărea diabetul gestațional.
Factorii de risc majori
Diabetul gestațional apare mai des în cazul gravidelor care însumează mai mulți factori de risc. Aceștia includ:
- surplusul ponderal (IMC ≥ 25 kg/m²)
- istoricul familial de diabet zaharat
- prediabet (toleranță scăzută al glucoză)
- antecedentele personale de diabet gestațional (la o sarcină anterioare)
- vârsta (femeile care au mai mult de 25 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional decât cele mai tinere)
- nașterea anterioară a unui copil cu o greutate mai mare de 4,1 kg
- sedentarismul
- sindromul ovarelor polichistice
Complicații posibile
Dacă nu este depistat și gestionat cu atenție, diabetul gestațional poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge. Glicemia ridicată poate cauza probleme atât gravidei, cât și bebelușului, riscurile de apariție a complicațiilor fiind direct proporțional cu valorile acesteia.
Diabetul gestațional poate crește riscul de dezvoltare a preeclampsiei, o complicație gravă a sarcinii care provoacă hipertensiune arterială și alte simptome care pot amenința atât viața mamei, cât și pe cea a bebelușului. De asemenea, crește probabilitatea ca nașterea naturală să nu se poată face în siguranță și astfel să fie nevoie de o operație cezariană. Diabetul gestațional poate avea consecințe pe termen lung, crescând riscurile unor complicații similare în timpul unei sarcini viitoare, dar și de dezvoltarea diabetului de tip 2, odată cu înaintarea în vârstă.
Complicații care pot afecta bebelușul
Diabetul gestațional poate expune bebelușul unui risc crescut de:
Greutate mare la naștere
Nivelurile zahărului din sânge mai mari decât intervalul standard pot determina o creștere fetală excesivă. Feții foarte mari – cei care cântăresc peste 4 kg – sunt mai predispuși să rămână blocați în canalul de naștere, să aibă leziuni la naștere sau să necesite o naștere prin cezariană.
Naștere prematură
Glicemiile materne mari pot crește riscul de travaliu precoce și de naștere înainte de termen. De asemenea, nașterea timpurie poate fi recomandată, pe motiv că bebe este mare.
Dificultăți respiratorii grave
Bebelușii născuți prematur se pot confrunta cu sindromul de detresă respiratorie neonatală, ca urmare a dezvoltării insuficiente a plămânilor. Această afecțiune poate pune în pericol bebelușul, deoarece face dificilă respirația. Cu cât bebe se naște mai devreme, cu atât riscul de apariție a acestui sindrom e mai mare.
Nivel scăzut de zahăr în sânge
Copiii femeilor cu diabet gestațional pot avea o glicemie mică (hipoglicemie) la scurt timp după naștere. Episoadele severe de hipoglicemie pot provoca convulsii la copil. Hrănirea promptă și, uneori, o soluție intravenoasă cu glucoză pot readuce la normal glicemia bebelușului.
Obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață
Bebelușii mamelor cu diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.
Moarte neonatală
Din păcate, diabetul gestațional netratat poate duce, uneori, la decesul bebelușului înainte sau la scurt timp după naștere.
Bebe în săptămâna 24 de sarcină
În acest punct al dezvoltării, fătul are o lungime de aproximativ 29,2 cm și o greutate de circa 590 g. Ca să vizualizezi mai ușor dimensiunea lui, închipuie-ți că este cam cât un știulete măricel.
Te întrebi cum va arăta și cu cine va semăna copilașul? Ei bine, te vei lămuri după naștere. Totuși, dacă ai fi avut cum să-l vezi, ți-ai fi putut da seama încă de pe acum. Fețișoara lui, deși încă miniaturală, este complet formată, având inclusiv gene și sprâncene. Apropo de sprâncene, acestea au crescut în urmă cu doar câteva săptămâni, dar acum bebe le poate ridica, în timp ce-și exersează mușchii faciali.
Va fi oare șaten, brunet, blond sau roșcat? Încă nu se știe. În acest moment, șuvițele sale sunt albe, deoarece nu s-a produs încă suficient pigment. Și grăsimea care se va acumula sub pielea micuțului lipsește, deocamdată, din peisaj. Până la formarea acestor depozite de grăsime, pielea fătului va rămâne foarte fragilă, aproape străvezie. Din fericire, această transparență va dispărea în scurt timp și bebe va fi din ce în ce mai rotunjor.
Creierul și plămânii preiau cursa dezvoltării
Creierul bebelușului crește rapid, iar simțurile sale continuă să se dezvolte. Papilele gustative de pe limbă devin mai sensibile, ochii răspund la lumină, iar auzul i se îmbunătățește. Și dezvoltarea plămânilor avansează rapid în această perioadă. Sacii respiratori de la capetele celor mai mici ramuri ale plămânilor bebelușului cresc și se înmulțesc, sporind suprafața pentru schimbul de oxigen și dioxid de carbon.
De asemenea, plămânii se pregătesc să producă surfactant, o substanță care formează un strat subțire ce acoperă pereții interiori ai alveolelor pulmonare. Absența surfactantului provoacă dificultăți respiratorii, o oxigenare deficitară, necesitatea unui efort crescut pentru a respira și, adesea, necesitatea unui suport respirator.
Nani, nani, puiul mamii!
În săptămâna 24 de sarcină, fătul poate auzi fel de fel de sunete, provenind din interiorul tău: bătăile inimii tale, aerul expirat de plămâni – respiră adânc acum –, borborismele produse de intestine. Poate auzi tot mai clar și sunete din exterior, precum vocea ta și a partenerului tău, pe care bebe le va recunoaște la naștere, dar și zgomote foarte puternice, cum ar fi claxoanele mașinilor, lătratul câinilor sau sirenele mașinilor de intervenție.
De asemenea, dacă aude frecvent un anumit cântec în această perioadă, este foarte probabil să-l recunoască după ce se va naște și să se liniștească ascultându-l. Așadar, nu pierde ocazia de a-l obișnui cu un cântecel de leagăn. Nu e deloc pierdere de vreme – îți pregătești un as în mânecă pentru mai târziu!
Corpul tău în săptămâna 24 de sarcină
Uterul tău are acum dimensiunea unei mingi de fotbal, iar partea superioară a uterului s-a ridicat deasupra buricului. Apropo de buric, din săptămâna 24 de sarcină, e posibil să-ți iasă în afară. Nu ți se întâmplă doar ție! Aproape fiecare gravidă ajunge să aibă buricul ieșit în afară la un moment dat, pe măsură ce uterul în creștere apasă pe tot ce îi stă în cale. Lucrurile ar trebui să revină la normal după naștere, deși buricul, ca și alte zone ale corpului s-ar putea să pară puțin… mai întinse. Gândește-te la asta ca la încă o insignă de onoare pe care doar mămicile o poate purta.
Roșeața palmelor
Sarcina vine cu o varietate de simptome, majoritatea prea puțin plăcute. De fapt, niciunul dintre ele nu este plăcut, cu excepția, poate, a creșterii rapide a părului, unghiilor și sânilor. Cu siguranță însă nu te așteptai la atât de multe schimbări, unele cu totul bizare, așa cum ar fi palmele roșii, ca și cum ar fi opărite. Roșeața se poate răspândi și pe tălpile picioarelor, deși este mai puțin probabil să observi asta, dat fiind faptul că picioarele devin mai greu de văzut, ca urmare a creșterii burții.
Chiar dacă acesta este un simptom oarecum obișnuit, mai ales în acest stadiu al sarcinii, nu omite să-i spui medicului despre el. Nu-i exclus să indice o complicație rară numită colestază de sarcină, deși aceasta este mai comună în trimestrul al treilea.
Ce poți face pentru a elimina roșeața palmelor? Având în vedere că aceasta apare pe fondul furtunii hormonale, nu există alte soluții sigure… în afară de naștere. Până atunci, evită supraîncălzirea și orice altceva face ca roșeața să fie mai intensă. Poți încerca și o grevă a spălării vaselor – spune-i soțului că-i ordinul medicului!
Sângerările ocazionale
În timpul celui de-al doilea trimestru, unele femei pot avea, din când în când, sângerări vaginale ușoare. Acestea pot fi cauzate de schimbările cervixului, inflamație sau un polip cervical benign. Sângerările ușoare în timpul celui de-al doilea trimestru sunt de obicei inofensive. Totuși, dacă observi sângerări mai abundente și regulate, solicită imediat asistență medicală.
Melasma
Schimbările hormonale declanșează o creștere a producției de melanină în timpul sarcinii. Pentru unele femei, acest lucru va provoca pete întunecate pe piele numite melasma. Aceste pete apar cel mai des pe obraji, frunte, buza superioară și antebrațe. De asemenea, zonele pielii care sunt, de obicei, mai întunecate – cum ar fi areolele (zona din jurul mameloanelor) și labiile – ar putea părea mai întunecate în timpul sarcinii. În majoritatea cazurilor, melasma dispare după naștere. Pentru a o minimiza, folosește zilnic o cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare și poartă haine cu mâneci lungi și o pălărie.
Constipația
Din păcate, constipația reprezintă o problemă care te poate însoți pe tot parcursul sarcinii. Asigură-te că incluzi în meniul zilnic alimente bogate în fibre. De asemenea, bea multe lichide și, dacă medicul nu contraindică, fă mișcare timp de 30 de minute pe zi. Toate aceste schimbări simple ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea constipației.
În cazul în care problema este severă, discută cu medicul care îți urmărește sarcina. Acesta ar putea să-ți recomande un remediu, care este sigur în sarcină.
Creșterea apetitului
În cel de-al doilea trimestru al sarcinii, s-ar putea să te simți mai înfometată ca niciodată. Este firesc: ai nevoie de mai multe calorii și substanțe nutritive pentru a susține creșterea accelerată a fătului, precum și corpul tău în schimbare. Dacă ești preocupată de creșterea în greutate, concentrează-te pe calitatea alimentelor pe care le consumi și alege gustări sănătoase. Alimentele bogate în fibre, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși te vor ajuta să te simți sătulă mai mult timp decât alimentele intens procesate și carbohidrații simpli.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-24.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/24-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/24-weeks-pregnant
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-24
https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/24
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-24