Săptămâna 27 de sarcină

Saptamana 27 de sarcina

Ești pe ultima sută de metri a celui de-al doilea trimestru! Îți vine să crezi?! Săptămâna 27 de sarcină marchează încheierea a două treimi de drum. De săptămâna viitoare, va începe cel de-al treilea trimestru. Ultimul! Finișul e tot mai aproape. Dacă te ridici puțin pe vârfuri și cerul e limpede, ai putea vedea linia de sosire.

Mai este, totuși, ceva cale de bătut și borne de atins. E important să privești înainte și să știi ce te așteaptă, dar este și mai important să prețuiești fiecare clipă și să te bucuri din plin de ceea ce ți se întâmplă chiar acum. Așadar, să le luăm în ordine.

Bebe în săptămâna 27 de sarcină

În acest stadiu al dezvoltării, bebe a ajuns la o greutate de circa 910 g și o lungime de aproximativ 37 cm. Dacă ar fi să facem o comparație care să-ți faciliteze percepția, atunci cel mai potrivit ar fi să-l asemănăm cu o căpățână de conopidă. Este cam la fel de mare, desigur atunci când stă încovrigat – de-acum încolo, din lipsă de spațiu, așa va sta în majoritatea timpului. De aici și denumirea de poziție fetală.

Lovituri mai viguroase

Ai impresia că ai un mini Karate Kid în burtică? Ei bine, în săptămâna 27 de sarcină, bebelușul are sistemul nervos suficient de dezvoltat cât să aibă mișcări mai bine coordonate. În plus, el a căpătat destulă forță pentru a-ți aplica lovituri puternice… uneori chiar dureroase. Data viitoare când vei fi „atacată”, încearcă să-ți schimbi poziția sau să faci câteva întinderi. Poți, de asemenea, să-l împingi ușor înapoi cu mâna când își întinde prea tare piciorușele, provocându-ți disconfort. S-ar putea în felul acesta să reușești să-ți trimiți micuțul boxer înapoi în colțul ringului!

Bebe îți recunoaște vocea

Dezvoltarea sistemului auditiv progresează pe măsură ce rețeaua de nervi de la nivelul urechilor se maturizează. Drept urmare, bebe aude acum mult mai bine și poate recunoaște unele voci. Trebuie să știi însă că sunetele pe care le aude sunt oarecum înăbușite din cauza stratului vâscos de vernix care-i acoperă tot corpul, inclusiv urechile. E ca și cum ar avea căști în urechi. Cu toate acestea, vocea ta este muzică pentru urechile lui. Nu ezita să-l încânți și ori de câte ori ai ocazia citește-i, povestește-i, alintă-l cu vorbe dulci, cântă-i…

Legătura surprinzătoare dintre gust și sughiț

În săptămâna 27 de sarcină, papilele gustative ale bebelușului sunt bine dezvoltate și foarte sensibile. De fapt, mai mult decât vor fi vreodată în afara uterului.

Vrei să faci un experiment? Mănâncă ceva picant și așteaptă să vezi ce urmează. Unii bebeluși răspund la gustul picant prin sughiț. Ai în vedere însă că veți avea ore de masă diferite, el urmând să simtă diferența de gust în lichidul amniotic la aproximativ două ore. Vei ști că sughite, dacă vei simți spasme ușoare și ritmice la nivel abdominal. Nu-ți face griji, sughițul nu-l deranjează cu nimic. Nu este decât o altă senzație cu care trebuie să se obișnuiască. În plus, episoadele de sughiț sunt de scurtă durată. Durează doar câteva clipe.

Se pregătește să respire

Plămânii bebelușului continuă să producă surfactant. Această substanță uleioasă (e compusă din fosfolipide) ajută alveolele, micii saci de aer din plămâni, să rămână deschise, pentru a face posibilă respirația bebelușului după naștere.

Bebe clipește

Ochișorii bebelușului se pot deschide și închide acum! Micuțul se poate mișca ca răspuns la lumină: dacă îndrepți lumina unei lanterne spre burtică, s-ar putea să declanșezi o mică revoltă. Bebe se va agita în încercarea de a-și schimba poziția, ca să nu mai fie „orbit”.

Corpul tău în săptămâna 27 de sarcină

Sarcina aduce foarte multe schimbări și, până acum, ai avut ocazia să constați că prea puține dintre ele sunt o mare bucurie. Printre cele care chiar sunt și de care mai toate gravidele se arată încântate este părul mai des și mai viguros. Totuși, există și reversul medaliei. În timp ce podoaba capilară își trăiește perioada de glorie, fiind mai bogată ca niciodată, poți avea parte de o surpriză deloc plăcută cu părul facial și corporal. Ca și părul de pe cap, și acesta prosperă. Iată și de ce!

În timpul sarcinii, ciclul de creștere a părului se schimbă. Mai mulți foliculi de păr rămân în faza de creștere, numită faza anagenă. Aceasta este declanșată de modificările nivelului hormonilor și poate cauza o creștere vizibilă a pilozității. Dacă părul suplimentar te deranjează, poți apela la metode de îndepărtare, considerate sigure pentru gravide. Acestea includ epilarea cu ceară, smulgerea cu aparat depilator, rasul și epilarea cu ață. Există foarte puține cercetări despre epilarea cu laser și cremele depilatoare în timpul sarcinii, așa că e de preferat ca aceste metode să fie evitate.

Incontinența urinară

Din seria simptomelor mai puțin glamuroase ale sarcinii sunt și pierderile involuntare de urină. Reprezintă o problemă comună în rândul gravidelor, chiar dacă nu prea se vorbește despre asta. Aproximativ 40% până la peste jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu probleme de control al vezicii urinare. De ce? Deoarece schimbările hormonale determină relaxarea mușchilor planșeului pelvian, ceea ce conduce la reducerea suportului pentru vezica urinară. De asemenea, să nu uităm că, în timpul sarcinii, crește foarte mult volumul de sânge, ceea ce înseamnă că rinichii procesează mai multe lichide și se produce mai multă urină.

Femeile de peste 35 de ani, care au avut deja o naștere naturală sau sunt supraponderale, prezintă o predispoziție mai mare de a avea incontinență urinară în timpul sarcinii. De asemenea, un istoric familial de incontinență și anumite afecțiuni cronice pot crește probabilitatea de apariție a acestei probleme în timpul sarcinii. Incontinența se poate instala în orice stadiu al sarcinii, dar cel mai frecvent se întâmplă în trimestrul al treilea – acesta debutează peste doar câteva zile – , când fătul este mai greu și exercită cea mai mare presiune asupra vezicii urinare.

Din păcate, spre deosebire de alte probleme, nașterea nu rezolvă incontinența. Dimpotrivă, o poate agrava sau chiar cauza, în special dacă e pe cale vaginală. Așadar, incontinența urinară poate persista și postpartum. Tocmai de aceea, e important să nu fie neglijată.

Ce e de făcut?

În primul rând, nu reduce consumul de apă! S-ar putea să crezi că dacă bei mai puțină apă ai putea să nu mai scapi urina. Ei bine, nu se va întâmpla asta. Ai nevoie de multe lichide nu numai pentru o sarcină sănătoasă, ci și pentru a-ți menține rinichii și vezica urinară în stare de funcționare corespunzătoare. În schimb, încearcă să mergi mai des la baie și străduiește-te să-ți golești complet vezica de fiecare dată.

De ajutor în ameliorarea și prevenirea incontinenței urinare poate fi și includerea în meniu a alimentelor cu conținut bogat de fibre. Acest lucru va ține la distanță constipația, care pune o presiune suplimentară asupra planșeului pelvian. Și dacă tot veni vorba despre el, de și mai mare ajutor în controlul acestei probleme, îți este efectuarea regulată a exercițiilor pentru întărirea planșeului pelvian, cum ar fi exercițiile Kegel, dar nu numai.

În orice caz, dacă ai început să ai accidente nefericite cu pierderea de urină, în momentele în care tușești, strănuți sau pur și simplu te ridici în picioare, discută neapărat cu medicul tău despre toate acestea. E posibil să aibă mai multe sfaturi și recomandări.

Probleme neașteptate cu picioarele

În săptămâna 27 de sarcină și, în general, pe măsură ce sarcina avansează, crește riscul de apariție a sindromului picioarelor neliniștite (SPN). Vorbim de o tulburare care se manifestă printr-o senzație deranjantă de furnicătură la nivelul picioarelor, cu o dorință irezistibilă de a le mișca, lucru care afectează relaxarea și somnul. Dacă această senzație se ameliorează temporar atunci când te miști, cel mai probabil faci parte din cele aproximativ 20% dintre gravide care suferă de SPN. Cauzele exacte ale acestui sindrom nu au fost încă stabilite, dar se pare că deficiențele de fier și folat, schimbările hormonale și cele circulatorii s-ar putea număra printre ele.

Dacă ai simptome de SPN, încearcă să eviți patul până când ești gata să dormi. Cu cât stai mai mult în pat, cu atât acestea devin mai supărătoare. Din fericire, SPN în timpul sarcinii este temporar. De obicei, dispare după naștere. Până atunci, exercițiile fizice, întinderile, meditația și masajul pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Unele femei spun că suplimentele cu calciu, magneziu sau fier (cu ghidarea medicului), consumul de banane și chiar orgasmul le-au ajutat să se relaxeze și să doarmă.

Mâini și picioare „pufoase”

Este obișnuit ca femeile să se confrunte cu o umflare moderată a extremităților corpului începând cu finalul celui de-l doilea trimestru de sarcină. Se umflă în mod special degetele de la mâini – probabil că, din cauza disconfortului, ți-ai scos deja verigheta și alte inele – , gleznele și picioarele. Edemul (umflarea cauzată de acumularea de lichide în țesuturile corpului), căci despre el este vorba, apare în două treimi din sarcini.

Fenomenul este favorizat de schimbările hormonale specifice sarcinii, dar și de faptul că organismul tău reține în mod natural mai multe lichide pentru a o susține. Până la sfârșitul sarcinii, te poți aștepta să cari în plus 2 până la 3 kilograme de apă. În plus, uterul în creștere pune presiune pe vene, ceea ce încetinește revenirea sângelui din picioare, determinând acumularea acestuia și forțând lichidul din vene să se infiltreze în țesuturile picioarelor și gleznelor. Umflarea tinde să se agraveze atunci când petreci mult timp așezată sau în picioare, deoarece gravitația trage lichidele în jos către glezne și picioare.

Odihna, purtarea ciorapilor de compresie și consumul corespunzător de lichide pot contribui la reducerea edemului. Mai pot ajuta și masajul, mesele sănătoase și somnul pe partea stângă.

Mare atenție!

La majoritatea gravidelor, edemul nu este un motiv de îngrijorare. Există însă situații în care umflarea depășește pragul normalului, semnalând apariția unor complicații grave ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia sau tromboza venoasă profundă (TVP). Dacă observi un edem neobișnuit, care apare brusc sau excesiv, la nivelul feței sau doar pe o parte a corpului, cere ajutor medical neîntârziat.

Dormi cât și când poți

În această etapă a sarcinii, somnul odihnitor este o rara avis. Și, din păcate, așa va fi o lungă perioadă de aici încolo. Mai ales după ce locatarul din burtică va părăsi incinta și-și va cere drepturile de mic omuleț cu multe nevoi. Așadar, dormi cât de mult poți și oricând ai ocazia. Siestele pot fi o modalitate excelentă de a dormi mai bine în timpul sarcinii. Studiile arată că mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate trag un pui de somn în zilele de lucru, iar 60% fac acest lucru și în weekend.

Pe măsură ce sarcina avansează, îți va fi din ce în ce mai greu să cumulezi numărul de ore de somn de care ai nevoie. Și crede-ne, vei vrea să fii odihnită înainte de sosirea bebelușului.

Surse:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-27.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/27-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-27

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/27-weeks-pregnant

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16094-pregnancy-and-bladder-control

https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/urinary-incontinence-during-pregnancy_20004870

Adoramami.ro