Săptămâna 28 de sarcină

Gata, ești, în mod oficial, în cel de-al treilea trimestru! Felicitări! Săptămâna 28 de sarcină marchează începutul ultimului capitol din această minunată odisee spre o nouă viață. A fost un drum lung până aici, mai ales dacă te numeri printre „norocoasele” care au bifat aproape toate simptomele cunoscute și mai puțin cunoscute ale sarcinii. Oricum ar fi, nu a mai rămas așa mult și-ți vei strânge la piept mogâldeața adorabilă.

Te întrebi ce te așteaptă în acest ultim trimestru? Ei bine, va trebui să mai faci o serie de analize de sânge pe care medicul ți le poate recomanda pentru a se asigura că sarcină decurge normal, dar și pentru a exclude riscurile de apariție ale unor probleme la naștere. De regulă, acestea includ:

  • hemoleucograma completă, pentru depistarea anemiei;
  • transaminazele pentru funcția hepatică;
  • o nouă testare pentru sifilis, HIV și hepatitele de tip B și C
  • teste de coagulare;
  • sumar de urină și urocultură;
  • frotiu de secreție vaginală
  • cultura de secreție vaginală pentru depistarea streptococului de grup B, în săptămânile 35-36

De asemenea, va mai trebui să faci o ultimă examinare ecografică detaliată: morfologia fetală de trimestrul III. Pe lângă evaluarea creșterii și dezvoltării fătului, aceasta are scopul de a identifica anomaliile care pot apărea mai târziu în sarcină. Printre acestea se numără hidrocefalia, anomaliile intestinale și diverse alte posibile complicații. Această investigație este recomandată tuturor gravidelor, dar mai cu seamă celor care prezintă riscuri suplimentare. Fie că-i vorba de sarcină actuală, fie că au un istoric de sarcini complicate: hipertensiune arterială, diabet gestațional, preeclampsie, hipotrofie fetală (bebe are întârzieri de creștere atât în lungime, cât și în greutate) etc. În mod ideal, morfologia fetală de trimestrul III e bine să fie realizată în săptămâna 32 de sarcină, dar se poate face și în săptămânile 30 și 31.

Bebe în săptămâna 28 de sarcină

În timpul celui de-al treilea trimestru, ritmul de creștere cunoaște o accelerare uluitoare. În săptămâna 28 de sarcină, bebe de-abia de atinge borna primului kilogram și măsoară cam 38 cm, iar la naștere ar trebui să aibă în jur de 3,2 kg și aproximativ 50 cm. Așadar, până va veni pe lume, mai trebuie să ia în greutate încă de două ori pe atât și să se lungească cu cel puțin 10 cm.

Bebelușul nu doar că devine mai măricel pe zi ce trece, dar și mai priceput din mai multe puncte de vedere. Se mișcă mai mult și are mai multă precizie în a prinde sau lovi cu mâinile și piciorușele.

Apar circumvoluțiunile

Creierul bebelușului începe să se transforme într-un organ mai complex. Până în acest moment, creierul lui a fost relativ neted, dar începând cu săptămâna 28 de sarcină se vor forma caneluri pe suprafeța sa. Ne referim la acele cute alungite și sinuoase, mărginite de șanțuri, pe care le numim circumvoluțiuni. Acestea se formează deoarece în această perioadă a sarcinii se produce o creștere semnificativă a cantității de țesut cerebral. Și dacă tot vorbim de creier, este important de menționat că acum sistemul său nervos central poate dirija inclusiv mișcările respiratorii ritmice și poate controla temperatura corpului.

Clipește des

În săptămâna 28 de sarcină, bebe are o ocupție preferată – clipitul! Afară, în lumea reală, clipitul este necesar pentru a ajuta la menținerea obiectelor străine departe de ochi. Această abilitate este doar una dintr-un repertoriu deja impresionant de abilități la care lucrează, cum ar fi tusea, suptul, înghițitul, sughițul și, bineînțeles, respirația. Apropo de respirație, plămânii lui sunt încă în curs de maturizare, continuând să producă surfactant.

Bebe se poate întoarce cu capul în jos

Începând cu săptămâna 28 de sarcină, unii bebeluși se așază în poziția corectă pentru naștere. Aceasta este cu capul în jos, spre cea mai apropiată ieșire din corpul tău!

O viață plină de vise

Ai vise cu bebelușul tău? Este foarte posibil ca și el să te viseze pe tine. Monitorizarea activității undelor cerebrale la feții din acest stadiu al sarcinii a arată existența diferitelor cicluri de somn, inclusiv a fazei de mișcare rapidă a ochilor – etapa în care apar visele.

Corpul tău în săptămâna 28 de sarcină

Acum că a început cel de-al treilea trimestru, va trebui să dai ochii mai des cu medicul obstetrician. Până spre finalul sarcinii, vei avea cel puțin cinci consultații obstetricale. Cu siguranță medicul urmează să te informeze despre asta, dar și despre multe alte lucruri. Unul dintre aspectele cărora e foarte posibil să acorde atenție ține de aportul caloric și creșterea ta în greutate.

Un câștig ponderal excesiv sau insuficient poate sporește riscul de complicații. Tocmai de aceea, este atât de important să-ți monitorizezi creșterea în greutate în timpul sarcinii. În săptămâna 28 de sarcină, ar trebui să fi luat în greutate între 7,7 – 10,8 kg. În general, se recomandă ca până la finalul sarcinii, să iei 11 și 16 kg. Asta dacă ai avut o greutate sănătoasă înainte de a rămâne gravidă. În cazul în care erai subponderală, e indicat să câștigi un total de 13 și 18 kg, iar dacă erai supraponderală între 7 și 11 kg, și doar 5 până la 9 kg, dacă erai obeză. Bineînțeles că aceste valori sunt orientative și se modifică, în cazul sarcinilor cu mai mulți feți.

De principiu, în ultimul trimestru e bine să ai o creștere constantă în greutate, de aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână. Pentru a îndeplini acest obiectiv și a susține buna dezvoltare a fătului, vei avea nevoie de circa 450 de calorii în plus pe zi. Este extrem de important ca aceste calorii suplimentare să provină din alimente sănătoase, bogate în substanțe nutritive.

Durerea pelvină

Pe măsură ce sarcina progresează, s-ar putea să te confrunți cu un tip nou de disconfort: dureri ascuțite și senzații de pulsație în șolduri și zona inghinală. Este vorba de o durere pelvină datorată schimbărilor tipice ale sarcinii, cum ar fi modificările hormonale, creșterea în greutate și mărirea abdomenului.

Purtarea unei centuri pentru sarcină sau a unei benzi pentru abdomen ar putea reduce disconfortul. O pernă pentru sarcină te poate ajuta să te poziționezi pentru a dormi confortabil, iar punerea unei perne între genunchi îți poate menține șoldurile într-o poziție neutră.

Dacă durerea pelvină este deosebit de greu de gestionat, medicul ți-ar putea recomanda fizioterapie sau anumite exerciții.

E vremea cârceilor!

Crampele musculare din picioare sunt obișnuite în sarcină și tind să apară în trimestrul al treilea, cu precădere noaptea. Printre factorii care duc la apariția acestora se numără abdomenul în creștere care a schimbat centrul de greutate și curburile coloanei lombare, provocând presiune asupra anumitor nervi din această zonă. De asemenea, uterul mărit contribuie la încetinirea circulației sangvine de al nivelul picioarelor, din cauza compresiei asupra vaselor de sânge. Favorizează apariția cârceilor și oboseala, hidratarea insuficientă, dar și anumite deficiențe de minerale, în special de calciu și magneziu.

De obicei, cârceii durează puțin și se ameliorează dacă schimbi poziția, masezi ușor locul afectat sau încerci să mergi.

Sexul: da sau ba?

În general, este sigur să faceți sex în timpul celui de-al treilea trimestru. Dacă ai o sarcină sănătoasă, fără complicații, și libidoul te ajută, poți continua să ai contact sexual. O poți face inclusiv până când ți se va rupe apa sau vei intra în travaliu.

Săptămâna 28 de sarcină – sfaturi și recomandări

Debutul trimestrului trei sarcină reprezintă un bun moment pentru a începe monitorizarea mișcărilor fetale. De altfel, mulți medici recomandă gravidelor ca din săptămâna 28 de sarcină să contorizeze aceste mișcări. Nu te speria! Nu va trebuie s-o faci zi-lumină. Ce mult două ore pe zi sunt suficiente pentru această activitate.

În ultima etapă a sarcinii, ar trebui să simți undeva la zece mișcări în aproximativ două ore. Un moment bun pentru această numărătoare este atunci când bebe este într-o perioadă activă, cum ar fi după o masă sau dimineața devreme.

Mai întâi, îndepărtează orice îți distrage atenția și notează ora la care dai startul monitorizării. Apoi, pune-ți mâinile pe burtică și începe să numeri orice mișcare pe care o simți. Odată ce ajungi la 10 mișcări, notează, din nou, ora. În felul acesta îți vei crea o idee despre tiparele de mișcare ale copilul și-ți vei putea da seama ușor când apare o schimbare la acest capitol.

În cazul în care observi o scădere drastică a numărului de mișcări, informează-ți medicul cât mai curând posibil. Ar putea fi nevoie să-i faci o vizită pentru un control rapid, pentru a exclude o eventuală problemă.

Crește-ți aportul de fier

Bebelușii absorb cea mai mare parte din rezervele lor de fier pe parcursul celui de-al treilea trimestru. De aceea, este foarte important ca, începând cu săptămâna 28 de sarcină, să pui accent mai mare pe consumul de alimente bogate în fier, așa cum sunt carnea de vită, cea de curcan și pui, ficățeii de pui, ouăle, fasolea, cerealele integrale, semințele de dovleac și, desigur, spanacul.  

Pentru a îmbunătăți gradul de absorbție al fierului, nu uita să consumi și alimente cu conținut ridicat de vitamina C. Așadar, bea o limonadă sau un pahar de suc de portocale atunci când iei suplimentul de fier. Însoțește friptura de curcan cu o salată de roșii sau ardei grași. De asemenea, fă-ți un obicei din a adăuga câteva fructe proaspete (căpșune, cireșe, afine etc.) peste terciul cu fulgi de ovăz.  

Determină factorul Rh

Știi ce fel de Rh ai? Pozitiv sau negativ? Dacă nu, este important să afli. Factorul Rh (Rhesus) este o proteină cu rol de antigen. Aceasta se găsește la suprafața celulelor roșii din sângele majorității oamenilor (aproximativ 85%). Dacă o ai, ai Rh pozitiv; dacă nu, atunci ai Rh negativ.

Relevanța Rh în sarcină

Cu excepția sarcinii, faptul că ai Rh pozitiv sau negativ contează prea puțin. În timpul sarcinii însă, dacă tu ai Rh negativ, iar tatăl copilul are Rh pozitiv, există riscul ca bebe să aibă și el Rh pozitiv (se întâmplă în peste 70% din cazuri) și să apară unele probleme de sănătate.

În cazul în care ești la prima sarcină, incompatibilitatea Rh nu va crea complicații, întrucât, în mod normal, sângele mamei și cel al fătului nu se amestecă. Se va întâmpla, în mod inevitabil, în timpul nașterii. Drept urmare, sistemul tău imunitar va considera celulele sangvine ale bebelușului drept substanțe „străine” și va dezvolta anticorpi pentru a le distruge. Dacă pentru sarcina actuală, acest lucru nu mai reprezintă o problemă, pentru o sarcină viitoare se poate dovedi extrem de periculos. Asta, dacă viitorul bebe va avea Rh pozitiv. Într-o astfel de situație, anticorpii Rh ai mamei vor ataca celulele purtătoare ale proteinei Rh al fătului. Astfel, i se vor reduce foarte mult numărului de globule roșii, ceea ce-i poate amenința buna dezvoltare și chiar viața.

Tocmai de aceea, dacă ai Rh negativ, iar partenerul tău are Rh pozitiv, după naștere se va aplica un protocol specific. Se va determina rapid Rh nou-născutului. Dacă acesta va fi pozitiv, va trebui să ți se facă o injecție specială în primele 72 de ore de după naștere. Este vorba de un fel de vaccin cu imunoglobulina umană anti-D (Rh), cunoscut sub numele de RhoGAM, pentru a preveni dezvoltarea de anticorpi.

Adoramami.ro