Săptămâna 29 de sarcină

Gravidă aflată în săptămâna 29 de sarcină

Trimestrul al treilea și-a făcut deja debutul și începi să conștientizezi tot mai mult că, pe zi ce trece, ești din ce în ce mai aproape de linia de sosire. În săptămâna 29 de sarcină, bunăoară, ești în luna a șaptea din cele nouă! Așadar, n-au mai rămas decât două! Bine, două și un pic, dacă bebe decide să stea la „copt” până în săptămâna 40 de sarcină sau chiar peste această dată. Să nu uităm însă că unii micuți sunt mai nerăbdători și se nasc puțin mai devreme. De altfel, de la 37 de săptămâni, sarcina e considerată la termen. Prin urmare, va trebui să fii pregătită de marea întâlnire încă de pe atunci. Mai vrei o doză de imprevizibil? Află că, potrivit statisticilor, doar 5% dintre sarcini se încheie la data probabilă a nașterii…

Până una-alta, să vedem cu ce noutăți te poate surprinde săptămâna 29 de sarcină.

Bebe în săptămâna 29 de sarcină

În această etapă a dezvoltării, bebe cântărește între 1,1 și 1,4 kg și are o lungime cuprinsă între 39,3 și 40,6 cm. Este, așadar, destul de lunguț, dar încă foarte slăbuț. Trebuie menționat însă faptul că, prin comparație cu săptămânile anterioare, e mai puțin ridat. Totul datorită stratului de grăsime subcutanată, care crește constant. Această grăsime albă, cum mai e numită, este diferită de grăsimea brună acumulată până acum de făt. Grăsimea brună este necesară pentru reglarea temperaturii corpului, în timp ce grăsimea albă – aceeași pe care o ai și tu – servește ca sursă de energie.

În fapt, câștigul ponderal, incluzând creșterea țesutului adipos, constituie una dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltării sale până la sfârșitul sarcinii. Practic, în următoarele 11 săptămâni sau, mai bine zis, până când se va naște, bebe își va dubla – sau chiar aproape tripla – greutatea.

I se întăresc oasele 

Oasele bebelușului tău absorb o cantitate mare de calciu pe măsură ce se întăresc. De aceea este esențial ca începând cu săptămâna 29 de sarcină să-ți crești aportul zilnic de calciu. Bea mai mult lapte sau găsește o altă sursă bună de calciu, cum ar fi brânzica de vaci, iaurtul sau sucul de portocale îmbogățit. Ai în vedere că aproximativ 250 de miligrame de calciu sunt direcționate zilnic în scheletul bebelușului tău. Ai grijă să fie luate din ceea ce consumi și nu din propriile tale rezerve de calciu, din dinți și oase.

Se lucrează la izolarea fibrelor nervoase 

În acest ultim trimestru se intensifică procesul de formare a mielinei. Vorbim de o substanță lipidică de culoare albă care creează un înveliș protector în jurul fibrelor nervoase din sistemul nervos central și periferic. Acest înveliș, cunoscut și drept teacă de mielină, joacă un rol esențial în funcționarea eficientă a sistemului nervos. Practic, mielina izolează axonii neuronilor, numiți uzual fibre nervoase, și permite impulsurilor electrice să se deplaseze mai rapid de la o celulă nervoasă la alta. Acest proces rapid de transmitere a impulsurilor este crucial pentru coordonarea și controlul activităților motorii și senzoriale ale corpului.

Mielinizarea, adică procesul de formare a mielinei, reprezintă o mărturie a dezvoltării normale a funcțiilor nervoase. Mielina va continua sa se formeze pe tot parcursul sarcinii, dar și după naștere, contribuind la maturizarea sistemului nervos.

Pregătirea pentru respirație 

Sistemul respirator al bebelușului este încă în dezvoltare. În săptămâna 29 de sarcină, plămânii lui intensifică procesul de producție a surfactantului, o substanță compusă din lipide și proteine cu un rol crucial în respirație, întrucât ajută la la menținerea alveolelor deschise. Alveolele, acei mici saci de aer din plămâni, sunt locul unde are loc schimbul de gaze între aerul inhalat și sânge.

Fără surfactant, alveolele ar colapsa după fiecare expirație, ceea ce ar face respirația extrem de dificilă și ineficientă. Până prin săptămâna 35 de sarcină, bebe ar trebui să producă o cantitate suficientă de surfactant, care să-i permită să respire pe cont propriu imediat după naștere.

La bebelușii născuți prematur, producția de surfactant este adesea insuficientă, ceea ce poate duce la sindromul de detresă respiratorie (SDR), o afecțiune gravă care necesită tratament medical specializat.

Campion la sughiț

Monitorizarea mișcărilor fetale

Observi tot mai des unele mișcări scurte și ritmice? Ei bine, bebe sughite! Sughițurile sunt absolut normale, căci fac parte din programul de dezvoltare intrauterină. În mod curios, acestea par chiar să joace un anume rol în maturizarea plămânilor. Pe de altă parte, unele cercetări sugerează că sughițul ar ajuta bebelușii să dezvolte conexiuni importante între creier și diafragmă, mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală și care, printre altele, are un rol crucial în procesul respirator.

… și la lovituri

Deoarece spațiul din locuința lui temporară este acum mai limitat, bebe își va manifesta „nemulțumirea” tot mai des, împingând și lovind, în încercarea de a-și face loc. Vor fi lovituri și înghiontiri date cu coatele și genunchii, în mare parte. De lovituri spectaculoase, cu piciorul, ca în „Karate kid”, nu prea mai e loc.

Oricum, chiar și aceste îmbrânceli vor fi suficient de viguroase, cât să le simți din plin. În plus, sunt mult mai frecvente ca înainte, deoarece bebe răspunde cu entuziasm la tot felul de stimuli: mișcare, sunete, lumină, dar și la acea jumătate de tabletă de ciocolată pe care ai devorat-o acum o jumătate de oră…

Toate acestea fac din săptămâna 29 de sarcină un bun moment pentru a începe să numeri loviturile. O poți face o dată sau de două ori pe zi, în funcție de recomandările medicului. De altfel, această activitate poate fi o scuză bună pentru a te odihni.

Corpul tău în săptămâna 29 de sarcină

Corpul mamei în trimestrul trei de sarcină

În timpul celui de-al treilea trimestru, te poți aștepta să câștigi în medie aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână. Nu te lasă obsedată de cântar însă. Concentrează-te mai degrabă pe a rămâne activă și pe a consuma o varietate de alimente sănătoase. Și apropo de alimentație, este foarte important să acorzi o atenție sporită consumului de alimente bogate în fier.

Aportul optim de fier în timpul sarcinii este important din mai multe motive. Ai nevoie de fier pentru creșterea copilului și a placentei, precum și pentru producerea propriei hemoglobine, proteina din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul către alte celule. Dacă alimentația ta nu-i suficient de bogată în fier, te poți simți mult mai obosită și chiar slăbită. Mai mult, deficiența de fier îți poate afecta funcționarea sistemului imunitar, făcându-ți organismul mai susceptibil la îmbolnăviri și infecții. Este ultimul lucru pe care ți-l dorești acum, nu-i așa?

Arsurile din capul pieptului se întețesc 

Progesteronul, un hormon-cheie al sarcinii, relaxează țesutul muscular neted din tot corpul, inclusiv pe cel din tractul gastrointestinal. Această relaxare încetinește digestia, la fel cum o face și uterul mărit, care înghesuie toate organele din cavitatea abdominală. Digestia lentă provoacă mai multe gaze și poate contribui la instalarea sau agravarea constipației. În plus, poate favoriza apariția pirozisului sau, mai simplu spus, a arsurilor din capul pieptului.

Mai mult, efectele progesteronului asupra mușchilor netezi influențează și funcția sfincterului esofagian inferior. Vorbim de un fel de inel muscular care acționează ca o supapă între esofag și stomac, împiedicând conținutul stomacului să se întoarcă în esofag. Relaxarea acestuia poate duce la situațiile neplăcute în care acidul gastric și conținutul stomacului refulează în esofag, provocând acea senzație de arsură caracteristică pirozisului.

În cel de-al treilea trimestru, ca urmare a creșterii uterului, care împinge stomacul și conținutul său în sus, către esofag, arsurile din capul pieptului pot deveni mai intense ca oricând.

Ce poți face?

Mănâncă mese mai mici și evită să stai la orizontală imediat după masă. Cel mai bine e să aștepți două sau chiar trei ore după masă înainte de a te culca. De asemenea, străduiește-te să te hidratezi bine între mese, în loc să bei în timp ce mănânci. Ideea este să eviți să-ți umpli prea tare stomacul deodată.

De asemenea, pentru a reduce arsurile, încearcă să dormi într-o poziție mai ridicată. Folosește mai multe perne pentru a-ți găsi o poziție confortabilă. În cazul în care arsurile îți creează un disconfort marcant, nu ezita să întrebi medicul care sunt medicamentele sigure în timpul sarcinii pentru pirozis.

Ai grijă la amețeli 

Stare de amețeală în sarcină

S-ar putea să te simți ocazional amețită sau chiar să ai senzația de vertij, deoarece sistemul tău cardiovascular trece prin schimbări semnificative în timpul sarcinii. Ritmul cardiac crește, inima pompează mai mult sânge pe minut, iar cantitatea de sânge din corp aproape că se dublează. Pe de altă parte, în cel de-al treilea trimestru, uterul tot mai mare pune presiune pe vene și încetinește circulația sângelui în jumătatea inferioară a corpului.

De obicei, sistemele tale cardiovascular și nervos reușesc să se adapteze acestor schimbări și să mențină un flux sangvin adecvat către creier. Uneori însă ele nu se adaptează suficient de rapid, ceea ce poate duce la amețeli, senzație de vertij sau chiar leșin.

Pentru a evita amețelile, asigură-te că mănânci și bei în mod regulat și că nu te supraîncălzești. Nu te ridica prea repede, nu te întinde pe spate și nu exagera cu exercițiile fizice. Ai în vedere să-ți suni  medicul, dacă ai amețeli persistente, episoade frecvente de vertij sau alte motive de îngrijorare.

Atenție la venele varicoase

Până în săptămâna 29 de sarcină, este posibil să fi observat deja câteva schimbări pe pielea ta, dacă ai tras bățul scurt și te numeri printre cele aproximativ 20% dintre viitoarele mame care dezvoltă varice.

Aceste vase de sânge umflate pot apărea sau se pot agrava în timpul sarcinii, deși rareori reprezintă un motiv de îngrijorare. Ele apar din cauza creșterii volumul de sânge din timpul sarcinii, a presiunii puse pe venele pelviene de uterul tot mai greu, dar și a hormonilor care scad tonicitatea pereților venoși.

Varicele pot apărea și la nivelul rectului (sub formă de hemoroizi) sau chiar pe vulvă. Pentru unele gravide, varicele sunt dureroase, în timp ce altele nu simt niciun disconfort. La fel ca vergeturile, varicele au o componentă ereditară. Predispoziția pentru dezvoltarea lor poate fi transmisă de la o generație la alta.

Dacă vrei să previi apariția lor, cea mai bună opțiune este să îți menții circulația în mișcare, evitând să stai în picioare sau să stai așezată pentru perioade lungi. Încearcă să faci exerciții fizice zilnice și poartă ciorapi compresivi speciali. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, varicele apărute în timpul sarcinii se retrag în câteva luni după naștere.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-29

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/29-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/29-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-29.aspx#:~:text=At%2029%20weeks%20pregnant%2C%20your,close%20to%20tripling%20%E2%80%94%20his%20weight.

Adoramami.ro