Cu o burtică tot mai proeminentă, nu e de mirare că te miști mai anevoios. O faci în direcția corectă și asta e tot ce contează. Ca dovadă, săptămâna 31 de sarcină marchează încheierea primei treimi din cel de-al treilea trimestru… Matematic vorbind, nu a mai rămas mult. Dacă pui însă în calcul tot amalgamul de sentimente care te acaparează, lucrurile ar putea sta diferit.
Faptul că ești tot mai aproape de momentul nașterii e confirmat de apariția instinctului de cuib. Mai cunoscut cu termenul din limba engleză – nesting, fenomenul se manifestă printr-o nevoie crescută de a pregăti casa pentru venirea pe lume a copilului. În săptămâna 31 de sarcină, este foarte posibil ca acest instinct să fie în plină forță. Trebuie să fii precaută însă, pentru că, uneori, acesta poate conduce la comportamente exagerate. Așadar, ai grijă să eviți treburile care pot fi nesigure, cum ar fi mutarea mobilei, urcarea pe scări improvizate pentru a șterge praful de pe dulapuri sau utilizarea substanțelor chimice puternice. Nu uita că ceea ce contează acum cel mai mult este să fii în siguranță tu și puiul care încă mai trebuie să rămână în tine, pentru a-și continua creșterea și dezvoltarea.
Sunteți pregătiți pentru a fi părinți?
Această etapă a sarcinii poate fi un moment ideal pentru a te înscrie, alături de partenerul tău, la un curs de puericultură pentru a face împreună o incursiune în lumea plină de provocări a îngrijirii unui nou-născut. În cadrul unui curs de acest fel, puteți învăța cum să identificați corect nevoile bebelușului, cum să gestionați problemele cu colicile sau cum să-i faceți băița și să-i îngrijiți bontul ombilical.
De asemenea, veți afla lucruri importante despre somnului bebelușilor și etapele lui de dezvoltare. Nu în ultimul rând, veți primi răspunsuri la multe alte întrebări și curiozități care pot apărea pe parcurs. Partea și mai bună este multe dintre cursurile de puericultură sunt la ora actuală organizate online. Așadar, nu va trebuie să te deplasezi într-un loc anume pentru a putea participa la acesta.
Bebe în săptămâna 31 de sarcină
În acest moment, micuțul tău are o greutate de circa 1,5 kg și măsoară aproximativ 41 cm în lungime. După cum poți observa, bebe se apropie rapid de lungimea pe care o va avea la naștere. Mai are însă de câștigat multicel în greutate până în ziua cea mare, undeva între 1,5 până la 2,5 kg.
Chiar și așa, în săptămâna 31 de sarcină, corpul bebelușului este vizibil mai rotunjit, datorită acumulării de țesut adipos. Acest proces va continua să până la finalul sarcinii.
Devine un adevărat mic geniu
Dezvoltarea creierului este mai accelerată ca oricând în cel de-al treilea trimestru. Ca să înțelegi mai bine amploarea evoluției, află că, în ultima etapă a sarcinii, țesutul cerebral al bebelușului își triplează greutatea! De asemenea, cerebelul formează șanțuri adânci, care oferă o suprafață suplimentară fără a ocupa mai mult spațiu în cutia craniană. Tot acum, se intensifică ritmul de dezvoltare a conexiunilor neuronale. De fapt, creierul lui are multă treabă în această perioadă, trebuind să formeze miliarde de conexiuni!
Dezvoltarea celor cinci simțuri
Datorită vitezei uimitoare cu care se formează noile legături dintre celulele nervoase, bebe poate procesa informații și poate recepționa semnale specifice pentru toate cele cinci simțuri. Cu toate că micuțul nu are cum să simtă în acest moment mirosuri foarte puternice, el poate detecta diferite arome din alimentele pe care le consumi prin lichidul amniotic. Poate chiar percepe unele dintre aromele produselor tale cosmetice, care ajung și ele în lichidul amniotic. Unul dintre primele mirosuri pe care le va simți la propriu bebelușul va fi chiar al tău, un miros care va deveni rapid preferatul său.
Ai un mic somnorilă
Bebelușul tău este foarte somnoros, petrecând perioade mai lungi în somn, în special în faza REM, cea în care apar visele. Din acest motiv, este mai probabil să poți observa tipare mai bine definite de stare de veghe, mișcare și odihnă. Vrei să-l trezești? Mănâncă sau bea ceva dulce.
Mișcările și suptul degetului mare
Crezi că doar tu te pregătești pentru venirea lui pe lume? Să știi că nici bebe nu stă degeaba. Chiar și în somn, el exersează abilitățile importante pentru lumea reală. Face grimase, pentru a putea comunica mai târziu prin expresii faciale, sughite, înghite, se antrenează să respire și să sugă. Poate chiar să-și sugă degetul atât de intens, încât la naștere să aibă un mic „blister” pe degetul mare!
În plus, se ghemuiește, se întinde, își flexează mușchii și își mișcă mânuțele și piciorușele de-a lungul pereților uterini. De altfel, zvârcolirile lui ar putea să te necăjească puțin și să te țină, uneori, trează noaptea. Există însă și o veste bună. Toată această activitate fetală este un semn că puiul tău este activ și sănătos.
Corpul tău în săptămâna 31 de sarcină
Din moment ce burtica ta e tot mai mare și grea, s-ar putea să alergi mai des la baie și să te simți mai obosită în aceste zile. Dacă urinezi mai des decât de obicei, află că nu ești singura care se confruntă cu acest inconvenient. În fapt, până la 95% dintre gravide se confruntă cu nevoia de urina frecvent. Acest simptom poate apărea încă de la începutul sarcinii și poate continua până la naștere. Hormonii, fluidul suplimentar și presiunea asupra vezicii urinare contribuie la nevoia de a merge mai des la toaletă.
Urinarea frecventă ar putea fi și un semn al unei infecții de tract urinar. Informează-ți medicul dacă simți durere în timpul micțiunii, observi urme de sânge în urină sau urina este tulbure sau cu miros neplăcut. La fel și dacă ai febră sau dureri în zona lombară sau în partea inferioară a abdomenului.
Din același registru, al problemelor aparatului urinar, fac parte și pierderile involuntare de urină atunci când tușești, râzi, strănuți sau faci exerciții fizice. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza hormonilor de sarcină, care slăbesc mușchii planșeului pelvian și ligamentele din jur. În plus, uterul în creștere pune presiune pe vezica urinară și pe întregul planșeu pelvian. Vestea bună este că incontinența urinară poate să dispară, ca prin minune, după naștere. Din păcate însă, poate continua ca incontinență postpartum. Exercițiile Kegel reprezintă cea mai bună metodă de combatere, dar și de prevenire a incontinenței urinare, întrucât sunt cele care întăresc cel mai eficient mușchii planșeului pelvian.
Probleme cu somnul
Există multe motive pentru care este aproape imposibil să ai un somn odihnitor în trimestrul al treilea. Loviturile bebelușului, durerile, nevoia frecventă de a merge la toaletă și dificultatea de a găsi o poziție confortabilă sunt doar câteva dintre ele.
Dacă ai probleme în a găsi poziția potrivită pentru somn, încearcă mai multe variante. De exemplu, dormitul pe canapea, într-un fotoliu recliner sau pe o saltea gonflabilă ar putea să-ți fie de mai mult ajutor decât somnul în pat. Poți, de asemenea, să investești într-un topper din spumă cu memorie, pentru mai mult confort. O altă opțiune ar fi folosirea unei perne pentru gravide. Acestea sunt special create pentru a oferi suport burticii, zonei lombare, gâtului, umerilor și capului.
Insomnia din timpul sarcinii îți poate afecta sănătatea. Dacă ai încercat diferite strategii pentru somn și încă ai dificultăți în a avea o noapte de odihnă bună, informează-ți medicul.
Sciatica, o nouă „surpriză” a sarcinii
Dacă simți o durere ascuțită sau surdă, care începe în partea inferioară a spatelui și se extinde spre fese și picioare, este posibil să fie vorba de sciatică. Această durere apare atunci când nervul sciatic, care pornește de la coloana vertebrală inferioară și se întinde până la fese și pe spatele picioarelor, este comprimat, inflamat sau iritat.
Sciatica este comună în sarcină, mai ales în ultimele luni, când bebelușul câștigă în greutate. Bebelușul și uterul în creștere pot pune presiune pe nervul sciatic. Pe măsură ce bebelușul se poziționează pentru naștere, capul lui poate să apese pe nervul sciatic.
Această durere ar trebui să dispară după naștere. Între timp, poți încerca să ameliorezi durerea, aplicând comprese calde pe spate, întinzând ușor mușchii și făcând exerciții Kegel. De asemenea, poți discuta cu medicul despre utilizarea acupuncturii, masajului prenatal și, eventual, a medicamentelor care ar putea să te ajute să faci față sciaticii.
Picioarele grele și umflate
Este de așteptat ca în săptămâna 31 de sarcină să ți se umfle gleznele și picioarele. Este unul dintre motivele pentru care pantofii fără șireturi sunt atât de practici în trimestru al treilea. Edemul, căci așa se numește în termen medicali fenomenul, apare deoarece uterul în creștere pune presiune pe venele pelviene și pe vena cavă inferioară. Vorbim de marea venă din partea dreaptă a corpului care transportă sângele din membrele inferioare înapoi la inimă. Presiunea exercitată asupra acesteia încetinește revenirea sângelui din picioare și forțează lichidul acumulat în vene să pătrundă în țesuturile adiacente.
Într-o oarecare măsură contribuie la apariția edemului și modificările hormonale specifice acestei etape a sarcinii. În plus, organismul tău reține în mod natural mai multe lichide pentru a susține sarcina. De fapt, până la sfârșitul sarcinii vei cumula între 1 și 1,5 kg de greutate suplimentară sub formă de apă. Vei elimina acest surplus prin urină și transpirație în prima săptămână de după naștere.
Edemul din timpul sarcinii nu este, de obicei, o problemă. În unele cazuri, însă, poate semnala o problemă mai serioasă, cum ar fi preeclampsia sau tromboza venoasă profundă. Prima este o complicație caracterizată prin hipertensiune arterială, nivel crescut de proteine în urină și niveluri crescute ale enzimelor hepatice, iar cea de-a doua este cauzată de formarea unui cheag de sânge. Sună-ți imediat medicul, dacă observi o umflare excesivă și/sau bruscă a picioarelor sau gleznelor, o umflare mai mare decât moderată a mâinilor sau feței sau o umflare semnificativ mai mare la un picior decât la celălalt.
Respirația greoaie
În trimestrul al treilea, chiar și o simplă urcare pe scări te poate epuiza. Pe măsură ce sarcina progresează, s-ar putea să simți că-ți lipsește aerul în timp ce faci unele lucruri obișnuite.
Corpul tău are nevoie de mai mult oxigen în timpul sarcinii, iar uterul în creștere pune presiune pe diafragmă, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație. Probleme cu respirația în timpul sarcinii ar putea fi agravate de o afecțiune preexistentă, cum ar fi astmul, anemia sau hipertensiunea arterială.
Poți simți o ușurare în ceea ce privește respirația cu câteva săptămâni înainte de termen, mai ales dacă este prima ta sarcină. Asta pentru că atunci bebelușul coboară în pelvis, pregătindu-se de naștere.
Chiar dacă respirația îngreunată este un fenomen des întâlnit în timpul sarcinii, nu ignora situațiile care pot semnala o problemă mai gravă. Solicită imediat ajutor medical, dacă ai dificultăți de respirație subite sau severe, astm agravat, un ritm cardiac rapid sau neregulat, senzația că urmează să leșini sau dureri în piept sau la respirație.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-31.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/31-weeks
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/31-weeks