Săptămâna 34 de sarcină

gravidă în săptămâna 34 de sarcină

Ești în plină lună a opta! În săptămâna 34 de sarcină te afli la o distanță de numai patru – șase săptămâni de momentul în care îți vei strânge pentru prima oară la piept copilașul. Ți se înmoaie genunchii de emoție, nu-i așa? Este absolut firesc… Viața ta urmează să se schimbe radical. Te așteaptă atâtea provocări, dar și atâtea clipe cu adevărat minunate. Pline de binecuvântare și fericire pură, nemaitrăită până atunci.

Să nu grăbim însă lucrurile. E important să faci tot ce este omenește posibil să duci sarcina până la termen sau cât mai aproape de acesta. Și asta pentru că, în sarcină, fiecare săptămână are un rol bine definit în dezvoltare și pregătirea pentru naștere. De fapt, fiecare zi contează. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că, dacă din varii motive se întâmplă, nașterea prematură în această perioadă este, de regulă, mai ușor de gestionat, cu șanse mari de supraviețuire și recuperare pentru bebe.

Analize pe care ar trebui să le mai faci

Până în săptămâna 34 de sarcină, investigațiile importante și analizele uzuale au fost deja efectuate. Chiar și așa, mai sunt necesare câteva teste de ultim moment. Acestea au scopul de a preveni eventualele probleme din timpul nașterii. Vorbim aici de încă o hemoleucogramă completă, teste pentru funcția renală și funcția hepatică, glicemie, sumar de urină și poate chiar și urocultură, examen de secreție vaginală pentru streptococ de grup B. De asemenea, poate fi necesară și o coagulogramă, dacă vei dori să ți se facă anestezie peridurală, în timpul travaliului. Aceasta e solicitată adesea de medicii anesteziști.

Bebe în săptămâna 34 de sarcină

Bebe în săptâmâna 34 de sarcină

În acest stadiu al dezvoltării, micuțul tău arată tot mai mult ca un bebeluș! Urmează doar să se mai împlinească puțin. Cu asta se va ocupa în următoarele săptămâni: va deveni mai dolofănel.

Cât de mare e acum?

Cu mici deferențe de la un caz la altul, în săptămâna 34 de sarcină, bebelușii au o greutate de circa 2,3 kg și o lungime de aproximativ 43 – 46 cm. Ai nevoie de o imagine vizuală? Când mai mergi la cumpărături, ia în brațe un sac cu așternut igienic pentru pisici (nisip sau silicat) de 2,2 sau 2,5 kg și imaginează-ți că este bebelușul tău, care urmează să se nască. În cazul în care te ia valul și te apuci să-l legeni, cel mai probabil vei atrage câteva priviri curioase. Și ce dacă! E ultimul lucru care ar trebui să te îngrijoreze…

Cineva trage cu urechea

Deja îndrăgostit de vocea ta, bebelușul tău curios îți soarbe fiecare cuvânt și-ți ascultă conversațiile. Așadar, nu-l priva de această bucurie. Dacă se întâmplă să petreci mai mult timp singură, dă glas gândurilor. Ți pare ciudat să gândești cu voce tare? Atunci vorbește-i, citește-i sau cântă-i. Unii experți spun că, după naștere, bebelușii pot recunoaște melodiile pe care mama le-a cântat în timpul sarcinii și chiar ar putea fi liniștiți mai ușor cu acele melodii familiare odată ce „ies la lumină”. Stai liniștită, micuțului nu-i va păsa câtuși de puțin dacă vei falsa un pic. În plus, îți va simți emoția

O manichiură perfectă 

În săptămâna 34 de sarcină, unghiile de la mânuțele bebelușului sunt deja crescute până la vârful degetelor. Spre deosebire de acestea, unghiile de la picioare sunt încă destul de scurte. Ele vor ajunge la vârfurile degetelor de la picioare de-abia prin săptămâna 38 de sarcină. Așadar, nu uita să incluzi pe lista de produse necesare pentru îngrijirea nou-născutului și o unghieră sau o forfecuță specială pentru bebeluși.

Se pregătește să renunțe la vernix

Stratul ceros și albicios, format din vernix caseosa, care acoperă pielea bebelușului tău pentru a o proteja, începe să se îngroașe în această săptămână. Este un pas premergător procesului de desprindere a acestuia, care va avea loc în următoarele săptămâni.

Băiețeilor li se întâmplă ceva important 

Cromozomi X și Y

Dacă ai în burtică un băiat, atunci trebuie să afli că în această săptămână testiculele lui încep să coboare din abdomen în scrot. Unii băieței născuți la termen – aproximativ 3 până la 4 procente 0 – se nasc cu testiculele necoborâte. De asemenea, aproximativ 30% dintre băieții născuți prematur vin pe lume cu scrotul gol. În aceste situații, testiculele coboară, de obicei, după naștere, înainte de prima aniversare.

Corpul tău în săptămâna 34 de sarcină

Ochii nu te înșală: uterul tău continuă să se mărească, deși probabil credeai că nu mai este loc! Acum, acesta se află la aproximativ 12,5 cm deasupra buricului. Pentru a-i permite bebelușului în creștere să ocupe mai mult spațiu, volumul lichidului amniotic va rămâne neschimbat. De fapt, în acest punct al sarcinii el a atins un nivel maxim și urmează să scadă în mod natural în ultimele trei săptămâni de dinaintea nașterii.

Nu poți dormi? Nu ești singura!

În trimestrul al treilea, insomnia afectează aproximativ 3 din 4 gravide. Având în vedere schimbările hormonale, drumurile la baie în miezul nopții, crampele „fulgerătoare” de la picioare, contracțiile Braxton Hicks, arsurile la stomac și burta de mărimea unei mingi de baschet, nu e de mirare că somnul odihnitor a devenit un vis frumos. La toate acestea se mai adaugă și anxietatea legată de nașterea iminentă și de mintea care aleargă toată noaptea, gândindu-te la lista de lucruri de făcut înainte de venirea bebelușului.

În săptămâna 34 de sarcină însă, corpul tău are mare nevoie de odihnă. Drept urmare, amintește-ți că îngrijorarea nu te ajută cu nimic și nici statul cu ochii pe ceas, urmărind cum trec minutele.

În schimb, încearcă să-ți găsești o poziție cât mai confortabilă, folosind mai multe pernuțe sau o pernă specială pentru gravide. De asemenea, înainte de a merge la somn, fă o baie relaxantă și bea o cană de lapte cald. Evită activitățile fizice solicitante, timpul petrecut cu ochii în ecrane, dar și mâncatul sau consumul de băuturi prea aproape de ora de culcare. Totodată, îi poți cere partenerului un masaj. Meriți asta!

Dacă somnul continuă să te ocolească, ascultă muzică liniștitoare sau citește o carte. Ai grijă însă să alegi o lectură mai monotonă, nu una care să te țină în priză. Oricum ar fi, privește partea bună: insomnia din timpul sarcinii este un antrenament grozav pentru toate acele nopți „albe” care vor urma!

Relaxează-te în siguranță 

Baie în cadă în timpul sarcinii

Îți place să te îmbăiezi în cadă? Atunci, scufundă-te fără ezitare… Este un mit faptul că băile în cadă sunt interzise în timpul sarcinii, pe motiv că apa ar putea pătrunde în col, provocând o infecție. Verifică, totuși, dacă temperatura apei este potrivită: ar trebui să fie caldă, nu fierbinte.

Ai mare grijă când urci în cadă. În săptămâna 34 de sarcină, poți avea problem serioase cu echilibrul, iar faptul că îți vezi picioarele, din cauza burții aflate în plină expansiune, te poate face mai predispusă la alunecări. Totodată, asigură-te că în cadă și în afara ei există suprafețe antiderapante și ia-ți timpul necesar pentru a intra și a ieși.

Mai multe dureri și disconfort mai mare

Este firesc să te confrunți cu dureri și disconfort în timpul sarcinii, în special pe finalul ultimului trimestru. Majoritatea gravidelor au în această perioadă dureri pelviene și lombare. Greutatea tot mai mare a bebelușului în creștere pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce provoacă durere în zona inghinală, la nivelul pelvisului, picioarelor și al feselor.

În plus, burta mărită trage centrul de greutate înainte, întinzând și slăbind mușchii abdominali care susțin coloana vertebrală și spatele. La apariția și intensificarea acestor dureri, care pot chiar să-ți limiteze mobilitatea, contribuie și schimbările hormonale, slăbind articulațiile.

Sarcina cauzează adesea și dureri ale ligamentului rotund. Această durere scurtă și ascuțită sau mai persistentă apare în partea inferioară a abdomenului sau în zona inghinală, ca urmare a întinderii ligamentelor rotunde care conectează uterul de peretele abdominal. Deși deranjantă, din fericire, această durere este inofensivă.

Sciatica este o altă problemă frecventă în timpul sarcinii. Greutatea uterului și a bebelușului presează nervul sciatic, cauzând o durere fulgerătoare, care pornește din zona feselor și coboară pe spatele piciorului.

Dacă durerile devin supărătoare, discută cu medicul pentru a găsi o soluție pentru ameliorarea lor. Nu ezita să ceri ajutor medical imediat, dacă durerea lombară se agravează brusc. Poate fi vorba de un semn de travaliu prematur, mai ales dacă anterior nu ai avut dureri de spate intense.

Crește riscul de constipație 

Constipația în timpul sarcinii

Aproximativ jumătate dintre gravide suferă din cauza constipației. Pentru bunul mers al sarcinii, corpul tău, corpul tău produce mai mult progesteron. Acesta determină relaxarea mușchilor, inclusiv a celor din tractul digestiv. Drept urmare, alimentele se deplasează mai lent prin tubul digestiv, ceea ce poate duce la blocaje.

În plus, pe măsură ce sarcina avansează, e posibil să fie mai greu să te menții bine hidratată, ca urmare creșterii volumului de sânge și a tendinței de reține apa în țesuturi. De asemenea, odată ce iei proporții, începi să te miști mai puțin. Când nivelul de activitate fizică scade, constipația nu întârzie să apară și să se agraveze.

Pentru a evita constipația, rămâi activă cât de mult posibil, bea multă apă și crește-ți aportul de fibre. Nu te teme să iei un emolient pentru scaun, dar evită laxativele. Prin gestionarea proactivă a constipației, nu doar că te vei simți mai bine, dar vei preveni apariția hemoroizilor și/sau a fisurilor anale.

Schimbări legate de vedere 

Ți se pare că nu vezi la fel de bine. Cel mai probabil, nu ți se pare… Ochii sunt o altă componentă a corpului afectată de hormonii „buclucași”, specifici sarcinii. Aceiași care îți influențează tractul digestiv și ligamentele.

Nu doar că vederea ta poate părea încețoșată în această perioadă, dar o scădere a producției de lacrimi îți poate lăsa ochii uscați și iritați. Cu atât mai mult dacă porți lentile de contact.

În plus, o creștere a cantității de fluid din spatele cristalinului ochilor poate schimba temporar forma acestora, modificând ușor dioptriile. Astfel, poți fi mai mioapă sau hipermetropă decât de obicei. Este posibil să ți se pară mai confortabil să porți ochelari în loc de lentile de contact.

Din fericire, aceste schimbări sunt temporare. Vederea ar trebui să revină la normal după naștere, așa că nu e nevoie să mergi la optometrist pentru o nouă prescripție. Totuși, ține cont că anumite probleme de vedere, mai serioase, pot fi un semn de preeclampsie, așa că nu omite să-i menționezi medicului orice schimbare în ceea ce privește văzul.

Dă-ți un impuls 

Ești cu nivelul de energie la pământ? Crezi sau nu, ți-l poți ridica cu ajutorul exercițiilor fizice regulate. O plimbare rapidă, o sesiune scurtă de jogging sau yoga îți vor îmbunătăți circulația sângelui și vor stimula eliberarea de endorfine, hormonii care te fac să te simți bine. Rezultatul: un val revigorant de energie, unul care durează mai mult decât cel indus de cafea.

Ai nevoie de mai multe motive pentru a te mobiliza să faci mișcare? Bebelușii mamelor care fac exerciții fizice în timpul sarcinii tind să doarmă toată noaptea mai devreme, sunt mai puțin predispuși la colici și au o capacitate mai bună de a se liniști singuri.

Oamenii de știință atribuie această legătură pozitivă stimulării bebelușilor prin schimbările de ritm cardiac și niveluri de oxigen, precum și prin sunetele și vibrațiile pe care le resimt în uter în timpul exercițiilor fizice. Sună convingător, nu-i așa?

Surse:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-34.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/34-weeks

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/34-weeks-pregnant

https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-34

Adoramami.ro