Săptămâna 37 de sarcină

sarcina la 37 de saptamani

Numărătoarea inversă poate începe acum. Săptămâna 37 de sarcină aduce mai aproape momentul nașterii, chiar mai aproape decât te-ai aștepta. Unii copii aleg să vină pe lume puțin mai devreme de data probabilă a nașterii, cea în care se împlinesc 40 de săptămâni (280 de zile) de la prima zi a ultimului ciclu menstrual. În fapt, doar 4% din nașteri au loc la data probabilă. Vestea bună este că de acum încolo, sarcina ta este considerată la termen și, indiferent de ziua în care se va naște, copilul va face față cu ușurință vieții extrauterine.

Prin urmare, dacă nu ai făcut-o deja, nu ezita să-ți pregătești bagajul pentru maternitate. E posibil să ai nevoie de el chiar zilele acestea. De asemenea, recapitulează semnele care anunță începerea travaliului. În cazul în care încă mai ai nelămuriri, notează-ți-le și roagă medicul să-ți ofere informațiile necesare la următoarea întâlnire, mai ales că, în această perioadă, vă vedeți destul de des. 

Bebe la 37 de săptămâni de sarcină

gravida in ultimele saptamani de sarcina

Deși ești foarte aproape de linia de sosire, bebelușul mai are de făcut unele ajustări importante în burtica ta. Sistemele circulator și musculo-scheletic sunt complet dezvoltate, dar plămânii, creierul și sistemul nervos încă mai au nevoie de câteva retușuri. O săptămână sau două în pântecul tău pot face o mare diferență! Așadar, stai cuminte și nu-ți forța corpul, pentru a nu declanșa travaliul înainte ca el să fie complet pregătit.

Cât de mare este bebe acum?

În săptămâna 37 de sarcină, bebelușul măsoară aproximativ 48,5 cm în lungime. Cât despre greutate, poți doar să presupui și să te bazezi pe estimări. În general, micuții au în această etapă a dezvoltării undeva între 2,7 și 3,2 kg, câștigând aproximativ 14 g sau mai mult în fiecare zi. În principiu, pe seama țesutului adipos. Această grăsime suplimentară pe care o acumulează îi va netezi pielea și, în plus, îl va ajuta să se încălzească după naștere.

Are sau nu păr?

Pe măsură ce se apropie momentul marii întâlniri, e firesc să-ți pui tot mai multe întrebări despre cum va fi și cum va arăta puișorul. Chiar dacă ai făcut recent o ecografie, misterul încă persistă, pentru că imaginile obținute nu sunt chiar niște fotografii. Una din curiozitățile viitoarelor mame vizează podoaba capilară. Va avea sau nu păr micuțul? Unii bebeluși vin pe lume având un păr bogat, cu șuvițe care măsoară între 1,25 cm și 3,75 cm lungime. Alții însă au doar un pufuleț de piersică. Oricare ar fi situația, să nu fii surprinsă dacă părul bebelușului tău nu va avea aceeași culoare ca al tău. Lucrurile se pot schimba total. Părul copilului poate să cadă în primele șase luni și să crească la loc de altă culoare și textură!

Ochișorii bebelușului

Cu siguranță ți-ai făcut o mulțime de „filme” și în legătură cu culoarea ochilor micuțului. Te-ai uitat în tot arborele genealogic, al tău și al partenerului, ai făcut calcule probabilistice. Ei bine, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare, pentru că nu vei ști încă o bună bucată de vreme ce culoare vor avea ochișorii lui minunați. Este posibil să nu vezi adevărata lor culoare la naștere. Unii bebeluși se nasc având culoarea finală a ochilor, dar în majoritatea cazurilor nou-născuți au ochii de un albastru închis sau gri argintiu, care se schimbă treptat în albastru, verde, căprui sau maro, pe parcursul primului an.

Are un unghiuțele de picioare complet formate

Unghiile de la picioarele bebelușului au început să crească undeva în jurul săptămânii 17 și au devenit vizibile prin săptămâna 20 de sarcină (chiar dacă erau în mare parte translucide!), dar abia acum sunt complet formate. În săptămâna 37 de sarcină, unghiile de la picioare acoperă în totalitate patul unghial al degețelelor mici, ajungând până la capătul fiecăruia. Cu toate acestea, nu va fi nevoie să-ți faci prea multe griji în privința tăierii lor, imediat după naștere; unghiile bebelușilor sunt moi și flexibile, iar cele de la picioare cresc destul de încet.

Corpul tău în săptămâna 37 de sarcină

silueta de gravida in saptamana 37 de sarcina

Credeai că burtica ta nu mai are cum să crească? Ei bine, surpriză! S-a mai mărit un pic. Din fericire, a și coborât, permițând plămânilor să-și recapete spațiul obișnuit în cutia toracică. Drept urmare, se pot umple, din nou, cu mai mult aer, iar tu poți respira, în sfârșit, aproape normal. Pe lângă îmbunătățirea respirației, coborârea bebelușului îți permite să mănânci porții mai mari, deoarece stomacul nu mai este atât de comprimat.

Pe de altă parte, coborârea sarcinii creează mai multă presiune în abdomenul inferior, ceea ce face mersul mai dificil și incomod. Mai mult, poți resimți un disconfort crescut în zona vaginală. Unele femei descriu senzația ca și cum ar purta o bilă de bowling între picioare.

Dacă bebelușul este întors în poziția corectă pentru naștere – se întâmplă în aproximativ 95% din cazuri – , există șanse mari ca în săptămâna 37 de sarcină, capul lui să se fi „angajat” deja în pelvisul tău, mai ales dacă aceasta este prima ta sarcină. Asta înseamnă că cea mai lată parte a capului bebelușului a trecut prin deschiderea pelvisului, pregătind calea pentru viitoarea călătorie prin canalul de naștere în timpul travaliului și nașterii. Dacă aceasta nu este prima ta sarcină, bebelușul poate să amâne această angajare până când începe travaliul.

Majoritatea feților se poziționează cu capul în jos, în flexie, orientat spre canalul nașterii, între săptămânile 32 și 36 de sarcină. Ei au bărbia sprijinită în piept și fața îndreptată către coloana vertebrală a mamei (cu fața în jos). Este așa-numita prezentație cefalică, ideală pentru naștere, deoarece capul este primul care intră în canalul nașterii și, prin urmare, va ieși primul la exterior.

Durerile pelviene, tot mai prezente

Pe finalul sarcinii, durerile pelviene pot deveni mai frecvente. Ele pot fi resimțite sub forma unui disconfort marcant la nivelul șoldurilor și/sau a zonei inghinală. Uneori, pot apărea și sub formă de înțepături sau arsură. Aproximativ una din patru femei însărcinate se confruntă cu acest tip de durere, care începe, de obicei, în al treilea trimestru și poate persista câteva luni după naștere.

Hormonii sarcinii relaxează ligamentele, iar acest lucru duce la o întindere prea mare a acestora, precum și la deplasarea oaselor. Câștigul ponderal din timpul sarcinii și schimbarea centrului de greutate contribuie și ele la acest disconfort. Pentru ameliorarea durerii, poți încerca centurile de susținere, fizioterapia, acupunctura sau medicamentele recomandate de medic, cum ar fi acetaminofenul.

Hemoroizii, mai supărători

Multe femei se confruntă cu hemoroizii pentru prima dată în timpul sarcinii, în special în cel de-al treilea trimestru. Aceștia apar ca urmare a circulației îngreunate a sângelui venos. Există mai mulți factori care contribuie din plin la acest lucru. În primul rând, e presiunea tot mai mare exercitată de uterul mărit pe vasele mari de sânge, situate pe peretele posterior al abdomenului. Apoi, avem creșterea considerabilă a volumului de sânge a organismului și nivelurile mai mari de progesteron, care relaxează pereții venoși. Se alătură acestor factori favorizanți și constipația, o altă problemă des întâlnită în sarcină. 

În funcție de gravitate, hemoroizii pot provoca mâncărimi și un disconfort ușor, pot fi însă și destul de dureroși, mai ales dacă te forțezi în timpul eliberării intestinului. În unele cazuri, hemoroizii cauzează sângerări rectale, dar și prezența sângelui în scaun. 

Pentru a preveni disconfortul provocat de hemoroizi, încearcă să gestionezi constipația. Asigură-te că te hidratezi, mănâncă alimente bogate în fibre și menține-te activă pentru a stimula peristaltismul. De asemenea, evită să te forțezi când folosești toaleta și, dacă ești deja constipată, ia un laxativ cu rol emolient. Statul prea mult timp așezată poate declanșa hemoroizii, așa că ridică-te mai des și mișcă-te cât de mult poți pe parcursul zilei. 

Dacă hemoroizii sunt dureroși, poți găsi alinare folosind comprese reci sau făcând o baie caldă (alternarea dintre rece și cald poate fi eficientă). În cazul în care disconfortul este greu de suportat, vorbește cu medicul despre folosirea medicamentelor și altor remedii pentru hemoroizi. Oricum ar fi, hemoroizii nu trebuie ignorați, întrucât uneori pot duce la complicații.

Nu uita de întărirea musculară

exerciții pe mingea de fitness în sarcină

În săptămâna 37 de sarcină, cel mai probabil gândul nu-ți stă la antrenamente. Cu toate acestea, ți-ai face un mare bine, dacă nu le vei neglija. Te întrebi ce tip de antrenament e potrivit pe finalul sarcinii? Așază-te pe minge! O minge de fitness este un instrument sigur și eficient, care te poate ajuta să-ți întărești musculatura și în special mușchii trunchiului. Este și foarte versatil, existând o mulțime de exerciții pe care le poți face, utilizându-l. Mai mult, privind puțin în viitor, mingea de fitness îți poate oferi relaxarea și ușurarea binevenită în timpul travaliului.

Ai în vedere, totuși, să alegi o minge fabricată dintr-un material rezistent la spargere și asigură-te că optezi pentru dimensiunea corectă în funcție de înălțimea ta. Cele cu diametrul de 55 cm sunt indicate pentru persoanele care au sub 1 m și 60 cm, iar cele cu diametrul de 65 cm – pentru cele mai înalte. Bineînțeles, pentru siguranță, verifică informațiile din descrierea produsului și instrucțiunile.

Surse:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-37.aspx

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/37-weeks

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/37-weeks-pregnant

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/37-weeks-pregnant/https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-37

Adoramami.ro