Ți-ai făcut temele? Ai bagajul pentru maternitate pregătit? E posibil să fie nevoie de el dintr-un moment într-altul. Un număr considerabil de femei nasc în săptămâna 38 de sarcină. Ce-i drept, se întâmplă mai des în cazul celor care au mai născut deja, însă nimic nu e bătut în cuie. Fiecare sarcină e diferită și momentul în care aceasta se încheie depinde de factori unici.
Oricum ar fi, trebuie să ai în vedere că de acum încolo, bebe ar putea sosi în orice moment, chiar dacă mai ai aproximativ două săptămâni până la data estimată a nașterii. Statisticile vin să întărească această probabilitate – doar 5% dintre sarcini se finalizează exact în acea zi.
Bebe în săptămâna 38 de sarcină
Micuțul tău este pe cale să-și facă intrarea în scena vieții, dar în continuare folosește fiecare zi pentru a se dezvolta. În aceste ultime săptămâni petrecute în pântectul tău, creierul bebelușului trece prin transformări uluitoare. Ca să înțelegi mai bine amploarea evoluției, află că, între săptămânile 35 și 39 de sarcină, dimensiunea masei lui cerebrale crește cu până la o treime! Bebe dă zor să pună la pună la punct funcționarea sistemului său nervos, ca să poată face față tuturor stimulilor care-l așteaptă odată ce va părăsi lumea lui mică.
Cât de mare este este acum?
Poți doar să te bazezi pe estimările statistice și cele ecografice, cu marjele de eroare aferente. Vei ști cu exactitate care-i este greutatea doar după ce se va naște. Acum, cel mai probabil, adorabilul tău are între 2,8 și 3,4 kg și o lungime care poate varia între 43,2 și 50,8 cm. El se rotunjește de la o zi la alta, continuând să acumuleze grăsime subcutanată. Aceste depozite de grăsime nu doar că-l fac mai drăgălaș, ele sunt importante pentru reglarea temperaturii corpului după naștere.
Fătul se pregătește de naștere
În săptămâna 38 de sarcină, toate organele interne sunt complet dezvoltate. În aceste clipe, plămânii micuțului produc din ce în ce mai mult surfactant, substanța care va împiedica sacii de aer din plămâni să se lipească unul de celălalt atunci când bebelușul va începe să respire. Sistemul respirator este acum capabil să-și preia funcția și s-o susțină fără niciun fel de probleme. Acest lucru se va întâmpla odată ce bebelușul va inspira pentru prima dată.
În mod normal, în această etapă a sarcinii, bebelușul ar trebui să fie așezat cu capul în jos și fața spre spatele tău, poziția considerată ideală pentru nașterea pe cale naturală. Dacă nu este în această poziție, discută cu medicul tău despre opțiunile disponibile.
Gata de primele fotografii
Datorită stratului grăsime, dar și faptului că a eliminat deja în bună măsură pelicula gri albicioasă, cu aspect ceros, formată din venix caseosa , bebe are acum o piele mult mai netedă și mai fină. În plus, el și pierdut cea mai mare parte din lanugo, părul fin și pufos care i-a acoperit până nu demult corpul pentru a-i oferi căldură. E posibil să mai aibă niște „blăniță” pe brațe și umeri, dar și aceasta va dispărea fie până la naștere, fie la câteva zile după naștere.
Ochii bebelușului sunt acum albaștri, gri sau căprui, dar odată ce sunt expuși la lumină, își pot modifica drastic nuanța. În fapt, vei ști care este adevărata culoare a ochilor săi abia la prima lui aniversare. Până atunci lucruri pot fi în schimbare.
Gata să plângă
Plămânii i s-au întărit, iar corzile vocale s-au dezvoltat, ceea ce înseamnă că bebe este pregătit să comunice prin strigăte și plânsete. Vai, câtă emoție îți va aduce primul lui țipăt! Va declanșa un nou nivel de iubire, necunoscut până atunci. Ți se va lipi nu numai de suflet, ci și de timpan – vei deveni capabilă pe loc să-l identifici printre multe alte plânsete de bebeluși. Este pură magie!
Corpul tău în săptămâna 38 de sarcină
Numărătoarea inversă a început și corpul tău se ocupă acum de ultimele pregătiri pentru ziua cea mare. Dacă pe unele dintre acestea nu le poți observa, așa cum ar fi ștergerea și dilatarea colului uterin, pe altele e mai puțin probabil să le treci cu vederea.
Coborârea bebelușului în pelvis
Dacă ai început să mergi și mai des la baie în ultimele zile, este un semn clar că sarcina a coborât, iar capul copilului se află acum în pelvis, lăsând și mai puțin loc pentru vezica urinară și așa înghesuită. Drept urmare, crește presiunea asupra acesteia și e nevoie s-o golești mai repede.
Deși ar putea să-ți pară o soluție bună, nu-ți limita consumul de lichide. Hidratarea optimă este imperioasă pe tot parcursul sarcinii și cu atât mai mult acum, când corpul trebuie să fie susținut corespunzător pentru a putea face față provocărilor care-l așteaptă.
Pierderea dopului gelatinos
Este posibil să constați că ți s-a desprins dopul de mucus, o formațiune gelatinoasă, cu rol protector care a sigilat colul uterin de-a lungul sarcinii. Ca și aspect, acesta poate fi transparent sau cu o tentă gălbuie, roșiatică sau maronie.
Dislocarea și eliminarea lui reprezintă o mărturie a scurtării și poate chiar a deschiderii colului uterin. Înseamnă acest lucru că travaliul este iminent? Poate că da, dar la fel de bine s-ar putea să mai dureze câteva zile sau chiar câteva săptămâni. Nu există o corelație clar stabilită în acest sens. Unele femei pierd dopul gelatinos cu mult timp înainte să nască, altele, în schimb, cu doar câteva ore înainte de începerea travaliului sau chiar în timpul acestuia.
Secrețiile vaginale modificate
Indiferent dacă ai pierdut sau nu dopul gelatinos, poți observa o schimbare în ceea ce privește cantitatea și aspectul secrețiilor vaginale. Acesta pot deveni mai abundente și se pot colora în roz sau maro, ca urmare a ruperii micilor vase de sânge de la nivelul colului uterin, pe măsură ce avansează procesul de dilatare. Odată ce lenjeria ta intimă sau hârtia igienică prezintă astfel de urme, ar putea însemna că vei face cunoștință cu micuțul tău mai devreme decât mai târziu.
Simptome digestive
Unele gravide au crampe abdominale și diaree înainte de începerea travaliului. Această accelerare a tranzitului intestinal reprezintă o modalitate prin care organismul se pregătește terenul pentru naștere. Așadar, dacă te confrunți cu acest timp de disconfort zilele acestea, e posibil să fie un semn că urmează să intri cât de curând în travaliu. Bea multă apă și mâncă ceva ușor – bulionul, pâinea prăjită, iaurtul simplu și sucurile de fructe sunt cele mai potrivite acum. Ocolește alimentele grase sau tot ceea îți poate îngreuna digestia.
Insomnia
Mintea ta e mult prea activă, ca să poți adormi. Nu porni calculatorul pentru a căuta informații despre travaliu și naștere. Asta nu va face decât să te țină trează ulterior și mai mult timp – efectul luminii albastre își va spune cuvântul. În schimb, poți apela la o carte sau o revistă. Cititul te ava ajuta să te relaxezi, iar dacă lectură aleasă nu va una tocmai captivantă, creierul va ceda mai repede și va lăsa somnul să-și intre în drepturi.
Instinctul de cuib
O creștere bruscă a nivelului de energie este destul de comună în această săptămână. Fenomenul este cunoscut și sub numele de „instinct de cuib”. Ești mai motivată să faci tot felul de treburi prin casă și să pui la punct toate lucrurile înainte de venirea copilului. Dă-i drumul și fă curat, dacă simți asta, dar nu te epuiza. Păstrează-ți energia pentru naștere în loc să o risipești aranjând casa.
Secreții mamelonare
Sânii pot fi mai mari decât au fost vreodată – deși vor crește și mai mult! De asemenea, poți observa o mică scurgere la nivelul mameloanelor. Este colostru! Un lichid subțire, gălbui, care este precursorul laptelui matern. Plin de anticorpi care protejează nou-născutul, colostrul are un profil nutritiv deosebit, având mai multe proteine și mai puține grăsimi și zaharuri. Compoziția lui este optimă pentru nevoile micuțului imediat ce vine pe lume și e mai puțin solicitant pentru sistemul său digestiv decât laptele care va ajunge mai târziu.
Dacă ai asemenea secreții, poți lua în considerare purtarea de tampoane pentru sâni. De-abia vei apuca să te obișnuiești cu ele, deoarece aceasta este doar prefigurarea a ceea ce va urma.
În cazul în care nu ai astfel de scurgeri, nu-ți face griji. Nu e deloc un semn că ai putea avea dificultăți în alăptare. Sânii tăi produc în continuare colostru pentru bebe, care va curge atunci când va veni momentul.
Contracțiile Braxton Hicks
Contracțiile uterine de antrenament pot deveni mai intense în această perioadă. Le poți folosi pentru a trece în revistă tehnicile de respirație și vizualizare. Dacă partenerul tău este prin preajmă, îl poți ruga să le faceți împreună.
Notează frecvența și durata contracțiilor. Dacă sunt la intervale de 5 minute sau mai puțin de atât și durează mai mult de 30 de secunde, este timpul să contactezi medicul.
Apropo de asta, asigură-te că ai stabilit un plan pentru a ajunge la maternitate. E bine să știi din timp cum vei ajunge acolo și să ai la îndemână un număr de telefon pentru urgențe, în cazul în care, din diverse motive, partenerul nu va fi disponibil.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-38
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/38-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-38.aspx
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/38-weeks
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-38