Săptămâna 6 de sarcină

Saptamana 6 de sarcina

Felicitări, ai ajuns la jumătatea primului trimestru! Probabil încă nu te-ai obișnuit prea bine cu ideea că vei deveni mămică, dar iastă că deja s-a atins o bornă semnificativă. Și nu sunt deloc vorbe goale! În săptămâna 6 de sarcină, dezvoltarea embrionului este accelerată și au loc evoluții cu adevărat speciale. Totul – sub „bagheta” hormonilor de sarcină, care pe lângă treaba importantă pe care o fac, ție îți cam dau viața peste cap.

Grețurile matinale sau în oricare alt moment al zilei, sânii grei și sensibili, oboseala accentuată, balonarea, nevoia de a face pipi mult mai des și schimbările de dispoziție sunt o consecință a activității hormonale intense. La aceste simptome, din săptămâna 6 de sarcină, se mai pot adăugă și:

Gustul metalic

Este posibil ca, în timpul primului trimestru, pe fondul creșterii bruște a nivelului de estrogen, să simți, în gură, un gust neplăcut, ca de metal. Pentru a-l atenua, poți face gargară cu o linguriță de sare sau ¼ de linguriță de bicarbonat de sodiu la o cană de apă. De asemenea, poți mânca alimente acide sau acre sau poți recurge la guma de mestecat cu mentol.

Visele ciudate

Având în vedere că viața ți se schimbă rapid și într-un mod radical, subconștientul tău încearcă să țină pasul. În acest sens, îți procesează sarcina în vis. Potrivit celor relatate de femeile gravide, unele vise apar în mod constant în anumite etape ale sarcinii. Visele din primul trimestru de sarcină sunt, de obicei, o manifestare a anxietății legate de schimbările de la nivelul corpului, dar și a temerilor legate de naștere și de maternitate.

Durerile de cap recurente

Se întâmplă frecvent ca femeile să aibă dureri de cap în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Vestea bună este că, odată ce vei ajunge în al doilea trimestru, durerile de cap pot să dispară. În cel mai rău caz, vor fi mai rare. Până atunci, încearcă să te odihnești mai mult. Hidratează-te corespunzător, ia mese regulate și echilibrate din punct de vedere nutrițional. De ajutor mai pot fi și exercițiile fizice, tehnicile de relaxare, cum ar fi masajul sau meditația. Discută cu medicul din timp despre situațiile în care durerile de cap devin insuportabile și întreabă-l ce poți face. Nu lua medicamente fără undă verde din partea unui specialist! Dacă acetaminofenul, cunoscut sub denumirea comercială de paracetamol, este considerat sigur în timpul sarcinii, alte medicamente utilizate în mod obișnuit pentru durerile de cap nu sunt.

Cum arată bebe la 6 săptămâni de sarcină

În această etapă a dezvoltării, bebe are dimensiunea aproximativă a unui bob de linte. Acesta măsoară circa 6 milimetri și are forma unei virgule, coloana lui vertebrală prelungindu-se într-un fel de coadă. Acum, el seamănă mai degrabă cu un mormoloc decât cu o ființă umană. Lucrurile nu vor rămâne așa însă pentru prea mult timp, pentru că de la o săptămână la alta, se produc schimbări extraordinare.

Evenimentul săptămânii: primele bătăi ale inimii

De departe cel mai important lucru care se întâmplă în săptămână 6 de sarcină este debutul activității cardiace. Odată ce această premieră are loc, sângele începe să circule prin corpul lui. Dacă ar fi să faci o ecografie în această perioadă, ai putea vedea un punct micuț care pulsează în interiorul embrionului. În acest moment, frecvența pulsațiilor ar trebui să fie de 90-110 bătăi/minut. Până în săptămâna 9 de sarcină, acestea vor crește progresiv până la 140-170 bpm, iar, potrivit unor publicații, chiar până la 180 bpm.

Iată care sunt valorile medii ale frecvenței cardiace fetale (FHR), conform literaturii de specialitate:

~110 bpm 6 săptămâni

~170 -180 bpm la 9-10 săptămâni

~150 bpm la 14 săptămâni

~140 bpm la 20 de săptămâni

~130 bpm până la termen

Începând cu 10-12 săptămâni de sarcină, medicul care-ți urmărește sarcina, va evalua activitatea cardiacă la fiecare programare prenatală.

Se formează ochii, nasul, gura și urechile

În această săptămână se întâmplă și alte lucruri remarcabile. Începe să se contureze fața micuțului. Apar pete întunecate acolo unde prind a se forma ochii și nările. Urechile în curs de dezvoltare sunt marcate de mici depresiuni pe părțile laterale ale capului. De asemenea, încep să se formeze bărbia, obrajii și maxilarele, iar undeva în interiorul a ceea ce va fi cavitatea bucală – se dezvoltă mugurii linguali. Tot acum, se dă startul pregătirilor pentru un moment cu adevărat magic, când pur și simplu te vei topi de fericire: încep să se dezvolte corzile vocale cu ajutorul cărora îți va putea spune mai târziu primul „MAMA”.

Apar mugurii mâinilor și picioarelor

Un alt pas notabil în evoluția sarcinii e reprezentat de apariția mugurilor membrelor superioare și inferioare. În săptămâna 6 de sarcină, acestea au forme rudimentare și arată ca niște lăbuțe mici.

Săptămâna 6 de sarcină: sfaturi și recomandări

Dacă ai programat deja o vizită prenatală, e cazul să te pregătești puțin pentru a aceasta. Ca să mergi cu temele făcute. De obicei, în cadrul prime vizite, medicul obstetrician îți va pune mai multe întrebări privind starea ta de sănătate, dar și despre istoricul medical al familiei tale și al tatălui copilului. Răspunsurile sunt vor fi foarte importante. În funcție de ele, poate evalua riscurile de anomalii și, în consecință, îți poate recomanda să faci anumite teste.

De asemenea, te va întreba în ce dată a început ultimul ciclu menstrual, pentru a calcula vârsta sarcinii și a confrunta datele cu ceea ce va vedea la examinarea ecografică. Îți va cere detalii despre sarcinile anterioare (duse sau nu până la capăt), precum și despre medicamentele pe care le-ai luat sau le iei. E important să i le menționezi pe toate, chiar și pe cele aparent inofensive, cum ar fi OTC-urile (medicamentele fără prescripție medicală) sau homeopatele. 

Fă-ți o listă cu alimentele de evitat

În timpul sarcinii, este recomandat să te ții departe de anumite alimente, așa cum ar fi sushi, produsele lactate nepasteurizate, ouăle crude și multe altele. O bună parte din aceste alimente considerate nesigure pe perioada sarcinii sunt, de fapt, inofensive dacă îți iei câteva măsuri de precauție, cum ar fi respectarea normelor de igienă și gătitul temeinic.

Încearcă să ții sub sontrol stresul

Este normal să fii îngrijorată, să-ți pui mii de întrebări și să-ți creezi așteptări. Nu uita însă că nivelurile ridicate de stres, pe termen lung, nu-ți fac bine nici ție, și nici copilului tău. Străduiește-te, pe cât posibil, să eviți situațiile tensionate în timpul sarcinii. Caută modalități prin care să-ți eliberezi mintea. Fă-ți timp pentru exerciții de respirație, plimbă-te, citește, ascultă muzica preferată, scrie un jurnal, discută cu o prietenă etc.

Cum arată burtica

Ești nerăbdătoare să-ți vezi abdomenul rotunjindu-se? Trebuie să ai în vedere că există mai mulți factori care influențează momentul în care sarcina ta va ieși la iveală. Poziția bebelușului în uter, înălțimea pe care o ai, dacă ai mai fost sau nu însărcinată înainte, dar și tipul de sarcină pe care o au: simplă, gemelară sau multiplă – toate au un cuvânt de spus în acest. 

Ca atare, femeile mai scunde și cele care au torsul scurt au tendința de a-și arăta mai devreme sarcina. Asta deoarece există mai puțin spațiu vertical în care bebe să crească, fără să fie nevoit să-și facă loc. De asemenea, femeile care au mai fost însărcinate încep adesea să aibă burtică de gravidă mai devreme, comparativ cu mamele debutante, deoarece mușchii lor abdominali au fost întinși de prima sarcină.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-6/#:~:text=Your%20baby%2C%20or%20embryo%2C%20is,where%20the%20ears%20will%20be.

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-6.aspx#section-baby

https://kidshealth.org/en/parents/week6.html

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-6

Adoramami.ro