Săptămâna 7 de sarcină

Saptamana 7 de sarcina

Chiar dacă la exterior poate încă nu se observă mai nimic, miracolul vieții își continuă desfășurarea în pântecul tău, într-un ritm amețitor. Astfel, dacă acum câteva zile, embrionul era cât un bob de linte, în săptămâna 7 de sarcină, acesta ajunge să fie cât o afină. Practic, își dublează dimensiunea față de săptămâna anterioară și devine de 10.000 de ori mai mare decât a fost în momentul în care a aterizat pe mucoasa uterului tău!

Borne importante în progresarea dezvoltării

În săptămâna 7 de sarcină, embrionul înregistrează o creștere rapidă și, totodată, spectaculoasă. De departe cele mai mari progrese în ceea ce privește dezvoltarea vizează creierul. Acesta are acum trei zone (creierul anterior, creierul mijlociu și creierul posterior) și crește cu fiecare clipă, câștigând câte 100 de noi celulele pe minut. Și nu numai creierul devine mai complex, ci și inima.

Se lucrează intens la „crearea” principalelor componente care intră în structura ochilor. Corneea, irisul, pupila, cristalinul și retina încep să se dezvolte în această săptămână. Încep să crească și pleoapele și să acopere ochii. O altă schimbare notabilă este că apar gropițe mici în locul unde vor fi nasul și urechile.

De asemenea, sistemul digestiv se echipează cu esofag și stomac. Încep să se dezvolte și ficatul, și pancreasul. Tot în această săptămână se formează gura și limba micuțului. Rinichii sunt și ei la locul lor și se pregătesc să-și preia responsabilitatea de gestionare a deșeurilor metabolice. În curând, bebe va începe să producă urină. Din fericire pentru tine, încă nu este nevoie de scutece.

Este evidentă și creșterea mugurilor mâinilor și picioarelor. Aceștia sunt mai lungi acum, iar la extremități sunt mai aplatizați – acolo unde vor fi palmele și tălpile. Mai trebuie menționat și faptul că în interiorul lor se formează articulațiile brațelor și picioarelor.

Ce ți se întâmplă în săptămâna 7 de sarcină

Chiar dacă nu spui încă nimănui că ești însărcinată, copilul tău îți spune cu siguranță. Nu prin cuvinte, bineînțeles, ci prin multitudinea de simptome de sarcină. Și nu e doar greața aia sâcâitoare, care nu e doar matinală, așa cum tindeai să crezi, lându-te după denumirea lor clasică. Mai sunt și crampele pelviene, asemănătoare celor menstruale, nevoia de a face pipi mai des, leucoreea (scurgerea vaginală lăptoasă), oboseala, durerile de cap, schimbările de dispoziție, balonarea, sensibilitatea la mirosuri, excesul de salivă, gustul metalic în gură, aversiunile alimentare neașteptate, dar și poftele noi.

Bineînțeles, mai e și celebrul semn de sarcină pe care cu siguranță nu puteai să-l ratezi: sânii grei și dureroși. Cel mai probabil te chinui deja să-ți închei bluzele din cauza lor și te surprinzi întrebându-te dacă oare chiar sunt ai tăi… Ei bine, unele femei au crescut cu o mărime de cupă întreagă la 7 săptămâni de sarcină. Și n-ar fi un lucru tocmai rău, dacă aceștia n-ar crea atâta disconfort.  

Schimbările de la nivelul sânilor se datorează acumulărilor de țesut adipos, dar și creșterii fluxului sangvin. Este posibil ca mameloanele să iasă puțin mai mult în evidență decât de obicei, dar să fie atât de sensibile încât chiar să te doară la cea mai mică atingere. Poți observa și că areola, zona din jurul mamelonului, s-a mărit nițel și s-a mai închis la culoare. De asemenea, poți sesiza ieșirea în relief a unor puncte ca de piele de găină pe marginile areolei. Acestea poartă numele de tuberculii lui Montgomery și sunt glande sebacee care furnizează lubrifiere areolei. În cazul în care te întrebi de ce au loc toate aceste schimbări, iată răspunsul: toate sunt esențiale pentru sarcina importantă de a alăpta nou-născutul în aproximativ 33 de săptămâni!

Săptămâna 7 de sarcină – ce ai de făcut

De regulă, cei mai mulți medici stabilesc o primă vizită prenatală în săptămână 7 de sarcină. Și aceasta pentru că acum este cel mai indicat să se facă ecografia de confirmare a sarcinii. Desigur, aceasta poate fi făcută și mai devreme, la chiar la 4-5 săptămâni de sarcină. Totuși, pentru rezultate mai clare și mai complexe, obstetricienii preferă să amâne acest examen. Probabil de-abia aștepți momentul în care medicul îți va face această primă ecografie și-ți va spune că totul este în regulă.

Cum decurge ecografia de confirmare a sarcinii

Trebuie să afli din capul locului ca aceasta este o ecografie transvaginală. În primul trimestru de sarcină, calea endovaginală reprezintă metoda cel mai des recomandată pentru studiul uterului și conținutul acestuia. Pentru că permite o vizualizare precoce a embrionului și a altor structuri de dimensiuni minuscule, cum este, de exemplu, sacul vitelin. Examinarea trebuie să fie făcută cu vezica urinară golită, pentru a evita modificarea poziției normale a uterului și a ovarelor.

În timpul acestei prime ecografii, medicul confirmă prezența și viabilitatea sarcinii. De asemenea, măsoară embrionul, pentru a stabili vârsta gestațională și a estima data probabilă a nașterii. Mai face un lucru foarte important, confirmă prezența activității cardiace și să te ții bine, pentru că vei fi pur și simplă răvășită de emoții în acel moment. Vei ține minte o viață acele prime bătăi de inimioară în formare. E o experiență dincolo de cuvinte…

Relevanța sacului vitelin

Sacul vitelin este important din punct de vedere clinic. La ecografia transvaginală, sacul gestațional apare ca o structură rotundă sau ovală înconjurată de o mucoasă netedă, circulară și ecogenă. Sacul vitelin apare ca o structură rotundă, hipoecogenă (reflectă parțial utrasunetele), în interiorul sacului gestațional, cu pereți ecogeni (reflectă utrasunetele). Dimensiunea normală a sacului vitelin variază între 3 și 5 mm, iar forma normală este circulară.

Un sac vitelin normal observat la ecografie confirmă faptul că sarcina este viabilă și intrauterină. Dacă nu este vizibil un sac vitelin, sarcina nu este viabilă sau vârsta gestațională poate fi incorectă. În astfel de cazuri, recomandarea este ca medicii să repete ecografia transvaginală după 1-2 săptămâni.

De exemplu, dacă pacienta nu-și amintește data ultimei menstruații, este posibil ca sacul vitelin să nu fie vizibil din cauza faptului că vârsta reală a sarcinii este mai mică de cinci săptămâni de la fertilizare (șapte săptămâni gestaționale). Și un istoric de cicluri menstruale neregulate poate conduce la o datare inexactă a vârstei gestaționale. Există multe cauze ale ciclurilor menstruale neregulate. Printre acestea regăsim sindromul ovarelor polichistice, diabetul, lupusul eritematos sistemic, axa hipotalamo-hipofizo-ovariană imatură, endometrioza, tulburările tiroidiene, dar și tulburările alimentare.

Primul calup de analize și teste de screening

Întâlnirea cu medicul obstetrician nu se va rezuma doar la efectuarea ecografiei. Acesta îți va recomanda efectuarea unui set complex de analize de sânge și teste din secreția vaginală și colul uterin. De altfel, pentru acestea din urmă, e posibil să preleveze pe loc, în timpul controlului, probele necesare. În general, există pachete standard de analize recomandate pentru toate gravidele. Acestea pot însă varia în funcție de particularitățile istoricului personal, dar și al celui familial. Iată care sunt analizele uzuale la începutul sarcinii:

  • hemoleucogramă completă;
  • sideremie și feritină, pentru evaluarea rezervelor de fier;
  • acid uric, creatinina serică, uree serică;
  • glucoză serică;
  • transaminazele TGO și TGP ;
  • determinare grupei de sânge și a factorului Rh;
  • determinarea markerilor endocrini (TSH, free T4 și TPO);
  • determinare markerilor infecțiosi cu risc pentru sarcină (HIV, sifilis, hepatatita B și C, profilul TORCH – Citomegalovirus, Rubeolă, Toxoplasmoza, virusurile herpetice 1 și 2);
  • examene din secreția vaginală, pentru clarificarea infecțiilor de tract genital feminin (chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, gonorrhea, streptococ de grup B);
  • examen Babeş Papanicolaou;
  • urocultură și sumar urină;

Cum arată burtica la 7 săptămâni de sarcină

Cel mai probabil burtica arată în continuare la fel ca înainte de a rămâne gravidă. Cu alte cuvinte, este încă invizibilă, mai ales dacă e ascunsă sub haine lejere. Sânii tăi în creștere, pe de altă parte, încep să bată la ochi. De acum înainte, ei devin vizibil mai mari și vor continua să crească pe tot parcursul sarcinii. Te poți aștepta să schimbi cel puțin o mărime sau două de cupă, mai ales dacă ești la prima sarcină. Mare atenție, pentru că există un risc mare de apariție a vergeturilor. Dacă simți o senzație de mâncărime e semn că pielea se întinde rapid. Ca să nu te pricopsești cu vergeturi inestetice, folosește o cremă specială, încă din momentul în care ai obținut un test de sarcină pozitiv.

Dacă îți surâde ideea, poți începe să-ți faci poze lunare sau chiar săptămânale, din profil, pentru a înregistra creșterea burticii. Stai în același loc de fiecare dată, purtând aceleași haine, și ține în mână o ilustrație realizată manual sau imprimată, care să arate vârsta sarcinii. Suvenirul îți va umple inima de emoție peste ani.

Săptămâna 7 de sarcină – sfaturi și recomandări

Iată ce poți face pentru tine și pentru bebeluș în această săptămână:

Continuă să faci mișcare

Mișcarea este importantă pentru sănătatea ta, în general. Acum însă poate contribui și la ameliorarea unor simptome de sarcină. Jumătate de oră de exerciții fizice pe zi te pot ajuta să te revigorezi și să-ți crești nivelul de energie, atunci când oboseala pune stăpânire pe corpul și mintea ta. Nu e cazul, totuși, să te apuci de programe de antrenament intense. Alege exerciții simple, de intensitate moderată. Dacă ai nelămuriri în legătură cu siguranța sportului practicat în timpul sarcinii, nu ezita să vorbești despre asta la următoarea întâlnire cu medicul.

Fii atentă la poftele ciudate

În cazul în care constați că-ți vine să mănânci chestii nealimentare, e posibil să suferi de o afecțiune numită pica. Aceasta se manifestă prin apetit pentru substanțe care nu au valoare nutritivă, precum gheață, lut sau pământ, hârtie, pietre, cretă, tencuiala de pe pereți etc. Nu ascunde aceste lucruri și spune-i medicului despre ele. E posibil să fie nevoie să faci teste pentru stabilirea nivelului de fier și zinc, ca să vadă dacă nu cumva ai carențe.

Fii blândă cu pielea ta

S-ar putea ca schimbările induse de sarcină să-ți afecteze puțin aspectul tenului. Cu toate acestea, acum nu e momentul să introduci rutine noi și intense de îngrijire a pielii. E suficientă să-ți speli bine fața de două ori pe zi cu un produs de curățare delicat pentru a combate acneea, iar apoi să folosești o cremă hidratantă delicată pentru a combate descuamarea. Pentru a preveni cloasma (apariție de pete întunecate pe față), numită și masca de gravidă, folosește în mod regulat o cremă cu SPF 50, iar vara poartă și o pălărie ori de câte ori ieși afară.

Surse:

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-7.aspx

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/first-trimester/7-weeks

https://kidshealth.org/en/parents/week7.html

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-7

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/7-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-7/

Adoramami.ro