Săptămâna 9 de sarcină

Saptamana 9 de sarcina

Din clipa în care rămâi gravidă, nivelul hormonului de sarcină, gonadotropina corionică umană, se dublează în corpul tău la fiecare 2 sau 3 zile. În săptămâna 9 de sarcină, acest hormon este la apogeu. Niveluri ridicate au și estrogenul cu progesteronul. Drept urmare, simptomele sarcinii sunt acum în plină desfășurare.

Unele femei descriu această perioadă ca fiind ca un „rollercoaster emoțional”, altele vorbesc de o oboseală extremă, sinonimă cu epuizarea. Dacă ți se întâmplă și ție, trebuie să știi că lipsa de energie este un fenomen comun în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Dintr-un motiv întemeiat, de altfel: a „face” un copil este o muncă tare grea. Corpul tău lucrează peste program, pregătindu-se pentru maternitate. În săptămâna 9 de sarcină, trage tare pentru a dezvolta placenta, organul responsabil de hrănirea și protejarea fătului.

Vestea bună este că ușurarea este chiar după colț. În următoarele câteva săptămâni, starea ta se va îmbunătăți sesizabil. Nivelul de energie va crește și grețurile matinale se vor reduce ca frecvență și intensitate pe măsură ce sarcina avansează, iar construcția placentei se apropie de final.

Există și o veste mai puțin bună. Este probabil ca oboseala să reapară în timpul celui de-al treilea trimestru, ca urmare a creșterii solicitărilor legate de purtarea unui făt mai mare.

Dezvoltarea copilului la 9 săptămâni de sarcină

În săptămâna 9 de sarcină, bebe are toate organele interne majore – inima, creierul, plămânii, ficatul, rinichii și intestinele – și toate părțile esențiale ale corpului conturate. De altfel, aceasta este ultima săptămână în care mai este denumit embrion. Odată cu încheierea acesteia, va începe o nouă etapă de dezvoltare, numită fetală. Practic, în curând vei avea în burtică un făt, nu un embrion.

Bebe are acum o lungime de aproximativ 22 mm, fiind de dimensiunea unui bob de strugure. El începe să arate din ce în ce mai mult cu o ființă umană. Coada i-a dispărut complet, iar fața capătă trăsături recognoscibile. Are ochi protejați de pleoape, o gură mică, urechiușe care continuă să crească. Are chiar și o limbă cu mici papile gustative.

Oasele încep să se formeze. Mâinile și picioarele sunt în curs de dezvoltare, dar au deja coate și genunchi. Bebe le mișcă tot mai des, în mod spontan, pentru a-și antrena mușchii minusculi. Deocamdată, nu există degete la mâini, și nici la picioare, ci doar niște caneluri în locurile în care vor apărea. Se va întâmpla cât de curând.

Dinții sunt „înmuguriți”

Zece muguri mici de dinți se dezvoltă în gingiile de pe fiecare arcadă. Aceștia se vor transforma în cei 20 de „dințișori de lapte”, care vor începe să-și facă apariția, după naștere, undeva între 4 și 7 luni. Săptămâna viitoare, mugurii dentari vor începe să se întărească și să se conecteze la oasele maxilare.  

Inima are patru camere

În săptămâna 9 de sarcină, inima are deja formate cele patru camere ale inimii: atriul drept și stâng, ventricul drept și stâng. Dacă, la ecografie, te aștepți să auzi sunetul familiar și constant de „lub” (primul sunet) şi „dub” (al doilea sunet) al bătăilor inimii umane, vei avea o surpriză. Multe persoane descriu sunetul bătăilor inimii bebelușului lor ca fiind asemănător cu tropotul cailor alergând în galop. Acest lucru se datorează faptului că în acest stadiu al dezvoltării inima micuțului bate de aproximativ două ori mai repede decât a ta.

Placenta preia controlul

Un alt lucru notabil pentru săptămâna 9 de sarcină este că placenta este acum îndeajuns de dezvoltată pentru a prelua cea mai mare parte a sarcinii critice de producere a hormonilor necesari creșterii copilului. Placenta se formează complet până spre finalul lunii a cincea (mai exact, până în săptămânile 18-20 de sarcină), însă continuă să crească pentru a face față constant cerințelor fătului aflat în dezvoltare. Până la finalul sarcinii, aceasta va avea un diametru de aproximativ 22 cm și o grosime de 2,5 cm, cântărind între 400 și 600 de g.

Corpul tău în săptămâna 9 de sarcină

Chiar dacă încă nu iese prea mult în evidență, burtica începe să se bombeze ușor. Este posibil să începi să simți disconfort din cauza benzii chiloților care se înfige în talia ta în creștere – un semn că a venit timpul pentru lenjeria intimă pentru gravide. Multe viitoare mămici constată că lenjeria intimă este unul dintre primele articole vestimentare care devin prea strâmte, chiar de la începutul sarcinii. Lenjeria intimă de maternitate este special croită pentru a înlătura acest disconfort – fie se așază ușor sub burtă, fie se întinde peste burtă, având un panou frontal de suport, pentru mai mult sprijin. Desigur, dacă încă nu te simți pregătită să faci cumpărături de la raionul de gravide, poți opta pentru lenjeria intimă obișnuită cu o mărime sau două mai mare. Orice te ajută să te simți confortabil este binevenit!

Poftele și aversiunile alimentare

Schimbările hormonale care au loc în această perioadă pot avea un impact uriaș asupra gustului și mirosului. Acest lucru duce adesea la apariția poftelor alimentare. Unii experți cred că poftele pentru anumite alimente sunt legate de nevoile nutriționale ale viitoarei mame, dar alții cred că acestea nu pot fi explicate atât de ușor. Dacă ai pofte, dă-le curs, dar ai grijă să te răsfeți cu moderație. Nu le folosi drept pretext pentru a mânca fără limite. Excesul de calorii se va transforma negreșit în exces de greutate.

Totuși, dacă începi să poftești la substanțe nealimentare, cum ar fi creta sau argila, anunță medicul care te are în evidență. Ar putea fi vorba despre o afecțiune numită pica.

Pe de altă parte, este foarte posibil să constatați brusc că anumite alimente care-ți plăceau înainte ți se par acum complet respingătoare. Aversiunile alimentare pot fi un efect secundar al creșterii rapide a nivelurilor de estrogen din organism. Printre alimentele față de care se dezvoltă cel mai frecvent aversiune în timpul sarcinii se numără carnea, ouăle, produsele lactate, alimentele picante, alimentele cu mirosuri puternice și cafeaua.

Greața și vărsăturile, la ordinea zilei

Săptămâna 9 de sarcină este perioada de vârf a grețurilor matinale. Unii experți sunt de părere că aceste grețuri ar fi un mod prin care organismul încearcă să protejeze copilul de toxine la începutul sarcinii. Această teorie are sens, deoarece primul trimestru – când majoritatea femeilor au cele mai puternice grețuri matinale – este perioada crucială în care se formează toate organele și structurile fizice ale bebelușului. Greața poate surveni la orice oră din zi sau noapte, nu doar dimineața. Dacă faci parte dintre „norocoasele” care au parte de acest fenomen, cel mai probabil te-ai convins deja de acest lucru.

Arsurile la stomac

Chiar dacă până acum nu ai avut niciodată probleme cu arsurile la stomac, s-ar putea să ai de-a face cu acestea în timpul sarcinii. Mulțumește-le hormonilor și pentru ele! Hormonii de sarcină, în special progesteronul, determină relaxarea sfincterului esofagian. Vorbim de o bandă circulară de mușchi de la capătul esofagului. Atunci când înghițim, acesta se relaxează pentru a permite alimentelor și lichidelor să ajungă în stomac. Ulterior, se contractă, închizându-se la loc. Dacă sfincterul se relaxează anormal sau slăbește, conținutul gastric poate refula în esofag. Acest reflux gastroesofagian irită mucoasa esofagului, de unde și senzația de arsură, denumită, în termeni medicali, pirozis. În plus, progesteronul încetinește procesul digestiv, ceea ce face ca alimentele să rămână mai mult timp în stomac, favorizând refluxul.

Dacă ai început să ai pirozis, evită băuturile carbogazoase, cofeina, ciocolata, fructele și sucurile citrice, roșiile, muștarul, oțetul, produsele din carne procesată. Alimentele grase, picante, prăjite sau foarte condimentate pot, de asemenea, să cauzeze arsuri la stomac. Guma de mestecat după masă poate ajuta la neutralizarea acizilor gastrici.

Simțul olfactiv accentuat

În primul trimestru, multe femei însărcinate observă că sunt de-a dreptul copleșite de mirosuri care le provoacă greață. Simțul sporit al mirosului este un efect secundar comun al creșterii rapide a nivelului de hormoni de sarcină. Dacă mirosurile din timpul gătitului te fac să te simți deosebit de rău, e cazul să rogi partenerul sau o altă persoană dragă să te ajute cu pregătirea meselor. Desigur, poți apela și la soluția livrării de mâncare la domiciliu. Cu mențiunea că trebuie să alegi cu mare atenție ce anume și de unde comanzi.

Constipația

Aproape jumătate dintre gravide se confruntă cu constipația în timpul sarcinii. Pentru a stimula tranzitul intestinal, bea multă apă și consumă alimente bogate în fibre digestive, cum ar fi fructele și legumele, leguminoasele și cerealele integrale. Unele gravide își găsesc un aliat de nădejde împotriva constipației în tărâțele de grâu, altele mizează pe ajutorul prunelor uscate. Trebuie menționat că și exercițiile fizice au un rol esențial și în acest sens. Așadar, nu neglija importanța mișcării în timpul sarcinii. Îți aduce nenumărate beneficii!

Semnele de avertizare ale unei complicații în sarcină

Durerea lombară, sângerările vaginale sau petele și mâncărimile persistente se numără printre simptomele pe care nu trebuie să le ignori sub nicio formă în timpul sarcinii. Adresează-te medicului ori de câte ori ai un motiv de îngrijorare – pentru asta este acolo.

Este OK sa fac sex în timpul sarcinii?

Atâta timp cât sarcina evoluează normal, poți face sex cât de des vrei – deși este posibil să nu-ți dorești asta mereu. La începutul sarcinii, fluctuațiile hormonale, oboseala și grețurile pot să reducă dorința sexuală până la un minimum absolut. Preocuparea despre cum îți vor schimba sarcina și copilul relația cu partenerul ar putea cântări greu acum în mintea ta, chiar dacă erai pregătită și anticipai venirea pe lume a unui nou membru în familia voastră.

Împărtășește ceea ce simți cu partenerul

Chiar dacă partenerul tău nu are cum să înțeleagă vreodată întocmai ceea ce ți se întâmplă, el poate participa la momente speciale și poate crea legături cu bebe înainte de naștere. Îi poți explica ceea ce simți sau te îngrijorează. De asemenea, îl poți implica și apropia de trăirile tale, încurajându-l să vorbească cu micuțul, citind împreună cărți și articole despre sarcină sau luând diverse decizii comune.

Surse:

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/9-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/9-weeks/#:~:text=The%20hands%20and%20feet%20are,long%20from%20head%20to%20bottom.

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-9/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-9.aspx

Adoramami.ro