Săptămâna 10 de sarcină

Saptamana 10 de sarcina

Bun găsit în săptămâna 10 de sarcină. Mai e mult până vei ajunge să-ți ții puiul în brațe, dar trebuie să știi că ai parcurs deja o porțiune importantă din călătoria sarcinii. Graviditatea este împărțită în trei părți, numite trimestre, iar în săptămâna 10 de sarcină ești aproape de sfârșitul primului trimestru. Vestea foarte bună este că începând cu trimestrul al 2-lea vei avea, probabil, mult mai multă energie și toate acele semne de început de sarcină vor dispărea treptat.

Bebe la 10 săptămâni de sarcină

În săptămâna 10 de sarcină este atinsă o bornă foarte importantă: bebelușul nu mai este un embrion. Acum el este un fetus! Vorbim de doi termeni care pur și simplu definesc faze diferite de dezvoltare. Faza embrionară se referă la formarea organelor majore, inclusiv creierul, inima și plămânii, plus brațele și picioarele. În faza fetală, pe de altă parte, aceste organe și părți ale corpului sunt deja formate și doar cresc și se dezvoltă.

Așadar, la 10 săptămâni de sarcină, bebe are articulațiile brațelor funcționale, iar cartilajele și oasele continuă să se dezvolte. Încep să apară și unghiile și părul! De asemenea, principalele componente ale ochiului –  corneea, irisul, pupila, cristalinul și retina – sunt complet formate. Pleoapele îi acoperă acum ochii care vor rămâne închiși până în săptămâni 27 de sarcină.

Bebe are și toți dinții de lapte formați! Aceștia încep să se întărească și să se conecteze la osul maxilarului. Urechile se dezvoltă, iar nările sunt la locul lor deasupra buzei superioare. Bebe are organe sexuale interne, ovare sau testicule, dar organele sexuale externe încă nu s-au dezvoltat. Inima are 4 camere separate și bate cu aproximativ 180 de bătăi pe minut, de trei ori mai repede decât o inimă de adult.

Și creierul își continuă dezvoltarea accelerată, iar o dovadă clară în acest sens este chiar dimensiunea capului. Acesta măsoară jumătate din lungimea totală a corpului. Creierul este activ și are unde cerebrale, iar sinapsele din măduva spinării îi permit acum fătului să-și miște membrele și degetele.

Cât de mare este bebe la 10 săptămâni de sarcină?

În săptămâna 10 de sarcină, fătul este cam cât o căpșună, măsurând circa 3,5 cm (lungimea din creștet până la funduleț) și cântărind aproximativ 8 g. Lungimea corpului aproape că i se va dubla în următoarele trei săptămâni. Incredibil nu-i așa?!

Corpul tău la 10 săptămâni de sarcină

Te întrebi la ce să te aștepți la 10 săptămâni de sarcină? Pe măsură ce bebe crește, ligamentele și mușchii tăi încep să se întindă pentru a-i face loc, sânii se măresc și este posibil să se întâmple și alte schimbări notabile. Iată câteva dintre cele mai comune simptome la 10 săptămâni de sarcină:

Durerea de ligament rotund

E posibil să începi să simți un disconfort în zona abdominală. Se poate manifesta fie ca o durere scurtă, intensă, un fel de junghi, fie ca o jenă persistentă. Poate să apară pe o singură parte sau pe ambele părți ale abdomenului inferior. Vorbim de durerea de ligament rotund, frecvent întâlnită în timpul sarcinii. Este cauzată de întinderea și îngroșarea ligamentelor care susțin uterul în continuă creștere. Dacă ești însărcinată cu gemeni, durerea de ligament rotund ar putea fi mai intensă. Anunță-ți medicul obstetrician, dacă durerea continuă, chiar și după ce te odihnești.

Sânii în creștere

Circumferința pieptului ți-a crescut și sânii au devenit cu siguranță mai grei și dureroși până în săptămâna 10 de sarcină, dat fiind că se pregătesc deja de câteva săptămâni pentru alăptare!

Grețurile matinale

Greața și vărsăturile sunt destul de frecvente la 10 săptămâni de sarcină și, bineînțeles, nu apar întotdeauna dimineața. Din fericire, vei scăpa de ele cât de curând. În majoritatea cazurilor, grețurile dispar odată cu trecerea în cel de-al doilea trimestru. Așadar, nu ți-a mai rămas mult de îndurat.

Schimbările de dispoziție

Uneori te vei simți entuziasmată de transformările prin care trece corpul tău, iar alteori s-ar putea să te simți frustrată. Toate acestea sunt în regulă și perfect normale. Dacă te năpădesc brusc anxietățile și-ți vine adesea să plângi, trebuie să știi că de vină pentru rollercoasterul de emoții în care te afli sunt schimbările hormonale.

Oboseala accentuată

Ai nivelul de energie sub nivelul mării. Iată de ce: nu numai că organismul tău lucrează din greu pentru a crește copilul, dar e foarte posibil să ai și somnul perturbat de o serie de vise destul de ciudate. Subconștientul încearcă să țină pasul cu toate schimbările apărute – de aici și visele bizare.

Scurgere vaginală abundentă

Creșterea fluxului sangvin în zona intimă, coroborat cu creșterea producției de estrogen, determină mai multe scurgeri vaginale. Acestea sunt clar și inodore și poartă denumirea de leucoree. Ar putea fi un fenomen deranjant, dar acesta este modul în care natura te ferește de bacterii. Totuși, dacă este secreția este colorată, cu firicele de sânge, are un miros urât sau provoacă disconfort, apelează la medic. Ar putea semnala altceva.

Balonarea, eructațiile și arsurile la stomac

Este foarte posibil să te simți balonată și să ai probleme cu flatulența sau chiar să râgâi mai des. Din păcate, hormonul feminin, progesteronul, se face vinovat de toate acestea. El nu face altceva decât să-și îndeplinească misiunea: relaxează mușchii uterului, astfel încât acesta să se poată extinde pe măsură ce crește copilul. În acest proces, și mușchii tractului digestiv devin mai lacși, ceea ce dă puțin peste cap buna lui funcționare. 

Sialoreea sau hipersalivația

Producția excesivă de salivă este un alt fenomen comun în primul trimestru. Este posibil să salivezi mai mult decât de obicei, în special atunci când îți este greață. Dacă nu reușești să înghițiți saliva, scuip-o. Bineînțeles, găsește o modalitate de a o face fără a provoca dezgust celor din jur. O altă soluție ar fi să bei mai multă apă, să apelezi la guma de mestecat sau la bomboanele tari, de supt. Te pot ajuta să înghiți mai ușor excesul de salivă.

Săptămâna 10 de sarcină: sfaturi și recomandări

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a trece mai ușor prin această perioadă atât de plină de provocări.

Ronțăie ceva imediat ce te trezești

Senzația de greață este adesea mai intensă dimineața, de unde și termenul de „grețuri matinale”. Păstrează un baton de cereale sau un biscuit sărat pe noptieră, astfel încât să iei o gură-două chiar înainte de a te ridica din pat. S-ar putea să te ajute să combați greața.  

Nu uita să-ți iei vitaminele

În tine crește un omuleț, care are nevoie de toate vitaminele și mineralele esențiale pentru o dezvoltare armonioasă. Acidul folic, vitaminele A, C, D sunt deosebit de importante, la fel ca și acizii grași Omega-3, fierul, calciul și potasiul.

Mănâncă sănătos

Este posibil să îți fie mai foame decât de obicei. Ține minte, totuși, că nu e nevoie să mănânci pentru doi. Trebuie doar să mănânci sănătos, cu multe fructe și legume proaspete și să evitați alimentele procesate, grase și sărate. Consumul alimentelor potrivite te ajută să obții substanțele nutritive de care tu și fătul tău aveți nevoie. Gustările bogate în potasiu, cum ar fi mango, avocado sau banane, te pot ajuta și cu greața, în timp ce proteinele și nutrienții esențiali din ouă și nuci îți cresc aportul nutrițional și te ajută să-ți gestionezi accesele de foame.

Poți încerca yoga prenatală

Yoga se concentrează pe întindere și întărire, pe conștientizarea respirației și pe implicarea minții și a spiritului. Special concepută pentru gravide, yoga prenatală propune exerciții sigure care să ajute la pregătirea pentru travaliu, naștere și creșterea copilului. Poți găsi cursuri online sau poți apela la un instructor.

Ai grijă la infecțiile urinare

Infecțiile de tract urinar (ITU) sunt mai frecvente în timpul sarcinii. Anunță-ți medicul dacă simți usturimi în timpul urinării sau în timpul actului sexual, disconfort pelvian sau dureri abdominale inferioare. De asemenea, dacă simți nevoia frecventă de a face pipi, deși iese puțină urină sau dacă urina e tulbure și urină urât mirositoare. Nu ignora aceste simptome.

Nu forța nota

Pe lista simptomelor care te pot încerca în săptămâna 10 de sarcină se numără epuizarea, amețelile, emoțiile oscilante și sensibilitatea la mirosuri sau alimente. Corpul tău se schimbă rapid și este, efectiv, inundat de hormoni. Drept urmare, simptomele pot varia de la ușoare la intense. Lasă-ți corpul să-ți spună când să te odihnești sau să o iei mai încet.

Prima testare importantă

În cazul în care ați decis să faceți teste genetice, acum este un bun moment. Testele genetice sunt opționale. Le poți face sau nu, depinde foarte mult de istoricul familiei tale și de factorii de risc. Există mai multe tipuri de teste prenatale noninvazive (Non Invasive Prenatal Test – NIPT), care permit analizarea ADN-ului fetal liber circulant (cfDNA) din sângele matern, cu o precizie foarte mare, de peste 90%. Practic, se prelevează o probă simplă de sânge venos de la mamă, iar apoi se analizează fragmentele de ADN fetal în vederea detectării anomaliilor cromozomiale.

Unele teste detectează cele mai frecvente trisomii (21 – sindromul Down, 18 – sindromul Edwards, 13 – sindromul Patau), în timp ce altele, mai complexe, detectează și anomaliile de la nivelul cromozomilor sexuali X și Y: Monosomia X sau sindromul Turner, sindromul Klinefelter, sindromul Triplu X, sindromul Jacob. De asemenea, aceste teste permit identificarea precoce a sexul copilului. Cu alte cuvinte, poți afla încă de pe acum, dacă urmează să cumperi hăinuțe de băiețel sau de fetiță.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-10/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-10.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/10-weeks-pregnant

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/10-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-10

Adoramami.ro