Primele zile acasă cu nou-născutul pot fi copleșitoare, mai ales pentru părinții aflați la primul copil. Tocmai de aceea, e important să te pregătești din timp, astfel încât să nu-ți lipsească nimic din cele necesare. Stresul unor achiziții este ultimul lucru care ar trebui să-ți consume energia la venirea cu bebe acasă!
Pentru a-ți veni în ajutor, am întocmit o listă cu lucrurile de care vei avea nevoie la întoarcerea din maternitate. Pe lângă pătuț, saltea, protecție de saltea și așternuturi, 2-3 păturici sau 1-2 saci de dormit, o masă de înfășat sau doar o saltea de înfășat, cădiță, hăinuțe (body-uri și salopete, câte 5-10 bucăți) și detergent de rufe special, scutece (2-3 pachete), cărucior, scoică auto – pe care, cu siguranță, nu le-ai scăpat din vedere, mai sunt câteva articole care ar fi bine să te aștepte deja acasă, după naștere.
Pentru îngrijirea bebelușului
Pentru a-i asigura micuțului o îngrijire ca la carte, chiar din primele zile de viață, îți vor fi de mare folos următoarele:
Gel de curățare păr și corp, cu o formulă delicată. Sunt foarte multe opțiuni în acest sens, iar ca să nu dai greș în alegerea făcută, mizează întotdeauna pe produsele dermatocosmetice dedicate.
Ulei de corp și/sau o loțiune hidratantă – sunt produse necesare pentru masajul de după băiță sau în orice alt moment al zilei, când bebe va avea dispoziția necesară pentru acest „moment de relaxare”.
Ulei sau loțiune pentru scalp – pentru înmuierea și eliminarea crustelor de lapte.
Prosoape mari, de baie (2-3 bucăți) – ideale sunt cele cu glugă.
Aleze și șervețele umede (de preferat cele pe bază de apă) – sunt de un real ajutor, la schimbarea scutecelor.
Cremă pentru funduleț – este indispensabilă, pentru a preveni iritația de scutec.
Ser fiziologic în fiole monodoză – sunt necesare pentru igiena nasului, ochilor și a cavității bucale.
Comprese sterile – se folosesc pentru toaleta bontului ombilical, a ochilor, gingiilor, limbuței și a părții interne a obrăjorilor.
Alcool medicinal de 70° – are rolul de a dezinfecta și deshidrata bontului ombilical.
Bețișoare igienice cu opritor – pentru curățarea în siguranță a urechiușelor.
Pieptene sau perie pentru păr – scalpul nou-născuților trebuie periat periodic pentru îndepărtarea crustelor de lapte.
Unghieră sau forfecuță cu vârf bont – deși foarte mici, unghiile bebelușilor sunt foarte tăioase și micuții se pot zgâria grav pe față. De aceea ele trebuie tăiate imediat ce depăşesc vârful degetelor. E posibil să fie nevoie să faci asta chiar din primele zile de viață. Evită să-i pui copilului mănuși de bumbac, în timp ce stă în casă, în ideea de a preveni zgârieturile. Mai bine taie-i unghiile! Punându-i mănuşi, îi limitezi explorarea senzorială, vârfurile degetelor fiind o sursă importantă de informație tactilă din mediul extern.
Trei tipuri de termometre
Termometru cu higrometru – indică atât temperatura, cât și nivelul umidității din casă, aspecte foarte importante pentru confortul copilului. Temperatura ambientală optimă pentru un nou-născut este de 21-24 de grade Celsius; după cel puțin o lună de viață, temperatura din cameră poate fi scăzută la 18-20 de grade. Dacă este prea cald, bebe va transpira și nu se va putea odihni cum trebuie. În plus, crește riscul de apariție a miliariei, numită și sudamină sau iritație de căldură. Vorbim de o problemă de piele frecventă în rândul bebelușilor. Cât despre umiditate, e recomandat ca aceasta să fie în jur de 60-65%. Dacă este sub acest nivel, va fi nevoie de un umidificator. Dacă e prea mare, atunci va fi nevoie de un dezumidifactor.
Termometru digital cu cap flexibil – este modelul cel mai indicat pentru bebeluși, întrucât permite măsurarea temperaturii la nivel rectal, considerată a fi cea mai precisă și sigură.
Termometru de baie – pentru monitorizarea temperaturii apei din timpul îmbăierilor; e nevoie de el chiar din primele zile cu bebe acasă.
Pentru hrănirea bebelușului
Este foarte important să fii pregătită și cu toate cele necesare pentru hrănirea nou-născutului. Astfel, include pe listă și:
Pompă pentru sân – indiferent că vei avea sau nu probleme cu lactația la început, când, efectiv, se va dovedi salvatoare, aceasta îți va permite apoi să stochezi lapte pentru bebe când vei fi plecată.
Biberoane și tetine – chiar dacă îți propui să alăptezi, e bine să ai cel puțin un biberon în casă, pentru varii situații: fie bebe nu va reuși să sugă la sân și va fi cazul să-i dai lapte muls, fie va trebui să pleci pentru câteva ore și va fi nevoie să-l hrănească altcineva.
Pungi pentru stocarea laptelui matern – permit crearea unor rezerve de lapte pentru situațiile neprevăzute. Ele asigură păstrarea calității și siguranței acestui aliment prețios pe durata depozitării în frigider sau congelator.
Tampoane pentru sâni – sunt esențiale până la stabilizarea lactației și mai ales după ce apare furia laptelui – se întâmplă, de obicei, chiar din primele zile cu bebe acasă.
Cremă cu lanolină pură, comprese și protectoare din silicon pentru mameloane – reduc disconfortul și calmează iritațiile cauzate de ragadele mamare (răni la nivelul mameloanelor).
Perie și un lichid special pentru curățarea tetinelor, suzetelor și a biberoanelor.
Sterilizator – este un dispozitiv util și practic pentru igienizarea și sterilizarea biberoanelor, tetinelor, suzetelor și altor accesorii pentru hrănirea bebelușului. Utilizarea unui sterilizator salvează timpul mamei, deoarece permite sterilizarea mai multor accesorii în același timp, fără a fi nevoie de sterilizarea fiecărui element separat. Sterilizarea regulată a accesoriilor pentru bebeluși poate contribui la reducerea riscului de infecții și afecțiuni digestive asociate cu contaminarea bacteriană.
Accesorii care-ți fac viața mai ușoară
Pentru a câștiga timp pentru bebe, dar și pentru un plus de confort și siguranță, poți lua în considerare și achiziția acestor articole:
Suzete – e posibil să nu fie nevoie de ele chiar din primele zile, dar e posibil să te ajute enorm chiar de atunci și e mai bine să fie la îndemână.
Prosopele mici din bumbac mici aleze de muselină – în primele câteva luni, când bebe regurgitează adesea, aceste articole sunt, pur și simplu, esențiale.
Pernă pentru alăptat – asigură un suport stabil și constant pentru bebeluș în timpul alăptării, reducând tensiunea exercitată asupra sânilor, ceea ce poate fi util în special pentru mamele care se confruntă cu sensibilitate la nivelul mameloanelor. Pe lângă alăptare, poate fi utilă și pentru susținerea bebelușului în timpul hrănirii cu biberonul sau chiar pentru susținerea confortabilă a bebelușului în timpul somnului sau odihnei.
Marsupiu sau wrap – folosirea unui sistem de purtare, fie că vorbim de wrap sau marsupiu, reprezintă o opțiune confortabilă și practică de a ține bebelușul aproape de tine, oferindu-ți o necesară libertate de mișcare, în timp ce desfășori activități de rutină, în casă sau afară. În plus, aceste sisteme consolidează intimitatea dintre părinte și copil. Mare atenție, vorbim aici de sistemele de purtare ergonomice. În acestea, bebelușul stă într-o poziție corectă din punct de vedere ortopedic. Doar cele testate și acreditate sunt potrivite încă din primele zile de viață.
Lampă de veghe – oferă o lumină difuză care creează un mediu reconfortant și-l ajută pe bebe să se calmeze și să se simtă în siguranță în timpul nopții.
Balansoar – poate fi unul de tip bouncer sau unul electric, cu diverse trepte de legănare. Balansoarele oferă numeroase avantaje atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși, contribuind la confortul, relaxarea și dezvoltarea lor în primele luni de viață.
De pus în trusa medicală
Deși nu va fi nevoie de ele chiar din primele zile cu bebe acasă, e mai bine să completezi trusa medicală cu: Vigantol – se administrează câte 2 picături din ziua 14 de viață, un produs probiotic pentru copii sub formă de picături, supozitoare cu glicerină pentru bebeluși, Paracetamol supozitoare pentru copii, betadină.
De asemenea, vei avea nevoie și de picături împotriva colicilor. Pe acestea însă, e indicat să le iei la recomandarea medicului. Oricum, e bine să programezi o întâlnire cu medicul pediatru cât mai curând posibil după naștere, pentru a obține sfaturi privind administrarea picăturilor și îngrijirea micuțului.
Ghid cu rol orientativ
Poate că par multe lucruri de cumpărat, însă fiecare articol în parte vine în ajutorul tău. Nu e musai să le iei chiar pe toate odată. Această listă este orientativă. Ea poate fi actualizată în funcție de nevoile și dorințele tale, dar în funcție de recomandărilor medicului, bineînțeles.