Săptămâna 11 de sarcină

Saptamana 11 de sarcina

Pentru că timpul își vede de cursul său – chiar dacă nerăbdarea îți creează adesea o impresie contrarie, mai ales în zilele în care nu te simți prea grozav, iată că ai ajuns deja în săptămâna 11 de sarcină! Ești atât de aproape de începerea celui de-al doilea trimestru, încât poți să răsufli ușurată. În curând, te vei bucura de acea perioadă absolut minunată a sarcinii, în care majoritatea viitoarelor mămici încep să „strălucească” și să-și recapete energia. În plus, pentru că hormonii de sarcină se mai domolesc, vor dispărea sau cel puțin se vor atenua drastic stările de rău. Așadar, soarele își arată primele raze la orizont!

Cum se dezvoltă bebe în săptămâna 11 de sarcină

Deși încă nu simți nimic, bebe este tot mai activ. Acum el are mișcări fluide și grațioase, face întinderi lente, dar și tumbe. Într-un fel, mai mult plutește decât lovește. Nu mai durează însă mult și se va transforma într-un mic pugilist. Să te ții bine atunci!

Cât de mare este acum?

În săptămâna 11 de sarcină, fătul are dimensiunea aproximativă a unei smochine. Micuțul tău cântărește aproape 8 grame și poate măsura mai mult 4 cm în lungime. Vorbim aici de lungimea cranio-caudală, adică din creștet până la șezut. Capul este încă supradimensionat, reprezentând aproximativ jumătate din lungimea totală a corpului. În următoarele săptămâni însă corpul va crește rapid. Pentru a susține această creștere accelerată, fătul va avea nevoie de mai multe substanțe nutritive. Drept urmare, placenta crește și ea, înmulțind celulele sale roșii într-un ritm crescut, pentru a satisface această nevoie.

Ce schimbări apar în săptămâna 11 de sarcină

În acest stadiu al dezvoltării, fătul are o piele transparentă, dar care este pe cale să devină mai opacă. Chiar și așa, foarte fragilă, pielea lui începe să se acopere de foliculi de păr. Aceștia se formează nu doar pe cap, ci pe tot corpul. De asemenea, degetele de la mâini și picioare cresc în lungime și își capătă independența (relativă, desigur!). Pentru că membranele dintre ele dispar. Așadar, ne luăm adio de la mâinile și picioarele palmate, asemănătoare cu cele ale broscuțelor.

Un alt lucru notabil pentru această săptămână este că în decursul ei se formează paturile unghiilor atât la mâini, cât și la picioare. În următoarele câteva săptămâni, unghiile însele vor începe să crească, așa că nu uita să adăugi pe lista de cumpărături o forfecuță pentru bebeluși.

Cât despre trăsăturile faciale, acestea continuă să se contureze. Urechile se îndreaptă acum spre poziția lor finală pe părțile laterale ale capului. Ochii încă sunt amplasați la distanță mare, cu pleoapele fuzionate și închise. Ele se vor separa și vor începe să capete forma lor finală după săptămâna 24 de sarcină. Căile nazale sunt deschise, limba este prezentă, iar în interiorul ei încep să se dezvolte papilele gustative. Mugurii dentari continuă să crească.

Organele importante sunt la datorie

Pentru că nu mai e foarte mult până la sfârșitul primului trimestru, toate organele vitale ale bebelușului sunt la locul lor și multe dintre ele au început să funcționeze. Ficatul produce celule sangvine roșii  (eritrocite) – de-abia în săptămâna 30 de sarcină, această funcție va fi preluată de măduva spinării. Rinichii produc urină, iar pancreasul începe să secrete insulină. Inima bate de zor, având toate cele patru camere complet formate.

Se formează organele genitale

Până spre finalul acestei săptămâni, încep să se dezvolte organele genitale ale bebelușului. Organele sexuale externe – penisul și scrotul la băieți, clitorisul și labiile la fete – nu se deosebesc de la un sex la altul până prin săptămâna 12 de sarcină. Și chiar și atunci, este destul de dificil să fie văzută cu ușurință diferența dintre băieți și fete la o ecografie.

Corpul tău în săptămâna 11 de sarcină

Chiar dacă ești deja în luna a treia, este foarte posibil ca burtica să nu se fi rotunjit încă. Nu-ți face griji. Fiecare femeie este diferită și nu există un moment exact când începe să se vadă sarcina. Sarcina ta va ieși la iveală atunci când uterul tău în creștere va începe să se extindă deasupra osului pubian. Acest lucru se poate întâmpla cel mai devreme undeva în săptămâna 12 de sarcină, dar adesea chiar câteva săptămâni mai târziu. Înainte de 12 săptămâni, uterul rămâne în interiorul pelvisului. Tocmai de aceea, de obicei, sarcina rămâne neobservabilă.

Mai trebuie să știi că dimensiunea burții depinde atât de poziția uterului în corp, cât și de înălțimea și greutatea ta, dar și de faptul dacă ai mai fost sau nu gravidă. În general, a doua sarcină începe să se vadă mai devreme, deoarece mușchii uterini și abdominali au fost întinși de sarcina anterioară.

Stomacul începe să facă gălăgie

Este posibil să te simți mai înfometată în aceste zile. Și asta nu e rău deloc. Este un semn că grețurile de dimineață se atenuează, iar apetitul tău se recalibrează pentru a te ajuta să îți hrănești corpul… și copilul.

Nu exagera, totuși. Nu e nevoie să mănânci pentru doi! E suficient să mănânci mai bine, nu neapărat mai mult. Încearcă să iei în greutate într-un ritm rezonabil și alege întotdeauna cele mai nutritive alimente pentru a-ți astâmpăra foamea. Evită sau cel puțin consumă cât mai rar și puțin posibil alimente de tip junk și fast-food.

Cât ar trebuie să iei în greutate pe parcursul sarcinii

În primul trimestru, este posibil să nu câștigi mai mult de 1 până la 2,5 kilograme. Dacă suferi însă de grețuri matinale, s-ar putea să nu iei deloc în greutate.

În timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru, gravidele cumulează, în medie, între 9 și 12 kilograme, înregistrând câștiguri ponderale de aproximativ 0,5 kilogram în fiecare săptămână. Asta însă până în luna a 8-a. În luna a 9-a, creșterea în greutate a bebelușul ia avânt, în timp ce a ta nu va totaliza probabil mai mult de 1-2 kilograme. S-ar putea chiar să slăbești puțin în zilele de dinaintea nașterii. Să reținem însă că fiecare gravidă este diferită și că pot exista variații semnificative.

În general, medicii obstetricieni recomandă un câștig de greutate diferit, în funcție de indicele de masă corporală (IMC) preconcepțional al femeii.

  • Pentru femeile subponderale (IMC sub 18,5), este indicat un câștig ponderal de 12,7-18,1 kg;
  • Pentru cele normoponderale (IMC între 18,5 și 24,9) –  de 11,3-16 kg;
  • Pentru cele supraponderale (IMC între 25 și 29,9) – de 6,8-11,3 kg;
  • Pentru cele cu obezitate (IMC de 30 sau mai mare) – de 5-9 kg.

În cazul gravidelor cu sarcină gemelară, creșterea în greutate va fi mai mare. Aceasta nu înseamnă însă că numărul de kilograme câștigate trebuie să se dubleze.  

Câștigul ponderal în timpul sarcinii este un indicator important al sănătății și dezvoltării fătului, precum și al sănătății mamei. O creșterea în greutate adecvată poate contribui la o sarcină sănătoasă și la o naștere fără complicații. În plus, poate reduce riscul de naștere prematură, subponderalitate la naștere și alte complicații.

Ce reprezintă greutatea câștigată

În cazul unui câștig ponderal considerat normal, la finalul sarcinii, greutatea bebelușului constituie doar o parte din toate kilogramele cumulate (3 – 3,6 kg). Restul este reprezentat de:

  • Placenta: circa 0,5 kg.
  • Lichidul amniotic: circa 1 kg
  • Cantitatea suplimentară de sânge: circa 1,4-1,8 kg
  • Alte fluide care susțin sarcina: circa 1,4-1,8 kg
  • Volumul mai mare al sânilor: circa 1 kg
  • Grăsimea corporală: circa 2,6-3,6 kg

Balonarea și râgâielile, două constante

Cu toate că burtica nu ți s-a rotunjit vizibil, cel mai probabil ai descoperit deja că blugii nu se mai încheie cu ușurință. Poți da vina pe hormonul de sarcină, progesteronul, pentru această situație. Deși progesteronul face o treabă extraordinară în menținerea unei sarcini sănătoase, acesta are și unele dintre efecte secundare mai puțin plăcute, precum balonarea, eructațiile și flatulența. Mai exact, progesteronul relaxează țesutul muscular neted din corpul tău, inclusiv tractul gastrointestinal, încetinind digestia, pentru a lăsa mai mult timp substanțelor nutritive din alimente să fie absorbiți în sânge și să ajungă la bebeluș.

Astfel, dacă în săptămâna 11 de sarcină alte simptome ale sarcinii (grețurile matinale, hipersalivația, oboseala, schimbările de dispoziție etc.) pot începe să bată în retragere, senzația inconfortabilă de balonare, cunoscută în termeni medicali drept distensie abdominală sau meteorism, se poate chiar înrăutăți, în cazul unor femei. Vestea proastă este că acest disconfort nu va dispărea. Pe măsură ce uterul crește, acesta va înghesui stomacul și intestinele, punând și mai multă presiune pe tractul digestiv.

Iată și o consolare: bebe nu simte niciun fel de deranj. De fapt, el nu este conștient de toată suferința ta intestinală. Ba poate chiar să-i placă și să fie liniștit de gâlgâitul simfoniei tale gastrointestinale.

Ce poți face?

Pentru a reduce la minimum meteorismul, evită consumul de alimente care știi că te balonează. Nu uita că printre „producătorii” notorii de gaze intestinale se numără fasolea, alimentele prăjite, sucurile și dulciurile. De asemenea, mai bine mănâncă un pic mai des, dar porții mai mici.

Amețelile compeltează tabloul

Spre finalul primul trimestru și în prima parte a celui de-al doilea trimestru al sarcinii, poți avea mai multe episoade de amețeli sau chiar stări de leșin. Organismul tău nu produce suficient sânge pentru a umple sistemul circulator în expansiune. În plus, progesteronul crește fluxul de sânge către bebeluș, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea fluxului de sânge către creier. De aici și apariția amețelilor și chiar a stărilor de leșin.

Poți combate fenomenul prin ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii. În felul acesta, crește tensiunea arterială în tot corpul. Dacă acest lucru nu este o opțiune, stai jos și pune-ți capul între genunchi și respiră adânc. De asemenea, ieși mai des la are curat, evită să te ridici brusc în picioare și consumă suficiente lichide.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-11/#:~:text=Your%20baby%2C%20or%20foetus%2C%20is,tiny%20fingernails%20and%20miniature%20ears.

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-11.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/11-weeks-pregnant

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/11-weeks-pregnant

https://www.medicalnewstoday.com/articles/299535#lifestyle_changes

https://www.verywellfamily.com/11-weeks-pregnant-4158930

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/faintness.aspx

Adoramami.ro