Băița nou-născutului: când și cum se face

Baita nou nascutului cand si cum se face

Igienă și relaxare la început, iar cu timpul și prilej de distracție pentru toată familia, îmbăierea îi aduce bebelușului beneficii inimaginabile: îi întărește organismul și-l stimulează psihoafectiv.

Prima băiță, un adevărat examen pentru părinți

Te poate speria la fel de mult ca și nașterea, deși nu este cazul. Totul este să-ți faci temele din timp și să-ți asculți instinctele – sunt cele mai de nădejde ajutoare. La fel ar trebui să-ți fie și soțul, pe care e bine să-l îndemni să se implice în egală măsură în această extraordinară experiență, la care ar fi ideal să participați doar voi doi, pentru că e un moment unic de investire în rolul de părinte.

Când e indicat să o faci?

Dacă te țin puterile, chiar în ziua în care te externezi din maternitate. Ține minte: copilul sănătos, născut la termen, poate fi îmbăiat fără nicio problemă în primele zile de viață. Singura precauție constă în a nu-l scufunda în apă.

Cum se face băița – ghid în 10 pași

Cea mai bună perioadă din zi pentru baie este seara, însă nici celelalte momente ale zilei nu sunt contraindicate. Această alegere are câteva plusuri: la baie participă ambii părinți, copilul este mai relaxat, mănâncă bine și prinde o perioadă de somn mai lungă. De regulă, sugarului mic i se face baie înainte de penultima masă. Când mai crește, ora băii înaintează către intervalul 20-21, respectiv după ultima masă. În timp, rutina băiței va ajuta bebelușul să-și regleze ceasul intern și să accepte mai ușor ce i se întâmplă. O posibilă interpretare ar putea fi chiar aceasta: „Mami și/sau tati îmi fac/e baie, înseamnă că e aproape timpul să mă culc”…

Indiferent de momentul din zi ales pentru îmbăiere, este foarte important ca aceasta să se facă întotdeauna între mese. Cu alte cuvinte, nici imediat după alăptare, întrucât, fiind agitat, cel mic poate vărsa sau se poate pricopsi cu o nedorită durere de burtică, dar nici foarte aproape de ora suptului, deoarece poate deveni nervos din cauza foamei.

Pasul 1 – încălzirea încăperii în care va fi îmbăiat

Bebelușii pierd căldura corporală foarte repede, mai ales atunci când sunt dezbrăcați. Tocmai de aceea este important să te asiguri că locul în care urmează să-i faci baie este suficient de bine încălzit. Pentru a-i asigura un confort termic optim, în timpul băii, temperatura ambientală trebuie să fie cuprinsă între 24 și 26 de grade Celsius, cu aproximativ 2-3 grade mai mare decât în mod obișnuit, nu mai mult.

Baia rămâne locul cel mai indicat pentru îmbăiere, deși mulți părinți preferă să opteze pentru camera copilului, pentru a evita variațiile ulterioare de temperatură. În definitiv, nici nu contează atât de mult. Important este să existe suficient loc de desfășurare și să aveți tot ce vă trebuie la îndemână.

Pasul 2 – pregătirea cădiței

În cădița dezinfectată în prealabil, fie cu spirt medicinal sau, cel mai bine cu apă clocotită, turnați apa caldă, ideal fiartă și răcită în primele zile, cam de-o palmă. De fapt, aici e bine să lucrezi în echipă cu soțul: el să pregătească scăldătoarea, iar tu să pregătești copilul.

Pasul 3 – verificarea temperaturii apei

Cât despre temperatura apei, e indicat ca aceasta să fie de aproximativ 37 de grade Celsius, pentru a fi cât mai apropiată de cea corpului copilului. Se spune că apa poate fi încercată cu cotul, acesta reprezentând o zona mai sensibilă a pielii, spre deosebire de mână, care este un indicator mai slab, având o mai mare rezistență la stimuli extremi. Dar s-a dovedit că și aceasta metodă poate da greș, căci introducerea în apă a unei suprafețe limitate a pielii cotului face ca percepția să fie redusă, deci înșelătoare. Verificată ulterior cu termometrul, s-a constatat că uneori urcă la 39-40 de grade. Atenție, și termometrul trebuie citit în apă, caci odată scos, își modifică cifra instantaneu.

Pasul 4 – introducerea copilului în apă

Bebelușul trebuie pus în cădiță, ușurel, ținându-l cu mâna stângă, astfel încât ceafa și capul să se sprijine pe antebrațul tău, iar cu mâna dreaptă îi sprijini fundulețul. Dacă reacționează retrăgându-și piciorușele, înseamnă că temperatura apei nu este cea potrivită. Când trunchiul și piciorușele sunt în apă, ai mâna dreaptă liberă să-l speli. Totuși, la început, pentru a evita accidentele, e bine să faci, din nou, echipă cu soțul. Fie îl ține el și-l speli tu, fie invers. Oricum, aveți grijă ca umerii să-i fie în apă, pentru a evita senzația de frig. O recomandare ar fi să-l învelești cu un prosop moale sau cu un scutec din bumbac mai mare, știut fiind faptul că nou-născuților le displace să rămână complet dezbrăcați. 

Pasul 5 – spălarea feței

Baia va începe cu fața, cu accent pe toaleta ochilor și pe cea externă a urechilor, insistând pe zona din spatele lor. Mișcările de spălare vor îndeplini și o funcție de masaj. Tocmai de aceea, e indicat ca micuțul să fie ținut de altcineva, astfel încât tu să-ți poți folosi ambele mâini. Astfel, îi vei spăla fața, pornind cu pulpele ambelor degete mari de la rădăcina superioară a nasului, într-o mișcare semicirculară către tâmple. Apoi, de la linia mediană a nasului de-a lungul pomeților; de la baza nasului, formând un cerc în jurul gurii. La final, vei descrie o mișcare în sens ascendent, de la bărbie de-a lungul maxilarului.

Pasul 6 – spălarea capului

Curățarea scalpului unui nou-născut este un proces delicat, deoarece pielea lor este foarte sensibilă. Ia o cantitate mică de șampon (hipoalergenic, destinat bebelușilor) și masează blând, dar energic, pielea capului, inclusiv porțiunea fontanelei. Folosește cu încredere buricele degetelor sau un burețel moale, fără să freci însă. Clătește cu apă din abundență, ținând capului copilului mai pe spate, astfel încât să nu-i ajungă apa cu șampon în ochi.

Pasul 7 – spălarea corpului

Spală trunchiul și membrele copilului, dezvelind câte o parte a corpului (în cazul în care l-ai acoperit cu prosopul). Nu exagera cu săpunitul. Studiile recente au arătat că în primele luni de viață copiii se sperie de spumă. Nu uita să insiști asupra gâtului, la subraț, în spatele genunchilor și în mod deosebit în zona inghinală.

Pasul 8 – spălarea spatelui

Pentru a-i spăla spatele, întoarce puișorul pe burtică, ținându-l de subsuori, astfel încât pieptul și bărbia lui să se sprijine pe brațul soțului sau al tău. Mai bine însă, în scopul protecției bontului ombilical, țineți copilul pe-o parte. Aveți mare grijă la cum îl manevrați – micul omuleț este acum foarte fragil.

Îmbăierea se va încheia întotdeauna cu toaleta fundulețului. 

Pasul 9 – clătirea

După ce a fost spălat peste tot, copilul trebuie clătit cu apă curată, folosind o cană sau chiar dușul, setat la cea mai mică presiune. Se poate recurge și la o stropitoare (dintr-un set de plajă pentru copii). După această operațiune, prichindelul este gata să fie primit într-un prosop moale, cu o glugă simpatică.

Pasul 10 – uscarea

Pentru a-i usca pielea, tapoteaz-o cu grijă cu prosopul, până când toată umezeala va fi absorbită. Nu șterge și nu freca. Asigură-te că-i usuci bine fundulețul și orice alte zone în care există pliuri de piele. Bebelușii mai dolofani au o mulțime de astfel de zone!

Ritualul îmbăierii se va încheia cu îngrijirea bontului ombilical – în cazul nou-născuților și cu aplicarea unei loțiuni hidratante speciale pentru bebeluși. Dacă cel mic nu dă semne de nervozitate, îi poți face și un masaj ușor, pentru a-l ajuta să se relaxeze. La final, pune-i scutecul și îmbracă-l cu hăinuțele curate pregătite în prealabil. Nu e nevoie să-i pui căciuliță!

Adoramami.ro