Cum să alegi pompa de sân: ghid complet pentru mămici

pompa de sân în alăptare

Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși. Este fără urmă de tăgadă. Tocmai de aceea, experții OMS, UNICEF și ai altor organisme de renume îl recomandă, în unanimitate, ca primă opțiune pentru hrănirea micuților. Alăptarea însă nu e o misiune tocmai ușoară. De fapt, este una foarte solicitantă și cu multiple provocări. Necesită multă răbdare, dăruire, dar și puțin ajutor. Și nu vorbim aici doar de sprijinul familiei și sfaturile medicilor sau consultanților în alăptare. O bună parte din acesta poate lua forma unor produse și accesorii speciale, printre care descoperim și pompa de sân.

De ce e nevoie de o pompă de sân?

În mod sigur, ți-ai pus această întrebare, mai ales dacă experiența maternității reprezintă o premieră pentru tine. În mod evident, aceasta nu e lipsită noimă, din moment ce hrănirea la sân a copilului este cea dezirabilă. Ei bine, asta e doar la prima vedere. În fapt, sunt mai multe motive care justifică achiziția unei pompe de sân. Să le luăm pe rând.

Reduce angorjarea sânilor

Pompa de sân se poate dovedi salvatoare chiar din prima etapă a alăptării, când majoritatea femeilor se confruntă cu un disconfort marcant, provocat de angorjarea sânilor. Utilizarea pompei ajută la gestionarea acestui fenomen, diminuând considerabil riscul de apariție a mastitei. Vorbim de o inflamație a țesutului mamar, cauzată de eliminarea incompletă a surplusului de lapte din canalele galactofore. Această problemă apare frecvent în primele săptămâni de după naștere, perioadă când are loc așa-numita „furie a laptelui”, iar sânii devin grei, dureroși și fierbinți.

Conform statisticilor, angorjarea sânilor este a doua cea mai frecventă cauză care determină mamele să întrerupă alăptarea mai devreme decât au planificat inițial. Pompa de sân oferă un ajutor valoros în evitarea acestei scenariu. Folosirea acesteia asigură golirea eficientă a sânilor după alăptare, prevenind staza laptelui în canalele mamare și riscurile asociate.

Ajută la formarea mameloanelor

La începutul perioadei de alăptare, ca urmare creșterii în volum și a angorjării sânilor, multe proaspete mămici au mameloanele plate sau chiar ombililicate. Acest lucru face mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă, atașarea corectă la sân a copilului, favorizând apariția ragadelor mamelonare.

Pompa de sân oferă o soluție delicată pentru corectarea temporară a mameloanelor pentru a facilita alăptarea. Printr-o acțiune blândă, aceasta trage ușor mamelonul în exterior, ajutându-l să capete o formă adecvată, astfel încât bebelușul să îl poată prinde cu ușurință și să se hrănească direct la sân.

Permite crearea unor rezerve lapte matern

stocarea laptelui matern

Neprevăzutul este una dintre principalele constante ale vieții. Crearea unor rezerve de lapte matern reprezintă o poliță de asigurare pentru situațiile în care din diverse motive copilul nu va putea hrănit la sân. Fie că va fi nevoie să pleci de-acasă, fie că va trebui să iei vreo pastilă sau să faci vreun tratament stomatologic cu anestezie, va fi o reală binecuvântare să știi că bebe va primi în continuare lăpticul lui preferat.

Laptele matern muls poate fi păstrat în siguranță, timp de mai multe luni la temperaturi scăzute (între 3 și 6 luni – în congelatorul frigiderului și între 6 și 12 luni – în lada frigorifică), fără a-i fi alterate proprietățile.

Stimulează producția de lapte

Pompele de sân sunt utile și pentru mamele care doresc să stimuleze sau să mențină producția de lapte. Să zicem că nu vei putea alăpta din motive medicale ori vei fi departe de bebe pentru câteva ore sau mai mult, folosirea pompei de sân va ajuta la prevenirea diminuării producției de lapte.

Pompa de sân – tipuri și avantaje

La ora actuală, există trei tipuri principale de pompe de sân, fiecare cu avantaje și dezavantaje sale. Să le luăm pe rând:

Pompele manuale

Pompele de sân manuale sunt cele mai simple și accesibile din punct de vedere al costului. Funcționează prin acționarea unui mâner pentru a crea presiune asupra sânului și a extrage laptele. Aceste pompe sunt mai silențioase, ușor de utilizat, de transportat și de curățat. În plus, nu necesită baterii sau o priză pentru a fi funcționale. Așadar, pot fi utilizate oriunde și oricând. Pe de altă parte, poate fi destul de obositor să folosești o pompă manuală pe termen lung, mai ales dacă este necesară extragerea frecventă a laptelui. De asemenea, poate dura mai mult să obții cantitatea dorită de lapte.

Pompele electrice

Față de modelele manuale, pompele de sân electrice sunt mai ușor de folosit, deoarece motorul face munca de pompare pentru tine. Acestea sunt, de obicei, mai rapide și pot extrage mai mult lapte într-un interval de timp mai scurt. În funcție de tehnologia utilizată, ele pot fi reglate pentru a se potrivi diferitelor nevoi de stimulare și extragere. Trebuie să ai în vedere însă că pompele electrice sunt mai costisitoare și necesită o sursă de energie (baterii sau priză). Totodată, sunt ceva mai voluminoase decât pompele manuale.

Pompele de sân duble

pompă de sân electrică dublă

Pompele de sân duble sunt modele electrice avansate, care permit extragerea laptelui din ambii sâni simultan. Prin urmare, principalul lor avantaj constă în economisirea de timp. Pe lângă faptul că înjumătățește timpul petrecut pentru exprimarea laptelui, o pompă dublă oferă, în medie, cu 18% mai mult lapte decât pomparea fiecărui sân pe rând. Aceasta o face o alegere excelentă pentru mamele ocupate. Mai mult, s-a constatat că laptele obținut prin pompare dublă are un conținut mai ridicat de grăsimi și calorii. În schimb, acest tip de pompe sunt mult mai mari, dar și mult mai scumpe.

Criterii pentru alegerea pompei de sân

Alegerea unei pompe de sân potrivite depinde de nevoile tale și ale bebelușului, precum și de circumstanțele personale, dar și de stadiul în care te afli în procesul de alăptare. Iată câteva dintre cele mai importante criterii pe care să le iei în considerare înainte de achiziția unui anume model.

Frecvența utilizării

Dacă ai nevoie să folosești pompa de sân zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, poate că ar fi cazul să faci un efort financiar și să investești în achiziția unei pompe electrice sau chiar a unei pompe duble. Pompele manuale sunt mai potrivite pentru utilizarea ocazională sau pentru detensionarea sânilor înainte de sesiunea de alăptare sau de extragerea surplusului de lapte de după ce bebe se satură.

Mobilitatea și ușurința în utilizare

pompa de sân folosită la birou

Dacă ai un stil de viață activ și îți propui să iei pompa de sân cu tine pe oriunde te duci, este important să ții cont de dimensiunea și greutatea acesteia. Pompele manuale sunt mai compacte și ușor de transportat. Ele pot fi utilizate oriunde, inclusiv în mașină, dacă situația o cere, pentru că nu te condiționează să depinzi de o priză. E drept că există și unele modele de pompe electrice dotate cu baterii reîncărcabile, pentru a permite o mobilitate mai mare. Totuși, acestea sunt ceva mai voluminoase decât cele manuale.  

Viteza și eficiența

Pompele electrice sunt, de regulă, mai rapide și mai eficiente decât cele manuale. Dacă vrei să extragi mai multe lapte într-un timp mai scurt, o pompă electrică este alegerea cea mai bună. Unele pompe electrice pot fi reglate pentru a ajusta viteza și intensitatea.

Confortul

Este important ca pompa de sân aleasă să fie prevăzută cu pernuțe sau inserții de silicon moi și flexibile, care să se adapteze perfect formei sânului, pentru a asigura un confort suplimentar în timpul utilizării. De asemenea, verifică dacă pompa folosește tehnologia ce imită suptul bebelușului, pentru a facilita ejecția laptelui. Importante sunt și opțiunile de reglare a intensității și a ritmului pentru a se potrivi nevoilor tale.

Nivelul de zgomot

Dacă știi că vei folosi pompa în afara casei sau în timpul nopții, zgomotul produs ar putea fi un factor important de luat în considerare. Pompele electrice pot fi mai zgomotoase, cu toate că modele de ultimă generație sunt concepute pentru a fi cât mai silențioase posibil.

Curățarea și întreținerea

Un alt aspect important al alegerii unei pompe de sân este ușurința cu care aceasta poate fi curățată. Multe pompe sunt dotate cu componente care pot fi demontate și curățate rapid. Asigură-te că pompa de sân este ușor de întreținut, mai ales dacă intenționezi s-o utilizezi frecvent.

Prețul

Oricât de prozaic ar suna, prețul este un factor important în alegerea unei pompe de sân. Pompele manuale au prețuri mai mici, în timp ce pompele electrice și cele duble sunt mai costisitoare. Stabilește-ți un buget și să alege o pompă care oferă cel mai bun raport calitate-preț, în funcție de nevoile tale.

Deși nu este o decizie simplă, alegerea pompei de sân potrivite îți va face viața mult mai ușoară. Dincolo de faptul că va crea mai multe premise pentru succesul alăptării, îți va oferi mai multă libertate, liniște și flexibilitate.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/25244-breast-pump

https://www.breastfeeding.asn.au/resources/choosing-breast-pump

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/breast-pumps

https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/breastfeeding/expressing-your-breast-milk/expressing-breast-milk-with-a-pump

Adoramami.ro