Cunoscută popular și drept „moalele capului”, fontanela stârnește adesea nedumerire și multă îngrijorare în rândul părinților. De ce e așa mare? De ce pulsează? Pot să o ating? Când se va închide? Pentru a te ajuta să te lămurești, punem în ordine informațiile importante pe acest subiect. Cu puțină încredere și informare corectă, îți vei putea îngriji puiul fără teamă și vei ști cum să te asiguri că acesta evoluează normal.
Ce este fontanela și de ce este importantă?
Fontanela sau mai bine zis fontanelele, căci sunt mai multe la număr, reprezintă zonele neosificate, moi, de la nivelul craniului unui nou-născut. În total, există șase fontanele majore.
Cea mai mare și, totodată, cea mai cunoscută este fontanela anterioară. Zisă și bregamatică, aceasta este situată în vârful capului, între oasele frontale și parietale, având o formă de romb. Dimensiunea sa poate varia între 1/1 cm până la 4/4 cm. Cea de-a doua, ca mărime, este fontanela posterioară. I se mai spune și lambdoidă, având o sugestivă formă triunghiulară. Aceasta este situată în spatele capului, între oasele parietale și cel occipital. De regulă, are aproximativ 1 cm în diametru, iar la unii nou-născuți poate lipsi.
Celelalte patru fontanele sunt dispuse, în pereche, pe fiecare parte laterală a capului. Așadar, avem două fontanele sfenoidale și două fontanele mastoidiene. Acestea sunt mici și au forme neregulate, desemnând golurile dintre oasele frontal, parietal, sfenoid, temporal și occipital.
De ce au bebelușii fontanele?

Deși poate părea că aceste zone moi de pe capul puiului tău au fost puse acolo pentru a te ține cu sufletul la gură, ele au roluri extrem de importante. În primul rând, acestea oferă capului bebelușului flexibilitatea de care e nevoie pentru a se putea strecura prin canalul pelvigenital. Datorită fontanelelor, oasele craniului se suprapun ușor, adaptând dimensiunile capului la forma pelvisului mamei, ceea ce face posibilă nașterea. Așa se explică de ce nou-născuții veniți pe lume pe cale naturală au adesea o formă bizară, alungită, a capului.
O altă atribuție esențială a fontanelelor este aceea de a facilita dezvoltarea creierului simultan cu extinderea perimetrului cranian. E un lucru foarte important, având în vedere că, în primele luni de viață, creierul bebelușului are un ritm de creștere mult mai rapid.
De asemenea, prezența fontanelelor asigură protecție creierului în primul an de viață, prin faptul că pot permite oaselor craniene să se deplaseze, reducând astfel riscul de fracturi în urma traumatismelor.
Nu în ultimul rând trebuie menționat și faptul că oferă posibilitatea evaluării structurilor cerebrale în situații specifice. Prin intermediul ecografiilor transfontanelare, poate fi examinat volumului de lichid cefalorahidian și pot fi identificate eventualele hemoragii sau alte anomalii de dezvoltare.
Când se închid fontanelele?
La fel ca multe alte particularități de-ale nou-născuților, prezența fontanelelor este temporară. Pe măsură ce bebe crește, oasele craniului acumulează suficiente minerale pentru a fuziona complet, iar aceste goluri se închid. Treptat, bineînțeles. Prima care dispare este fontanela posterioară. Aceasta se închide, de obicei, undeva între 6 săptămâni și 3 luni de viață. Urmează cele două fontanele sfenoidale, care, în majoritatea cazurilor, se închid până la vârsta de 6 luni. Cealaltă pereche de fontanele laterale, mastoidienele, se închid, de regulă, între 6 luni și 18 luni.
Ultima care va dispărea este fontanela anterioară. Este și firesc să fie așa, având în vedere că este cea mai mare dintre ele. Aceasta poate să rămână deschisă până în al doilea an de viață al bebelușului, deși, în general, se închide vârste cuprinse între 12 și 18 luni.
Este important de menționat că ritmul de închidere al fontanelelor variază. Fiecare copil e diferit și din acest punct de vedere.
Mare atenție, dacă fontanela se închide la o vârstă mai mică, nu opri administrarea de vitamina D. Aceasta trebuie continuată în doză profilactică pentru a susține ritmul rapid de creștere specific primilor ani de viață. Nu există dovezi științifice care să arate că dezvoltarea creierului se oprește odată cu închiderea fontanelei. Craniul copilului va continua să crească – în medie cu 10-12 cm – și după vârsta de 2 ani, vârstă la care majoritatea copiilor au deja fontanela închisă.
Fontanela bebelușului – între normal și anormal

Chiar dacă pare o zonă foarte vulnerabilă, trebuie să știi că nu e chiar așa. Membrana care acoperă fontanela este destul de dură și rezistentă. Acest țesut fibros oferă o barieră de protecție adecvată creierului. Drept urmare, nu există niciun fel de motive pentru a evita contactul cu această parte a capului micuțului, de teamă că îi poți face rău. Poți atinge în siguranță fontanela, la fel ca orice parte a corpului său. Desigur, fără să apeși prea tare. Pe bebe nu-l doare. Așadar, îl poți spăla, masa, pieptăna sau tunde fără niciun fel de probleme. Fontanela nu trebuie să te împiedice să-l îngrijești corespunzător.
Semne că totul este în regulă
Fontanela anterioară a bebelușului este în mod normal moale la atingere și plană. O ușoară adâncire nu este un motiv de îngrijorare, mai ales dacă bebelușul este activ, mănâncă bine și nu are alte simptome. De asemenea, este normal ca fontanela să pulseze în același ritm cu bătăile inimii – acest lucru nu indică nicio problemă medicală. Această zonă moale a capului se poate bomba și pulsa mai tare, vizibil, în momentul în care bebe plânge cu putere.
Semne care pot indica o problemă
Fontanela reflectă unicitatea fiecărui copil și ritmul său propriu de dezvoltare. Este însă și un bun indicator al stării sale de sănătate. De aceea medicul pediatru o verifică de fiecare dată la controalele periodice. Iată câteva semne care nu trebuie trecute cu vederea:
Fontanela este prea mare
Această situație este adesea legată de rahitismul cauzat de deficitul de vitamina D și se asociază cu alte semne specifice. Vorbim, în principal, de imperfecțiune caracteristice ale craniului – frunte „olimpiană”, asimetrii, plagiocefalie – , stern proeminent, torace lărgit la bază, cu coaste evazate, deformări ale picioarelor etc.
Dacă nu sunt prezente și alte simptome de rahitism, nu este necesară creșterea dozei de vitamina D. Medicul pediatru poate recomanda investigații suplimentare pentru a clarifica cauza.
În cazuri rare, fontanela mărită poate fi o consecință a unor afecțiuni genetice sau congenitale, precum sindromul Down, acondroplazia, osteogeneza imperfectă, hipotiroidismul congenital sau hidrocefalia. În aceste situații, se impune o evaluare amănunțită de către o echipă multidisciplinară de medici.
Fontanela este prea mică
O fontanelă de mici dimensiuni sau care se închide prematur poate să constituie un motiv de îngrijorare în situațiile în care se constată că circumferința capului copilului nu crește normal. Evaluarea se face în cadrul consultului medical, iar dacă există semne însoțitoare, sunt necesare investigații suplimentare.
Administrarea de vitamina D în doză profilactică trebuie menținută.
Fontanela pare „afundată”

Dacă fontanela este ușor lăsată, deprimată, în limbaj medical, iar bebe are poftă de mâncare și pare să se simtă bine, nu ai de ce să-ți faci griji. În schimb, dacă este vizibil adâncită și se asociază cu simptome (vreunul sau mai multe), precum vărsături, diaree, febră, iritabilitate sau somnolență, poate fi vorba despre deshidratare și necesită evaluare medicală urgentă.
Fontanela este bombată
Este important să faci diferența între bombarea normală (de scurtă durată, în timpul plânsului, tusei sau efortului) și bombarea continuă. Cea din urmă necesită consult medical rapid, deoarece poate indica o infecție, cum ar fi meningita ori encefalita, sau o problemă neurologică.
Pulsează neobișnuit de tare
Pulsarea fontanelei este adesea normală, urmând ritmul inimii. Totuși, uneori, poate fi mult prea tensionată și poate pulsa în mod ciudat. În astfel de cazuri este posibil să semnaleze o afecțiune neurologică sau vasculară.
Ce trebuie să reții
Deși poate crea impresia de fragilitate, fontanela poate fi atinsă fără niciun fel de probleme. Țesutul fibros care o acoperă are rol de barieră de protecție pentru creier, astfel că bebe nu pățește absolut nimic dacă îi vei masa sau pieptănă în acea zonă a capului.
Fontanela oferă indicii importante în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a bebelușului. De aceea, ea trebuie monitorizată cu atenție. Aceste lucru poate ajuta la identificarea timpurie a unor eventuale probleme de sănătate și la asigurarea unei evoluții favorabile.
Dimensiunea fontanelei NU este un criteriu unic pentru ajustarea dozelor de vitamina D. Modificarea dozajelor se fac doar în urma unui consult medical.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-soft-spot.aspx
https://health.clevelandclinic.org/fontanelle-baby-soft-spot
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/about-the-fontanelle
https://www.webmd.com/baby/what-is-the-babys-soft-spot
Foto: shutterstock.com