La naștere, un bebeluș poate fi complet acoperit cu vernix caseosa sau poate avea doar urme ale acestuia rămase în pliurile pielii. În special, în zona urechilor, gâtului sau între degețele. Vorbim de acea substanță alb-cenușie, cu consistență brânzoasă, care „îmbracă” micuțul din cap până în picioare, în cea de-a doua parte a sarcinii. Numele său provine din latină, vernix însemnând lac, iar caseosa – caș. Așadar, traducerea „peliculă de caș” ar descrie perfect aspectul acestei substanțe. Dincolo de aceste curiozități etimologice, altele sunt întrebările cu adevărat importante: ce este, de fapt, de ce există.
Vernix caseosa, mai mult decât un strat hidrofob
În general, despre vernix se știe că asigură protecția pielii fetale față de acțiunea mediului lichid, constituind un biofilm cu rol hidrofob. Ca să înțelegi mai ușor acest rol al său, gândește-te la modul în care ți se încrețește ție pielea din pe degete, din palme și tălpi atunci când faci o baie prelungită în cadă sau în mere. Ei bine, să ne amintim că bebe stă în lichidul amniotic luni întregi. 40 de săptămâni, mai exact.
Compoziție complexă cu proprietăți incredibile
Organismul fetal dă startul producției de vernix caseosa undeva prin săptămâna 20 de sarcină. În fapt, el reprezintă un amestec dintre secrețiile grase provenite din glandele sebacee ale fătului și celulele epidermice descuamate. Deși pielea începe să se formeze din a treia săptămână de gestație, epiderma (stratul superior al pielii) își face debutul în luna a patra, după numeroase diviziuni și transformări. Periderma se dezvoltă și, până în săptămâna 21 de sarcină, se desprinde și se combină cu sebumul secretat pentru a forma vernixul.
În ceea ce privește compoziția, vernixul este de-a dreptul surprinzător. Deși la prima vedere nu pare a fi nimic deosebit, fiind compus în proporție de 81% din apă, 10% grăsimi și 9% proteine, în fapt este o minunăție. Componenta sa proteică este extraordinară. În total, au fost identificate 41 de proteine. Ei bine, aproximativ 39% dintre ele sunt elemente ale imunității înnăscute, iar 29% dintre acestea au proprietăți antimicrobiene redutabile.
Producția de vernix crește pe măsură ce sarcina progresează, în trimestrul al treilea fiind atins nivelul maximum. Cantitatea lui începe să scadă odată cu apropierea momentului nașterii. Ca atare, bebelușii prematuri tind să aibă mai mult vernix pe corp decât cei născuți la termen, iar la cei postmaturi (născuți după termenul de 42 de săptămâni), acestea este adesea absent.
Rolurile vernixului

Cât timp bebelușul este încă în uter, vernixul formează o barieră hidrofobă care-i protejează pielea în dezvoltare. Aceasta este funcția lui principală, dar nu exclusivă. Vernixul contribuie și la dezvoltarea organelor interne, în special a sistemului digestiv, dar și a celui respirator.
Particulele de vernix ajung să fie înghițite împreună cu lichidul amniotic și astfel ajută la formarea țesutului epitelial al tractului gastrointestinal. De altfel, o bună parte din meconiu (primul scaun al nou-născutului) e reprezentată de vernix. În același mod, vernixul pătrunde și pe căile respiratorii, fiind „inspirat”. Componentele lui susțin și activitatea surfactanților pulmonari, acele substanțe care asigură vacuitatea alveolară, făcând posibilă respirația postnatală.
Facilitează tranziția la viața extrauterină
În timpul nașterii, vernixul acționează ca un biofilm lubrifiant, reducând fricțiunea pielii la trecerea prin canalul de naștere. După naștere, acest strat continuă să protejeze pielea nou-născutului, care e supusă unor schimbări majore în primele zile. Vorbim aici în special de scăderea pH-ului și a hidratării superficiale. Dacă vernixul este lăsat pe piele, aceasta rămâne mai bine hidratată și se descuamează mai puțin.
În plus, datorită proprietăților antimicrobiene, stratul de vernix oferă protecție împotriva patogenilor oportuniști care pot pătrunde prin pielea încă imatură a nou-născutului. Molecule precum alfa-defensina, catelicidina și lactoferina participă la formarea unei bariere imunitare naturale. De asemenea, vernixul susține echilibrul florei cutanate prin acidifierea stratum corneum, întărind mecanismele de apărare împotriva infecțiilor nosocomiale.
Mai trebuie precizat că nașterea este o perioadă cu stres oxidativ ridicat, iar vitamina E și melanina conținute de vernix contribuie la combaterea acestuia. Așadar, pe lângă proprietățile hidratante, emoliente și antibacteriene, vernixul are și virtuți antioxidante.
Extrem de importantă este acțiunea avută în ceea ce privește menținerea temperaturii corpului, prin reducerea pierderii transepidermice de apă. În cazul nou-născuților prematuri, acest lucru poate face diferența între o evoluție favorabilă și un risc crescut de complicații. De altfel s-a observat o relație invers proporțională între cantitatea de vernix și apariția hipotermiei neonatale, sugerând un mecanism natural de termoreglare cu impact direct asupra ratei de supraviețuire.
Mai mult, cercetările recente evidențiază potențialul său terapeutic în tratamentul rănilor și arsurilor, datorită efectelor de regenerare epitelială și prevenire a infecțiilor. Se studiază inclusiv metode de reproducere a compoziției vernixului pentru a fi utilizat ca emolient natural în spitale, în special în secțiile de neonatologie.
Pe scurt, vernix caseosa nu este doar o substanță reziduală a nașterii, ci un adevărat „scut biologic” cu aplicații importante în sănătatea neonatală și dermatologia modernă.
Recomandarea amânării îmbăierii nou-născutului

Având în vedere toate descoperirile făcute și dovezile existente privind beneficiile vernixului, tot mai multe voci cu autoritate susțin evitarea îndepărtării acestuia imediat după naștere. Schimbările de paradigmă au început încă din anul 2012. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis atunci o declarație importantă. În aceasta se afirma că „baia ar trebui să fie amânată până la cel puțin 24 de ore după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil din motive culturale, baia ar trebui întârziată cel puțin șase ore”.
Pe lângă îmbrăcarea adecvată a bebelușului pentru menținerea temperaturii corporale, se mai recomanda ca mama și copilul să nu fie separați, ci să rămână în aceeași cameră 24 de ore pe zi.
În aceeași perioadă, Asociația Națională a Asistentelor de Obstetrică și Ginecologie (AWHONN), din SUA, a lansat campania „Așteptați opt ore” („Wait for Eight”), afirmând că amânarea îmbăierii cu cel puțin 8 ore ar reduce riscurile cauzate de stresul termic. În 2015, AWHONN a promovat din nou această campanie. De data aceasta încuraja întârzierea momentului în care copilului i se face prima baie nu doar pentru reducerea stresului termic, ci și pentru o mai bună evoluție generală. Prezentarea de la conferința anuală a relevat că amânarea îmbăierii și păstrarea vernixului pe piele ar duce la scăderea cazurilor de hipoglicemie, pierdere în greutate și icter, precum și la o mai bună stabilitate termică. Alte efecte pozitive observate au fost protecția pielii prin proprietățile antibacteriene și antimicrobiene ale vernixului, precum și inițierea precoce a microbiomului nou-născutului.
Periclitarea alăptării, un alt argument forte

Rutina de îmbăiere a nou-născutului în primele câteva ore de la naștere vine cu efecte negative inclusiv asupra alăptării, conform specialiștilor. Băile precoce presupun separarea copilului de mamă într-un moment critic, când contactul piele-pe-piele este esențial pentru reglarea respirației și a temperaturii corporale. Pieptul mamei poate ajusta temperatura pentru a ajuta nou-născutul, iar acest contact apropiat favorizează inițierea naturală a alăptării în prima oră.
Și păstrarea vernixului pe pielea micuțului contribuie la succesul alăptării. Mirosul său specific pare să fie implicat în declanșarea conexiunilor neuronale necesare pentru alăptare. Atunci când bebe rămâne împreună cu mama din primele clipe de viață, se produc modificări hormonale și neurobiologice importante. Separarea pentru baie perturbă acest proces natural și declanșează răspunsul de „luptă sau fugi” în organismului nou-născutului. Cu alte cuvinte, determină eliberarea hormonilor de stres, creșterea pulsului, scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei – factori care îngreunează alăptarea.
Un studiu realizat la Boston University Medical Center (2010) a arătat o creștere cu 166% a inițierii alăptării și o creștere cu 39% a alăptării exclusive în maternitate, când baia a fost amânată până în jurul orei 12 de la naștere. De asemenea, s-a observat că păstrarea vernixului și a lichidului amniotic pe piele și evitarea spălării imediate sprijină dezvoltarea neurologică necesară pentru supt.
Când ar trebui făcută baia?
Nu există o oră anume. Nu a fost stabilită o practică standard în acest sens. Mulți părinți o amână după externare și o fac acasă, când se simt pregătiți. Perioadă minimă recomandată este de 6–8 ore după naștere (OMS, AWHONN, Save the Children), nu mai devreme. Se sugerează implicarea părinților în timpul băii pentru a limita separarea. După baie, bebelușul trebuie să fie pus imediat din nou piele-pe-piele, pentru a-l încălzi și a-i reda confortul.
Situațiile speciale
Uneori, baia imediată este imperioasă. De exemplu, dacă mama este HIV pozitivă, are hepatită, corioamniotită sau bebelușul este acoperit cu meconiu. În aceste cazuri, baia reduce riscul de infecție și complicații ulterioare.
De reținut!
Trăgând o linie, sunt câteva idei importante cu care trebuie să rămâi. Bebelușul nu se naște murdar și nu are nevoie de îmbăiere imediată. Amânarea băii pentru cel puțin 8 ore după naștere protejează pielea nou-născutului de invazia bacteriană. De asemenea, o menține hidratată, stabilizează glicemia și reduce plânsul excesiv, prevenind astfel hipoglicemia. În plus, amânarea băii sprijină alăptarea, întărește legătura afectivă și facilitează îngrijirea piele-pe-piele timpurie.
Surse:
https://icea.org/wp-content/uploads/2018/02/ICEA-Position-Paper-Delayed-Bathing.pdf
https://www.healthline.com/health/pregnancy/vernix-caseosa#What-is-the-vernix-caseosa
https://www.whattoexpect.com/first-year/newborns/vernix-caseosa
https://www.healthline.com/health/pregnancy/vernix-caseosa#Should-you-delay-your-baby-s-first-bath
Foto: shutterstock.com