Probleme comune în alăptare

probleme comune in alaptare

Toată lumea vorbește frumos și numai de bine despre alăptare. Că este modalitatea ideală de a-ți hrăni puiul, că asigură o conexiune indestructibilă mamă-copil și oferă multiple alte beneficii. Adevărat, nimic de zis. Din păcate însă, nu este doar atât. Alăptarea are și aspecte mai puțin luminoase, aducând griji și provocări suplimentare în perioada post-partum, când și așa nu e simplu deloc. De aici și șocul pe care îl resimt multe proaspete mămici în momentul în care se pomenesc cu bebe la sân și încep să apară dificultățile.

Lipsa de informații complete despre alăptare și problemele pe care le poate implica, mai ales la început, reprezintă una dintre principalele motive pentru care multe femei refuză să mai alăpteze. Tocmai de aceea, este esențial să fie aduse la cunoștință și să se discute onest despre ele. O problemă cunoscută este mai ușor de prevenit, dar și de combătut.

La ce te poți aștepta când alăptezi

Alăptarea este o abilitate. E nouă atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău și trebuie s-o învățați împreună. Deși la prima vedere poți fi tentată să crezi altceva, alăptarea fiind privită drept un act natural și firesc, e posibil să dureze ceva timp până te obișnuiești cu ea. La fel cum nu-i exclus să te confrunți cu o seamă de neplăceri, frecvent întâlnite în rândul mamelor care alăptează.

Ragadele mamare

În prima etapă a alăptării, majoritatea femeilor au mameloanele foarte sensibile. La nivelul lor pot apărea fisuri și leziuni dureroase, cunoscute cu termenul de ragade. Acestea se formează, de obicei, din cauza unei atașări incorecte a bebelușului la sân, a suptului prelungit, a utilizării unei pompe de sân incorect reglate sau a purtării unor sutiene din materiale sintetice sau nepotrivite.

Ignorarea acestei probleme poate agrava disconfortul, transformând alăptarea într-o experiență extrem de neplăcută. Ce poți face? În primul rând, asigură-te că bebelușul este corect poziționat. Există o mulțime de poziții diferite de alăptare, pe care le poți încerca pentru a afla care funcționează cel mai bine pentru tine. Iată câteva aspecte de luat în considerare în acest sens:

  • Te simți confortabil? Este important să te simți confortabil în timpul alăptării. Folosește perne sau mai multe pernuțe, dacă este necesar. Umerii și brațele trebuie să fie relaxate.
  • Capul și corpul bebelușului sunt în linie dreaptă? Micuțului îi este greu să înghită, dacă are gâtul sucit.
  • Ții capul bebelușului mult prea ferm, cu fața strânsă la sân? Sprijinindu-i gâtul, umerii și spatele, ar trebui să-i permiți copilului să-și încline puțin capul pe spate, ca să poată înghiți cu ușurință.
  • Duci sânul la gura copilului? Trebuie să fie întotdeauna invers. Adu bebelușul la sân și lăsă-l să-l prindă singur. Evită să te înclini înainte pentru a apropia sânul de gura bebelușului, deoarece acest lucru poate duce la un atașare necorespunzătoare.
  • Copilul apucă doar mamelonul? Poziționează bebelușul cu nasul la nivelul mamelonului, pentru a-l încuraja să deschidă gura larg și să se atașeze bine de sân. Gura lui trebuie să acopere o porțiune mare din areolă, nu doar mamelonul. 

Dacă ragadele au apărut deja, poți folosi creme cu lanolină pură, care nu necesită clătire. De asemenea, poți utiliza protectoare de mameloane din silicon, care protejează zona sensibilă, reducând considerabil disconfortul. Expunerea sânilor la aer și evitarea săpunurilor agresive care pot usca pielea sunt alte măsuri indicate. 

Cantitatea insuficientă de lapte matern 

nou-nascut care plange

Este normal să te îngrijorezi, mai ales în primele săptămâni, că bebelușul tău nu primește suficient lapte. Producția de lapte este, însă, reglată de cererea bebelușului, iar alăptarea frecventă stimulează glandele mamare să producă mai mult lapte. 

Iată câteva semne care îți pot arăta dacă bebe primește suficient lapte: 

  • udă cel puțin 6 scutece pe zi; 
  • crește în greutate, conform graficelor de dezvoltare; 
  • pare mulțumit și relaxat după mese. 

Dacă ai îndoieli, încearcă următoarele: 

  • alăptează la cerere, nu după un program fix; 
  • asigură-te că bebelușul golește un sân înainte de a trece la celălalt; 
  • creează contact piele pe piele cât mai des. 

Dacă în continuare ai dubii, consultă medicul pediatru sau un specialist în alăptarea, pentru a exclude eventuale probleme legate de frenul lingual sau alte dificultăți de supt. 

Angorjarea sânilor 

Denumită popular și „furia laptelui”, angorjarea poate apărea la câteva zile după naștere, atunci când colostrul este înlocuit de laptele de tranziție. Practic, pe măsură ce lactația se instalează, sânii devin foarte grei, tari, parțial sau complet, și pot avea o tentă roșiatică. Uneori, drenajul limfatic este insuficient, laptele nu se eliberează ușor,

iar presiunea asupra canalelor galactofore crește din cauza edemului local. 

Această problemă este frecventă, cauzând durere și, uneori, febră moderată. Din păcate, poate deveni un motiv pentru care unele mame renunță la alăptare mai devreme decât și-au propus.

Pentru a reduce angorjarea, alăptează mai des și încearcă să golești sânii complet la fiecare masă. De asemenea, poți să aplici comprese calde înainte de alăptare pentru a înlesni curgerea laptelui. După alăptare, folosește comprese reci pentru a reduce inflamația. 

Pe termen lung, cea mai eficientă metodă de evitare a angorjării sânilor este alăptarea la cerere. Lactația se va regla în funcție de necesitățile bebelușului, astfel că senzația de disconfort va dispărea.

Angorjarea poate apărea și atunci când bebelușul începe să mănânce alimente solide și reduce frecvența alăptării. În acest caz, exprimarea laptelui, manual sau cu o pompă de sân, poate ajuta foarte mult. 

Bebelușul nu se atașează corect la sân 

atasarea corecta la san

Atașarea corectă este esențială pentru o alăptare eficientă și fără durere. Dacă bebelușul nu se atașează corect, poate să nu primească suficient lapte, iar tu te poți alege cu dureri sau mameloane crăpate. 

Cum să te asiguri că atașarea este corectă: 

  • bebelușul deschide gura larg și prinde o parte cât mai mare din areolă, în special din zona inferioară. O atașare corectă este asimetrică, astfel că vei observa mai mult din areolă deasupra buzei superioare și foarte puțin sau deloc în partea de jos;
  • buzele celui mic trebuie să fie ușor răsfrânte spre exterior, mai ales cea de jos. Nu este nevoie să fie exagerat de întoarse, dar trebuie să fie bine lipite de sân, asemenea unei ventuze, pentru a evita înghițirea aerului în timpul suptului;
  • bărbia micuțului trebuie să fie lipită de sân, iar nasul să atingă ușor sânul, rămânând liber pentru a putea respira;
  • suptul trebuie să fie profund și ritmic, cu mici pauze între înghițituri;
  • în timpul suptului, trebuie să auzi cum înghite laptele – e un semn clar că se hrănește eficient.

Dacă cel mic întâmpină dificultăți în a se atașa la sân, este indicat să întrerupi suptul cu grijă, introducând un deget în colțul gurii sale și apăsând ușor pe sân pentru a reduce presiunea.

Semne că bebe nu este bine atașat la sân

Perfecționarea atașării necesită timp și răbdare, așa că nu îngrijora dacă nu reușești din primele zile. Iată câteva indicii că atașarea nu este corectă:

  • alăptarea este dureroasă;
  • obrajii bebelușului se trag spre interior în timpul suptului;
  • se aud țocăituri;
  • buzele micuțului sunt strânse spre interior;
  • bebe își mișcă des capul, a nemulțumire;
  • nu auzi sunete de înghițire;
  • bebelușul nu suge, ci mai degrabă „mestecă” mamelonul.

Mare atenție, o atașare incorectă poate duce la dureri și răni la nivelul mamelonului, blocarea canalelor, mastită și chiar scăderea producției de lapte. În cazul în care atașarea rămâne o provocare, nu amâna să soliciți sprijin din partea unor specialiști în alăptare. Cu perseverență și îndrumare, vei reuși să transformi alăptarea într-o experiență plăcută pentru tine și bebelușul tău.

Hiperlactația

Uneori, o producție excesivă de lapte poate face ca bebelușul să refuze sânul, mai ales dacă fluxul de lapte este prea puternic și îl face să se înece. Acest fenomen este cunoscut și sub numele de reflex de ejecție hiperactiv.

Reflexul de ejecție a laptelui este un proces natural în alăptare, prin care un grup de mușchi facilitează curgerea laptelui matern în timp ce bebelușul suge. Totuși, dacă fluxul este prea rapid, cel mic poate avea dificultăți în a înghiți în ritmul potrivit. Astfel, bebelușul se poate îneca sau poate deveni agitat în timpul alăptării. Mai mult, disconfortul îl poate determina să refuze sânul.

Cum poți gestiona hiperlactația: 

  • începe alăptarea dintr-o poziție semi-înclinată, astfel încât fluxul de lapte să fie mai lent; 
  • exprimă manual o cantitate mică de lapte înainte de alăptare pentru a reduce presiunea; 
  • încearcă să alăptezi doar dintr-un singur sân la fiecare masă, pentru a regla producția de lapte. 

Dacă problema persistă, consultă un specialist pentru a adapta tehnicile de alăptare. 

Alăptarea și candidoza 

Infecția cu Candida albicans, cunoscută drept candidoză, poate provoca usturime și mâncărime la nivelul mameloanelor. Totodată, bebelușul poate prezenta depuneri de culoare albă, cu aspect brânzos, pe limbă și alte mucoase din cavitatea orală. 

Cum să tratezi candidoza: 

  • urmează tratamentul prescris de medic pentru tine și bebeluș, deoarece infecția poate trece de la unul la altul. 
  • sterilizează pompa de sân, suzetele și biberoanele după fiecare utilizare. 
  • spală-ți sutienele de alăptare la temperaturi înalte pentru a elimina ciuperca. 

Canale mamare blocate 

durerea in timpul alaptarii

Înfundarea unui duct galactofor blochează fluxul de lapte într-o anumită zonă a sânului, ducând la formarea de noduli sensibili sau chiar dureroși.

Pentru a ajuta la deblocarea unui canal mamar: 

  • poziționează bebelușul, astfel încât bărbia lui să fie orientată spre nodul. 
  • folosește comprese calde și masează zona afectată înainte și în timpul alăptării. 
  • alăptează frecvent pentru a preveni acumularea de lapte. 

În situațiile în care durerea persistă, nu ezită să ceri ajutor specializat, deoarece un canal blocat netratat poate duce la mastită. 

Mastita 

Staza prelungită a laptelui în ductele mamare duce la o inflamație dureroasă a sânului. Vorbim de mastită. Aceasta se poate complica cu infecție, de cele mai multe ori de origine bacteriană. Mastita poate modifica aspectual și funcționalitatea sânului și poate fi însoțită de febră, oboseală și simptome asemănătoare gripei. Este important să tratezi mastita imediat. 

Sfaturi pentru gestionarea mastitei: 

  • continuă să alăptezi sau să exprimi laptele din sânul afectat; 
  • aplică pe sânul afectat comprese calde înainte de alăptare și reci după; 
  • dacă simptomele persistă mai mult de 24 de ore, medicul îți poate prescrie antibiotice. 

Abcesul mamar 

Un abces mamar este o complicație rară, dar gravă, care poate apărea, dacă mastita nu este tratată. Simptomele pot varia de la caz la caz, dar, în general, includ prezența unei zone roșii, umflate și dureroase la nivelul sânului, care poate necesita drenaj chirurgical. 

Alăptarea și frenul lingual 

Frenul lingual reprezintă o membrană care leagă limba de planșeul gurii, având un rol important în mișcările limbii. Popular i se mai spune și „ața limbii”. Între 4% și 11% dintre oameni se nasc cu un fren lingual scurt și îngroșat, o problemă care în termeni medicali poartă denumirea de anchiloglosie sau fren lingual restrictiv. Este o malformație de natură genetică – poate apărea și la mai mulți membri ai aceleași familii – și pare a fi mai frecventă în cazul băieților.

În cazul sugarilor, frenul lingual restrictiv poate duce la dificultăți în alăptare. Mai exact, din cauza frenului scurtat, bebelușul poate avea probleme în a se prinde corect de sânul mamei sau nu poate rămâne atașat pentru o hrănire completă, devenind neliniștit și agitat. Alăptarea poate dura mai mult, iar bebelușul înghite mai mult aer, ceea ce-i provoacă balonare și disconfort abdominal.

Dacă bebe prezintă semne sugestive pentru această afecțiune, adresează-te medicului pediatru și cere îndrumări către un specialist. Anchiloglosia se remediază rapid printr-o procedură simplă de tăiere a frenului (frenotomie). 

Sprijin și resurse pentru mămici

Alăptarea poate fi o experiență cu multe provocări, din câte se vede. Trebuie să știi însă că nu ești singură în această călătorie. Grupurile de sprijin pentru alăptare, forumurile online și consultanții în alăptare pot oferi ajutor și sfaturi valoroase. Indiferent de dificultăți, reține că alăptarea este un proces de învățare atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, iar cu răbdare și sprijin, majoritatea problemelor pot fi rezolvate. 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/common-problems

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/sore-nipples

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/enough-milk

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/breast-pain

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/thrush

Foto: shutterstock.com

Adoramami.ro