Puseurile de creștere – ce sunt și când au loc acestea

ce este un puseu de crestere

Viața cu un pui de om sau mai mulți – gemenii sau tripleții nu sunt chiar o raritate – este plină de surprize. Când abia începi să te obișnuiești cu un anume program de hrănire și somn cât de cât rezonabil, bebe poate părea brusc nemulțumit. Își schimbă dintr-odată comportamentul și nu mai știi cum să-l împaci. Ce se întâmplă? Cel mai probabil trece printr-un puseu de creștere. Vorbim de una dintre cele mai interesante etape din dezvoltarea, în care copilul pare să se transforme literalmente peste noapte.  

Puseurile de creștere, pe scurt

În primul an de viață, bebelușii au un ritm de creștere uluitor. De fapt, acum cresc cel mai rapid, iar o parte din această creștere are loc sub formă de puseuri: perioade scurte și intense de dezvoltare semnificativă. În aceste momente, micuțul poate crește mai mult în lungime și poate lua mai mult în greutate. Așadar, dacă după un puseu de creștere ai impresia că bebe e mai măricel, să știi că nu e produsul imaginației. Nu hăinuțele i-au intrat la apă, el chiar a crescut.

Per total, în primele 12 luni, bebelușii tind să-și tripleze greutatea corporală și să câștige, în medie, undeva la 25 de centimetri în lungime. 

Ulterior, între perioada preșcolară și pubertate, obiceiurile alimentare ale copilului se vor schimba, iar creșterea va deveni lentă și constantă. Până la vârsta de cinci ani, cel mici ar trebui să își dubleze înălțimea de la naștere. Această dezvoltare va continua cu câștiguri regulate în înălțime și greutate în fiecare an până la adolescență.

Apoi, adolescența va aduce din nou în peisaj puseurile de creștere. Acestea vor avea loc aproximativ în aceeași perioadă cu pubertatea (maturizarea sexuală). Fetele vor avea un puseu de creștere între 9 și 15 ani, în timp ce băieții undeva între 12 și 17 ani. Fiecare copil crește în ritmul său și poate traversa schimbările pubertății mai devreme sau mai târziu decât colegii lor. De principiu, adolescenții cresc în înălțime, în medie, cu 9-10 centimetri în timpul puseului de creștere.

Când au loc puseurile de creștere la bebeluși? 

cantarirea bebelusului

Revenind la bebelușie, dat fiind că în primul an de viață copilul se dezvoltă mai rapid decât în oricare altă perioadă, puseurile de creștere apar cu o frecvență mai mare. Acestea nu au însă un calendar bătut în curie. Având în vedere că fiecare organism are propriul ritm de dezvoltare, momentul exact al apariției puseurilor de creștere diferă de la un copil la altul. Din studiile realizate de-a lungul timpului s-a observat, totuși, că puseurile creștere din primul an de viață tind să apară în următoarele perioade: 

  • între 7 și 10 zile de la naștere 
  • la 2-3 săptămâni 
  • la  6-8 săptămâni 
  • la 3 luni 
  • la 6 luni 
  • la 9 luni 
  • la 12 luni

Reține că acestea sunt intervale generale, iar bebelușul tău poate avea un puseu de creștere în afara acestor perioade. 

Potrivit specialiștilor, există o combinație de factori care determină modul în care crește copilul. Contează desigur mediul, nutriția, somnul, dar și genetica și inclusiv fazele lunii.

Puseu de creștere la bebeluși – semne care-l anunță

Bebelușii nu ne pot spune în cuvinte ce simt, dar comportamentul lor poate fi un indiciu important. Iată câteva dintre manifestările comune prin care poate fi recunoscut un puseu de creștere:

Apetitul crescut

Abia l-ai hrănit și bebe dă semne că-i îi e foame din nou? Micul tău „mâncăcios” nu moare de foame. Pur și simplu, trece printr-un puseu de creștere. În aceste perioade, bebelușul va dori să mănânce aproape continuu – uneori, la fiecare două ore sau o oră (sau chiar la fiecare 30 de minute), indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu lapte praf.

Dacă alăptezi, nu-ți face griji în privința „calității” laptelui. Nu e nicio problemă din acest punct de vedere. Pune copilul la sân ori de câte ori acesta își dorește. Cu cât îl vei hrăni mai des, cu atât vei stimula producția de lapte pentru a ține pasul cu apetitul său în creștere. Și bebelușii mai mari vor cere să fie alăptați mai frecvent în timpul puseurilor de creștere și vor spori cantitatea de alimente solide, dacă le consumă deja. 

Schimbările legate de somn

bebe hranit la san in timpul noptii

În timp ce unii copii dorm mai mult pentru a-și susține creșterea, cei mai mulți devin mai agitați și dorm mai puțin. Trezirile frecvente pe timpul nopții reprezintă un semn caracteristic pentru puseurile de creștere. Așadar, chiar dacă bebelușul tău obișnuia să doarmă cinci sau șase ore legate, în timpul unui puseu de creștere poți să nu pui geană pe geană câteva nopți la rând. Acesta se poate trezi pentru o gustare la miezul nopții, apoi din nou la 2 dimineața, la 4 dimineața și așa mai departe. Bebelușii mai mari pot începe să se trezească mai devreme din somnul de zi sau pot să adoarmă mult mai greu. Unii micuți pot chiar să aibă o regresie a somnului din cauza unui puseu de creștere.

Iritabilitatea evidentă

Un copil care trece printr-un puseu de creștere poate fi mai irascibil sau mai greu de calmat. La sân, bebelușul va fi mai agitat, încercând să sugă mai mult, frustrându-se, dacă producția de lapte nu ține pasul imediat cu cererea. În plus, toate aceste nopți nedormite nu îl ajută nici pe el, nici pe tine! 

Nevoie mai mare de confort

Bebelușul poate cere mai multă atenție, dorește să fie ținut în brațe mai des și plânge dacă nu este aproape de părinți.

Cât durează un puseu de creștere? 

Deși pare că bebelușul tău nu va înceta vreodată să se agite și să mănânce, stai liniștită. Majoritatea puseurilor de creștere durează doar câteva zile. După aceea, lucrurile vor reveni la normal – sau cel puțin, la ceea ce trece drept „normal” cu un nou-născut! 

Cum să gestionezi puseurile de creștere?

mama obosita cu bebe in brate

Deși trebuie privite cu ochi buni, fiind o dovadă clară că micuțul se dezvoltă armonios, aceste perioade pot fi foarte solicitante pentru toți ai casei. Ca să faci lucrurile mai puțin neplăcute pentru toată lumea, încearcă să răspunzi nevoilor copilului. Fie că este vorba de hrănire mai frecventă, mai mult timp petrecut în brațe sau mai multă joacă la ore nepotrivite, fă-i pe plac. Cu siguranță nu va fi simplu, mai ales că abia îți mai găsești timp pentru odihnă. Cu toate acestea, străduiește-te să-i oferi confortul necesar. Bineînțeles, nu e cazul să o faci de una singură. Roagă partenerul sau pe cineva drag să te ajute.  

Dacă alăptezi, asigură-te că bei suficientă apă, pentru a rămâne bine hidratată, pentru a putea susține producția crescută de lapte. Nu renunța la alăptat, chiar dacă e greu să ții copilul la sân aproape non-stop. E drept, când bebelușul e mai înfometat și mai irascibil decât de obicei, s-ar putea să crezi că nu primește suficient lapte și să iei în considerare oferirea unor suplimente cu lapte praf sau chiar oprirea alăptării. Ei bine, nu uita că supturile frecvente și prelungite sunt mod prin care bebelușul îți stimulează lactația, pentru a ține pasul cu apetitul său sănătos. 

Dacă ești îngrijorată, urmărește două lucruri: numărul de scutece ude și creșterea în greutate. Dacă bebelușul câștigă în greutate (de exemplu, body-ul său pare mai strâmt decât acum două zile) și umezește cinci sau șase scutece pe zi, totul este în regulă. Nu în ultimul rând, ori de câte ori ai întrebări sau îngrijorări, discută cu medicul pediatru. 

Curând, puseul de creștere se va încheia, foamea intensă a bebelușului tău se va calma și lucrurile se vor reașeza. Până când va începe următorul puseu de creștere, bineînțeles! 

Surse:

https://www.thebump.com/a/baby-growth-spurts

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts

https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-growth-spurts.aspx

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts

https://www.babycenter.com/child/development/growth-spurts-what-you-need-to-know_3659612

Foto: shutterstock.com

Adoramami.ro