În săptămâna 12 de sarcină ești pe ultima sută de metri a primului trimestru. Este foarte posibil să începi să te simți ceva mai bine și să te bucuri mai mult de tot ceea ce ți se întâmplă. Furtuna hormonală se mai domolește și odată cu ea și majoritatea simptomelor supărătoare din primele săptămâni de sarcină. Așadar, veștile bune încep să se adune.
De departe una dintre cele mai îmbucurătoare este că riscurile de a pierde sarcina s-au redus semnificativ. Cele mai multe avorturi spontane – 8 din 10 (80 la sută) – au loc în primul trimestru, înainte de săptămâna 12 de sarcină. Poți răsufla ușurată! Ai trecut de marele hop. Rata avorturile spontane scade pe măsură ce sarcina avansează, iar din trimestrul 2 este de circa 1-5%.
Vremea testelor și investigațiilor
În săptămâna 12 de sarcină se mai întâmplă ceva notabil. Aceasta te aduce în momentul în care cel mai probabil medicul obstetrician ți-a programat prima morfologie fetală și screeningul de trimestru 1, zis și bitest. Acestea sunt primele cele mai importante investigații din sarcină care îți pot da emoții serioase.
Ce este bitestul?
Dublul test sau testul combinat, cum mai este cunoscut, reprezintă un examen de screening prenatal, care evaluează riscul de anomalii cromozomiale la făt, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) și sindromul Patau (trisomia 13). Acesta este recomandat tuturor gravidelor și se efectuează între săptămânile 11 și 13+6 zile de sarcină, dar în mod ideal în săptămâna 12 de sarcină. Pe scurt, presupune parcurgerea a două etape (ecografie și test de sânge) în aceeași zi sau la maximum 24 de ore distanță una față de cealaltă:
Examenul ecografic – se măsoară grosimea translucenței nucale a fătului. O grosime mai mare a acestui pliu poate fi asociată cu riscul crescut de trisomie.
Testul de sânge – se măsoară nivelurile în sânge ale unor hormoni specifici, eliberați de placentă, denumiți PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii) și free beta-hCG (gonadotropina corionică β-umană liberă). Anumite niveluri ale acestor hormoni pot fi asociate cu riscul crescut de anomalii cromozomiale.
Rezultatele acestor două examene determină riscul femeii gravide de a purta un copil cu trisomie, conform unui algoritm elaborat de FMF (Fetal Medicine Foundation) care ia în calcul inclusiv vârsta maternă. Este important de menționat că acest test oferă doar o estimare a riscului și nu un diagnostic precis. Rata de detecție a sindromului Down, de exemplu, este 86%! Dacă riscul este considerat ridicat, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale, pentru a confirma diagnosticul.
Ce este morfologia fetală de trimestru I?
Morfologia fetală este o investigație imagistică avansată, prin care se examinează în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului. De-a lungul sarcinii sunt indicate trei astfel de investigații ecografice, câte una în fiecare trimestru.
În primul trimestru, ecografia de morfologie fetală se efectuează între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile. Se folosește frecvent în cadrul bitestului, întrucât examinează și pliul nucal. Se poate face transabdominal sau transvaginal.
Ce informații oferă
Această ecografie estimează cel mai corect vârsta gestațională, în funcție de dimensiunea fătului, și astfel stabilește cel mai fidel data probabilă a nașterii. Uneori, dacă poziția bebelușului o permite, pot fi vizualizate și organele sexuale. Așadar, cu puțin noroc, poți afla ce sex are copilul.
Scopul principal al acestei investigații rămâne evaluarea organelor și sistemelor fătului, în vederea identificării/excluderii unor malformații grave sau a altor anomalii. În timpul acestei ecografii, medicul va analiza opt semne ultrasonografice care relevă eventuale probleme și anume:
Osul nazal
Prezența osului nazal este unul dintre markerii utilizați pentru a exclude aneuploidiile, cum ar fi sindromul Down. Cu toate acestea, absența sau subdezvoltarea osului nazal nu este întotdeauna un semn definitiv de anomalii cromozomiale. Este, în schimb, un factor important de alarmă care indică necesitatea unor investigații suplimentare.
Pliul nucal
Numit și translucență nucală, acesta reprezintă un pliu cutanat de la nivelul cefei fătului sub care se cumulează lichide, motiv pentru care la ecografie apare drept un spațiu transparent (translucent). În cazul feților cu anomalii cromozomiale, pliul nucal tinde să fie mai îngroșat și mai lărgit. Un pliu nucal mai mare nu indică însă o anomalie certă, ci doar ridică o ridică o suspiciune în acest sens.
Spotul hiperecogen din ventriculul stâng
Hiperecogenitatea se referă la o zonă din imaginea ecografică care apare mai strălucitoare sau mai albă decât țesuturile din jur. În cazul ventriculului stâng fetal, acest lucru poate indica prezența unui potențial chist, a unei hemoragii sau a altor anomalii structurale ale inimii.
Ecogenitatea intestinului subțire
O ecogenitate crescută a intestinului subțire (ecografic apare mai strălucitor sau mai alb decât normalul) poate fi un indicator al unor anomalii sau probleme de sănătate ale fătului.
Plexurile coroide
Aceste structuri situate în ventriculii cerebrali ai creierului fetal sunt responsabile pentru producerea lichidului cefalorahidian (LCR), care este important pentru protecția și funcționarea creierului în dezvoltare. În timpul ecografiei, sunt evaluate dimensiunea, forma și ecogenitatea lor.
Dilatarea ventriculilor laterali cerebrali
O dilatare a ventriculilor laterali cerebrali poate indica o acumulare anormală de lichid cefalorahidian, cunoscută și sub numele de hidrocefalie fetală. Poate semnala și alte anomalii care pot afecta creierul sau sistemul nervos.
Lungimea oaselor mari (humerus și femur)
Măsurarea lungimii oaselor mari este utilizată pentru a estima vârsta gestațională a fătului și pentru a evalua dacă dezvoltarea acestuia este în concordanță cu vârsta estimată. O discrepanță semnificativă între măsurările efectuate și vârsta gestațională calculată poate indica posibile probleme de dezvoltare sau anomalii fetale.
Prezența pielectaziilor bazinetale renale
Pielectazia bazinetală renală este o măsură a dilatației pelvisului renal, zis bazinet. Vorbim aici de acea partea a rinichiului care colectează urina și o transportă în uretere. Deși o pielectazie bazinetală renală ușoară poate fi considerată normală în unele cazuri, prezența unei pielectazii mai pronunțate sau a unei pielectazii asociate cu alte anomalii semnalează posibile probleme.
Reține!
Efectuarea ecografiei de morfologie fetală de trimestru 1, în asociere cu bitestul, reprezintă cea mai accesibilă și eficientă modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale, rata de depistare depășind 90%.
Bebe în săptămâna 12 de sarcină
În acest stadiu al dezvoltării, fătul este complet „echipat”. Toate organele, mușchii, membrele și oasele sunt la locul lor, iar organele sexuale sunt bine dezvoltate. De acum încolo, copilul trebuie doar să crească, iar structurile deja formate – să se maturizeze.
Acum el este cam cât o prună măricică sau un lime mai mic. Are aproximativ 6 cm în lungime (măsurarea caudală – din creștet până la șezut) și o greutate de circa 18 g. Poate părea greu de crezut – mai ales că la exterior nu se observă mare lucru, dar bebe aproape că și-a dublat dimensiunea în ultimele trei săptămâni.
Sistemul digestiv fetal începe să funcționeze
Săptămâna 12 de sarcină marchează un punct de cotitură pentru bebelușul tău. Misiunea uriașă de a dezvolta noi structuri corporale ia sfârșit. În următoarele 28 de săptămâni, sistemele fătului vor continua să se evolueze și se vor pune la treabă. Primul care începe să-și flexeze mușchii este sistemul digestiv. Și o face la propriu. Acesta începe să exerseze mișcările de contracție, o abilitate de care micuța ființă va avea nevoie după naștere pentru a împinge alimentele prin tractul digestiv.
Bebe activează „programele” de luptă împotriva germenilor
Măduva osoasă este ocupată acum cu producerea de leucocite, acele celule albe din sânge, adevărate „arme” redutabile care îl vor ajuta pe bebe să lupte împotriva infecțiilor, odată ce va ieși din adăpostul tău sigur. De asemenea, glanda pituitară de la baza creierului începe să producă hormonii care îi vor permite să facă la rândul lui copii la un moment dat, peste câteva decenii sau cam așa ceva.
Alte lucruri de reținut
Capul are în continuare aproximativ jumătate din lungimea corpului. Brațele par a avea o lungime mai normală, deși picioarele sunt încă scurte. Rinichii funcționează, iar bebelușul înghite lichid amniotic și elimină urină. Își exersează și mișcările de respirație – un antrenament vital, pe care îl va continua asiduu până în ziua când va veni pe lume și va inspira și expira pentru prima oară cu adevărat.
Chiar dacă nu simți încă, trebuie să știi că bebe se mișcă tot mai mult – se întinde, se rostogolește și se zbate.
Corpul tău – ce ți se întâmplă în săptămâna 12 de sarcină
Primul lucru de menționat este că uterul își începe expansiunea. De la 6-8 cm cât a avut (în înălțime) înainte de sarcină, a crescut până la dimensiunea unui grepfrut! Medicul obstetrician poate simți acum partea superioară a acestuia (fundul uterin) în partea inferioară a abdomenului, deasupra osului pubian. În acest moment, uterul se deplasează în sus, reducând presiunea asupra vezicii urinare. Cel puțin pentru o vreme, nu va mai fi nevoie să mergi la toaletă atât de des.
Semnele pigmentate ale sarcinii
S-ar putea să observi apariția unor pete mai întunecate pe față, în special pe frunte, obraji și zona superioară a buzelor, dar și pe gât. Acestea poartă numele de cloasma (melasma sau „masca gravidică”) și sunt normale. Tot normală este și linea nigra, o linie mai închisă la culoare care apare pe pielea burții, de la buric până în zona pubiană. Poate să apără în săptămâna 12 de sarcină sau mai târziu. Cloasma și linea nigra au drept cauză schimbările hormonale care determină creșterea cantității de melanină din corp. Vorbim aici de pigmentul care dă culoare pielii, ochilor și părului și al cărui rol principal este să ne protejeze organismul de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) ale soarelui.
Atenție la nivelul de stres!
Este normal să fii un pic stresată în timpul sarcinii. Multe viitoare mămici își fac griji în legătură cu evoluția și sănătatea bebelușului, dar și cu privire la finanțe și la modul în care vor face față schimbărilor care vor urma. Dacă însă stresul devine constant sau copleșitor, cere ajutor. Stresul cronic nu-ți face bine nici ție, dar nici lui bebe. În plus, se poate intra pe o spirală nedorită, ajungându-se la anxietate sau chiar depresie.
Durerile de cap își pot face de cap
Cefaleea este un fenomen comun în săptămâna 12 de sarcină. Este posibil să le poți evita dacă mănânci frecvent mese mici, bei multă apă, dormi suficient, faci exerciții fizice, practici tehnici de relaxare precum meditația și yoga sau faci un masaj prenatal. Pentru a ameliora durerea de cap, poți face un duș cu apă călduță sau poți aplica o compresă caldă sau rece pe frunte sau la bază craniului. În situațiile în care durerea de cap devine insuportabilă, poți lua în considerare administrarea de paracetamol. Acesta este considerat cel mai sigur analgezic fără prescripție medicală în timpul sarcinii. Cu toate acestea, e indicat să discuți cu medicul tău în prealabil, cum de altfel trebuie să procedezi înainte de a lua orice alt medicament în timpul sarcinii.
Amețelile încă dau de furcă
Dacă greața matinală și aversiunile alimentare par să bată în retragere începând cu săptămâna 12 de sarcină, amețelile vor să te mai însoțească. Amețeală din timpul sarcinii are drept cauză schimbările dramatice la care este supus sistemul tău cardiovascular: ritmul cardiac crește, inima pompează mai mult sânge pe minut, iar cantitatea de sânge din corp sporește cu 30 până la 50 la sută. Atunci când te simți amețită, întinde-te cu picioarele mai sus de nivelul inimii, pentru a maximiza fluxul de sânge către corp și creier. Dacă nu te poți întinde, așază-te și pune-ți capul între genunchi.
Dificultățile de respirație
Dacă simți că nu ai aer, nu ți se pare! Dificultățile de respirație în timpul sarcinii nu sunt ceva neobișnuit. Când ești gravidă, ai nevoie de mai mult oxigen. De altfel, creșterea nivelului de progesteron vine să te ajute în acest sens: extinde capacitatea pulmonară, ca să poți respira mai adânc. Cu toate acestea, dacă ai o problemă respiratorie, cum ar fi astmul, aceasta se poate înrăutăți în timpul sarcinii. Nu omite să vorbești cu medicul tău despre orice schimbare sau problemă apărută.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-12/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-12.aspx
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/12-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/12-weeks-pregnanthttps://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/first-trimester/12-weeks