Iată că ai ajuns în cel de-al doilea trimestru! Săptămâna 14 de sarcină dă startul unei perioade absolut minunate, în care te poți bucura din plin de graviditate. Nivelul de energie crește, grețurile și stările de rău și amețeală s-au rărit sau chiar au dispărut și tu începi să strălucești.
Profită de această revenire și pregătește-te pentru marea întâlnire cu bebe. Te poți înscrie la cursuri pentru pregătirea pentru naștere, citește despre alăptare și îngrijirea nou-născutului, caută referințe care să te ajute în alegerea medicului pediatru. Nu, nu este prea devreme. Timpul trece foarte repede. Ești deja în luna a patra! Peste doar cinci luni îți vei ține minunea în brațe!
Bebe în săptămâna 14 de sarcină
În acest punct al dezvoltării, placenta „lucrează” la capacitate maximă, pentru a susține nevoile în creștere ale fătului. Aceasta este intens irigată cu sânge și pompează nutrienți, oxigen și hormoni, eliminând în același timp deșeurile. Trebuie să știi că sângele tău și sângele bebelușului intră în contact la nivelul placentei, dar nu se amestecă.
Cât de mare e bebe acum?
Din săptămâna 14 de sarcină, ritmul de creștere se intensifică. Astfel, față de săptămâna trecută, micuțul e cu circa un centimetru mai lung, măsurând aproximativ 8,5 cm din creștet până la funduleț. Ca să-l vizualizezi mai ușor, imaginează-ți că e cam cât un fruct kiwi de dimensiuni medii.
Capul devine mai rotund și mai proporțional cu restul corpului. I se lungesc și brațele suficient de mult cât să ajungă la un raport aproape final față de restul corpului. Picioarele, în schimb, rămân încă disproporționat de scurte. De asemenea, splina începe să produce celule roșii, iar ficatul să secrete bila. Și tiroida devine funcțională, începând să producă hormoni, iar în cavitatea bucală se definitivează bolta palatină. Spre finalul acestei săptămâni, cerul gurii va fi complet format.
Sare și își îndreaptă corpul
Deși încă nu poți simți asta, bebe este din ce în ce mai activ. Mișcările lui sunt departe de acele spasme sacadate din primul trimestru. Sunt mai degrabă ca un balet, mai coordonate și fluide. El sare, se ridică și face piruiete. Apropo de balet și postura corpului, vor trece ani buni până când vei începe să-ți cicălești odrasla să stea drept. Ei bine, acum o face de bună voie. Incredibil, nu-i așa?! Din săptămâna 14 de sarcină, bebe nu mai stă încovoiat, deoarece gâtul i se lungește, ajutându-i capul să stea mai drept. De altfel, acest lucru permite măsurarea lungimii corpului său, din creștet până în tălpi, nu doar din creștet până la funduleț.
Primele grimase
Dezvoltarea creierului nu ține pasul pe loc și avem și dovezi clare în acest sens. Din săptămâna 14 de sarcină, bebe începe să facă fețe-fețe. Datorită impulsurilor cerebrale, mușchii săi faciali se antrenează asiduu. Fătul strânge din ochi, se încruntă și face tot felul de grimase. De asemenea, continuă să exerseze mișcările de supt și mestecat. Așadar, dacă se întâmplă să faci o ecografie în această perioadă și ți se pare că bebe zâmbește, să știi că nu ți se pare.
Se pregătește de „îmblănire”
Foliculii de păr continuă să se formeze în epiderma bebelușului. Între săptămânile 16 și 20 de săptămâni de sarcină, din acești foliculi vor răsări fire fine de păr, ca un puf, numit lanugo. Acesta îi vor acoperi întregul corp, cu excepția locurilor fără foliculi de păr. Vorbim aici de buze, palme, unghii, organe genitale și tălpi. Această „blăniță” are rolul de a-i ține de cald. Pe măsură ce se va acumula mai târziu în cursul sarcinii, grăsimea subcutanată – a bebelușului, nu a ta – va prelua funcția de menținere a căldurii. Drept urmare, cea mai mare parte din lanugo se va desprinde. Unii bebeluși, în special cei născuți prematur, mai au încă un strat pufos la naștere, care însă dispare de la sine, la scurt timp după aceea.
Corpul tău în săptămâna 14 de sarcină
Pentru foarte multe gravide începerea trimestrului II vine cu schimbări în garderobă. În unele cazuri, hainele de maternitate pot devine o necesitate chiar din săptămâna 14 de sarcină, în altele se mai poate amâna inevitabilul, fie împrumutând hainele partenerului, fie folosind elastice pentru a lărgi în talie hainele.
Viteza cu care îți crește burtica depinde mult de statură, de cât de bine îți este dezvoltată musculatura abdominală, dar și de faptul dacă ai mai fost sau nu însărcinată. În general, în cazul gravidelor care au mai născut, corpul tinde să se acomodeze mai repede cu bebelușul și uterul în creștere, dezvăluind sarcina mai devreme.
Sânii continuă să crească
Crește burtica, dar crește și circumferința bustului. Sub influența estrogenilor și a progesteronului, glandele mamare se măresc în mod considerabil în decursul celui de-al doilea trimestru. În plus, este posibil ca în zona sânilor să se acumuleze și grăsime. De aceea, este foarte important să acorzi o atenție specială alegerii unui model de sutien care să ofere o susținere adecvată sânilor în creștere. Orientează-te către unele din materiale naturale, pentru a fi cât mai confortabile. Aceasta deoarece, deși sensibilitatea generală a sânilor din primul trimestru se mai reduce, cea a mameloanelor persistă.
Și dacă tot vorbim de sâni, trebuie să știi că începând cu săptămâna 14 de sarcină e posibil să observi niște pete galbene pe sutien. Este colostru! Glandele tale mamare au început să-l producă deja. Acesta va fi primul lapte bogat în substanțe nutritive și anticorpi protectori, de care bebe se va bucura imediat după naștere. Cere-i medicului să arunce o privire, în cazul în care scurgerile par neobișnuite și te îngrijorează.
Probleme cu nasul și gingiile
Pe măsură ce volumul sângelui crește și circulația se intensifică, se mărește și fluxul de sânge la nivelul mucoaselor. Acest lucru poate determina congestie și obstrucție nazală, provocând dificultăți de respirație și sforăit, dar și sângerări nazale (epistaxis). Și gingiile pot deveni inflamate, ceea ce poate duce la sângerări minore în timpul periajului sau a utilizării aței dentare. Pentru a proteja țesutul gingival, alege o periuță cu peri mai moi și evită periajul agresiv.
Fii mai activă!
Acum că te simți ceva mai bine și ai mai multă energie, poți începe să faci mai multă activitate fizică, pentru a te menține în formă. Pe lângă faptul că vor mai pondera creșterea în greutate, exercițiile fizice te vor ajuta să-ți îmbunătățești starea de spirit.
Dacă făceai mișcare și înainte de a rămâne însărcinată, este în regulă să continui cu un program de exerciții fizice ușoare sau moderate. Nu te apuca acum de antrenamente complicate și solicitante. Este suficient să faci exerciții fizice timp de circa 30 de minute în majoritatea zilelor sau să cumulezi 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Dacă ți-e greu să te motivezi pentru a face mișcare pe cont propriu, poți încerca să te înscrii la o clasă de fitness prenatal.
Nu uita de planșeul pelvian!
Începutul trimestrului II de sarcină poate fi un moment foarte bun de a te apuca de exerciții pentru întărirea mușchii planșeul pelvian. Vorbim de un grup de mușchi, care închid partea inferioară a abdomenului, susținând organele pelviene (vezică urinară, uretră, uter, ovare/prostată, rect etc.). Planșeul pelvian joacă un rol crucial în menținerea funcționării normale a acestor organe și în mod special în controlul sfincterelor urinare și anale, fiind esențial pentru menținerea continenței urinare și fecale.
În mod evident, acești mușchi sunt deosebit de importanți și în timpul nașterii. Tocmai de aceea, aceștia trebuie antrenați de pe acum. Întărindu-și planșeul pelvian, îți poți reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu incontinența urinară (pierderi involuntare de urină) mai târziu în timpul sarcinii, dar și după naștere, dar și de a suferi rupturi de perineu în timpul nașterii sau prolaps genital.
Exercițiile Kegel reprezintă cea mai recomandată și, totodată, eficientă modalitate de antrenare a mușchilor pelvieni. Încearcă să le faci de cel puțin trei ori pe zi. Poate părea mult, dar le poți încadra foarte simplu în rutina zilnică, efectuându-le atunci când aștepți să fiarbă apa în ceainic, când te uiți la televizor sau citești o carte.
Pentru a efectua exercițiile Kegel, învață mai întâi să izolezi în mod corect mușchii pelvieni. Începe prin a încorda mușchii ano-rectali, apoi continuă cu încordarea vaginului și a mușchilor uretrali. Fesele și coapsele trebuie să rămână relaxate. Trebuie să simți ca și cum ai ține ceva strâns în vagin. Menține mușchii contractați timp de câteva secunde (2-5 secunde), apoi relaxează-i timp de alte câteva secunde. Repetă de câte ori poți.
Surse:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-14
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/14-weeks-pregnant/
https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/second-trimester/pregnancy-week-14
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/14-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx