Săptămâna 17 de sarcină

Saptamana 17 de sarcina

Sarcina avansează și burtica ta se rotunjește vizibil. Din săptămâna 17 de sarcină, majoritatea gravidelor fac trecerea la hainele speciale de maternitate. Este o schimbare pe care multe femei o îmbrățișează cu bucurie, în timp ce altele – cu o umbră de anxietate. Aceasta nu este nici pe departe singurul aspect notabil pentru această etapă a sarcinii. Sunt o mulțime de lucruri care se întâmplă, chiar dacă nu pare.  

Bebe la 17 săptămâni de sarcină

Vai, cât de mult a crescut micuțul! Aproape văzând cu ochii! Față de săptămâna anterioară, acum are cu circa 50 g în plus! Mai exact, în săptămâna 17 de sarcină, bebe cântărește în jur de 150 g și are cam 13 cm în lungime. Ca să-l vizualizezi mai ușor, închipuie-ți că-i cât o pară măricică.

Din acest punct al dezvoltării, bebelușul devine mai mare decât placenta, urmând să-și intensifice ritmul de creștere și să mărească raporturile. Astfel, până la sfârșitul sarcinii, placenta va avea o greutate de aproximativ 500 g, în timp ce bebe – circa 3.000 – 3.500 g (acestea sunt valori considerate normale pentru nou-născuții ajunși la termen).

Și dacă tot vorbim de greutate, este important de menționat că, din săptămâna 17 de sarcină, corpul fătului începe să formeze celule adipoase și să acumuleze grăsime – bun venit în club, micuțule! Spre deosebire de noi, adulții, în cazul lui, crearea rezervelor de grăsime este cum nu se poate mai binevenită. Pe lângă faptul că-i oferă energie, țesutul adipos are un rol important în termoreglare. Cu alte cuvinte, îi va „ține de cald”. În plus, îi va conferi, după naștere, drăgălășenia caracteristică bebelușilor.

Își perfecționează suptul și înghițitul

Deoarece practica duce către perfecțiune, bebelușul continuă să-și exerseze abilitățile de supt și înghițit. El se pregătește asiduu pentru acele prime întâlniri cu sânul tău sau, după caz, cu biberonul. De fapt, majoritatea reflexelor de supraviețuire pe care le va avea bebe la naștere sunt perfecționate în uter chiar acum.

Inimioara bate mai regulat

Un alt lucru deosebit care se întâmplă în săptămâna 17 de sarcină ține activitatea cardiacă. De acum înainte, aceasta va fi reglată de creier. Drept urmare, nu vor mai exista bătăi aleatorii. Chiar în aceste clipe, inima bebelușului bate ritmat, cu o frecvență de 140 și 150 de bătăi pe minut. Adică, de aproximativ două ori mai repede decât a ta.

I se întăresc oasele

Scheletul bebelușului se transformă treptat din cartilaj moale în țesut osos. Pentru sprijini sănătatea oaselor bebelușului (și a ta, desigur) pune accent pe consumul de alimente bogate în calciu. Un aport adecvat de calciu în această perioadă este cu atât mai important, având în vedere faptul că poate reduce riscul de hipertensiune și preeclampsie.

Crește și cordonul ombilical

Deoarece ritmul de creștere al bebelușului se intensifică, sporesc și nevoile acestuia. Pe cale de consecință, crește și cordonul ombilical, acel conduct care leagă fătului de placentă, asigurând astfel conexiunea vitală cu organismul matern. Acesta va continua să se dezvolte pe tot parcursul sarcinii, ajungând să aibă, la naștere, o grosime de circa 2 cm și o lungime de 40-70 cm.

De regulă, cordonul ombilical conține trei vase de sânge (două artere și o venă), care transportă sângele fetal dinspre și înspre placentă. Mai exact, vena ombilicală transportă sângele oxigenat cu substanțe nutritive de la placentă la făt, iar arterele – sângele cu elemente care trebuie eliminate, cum ar fi dioxidul de carbon și alte produse reziduale, de la făt la placentă.

Pielea se stratifică

În săptămâna 17 de sarcină, se lucrează intens la dezvoltarea de noi glande sudoripare și la definitivarea straturilor pielii. Astfel, de acum încolo bebe va avea epiderm (strat superior), derm (strat intermediar) și hipoderm (strat profund).

Se formează amprentele digitale

Chiar dacă nu se îndoiește nimeni de asta, acum există și o dovadă incontestabilă că bebelușul tău este cu adevărat unic. În această perioadă, pielea de pe vârfurile degețelelor de la mâini și de la picioare se va „împodobi” cu vârtejuri și pliuri nemaiîntâlnite. Vorbim, desigur, despre amprentele individuale.

Alte detalii interesante

Bebe are organele sexuale complet formate – cel mai probabil ai aflat deja dacă e băiețel sau fetiță. Dacă a fost pudic/ă până acum și și-a arătat părțile intime, cu siguranță nu se va mai putea ascunde de acum încolo și îl/o vei vedea în toată splendoarea la următoare ecografie. Și dacă tot vorbim de zona inghinală, trebuie să știi că bebe face pipi des. Deoarece rinichii lui își îndeplinesc toate funcțiile, el elimină urină la aproape fiecare 50 de minute. Fătul înghite această urină din lichidul amniotic – nu-ți face griji, aceasta este sterilă și nu-i face rău. Este absolut normal cu toții am făcut acest lucru. În plus, e posibil să-i placă ceea ce înghite, pentru că are papilele gustative funcționale.

Corpul tău în săptămâna 17 de sarcină

Pregătește-te să le faci față curioșilor! Acum că sarcina devine din ce în ce mai evidentă – nu mai există loc de dubii – , nu-i deloc exclus ca prietenii, colegii de serviciu și chiar și unele persoane străine să simtă nevoia să te atingă pe burtică. Dacă nu te deranjează, este în regulă, dar dacă da, spune-le acest lucru cu blândețe, dar cât se poate de ferm.

Apetitul este în creștere

Îți mai amintești când îți era atât de greață încât abia dacă puteai să ronțăi o grisină și să bei un ceai de ghimbir? Din fericire, perioada aceea a fost deja dată uitării. Zilele acestea cel mai probabil nu te poți opri din mâncat. Pentru cele mai multe femei, cel de-al doilea trimestru nu înseamnă doar dispariția grețurilor matinale, ci și o foame „de lup”. Motivul? Semnalele pe care le transmite bebe, care e mai mare și mai înfometat. Nu exagera, totuși! Nu e nevoie să mănânci chiar pentru doi. E suficient să mănânci doar o gustare în plus. În loc de cantitate, pune mai degrabă accent pe calitatea a ceea ce ajunge în meniul tău. Alege mâncăruri bogate în proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și multe vitamine și minerale esențiale.

Vizează o creștere în greutate sănătoasă

Câștigul ponderal reprezintă un bun indicator al evoluției normale a sarcinii. Pentru a te asigura că rămâi în parametrii optimi din acest punct de vedere, cântărește-te periodic pentru a ține sub control ritmului de crește în greutate. Dacă înainte de a rămâne gravidă aveai un indice de masă corporal considerat normal, e indicat să ie în greutate pe parcursul sarcinii între 11,5 și 16 kg, nu mai mult! Dacă însă aveai surpplus ponderal, e bine să iei în greutate 11,5 kg sau mai puțin, în funcție de greutatea inițială. Acest lucru îi va permite bebelușului să crească sănătos, limitând, totodată, creșterea suplimentară în greutate pentru tine și apariția problemelor asociate.

Nasul înfundat și sforăitul

Nu te îngrijora, dacă respirația pe nas devine tot mai dificilă. Este vorba de rinita de sarcină. Aceasta afectează un procent semnificativ de gravide (20-30%) și reprezintă o consecință a modificărilor hormonale induse de sarcină.

Din păcate, înfundarea nasului nu reprezintă singurul deranj provocat. De obicei, aceasta declanșează și un sforăit zgomotos. Din fericire, situația este temporară. Între timp, încearcă să pui un umidificator în dormitor sau să folosești plasturi nazali sau benzi anti-sforăit. Te poate ajuta și modificarea poziției de somn. Folosește o pernă mai mare sau mai multe mai mici, pentru a-ți menține capul ușor ridicat.

Apropo de somn, a venit momentul să începi să dormi preponderent pe o parte – asta dacă nu ai făcut-o deja. Dormitul pe o parte pune cea mai mică presiune asupra venelor și organelor interne, asigurând cel mai bun flux sangvin către uter. Asta înseamnă că bebelușul tău va primi maximum de substanțe nutritive și oxigen.

Tulburările de vedere

În această etapă a sarcinii, este posibil să întâmpini anumite probleme oculare, precum vederea încețoșată sau senzația de ochi uscat. Aceste tulburări oftalmologice au drept cauză modificările hormonale specifice sarcinii, schimbările de metabolism, probleme cu circulația sângelui și retenția de lichide. De obicei, acestea sunt manifestări normale și nu ar trebui să stârnească îngrijorare. Cu toate acestea, este important să-i vorbești medicului despre ele, pentru că în unele cazuri ar putea indica afecțiuni mai grave.

Accentuarea unor simptome

În săptămâna 17 de sarcină, poți fi luată prin surprindere de o creștere a secrețiilor vaginale (leucoree), dar și de o sensibilitate mai mare la alergeni. Ambele sunt absolut normale și trecătoare. Și stările de amețeală pot deveni mai supărătoare. Ai în vedere că deshidratarea le poate agrava. Drept urmare, fă-ți un obicei din a avea mereu la îndemână o sticlă cu apă. Pentru a evita neplăcerile, urmărește să bei cel puțin opt pahare de apă pe zi.

Săptămâna 17 de sarcină – sfaturi și recomandări

Durerile de spate cauzate de comprimarea nervului sciatic reprezintă una dintre cele mai frecvente timpuri de suferințe în timpul sarcinii. Nervul sciatic, cel mai mare din corp, pornește din partea inferioară a spatelui, coboară pe fese și se ramifică în partea din spate a picioarelor până la glezne și picioare.

Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării și include în rutina zilnică exerciții simple, care să ajute la prevenirea sciaticii. Exercițiile yoga și de streching, adesea incluse în antrenamentele prenatale, pot fi de mare ajutor în acest sens.

Nu uita de protecția solară

Expunerea la soare intensifică hiperpigmentarea pielii. De aceea, pentru a evita apariția petelor pigmentare pe față (numite melasmă sau cloasmă), nu ieși niciodată afară fără să aplici o cremă cu SPF 30 sau mai mare, chiar și în zilele înnorate. Pentru a fi sigură că faci o alegere bună, optează pentru un produs din categoria dermatocosmeticelor. Acestea pot fi folosite în siguranță în timpul sarcinii.

Surse:

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/17-weeks-pregnant

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/17-weeks

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-17/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-17.aspx

Adoramami.ro