Săptămâna 20 de sarcină

Saptamana 20 de sarcina

Iată că ai ajuns la jumătatea odiseei! Săptămâna 20 de sarcină marchează intrarea în a cincea lună a acestei perioade speciale din viață, precum și debutul celei de-a doua părți a călătoriei. Așadar, ți-a mai rămas tot pe atât până când îți vei ține puiul în brațe – sau poate un pic mai mult sau mai puțin. Majoritatea femeilor nasc la altă dată decât ar trebui. Este la fel de probabil să intri în travaliu în orice zi din cele două săptămâni de dinainte sau de după data probabilă a nașterii.

Oricum ar fi, mai e cale lungă până atunci. Așadar, respiră adânc, dacă poți, desigur – congestia nazală în timpul sarcinii este foarte frecventă – și să revenim asupra momentului actual. Trimestrul al doilea continuă să-și urmeze cursul, având o evoluție ceva mai graduală, în total contrast cu primele luni. Acum ar trebui să te fi obișnuit deja cu starea de graviditate și să te adaptezi mai ușor la schimbările corpului tău. În plus, o bună parte din întrebările pe care le aveai legate de sarcină au primit deja răspunsuri. Mai sunt însă multe de aflat, pentru că fiecare săptămână aduce noi detalii și, odată cu ele, alte întrebări și informații de explorat.

Bebe în săptămâna 20 de sarcină

În această etapă a dezvoltării, bebelușul continuă să crească rapid. Ca atare, în săptămâna 20 de sarcină, el are o greutate de aproximativ 300 g și o lungime de circa 25,6 cm, măsurat din creștet până la călcâie. Așadar, este cam cât o banană! Imaginează-ți doar că a ajuns la jumătatea lungimii pe care o va avea când se va naște. Nu putem spune același lucru și despre greutate. Bebe mai are de câștigat încă de zece ori pe atât până va veni pe lume! Asta dacă e să ținem cont că, în medie, micuții cântăresc în jur de 3 kg la naștere. Nu este exclus să fie și mai măricel, mai ales dacă este băiețel.

Mai activ și mai „forțos”

În săptămâna 20 de sarcină, mișcările bebelușului sunt greu de confundat cu gazele intestinale. Acestea devin tot mai ușor de perceput, înregistrând o creștere în ceea ce privește amplitudinea, frecvența, dar și forța. Dacă ai putea să-l urmărești, te-ar surprinde să vezi cât de activ e și câte aptitudini stăpânește deja. Pe lângă faptul că dă mai mereu din picioare, „boxează”, se întinde și se întoarce, bebelușul mai poate face ceva foarte simpatic – își suge cu poftă degetul mare. Ba chiar e posibil să dezvolte o preferință pentru o anumită mână. Astfel, el își dezvoltă reflexul de supt, de care va avea nevoie pentru a se hrăni după ce se va naște.

Primele sughițuri

În cazul în care percepi niște smucituri subtile și ritmice, nu-ți face griji. Cel mai probabil bebelușul sughite. Este un fenomen absolut normal. Multe femei însărcinate încep să simtă sughițurile bebelușului cam în același timp în care simt și alte mișcări fetale, de obicei între 16 și 22 de săptămâni.

Se dezvoltă aparatul genital

De obicei, până la această dată, sexul copilului a fost deja determinat. Dacă încă nu cunoști sexul fătului, săptămâna 20 de sarcină este un moment ideal pentru a planifica un examen ecografic pentru elucidarea misterului.

Indiferent că știi sau nu, dacă ai o fetiță, uterul ei se formează complet în această săptămână, iar canalul vaginal își începe dezvoltarea. De asemenea, micuța are deja peste 6 milioane de ovocite primitive în micile ei ovare. Până la naștere, numărul acestora va ajunge la circa 2 milioane și va constitui rezerva ei ovariană. Cu alte cuvinte, ovulele din care vor apărea potențialii tăi nepoți sunt acum în interiorul tău. Fascinant, nu-i așa?

În cazul în care fătul este un băiat, află că testiculele lui încep să coboare, deși încă se află în abdomen, așteptând dezvoltarea completă a scrotului.

Bebelușul poate simți gustul

În această etapă a gestației, multe dintre papilele gustative ale bebelușului pot transmite semnale gustative către creier. Având în vedere că micuțul are acces la molecule din alimentele pe care le mănânci – acestea ajung în lichidul amniotic prin intermediul sângele tău, se presupune că el se poate bucura de gustul lor. De altfel, unele cercetări indică faptul că ceea ce mănânci în timpul sarcinii poate influența preferințele bebelușului de mai târziu pentru anumite alimente.

Corpul tău în săptămâna 20 de sarcină

La jumătatea sarcinii, burtica ta este suficient de pronunțată cât să fie clar pentru toată lumea că ești gravidă. Apropo de mărimea ei, de-acum încolo, la fiecare vizită prenatală, medicul îți va evalua înălțimea fundului uterin. Vorbim de o valoare în centimetri a distanței dintre simfiza pubiană și vârful uterului. Această măsurătoare reflectă modul în care bebe crește.

De obicei, începând cu această etapă, înălțimea fundului uterin este aproximativ egală cu numărul de săptămâni în care ești însărcinată. Ca atare, dacă acum ești în săptămâna 20 de sarcină, înălțimea fundului uterin ar trebuie să fie de circa 20 cm. Nu este însă neobișnuit să fie mai mare sau mai mică, fără a fi neapărat o problemă. Medicul este cel mai în măsură să aprecieze cum stau, de fapt, lucrurile.

Primele contracții Braxton Hicks

Începând cu săptămâna 20 de sarcină, poți simți unele tensiuni sau zvâcniri în abdomen, cunoscute cu denumirea de contracții Braxton Hicks. Li se mai spune și contracții false, întrucât sunt diferite de cele din timpul travaliului. Sper deosebire de acestea din urmă, contracțiile Braxton Hicks nu devin mai apropiate între ele, nu cresc în ceea ce privește durata sau frecvența cu care apar și nu se simt mai puternice în timp. De fapt, aceste contracții seamănă mai degrabă cu niște crampe menstruale ușoare. De regulă, ele se atenuează sau se opresc în momentul în care îți schimbi poziția sau te odihnești puțin. Contracțiile Braxton Hicks sunt normale și nu trebuie să îngrijoreze. Ba ar trebui să te bucuri că au loc, întrucât au rolul de a pregăti uterul pentru naștere.

Iată ce poți face pentru a te simți mai confortabil în timpul contracțiilor Braxton Hicks:

  • Plimbă-te sau mișcă-te puțin, dacă ai stat mult timp așezată;
  • Întinde-te și odihnește-te, dacă ai stat în picioare sau ia mers mult;
  • Beea apă (ai grijă să fii mereu bine hidratată);
  • Ia o gustare ușoară;
  • Golește-ți vezica urinară;
  • Fă ceva relaxant – o baie căldă, ascultă muzică, citește o carte etc.

Senzația de piele care ține și mâncărimea

Este posibil să te confrunți cu un disconfort neașteptat. Pe măsură ce burtica îți crește, pielea se întinde tot mai mult, iar acest lucru poate determina apariția senzației de mâncărime. Pentru a calma rapid disconfortul, poți recurge la aplicarea unor comprese reci. De asemenea, este foarte important să folosești zi de zi o cremă antivergeturi, un unt de corp sau o loțiune hidratantă. Chiar dacă pruritul devine supărător, evită să te scarpini. Scărpinatul poate înrăutăți situația!

Durerile din partea inferioară a spatelui

Acum că ai ajuns la jumătatea sarcinii și burtica ți-a crescut considerabil, e posibil să te confrunți tot mai des cu dureri în zona lombară. Uterul în expansiune îți destabilizează puțin coloana vertebrală, iar greutatea suplimentară pe care o porți acum îți solicită mai mult mușchii. În plus, hormonii îți fac articulațiile și ligamentele mai puțin stabile.

Pentru a ameliora durerile lombare, poți încerca să faci exerciții ușoare, care să îmbunătățească tonusul și flexibilitatea mușchilor spatelui și picioarelor. Înotul este perfect în timpul sarcinii. Nu doar că întărește musculatura întregului corp, dar eliberează și tensiunea de la nivelul articulațiilor și ligamentelor. De asemenea, pentru a face față mai ușor durerilor lombare, poți apela și ședințele de masaj prenatal și la alte metode de relaxare, cum ar fi dușurile calde sau yoga.  

Somnul agitat

Tu sucești toată noaptea încercând să găsiți o poziție de somn confortabilă? Nu ești singura! Majoritatea gravidelor se confruntă cu probleme legate de somn în a doua parte a sarcinii. Ce poți face? Încearcă aceste sugestii:

  • Întinde-te pe o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernuță între picioare;
  • Pentru un plus de confort și susținere, aranjează alte perne sub burtă și la spate;
  • Poți apela și la o pernă pentru gravide – poate fi o achiziție utilă pe termen lung, întrucât, după naștere, va putea fi folosită pentru a sprijini bebelușul în timpul alăptării sau, mai târziu, când sta sau va învăța să stea în funduleț.

Sfaturi și recomandări pentru săptămâna 20 de sarcină

Asigură-te că urmezi un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație adecvată, exerciții fizice regulate și odihnă corespunzătoare. Stilul de viață sănătos este esențial pentru sănătatea ta și a bebelușului.

Discută cu medicul tău despre exercițiile Kegel și întreabă-l despre eventualele suplimente de vitamine și minerale necesare în această perioadă. Exercițiile Kegel sunt extrem de benefice în timpul sarcinii. Acestea întăresc mușchii planșeului pelvian, ceea ce poate ajuta la un travaliu mai ușor și la o recuperare mai rapidă după naștere. Fă exercițiile Kegel în mod regulat pentru a te pregăti pentru momentul nașterii.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-20/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-20.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/20-weeks-pregnant

Adoramami.ro