Săptămâna 21 de sarcină

Saptamana 21 de sarcina

Ai parcurs deja jumătate din odiseea celor 40 de săptămâni – perioada normală a unei sarcini! Ca atare, odată cu săptămâna 21 de sarcină, debutează cea de-a doua parte a călătoriei. Poți chiar începe numărătoare inversă, dacă acest lucru te ajută să-ți pregătești psihicul pentru ceea ce urmează.

Până una-alta, trebuie să mai știi că în săptămâna 21 de sarcină, ești în luna a 5-a. Așadar, au mai rămas doar 4 luni până la mare întâlnire cu minunea care crește acum în pântecele tău!

Bebe în săptămâna 21 de sarcină

Bebelușul în curs de dezvoltare are încă destul spațiu în uter, pentru a face răsuciri, salturi, întoarceri și chiar tumbe ocazionale. Totuși, ca orice persoană nevoită să stea într-un un anumit spațiu pentru o perioadă mai lungă de timp, acest locatar va începe în curând să se simtă înghesuit. În curând, îi vei simți tot mai des și mai puternic loviturile și încercările de a-și face loc. De multe ori, aceste tentative devin pentru tine un real dans din buric!

De altfel, în această perioadă a sarcinii fătul are mai mult control asupra mâinilor și picioarelor, ceea ce-i permite să execute mișcări mai precise, prin care să-și facă simțită prezența. Având în vedere toată vânzoleala pe care o creează, este greu de crezut că bebe mai și doarme. Ei bine, crezi sau nu, micuțul tău nu e activ chiar tot timpul. În burtica ta, el doarme la fel de mult ca un nou-născut. De fapt, acum el își stabilește tiparele de veghe și somn. Problema este că programele voastre s-ar putea să nu coincidă. Bebelușul poate fi treaz și pus pe fapte mari fix atunci când tu te pregătești să mergi la culcare.

Cât de mare este bebe?

În săptămâna 21 de sarcină, fătul are o lungime de 26,7 cm, măsurat de creștet până la călcâi, și o greutate de circa 350 g. Altfel spus, este cam cât un morcov mare. De menționat ar mai fi că bebe are acum corpul mai bine proporționat, lungimea mâinilor și picioarelor fiind într-un raport mai echilibrat.

Dezvoltarea organelor

Toate organele continuă să crească și să se dezvolte. De exemplu, creierul își mărește volumul în mod constant în această perioadă, dar nu este, deocamdată, departe de dezvoltarea completă, având în acest moment o suprafață netedă. Circumvoluțiunile urmează să apărea în următoarele săptămâni de sarcină.

Mai multe celule sangvine

Ficatul și splina micuțului au lucrat din greu până acum pentru a produce celule sangvine. De aici încolo, va participa la acest proces și măduva osoasă. Aceasta a devenit suficient de dezvoltată pentru a-și asuma rolul important pe care-l va avea de-a lungul vieții în hematopoieză. Altfel spus, în procesul de creare a celulelor din componența sângelui.

Cavitatea bucală

Papilele gustative de pe limba micuțului își finalizează dezvoltarea, permițând copilului să perceapă toate gusturile. Drept urmare, este foarte probabil ca și bebelușul tău să guste puțin din ceea ce vei mânca în această săptămână, deoarece gustul lichidului amniotic variază în funcție de dieta mamei. În această etapă a dezvoltării, bebe înghite puțin lichid amniotic în fiecare zi – nu doar pentru nutriție și hidratare, ci și pentru a exersa înghițirea și digestia, abilități de care va avea nevoie imediat ce va ajunge în brațele tale.

Cercetătorii au observat că bebelușii care au fost expuși la anumite gusturi în uter prin intermediul lichidului amniotic au fost mai dornici să mănânce alimente cu aceleași gusturi după naștere. Așadar, dacă vrei ca odorul tău să nu strâmbe din nas când îi vei da broccoli mai târziu, nu-l ocoli nici tu. Ba chiar încearcă să-l mănânci cât mai des în timpul sarcinii. Preferințele alimentare se conturează de pe acum. Ai grijă să fie unele sănătoase.

Auzul

Dezvoltarea auzului este completă, permițând fătului să audă zgomotele și vocile din exterior. Unii părinți aleg să le cânte sau să le citească povești micuților din burtică. Este o modalitate de conectare cu bebe, pe care mulți experți o recomandă. Chiar dacă nu va înțelege ceea ce-i spui, cu siguranță va auzi tot ce-i vorbești, iar asta nu este deloc lipsit de importanță.

Ochișorii se pregătesc să te privească

Bebe are sprâncene și gene, iar pleoapele sunt pe deplin dezvoltate. Dacă ar fi să vorbim de premiere în ceea ce privește dezvoltarea, cam prin săptămâna 21 de sarcină, fătul începe să deschidă ochii și să clipească.

Organele sexuale

La băieți, organele sexuale se definitivează, permițând observarea penisului la ecografie. Tot acum începe coborârea testiculelor în scrot, proces care se finalizează între săptămânile 25 și 35 de sarcină. La fete începe formarea vaginului, iar organele genitale externe își finalizează dezvoltarea.

Pielea bebelușului

Atunci când vrem să facem un compliment cuiva pentru aspectul tânăr și frumos, zicem că are pielea ca de bebeluș. Pentru că este fină, moale și netedă. Ei bine, așa va fi la un moment dat și cea a lui bebe. Deocamdată, pielea lui este ridată și aproape străvezie. Ea apare roșie din cauza multiplelor vase de sânge încă vizibile.

Corpul tău în săptămâna 21 de sarcină

Burtica devine din ce în ce mai proeminentă și e posibil să începi să te simți puțin nesigură în timpul mersului. Acest lucru se va accentua pe măsură ce burtica ți se mărește și se datorează faptului că centrul tăi de greutate s-a schimbat, iar articulațiile sunt mai slăbite. În aceste condiții, crește riscul de dezechilibrare și accidentare. De aceea, trebuie să fii mult mai atentă pe unde și cum calci, mai ales când trebuie să urci scările sau să traversezi suprafețe denivelate, umede sau înghețate. Alege să porți încălțări cu tocuri joase, cat mai comode, cu talpă flexibilă și antiderapantă.

Dacă, totuși, se întâmplă să cazi, nu intra în panică. Cel mai probabil bebe nu va păți nimic, pentru că este bine protejat. Cu toate acestea, anunță-ți medicul cât mai curând posibil și stabiliți împreună ce e de făcut.

Atenție la riscul de apariție a varicelor!

Circa 4 din 10 gravide dezvoltă vene varicoase în cea de-a doua parte a trimestrului II. Pe măsură ce sarcina avansează, greutatea uterului exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra venelor din zona pelviană, inclusiv asupra venei cavă, cea care transportă sângele de la extremitățile inferioare la inimă. Drept urmare, apare obstrucționarea fluxului de sânge. Pe de altă parte, nivelurile ridicate de progesteron determină relaxarea pereților venoși și agravează astfel problema. În plus, să nu uităm că în sarcină crește substanțial volumul de sânge, ceea ce îngreunează funcția sistemului venos. Iată ce poți face pentru a minimiza riscul de a dezvolta varice:

  • Urmează zilnic un program de exerciții fizice, pentru a îmbunătăți circulația sangvină
  • Străduiește-te să nu iei prea mult în greutate
  • Ridică-ți picioarele mai sus de nivelul inimii cât mai des posibil
  • Evită să stai picior peste picior sau cu gleznele sub tine
  • Nu sta mult timp nemișcată pe scaun sau în picioare
  • Poartă ciorapi de compresie speciali, pentru a stimula circulația venoasă.

Sângerarea gingiilor

Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu gingivită de sarcină, în special în trimestrele II și III. Vorbim de o formă de inflamație acută a parodonțiului superficial, format din gingie și ligamentele supraalveolare. Gingiile devin sensibile, inflamate și sângerează atunci când sunt atinse în timpul periajului sau când folosești ața dentară. Deși neplăcută, este puțin probabil ca gingivita să dăuneze bebelușului să să-ți afecteze în vreun fel sarcina, cu excepția cazului în care boala gingivală este severă și este legată de unele complicații.

Ce poți face? Asigură-te că ai o bună igienă orală. Alege o pastă de dinți pentru gingii sensibile și periază-ți dinții temeinic de două ori pe zi, folosește zilnic ața dentară și dușul bucal. De asemenea, nu ezita să mergi la dentist pentru un control și o igienizare dentară profesională, pentru a îndepărta placă bacteriană și tartrul. Această procedură este sigură în sarcină și poate ajuta la prevenirea și ameliorarea gingivitei.

Contracțiile Braxton Hicks

În săptămâna 21 de sarcină e posibil să apară contracțiile uterine de „antrenament”, numite Braxton Hicks. Acestea sunt diferite de cele din timpul travaliului, fiind mai puțin intense, mai rare, neregulate și, în general, nedureroase. Ele încep devreme în timpul sarcinii, dar majoritatea gravidelor le simt abia acum. Unele femei însă nu le observă deloc pe parcursul sarcinii, ceea ce nu constituie o problemă.

Cel mai des contracțiile Braxton Hicks survin la sfârșitul zilei, când ești deshidratată sau ai vezica plină, în timpul sau după activități fizice, aici incluzând și sexul. Braxton Hicks sunt inofensive și, de obicei, dispar sau se ameliorează după ce te odihnești un pic. În cazul în care contracțiile sunt frecvente și foarte intense sau dacă suspectezi un travaliu prematur, apelează imediat la ajutor medical.

Modificări ale părului și unghiilor

În sfârșit, câteva simptome plăcute ale sarcinii! E posibil să observi că ai unghiile mai lungi și rezistente și părul mai bogat și strălucitor. Mulțumește-i pentru asta estrogenului. Acesta face ca faza de creștere a părului să dureze mai mult. Astfel, părul tău devine mai des, pentru că pierzi mai puține fire decât în mod obișnuit. Vestea proastă e că tot părul pe care nu l-ai pierdut în timpul sarcinii va începe să cadă la aproximativ trei până la cinci luni după naștere. Căderea părului postpartum ia prin surprinde majoritatea mamelor, stârnind îngrijorare. Reține de pe acum, fenomenul este unul absolut normal, lucrurile urmând să se regleze în timp.  

Surse:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-21.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/21-weeks-pregnant

https://www.webmd.com/baby/your-pregnancy-week-by-week-weeks-21-25

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/21-weeks-pregnant

Adoramami.ro