Emoțiile se înmulțesc și cresc în intensitatea pe măsură ce te apropii de data probabilă a nașterii, iar săptămâna 23 de sarcină scade și mai mult distanța față de acel moment. Burtica ta este acum vizibilă de la o poștă și nu mai poate fi confundată cu una datorată lipsei exercițiului fizic sau exceselor alimentare. Ai în mod clar pentru toată lumea silueta unei viitoare mămici!
Apropo, aceasta poate fi o perioadă perfectă pentru o ședință foto memorabilă. Te vei bucura nespus de acest cadou neprețuit peste ani. Din păcate, amintirile se mai estompează în timp, iar fotografiile au minunatul dar de a le reda conturul. Stimulii vizuali trezesc senzații și readuc în realitate detalii, care altfel ar putea fi înghițite de uitare. Așadar, nu ezita să oprești clipa și să-ți faci un album de graviduță. Crede-ne, îți vei mulțumi înmiit.
Bebe în săptămâna 23 de sarcină
În această etapă a sarcinii, bebe are aproximativ 28,9 cm lungime, din creștet până la călcâi, și cântărește circa 540 g. Pentru că mai are de luat multicel în greutate, pielea micuțului este încă foarte subțire și încrețită. Părul fin, numit lanugo, care-i acoperă aproape tot corpul, devine mai închis la culoare și poate fi vizibil la ecografie. Se pigmentează și părul de pe cap, dar și sprâncenele.
Bebe crește și se dezvoltă rapid. Plămânii lui se pregătesc să producă surfactant, o substanță care va ajuta plămânii să rămână umflați când bebelușul va respiră aer după naștere. Micuțul exersează respirația în uter, chiar dacă primește în continuare tot oxigenul de care are nevoie prin placentă.
O nouă premieră
În săptămâna 23 de sarcină, este atinsă o bornă importantă pentru dezvoltarea sistemului digestiv. Mai exact, se dă startul peristaltismului. Vorbim de acele mișcări sub formă de unde care se deplasează de-a lungul tubului digestiv, de la intrare spre ieșire, pentru a propulsa bolul alimentar. Altfel spus, ceea ce bem și mâncăm. Mișcările peristaltice apar datorită coordonării între contracțiile involuntare ale mușchilor circulari, urmate de contracțiile simultane ale mușchilor longitudinali și relaxarea mușchilor circulari din esofag, stomac și intestin.
Ca și în cazul abilității de a înghiți, aceste mișcări reprezintă în momentul de față doar un exercițiu pentru sistemul digestiv al bebelușului, deoarece nu există alimente reale de propulsat.
Te aude
Datorită dezvoltării recente de la nivelul urechii interne, bebelușul poate auzi acum sunete din afara corpului tău, așa cum ar fi vocea ta sau a partenerului tău. Cercetările arată că bebelușii învață să recunoască vocea mamei lor în interiorul uterului și manifestă o preferință clară pentru vocea ei în detrimentul altora. Oferă-i un răsfăț zilnic citindu-i, vorbindu-i sau cântându-i. Partenerul tău, prietenii și/sau cei dragi pot face același lucru!
Mișcări mai puternice
Acele fluturări subtile din burtică pe care le-au sesizat până acum ar putea începe să se simtă mai puternice. Din bătăi de aripi de fluture, mișcările bebelușului se vor transforma în lovituri și împingeri ușoare. În următoarele câteva săptămâni, vei putea vedea cum efectiv ți se mișcă burta. Fascinant și ciudat, deopotrivă!
În săptămâna 23 de sarcină, poți începe o monitorizare a mișcărilor pentru a le determina tiparele. Bebe pare mai activ după ce mănânci? Se dezlănțuie atunci când te întinzi pentru a te culca? Nu există un număr fix de mișcări normale pe care ar trebui să le simți – fiecare bebeluș este diferit. Încearcă, totuși, să te familiarizezi cu tiparul de mișcări al bebelușului tău, pentru a-ți da seama dacă apar schimbări importante în ceea ce le privește, de natură să te îngrijoreze. În orice caz, nu ezita să vorbești despre asta cu medicul care-ți urmărește sarcina.
Oare ce visează?
Chiar dacă devine ceva mai activ, în această perioadă a sarcinii, bebe continuă să doarmă foarte mult. Majoritatea timpului de somn – aproximativ 80% din acesta – va fi petrecut în ceea ce se numește somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM). În timpul somnului REM, globii oculari ai bebelușului se mișcă, iar creierul lui este foarte activ. Atunci apar visele. Cercetările de până acum au demonstrat că în faza REM a somnului creierul procesează și stochează informațiile, transferând evenimentele din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată. În plus, somnul REM are funcție de regenerare, fiind esențial pentru recuperarea mentală.
Corpul tău în săptămâna 23 de sarcină
Burtica a crescut suficient de mult cât să-ți modifice centrul de greutate și să-ți cauzeze probleme cu menținerea echilibrului. Așadar, fii cu băgare de seamă atunci când urci, dar mai ales când cobori pe scări. Din aceleași considerente, e cazul să renunți la încălțămintea cu tocuri înalte. De altfel, cel mai probabil e cazul să-ți iei încălțări noi, cu măsură sau cel puțin cu jumătate de măsură mai mare.
În a doua parte a sarcinii, foarte multe viitoare mame constată că li se mărește piciorul. Fenomenul are loc, în bună măsură, din cauza edemului de sarcină, dar și ca urmare a efectului relaxinei, un hormon care determină relaxarea ligamentelor în tot corpul și, pe cale de consecință, duce la lățirea labei piciorului.
Edemul de sarcină
Picioarele, gleznele, mâinile și, uneori, fața umflate în timpul sarcinii reprezintă o problemă comună în trimestrele doi și trei. Edemul de se sarcină se datorează unui cumul de factori:
- retenția de lichide – nivelurile crescute de hormoni, cum ar fi progesteronul, pot duce la retenția de sodiu și apă în organism.
- creșterea volumului de sânge – în timpul sarcinii, volumul de sânge al mamei crește pentru a susține dezvoltarea fătului.
- presiunea exercitată vaselor de sânge – uterul tot mare și mai greu poate comprima vasele de sânge din zona pelviană, afectând circulația și cauzând acumularea de lichide în extremități.
În cazul în care te confrunți cu edemul de sarcină, ține situația sub observație și fii atentă la semnele de preeclampsie. Din această categorie fac parte umflarea excesivă sau bruscă a picioarelor sau gleznelor și/sau umflarea mai mult decât moderată a mâinilor sau a feței. De asemenea, cere ajutor medical neîntârziat, dacă un picior este semnificativ mai umflat decât celălalt. Acest lucru ar putea semnala existența unui cheag de sânge (tromb), o problemă serioasă, cunoscută drept tromboză venoasă profundă.
Scăpări accidentale de urină
Umflarea picioarelor nu este singura neplăcere provocată de uterul în creștere. Acesta nu apasă doar pe vasele de sânge, ci și pe vezică urinară, iar acest lucru poate conduce la pierderi involuntare de urină, mai ales atunci când tușești, râzi sau strănuți. Această incontinență ar trebui să fie temporară și, de obicei, se rezolvă după naștere.
Oricum ar fi, este important să îți întărești mușchii planșeului pelvian prin exerciții fizice regulate, dar și cu ajutorul exercițiilor speciale. Vorbim, desigur, de faimoasele exerciții Kegel, pe care e bine să le faci în fiecare zi, pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru te va ajuta nespus în timpul travaliului, dar mai ales în etapa de expulzie a fătului, precum și după aceea, favorizând o recuperare mai rapidă după naștere.
Piele mai sensibilă
Schimbările hormonale își pot face pielea mai sensibilă. De aceea, dacă te expui la soare, te poți arde mai ușor decât înainte de a fi însărcinată. Nu uita să-ți protejezi pielea cu o cremă de protecție solară cu factor ridicat și să nu stai prea mult la soare.
Dureri pelviene
Pe măsură ce-ți crește burta, pelvisul este împins înainte, iar curbura spatelui devine mai pronunțată. Acest lucru poate pune presiune asupra mușchilor și ligamentelor din zona lombară, dar și de la nivelul pelvisului. De fapt, durerile lombare și durerile pelviene sunt adesea legate. Este posibil să simți dureri și senzații de înțepătură sau arsură în oricare dintre aceste segmente. Pentru a le preveni sau a le ameliora, poți încerca să porți o centură specială de susținere sau să apelezi la ședințe de masaj sau fizioterapie.
Senzație de lipsă de aer
Din săptămâna 23 de sarcină, e posibil să începi să simți, din când în când, că nu-ți ajunge aerul. Fenomenul nu ar trebui să fie dureros sau să apară brusc și nu ar trebui să ai alte simptome, cum ar fi respirație șuierătoare sau tuse. Respirația scurtată și senzația de lipsă de aer poate să fie, uneori, un semn de anemie în sarcină. Vorbește cu medicul tău despre asta.
De asemenea, nu ezita să suni la 112 pentru o ambulanță sau să mergi la cea mai apropiată secție de primiri urgențe, dacă ai dificultăți severe de respirație și oricare dintre următoarele simptome:
- palpitații
- durere sau presiune în piept
- amețeli sau stare de leșin
Hidratarea, o prioritate
Poate nu te-ai gândit prea mult la lichidul în care plutește bebelușul tău în sacul amniotic, dar acesta îndeplinește roluri foarte importante. Acest lichid creează mediul perfect ca bebelușul tău să crească sănătos, îl ajută să rămână cald și îl protejează pe măsură ce crește. Experții recomandă să bei multă apă în timpul sarcinii, nu doar pentru a susține sănătatea ta generală, ci și pentru că apa pe care o bei ajută la formarea lichidului amniotic.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-23.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/23-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/23-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/13-to-27/23-weeks
https://www.webmd.com/baby/your-pregnancy-week-by-week-weeks-21-25