Săptămâna 25 de sarcină

Saptamana 25 de sarcina

Pe măsură ce zilele trec și burtica ți se rotunjește, visul tău de a deveni mămică se îndepărtează de zona abstractă. Nici nu vei apuca să clipești, și va deveni realitate! În săptămâna 25 de sarcină ești în plină lună a șasea! Au mai rămas doar trei săptămâni și vei intra în cel de-a treilea trimestru – ultimul!

Chiar dacă finalul e din ce în ce mai aproape, mai sunt încă mult borne de atins, investigații și lucruri de făcut. Apropo de investigații, dacă nu ai făcut încă testul de toleranță la glucoză, acum este un moment optima pentru a-l programa. Este un test de sânge foarte important, folosit pentru depistarea diabetului gestațional, o afecțiune „tăcută”, care poate cauza multiple complicații. Testul de toleranță la glucoză este recomandat tuturor gravidelor, care nu au fost diagnosticate cu diabet zaharat anterior sarcinii. Acestea trebuie efectuat între săptămânile 24 și 28 de sarcină.

Bebe în săptămâna 25 de sarcină

În acest moment, bebelușul are o lungime de aproximativ 33 cm și o greutate de circa 680 g. Ca să-ți fie mai ușor să-l vizualizezi, imaginează-ți că e cam cât o vânătă mare. În curând, micuțul își va schimba aspectul lung și suplu, ca urmare a intensificării ritmului de dezvoltare musculară și de formare a țesutului adipos. Astfel, pielea ridată va începe să i se netezească și, pe măsură ce sarcina va avansa, va arătat din ce în ce mai mult ca un nou-născut.

În săptămâna 25 de sarcină, inima fătului bate cu aproximativ 140 de bătăi pe minut – mult mai repede decât va bate după ce se va naște. De asemenea, undele sale cerebrale reglează acum ceea ce simte, vede și aude, astfel că simțurile sale se îmbunătățesc. Astfel, un zgomot puternic îl poate face să sară și să lovească, ceea ce nu ar trebui să îl doară, dar, cu siguranță, te poate lua prin surprindere. În linii mari, vorbim de o perioadă foarte activă pentru bebe.

Premierele săptămânii

Fiind într-o perioadă de dezvoltare rapidă, bebe trece prin multe transformări uimitoare și multe lucruri i se întâmplă pentru prima oară. În această săptămână, de exemplu, micuțul își va deschide pentru prima dată pleoapele!

Tot acum, indiferent de culoarea pe care o va avea în cele din urmă, pielea micuțului devine roz. Și nu pentru că se supraîncălzește. De fapt, lichidul amniotic controlează perfect temperatura la care este expus fătul, menținând-o mereu confortabilă. În schimb, pielea își schimbă culoarea pentru că sub ea se formează mici vase de sânge, numite capilare, care se umplu cu sânge.

Plămânii se pregătesc pentru respirație

Micile vase de sânge se vor dezvolta și în plămânii bebelușului, aducându-i puțin mai aproape de maturitatea completă. De asemenea, în săptămâna 25 de sarcină, aceștia continuă să producă surfactant, o substanță care îi va ajuta să se extindă după naștere, pentru a asigura respirația. Cu toate acestea, în momentul de față însă, ei sunt încă prea puțin dezvoltați pentru a trimite suficient oxigen în fluxul sangvin și pentru a elibera dioxid de carbon atunci când expiră.

În cazul în care s-ar naște acum, prin cine știe ce conjunctură nefericită, fătul are avea aproximativ 80% șanse de supraviețuire. Asta dacă ar primi îngrijiri de specialitate într-o unitate neonatală. În plus, va avea nevoie de ajutor pentru a respira pentru o perioadă destul de lungă.

Nasul devine funcțional

Plămânii nu sunt singurul organ care se pregătește să primească aer. Nările și nasul bebelușului încep și ele să funcționeze în această săptămână. Acest lucru îi permite micuțului să exerseze respirația. Până acum se credea că nările rămân înfundate până pe la începutul sarcinii, însă cele mai recente cercetări arată că acestea se deschid mult mai devreme. Desigur, din moment ce nu există aer înăuntru, bebelușul „respiră” doar lichid amniotic, dar exercițiul contează, nu-i așa?

Doarme ca un prunc

Știai că ai un mic visător în burtică? Oamenii de știință au descoperit că bebelușii pot visa încă din perioada intrauterină. S-a observat că, în timpul anumitor faze ale somnului, fătul își mișcă ochii în spatele pleoapelor, la fel ca adulții. De fapt, bebe își petrece cea mai mare parte a timpului dormind și trece de la somnul cu mișcări oculare rapide (REM) la somnul non-REM la fiecare 20-40 de minute.

Corpul tău în săptămâna 25 de sarcină

Burtica ta e tot mai proeminentă și e normal să te miști mai anevoios. Dincolo de faptul că se schimbă centrul de greutate al corpului, și articulațiile devin mai relaxate. În consecință, ți se modifică și mai mult postura. Se poate observa o ușoară înclinare înapoi, ce determină adâncirea lordozei, favorizând astfel apariția supărătoarelor dureri de spate.

Simți că n-ai aer?

În săptămâna 25 de sarcină, uterul ajunge la un diametru de 25 cm. Drept urmare, organele din cavitatea abdominală se deplasează în sus, exercitând presiune asupra diafragmei. Aceste schimbări pot face respirația mai superficială, ceea ce poate provoca senzație de lipsă de aer pe parcursul zilei și somnolență. Prin urmare, este indicat să încetinești ritmul, pentru a nu-ți suprasolicita organismul. Pentru a ușura situația, încearcă să vorbești mai rar, ca să ai timp să respiri adânc, iar, la somn, folosește o pernă mai înaltă sau pune-ți o pernuță în plus, pentru a dormi cu capul mai sus. Acest lucru ar trebui să faciliteze respirația.

Nu-ți face griji în legătură cu sforăitul!

Presiunea asupra diafragmei poate duce și la sforăit. Aproximativ 14% până la 53% dintre gravide se confruntă cu această problemă „zgomotoasă”. Contribuie din plin la aceasta și modificările hormonale. Pe fondul lor, se acumulează mai multe secreții în pasajele nazale, care reduc spațiul necesar pentru respirație. În plus, apare și congestia nazală, ca urmare a creșterii cu până la 45% a cantității de sânge din organism în timpul sarcinii, pentru a susține fătul în dezvoltare. Această creștere a fluxului sangvin restricționează și mai mult respirația. Împreună, aceste efecte duc adesea la sforăit, mai ales că dificultățile de respirație sunt exacerbate în poziție orizontală.

Vestea bună este că sforăitul va dispărea după naștere. Până atunci, dacă partenerul tău e deranjat, roagă-l să evite să te trezească – este important să nu-ți fie întrerupt somnul. Poate, în schimb, să folosească dopuri de urechi sau să doarmă în altă cameră.

Atenție la infecțiile urinare!

Infecțiile de tract urinar sunt comune în timpul sarcinii și nu ar trebui să subestimezi riscurile la care te pot expune acestea. De aceea, acționează preventiv! Bea mai multă apă și nu te abține atunci când simți că ai nevoie la toaletă. Golirea frecventă a vezicii „spală” tractul urinar, îndepărtând bacteriile periculoase. Apropo de bacterii, trebuie să știi că dacă suferi de constipație, riscul de a face infecție urinară crește exponențial. Constipația poate duce la niveluri crescute de bacterii Escherichia coli (E. coli) la nivelul rectului. În căutarea unui mediu mai favorabil, acestea traversează perineul, ajungând la uretră, iar apoi urcă în vezica urinară, unde se înmulțește, cauzând infecție.

Există mai multe modalități de a combate constipația în timpul sarcinii. Pe lângă consumul crescut de lichide, ai grijă să nu-ți lipsească din meniu alimentele bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, chia, semințele de in, bulgurul, legumele și fructele. Limitează consumul de dulciuri și fă mișcare des, deoarece aceasta susține funcția intestinală.

Revenind la infecțiile urinare, nu ignora simptomele care le pot anunța. Vorbim, desigur, despre senzația de arsură sau chiar durere din timpul urinării, micțiunile frecvente și în cantitate foarte mică, urina cu miros neplăcut. În cazul în care te confrunți cu acestea, fă-ți cât mai curând un sumar de urină și anunță-ți medicul.  

Nu ignora erupțiile cutanate!

Majoritatea erupțiilor cutanate din timpul sarcinii sunt legate de alergii, dermatită de contact (contactul cu un iritant) sau infecții ale pielii, fără a avea vreo legătură cu sarcina. Cu toate acestea, există câteva afecțiuni ale sarcinii care pot provoca erupții cutanate și mâncărime intensă. În această categorie intră erupția atopică a sarcinii, urticaria gestațională sau sindromul PUPP (papulele urticariene pruriginoase și placarde urticariene din sarcină) și pemfigoidul gestațional.

De aceea, orice schimbare apărută la nivel cutanat trebuie raportată medicului obstetrician, cel mai în măsură să ofere recomandări și sfaturi avizate pentru o îngrijire corespunzătoare.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-25

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-25.aspx

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/25-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/25-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-25

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/25-weekshttps://www.sleepfoundation.org/pregnancy/why-do-pregnant-women-snore#:~:text=Common%20causes%20of%20snoring%20during%20pregnancy%20include%20weight%20gain%2C%20hormone,on%20maintaining%20a%20healthy%20pregnancy

Adoramami.ro