Ai ajuns în săptămâna 3 de sarcină… Dacă nu-i o sarcină planificată, atunci, cel mai probabil, încă nu suspectezi nimic. Nu pare să existe ceva deosebit, care să te pună pe gânduri. Dacă însă aștepți cu sufletul la gură momentul în care să-ți faci testul de sarcină, la sfârșitul acestei săptămâni, este posibil să poți afla minunata veste că vei deveni mămică.
Testele de sarcină funcționează prin detectarea prezenței unui hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG) în urină. Unele teste de sarcină pretind că detectează sarcina cu cinci zile înainte de ziua în care ar fi trebuit să apară menstruația. Totuși, pentru rezultate precise, e bine este să mai aștepți un pic, măcar până în prima zi de întârziere a menstruației. Dacă vei face testul prea devreme, este posibil să obții un test de sarcină fals negativ sau cu un rezultat neclar, care te pot bulversa inutil.
Dezvoltarea bebelușului în săptămâna 3 de sarcină
În acest moment, viitorul omuleț este cât un vârf de ac și e format din doar câteva sute de celule, care însă se înmulțesc neîncetat. Celulele din mijlocul blastocistului vor deveni embrionul. Din stratul exterior de celulele se va forma placenta, organul de formă discoidală (ca o plăcintă), care va furniza oxigen și nutrienți bebelușului și va elimina elementele dăunătoare. Placenta va fi complet formată de-abia pe la 18-20 săptămâni de sarcină.
Deocamdată, blastocistul primește oxigen și substanțe nutritive (și elimină deșeurile) printr-un sistem de circulație primitiv format din tuburi microscopice care se conectează la vasele de sânge din peretele uterin. Placenta va prelua în cele din urmă această sarcină spre sfârșitul primului trimestru.
Săptămâna 3 de sarcină – ce se întâmplă în corpul tău
Celulele care vor deveni placentă secretă hormonul de sarcină hCG. Acesta le spune ovarelor tale să nu mai elibereze ovule și să continue să producă progesteron, ceea ce împiedică uterul să elimine endometrul, acel țesut care-l căptușește, și care acum oferă adăpost micului oaspete. Odată ce există suficient hCG în urină, vei obține un rezultat pozitiv evident la testul de sarcină.
Simptomele caracteristice pentru săptămâna 3 de sarcină
Unele femei se simt însărcinate chiar înainte ca testul să indice un rezultat pozitiv, dar majoritatea nu simt încă nimic ieșit din comun până când nu constată că le întârzie ciclul. În faza timpurie, simptomele sarcinii seamănă mult cu cele ale sindromului premenstrual. Nu-ți face însă griji, dacă nu simți încă nimic diferit. Chiar și la 5 săptămâni de sarcină, doar jumătate dintre femei prezintă simptome specifice sarcinii. Iată care sunt acestea:
Gaze și balonare
Progesteronul relaxează mușchii din tot corpul tău, inclusiv din tractul digestiv. Această relaxare a mușchilor îți vor încetini digestia, favorizând producția de gaze și balonarea. Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu disconfort abdominal și chiar constipație, la un moment dat în timpul sarcinii. Pentru a menține lucrurile în mișcare, hidratează-te corespunzător și consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi cereale integrale, fructele și legumele.
Sânii dureroși
Unele femei spun că au sânii grei și dureroși la începutul sarcinii, ca o versiune exagerată a ceea ce simt, de obicei, înainte de menstruație. În unele cazuri, și mameloanele devin foarte sensibile, orice atingere devenind insuportabilă.
Sângerarea ușoară
Blastocistul în curs de dezvoltare și-a încheiat călătoria prin trompa uterină și începe să se implanteze în mucoasa uterului. În acest moment, între 15 și 25 la sută dintre femei prezintă sângerare de implantare, care este o sângerare ușoară ce apare la aproximativ șase până la 12 zile după concepție. Dacă ești mai senzitivă de fel, este posibil să simți și crampe de implantare. În cazul în care sângerarea este însoțită de durere, cere neîntârziat ajutor medical, întrucât poate fi semnul unei sarcini extrauterine.
Temperatura bazală a corpului rămâne ridicată
Dacă îți monitorizezi temperatura bazală, poți observa că aceasta rămâne ridicată pe parcursul acestei săptămâni. Pentru a ține evidența, ia-ți temperatura în fiecare dimineață, imediat ce te trezești, înainte de a te ridica din pat.
Simț olfacativ accentuat
Dacă partenerul, casa sau câinele încep dintr-odată să miroase diferit, mulțumește-le hormonilor de sarcină, al căror nivel crește în ritm galopant. Sensibilitatea la mirosuri este unul dintre cele mai timpurii simptome de sarcină.
Sarcina la 3 săptămâni – sfaturi și recomandări
Atunci când aștepți să afli dacă ești sau nu însărcinată ori abia afli, este normal să fii răvășită de emoții. Dacă te simți stresată sau îngrijorată, vorbește cu partenerul tău sau cu o persoană de încredere. De asemenea, poți încerca să scrii tot ceea ce te macină. Ținerea unui jurnal te poate echilibra din punct de vedere emoțional, poate risipi ceața mintală și poate chiar îmbunătăți sănătatea.
Evită supraîncălzirea
Dușurile calde sunt în regulă în timpul sarcinii, atâta timp cât nu sunt prea fierbinți. Evită să faci băi fierbinți în această perioadă și sub nicio formă nu accepta invitațiile la saună. Temperatura ridicată a corpului, în special la începutul sarcinii, a fost asociată cu un risc crescut de defecte ale tubului neural la copii.
Mănâncă mese regulate și nutritive
Fă-ți o prioritatea din a consuma alimente benefice sarcinii, cum ar fi fructe și legume, pește cu conținut scăzut de mercur și cereale integrale. Alegeți alimente care conțin vitamina C (căpșune, citrice, ardei, roșii etc.), fier (carne de vită, de pasăre, ficăței, produse din soia, spanac etc.) și calciu (iaurt grecesc, brânzeturi pasteurizate, cerealele îmbogățite).
Limitează consumul de cafea
În cazul în care nu poți renunța la cofeină, experții recomandă ca, în timp ce încerci să concepi și odată ce rămâi însărcinată, să reduci consumul de cafea până la maximum o ceașcă pe zi. Este important să ai grijă la aportul de cofeină, deoarece în exces poate afecta sarcina.
Renunță la fumat
Dacă în cazul cafelei, lucrurile sunt permisive, cu fumatul nu e de glumă. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, nu ezita să-l ceri! Sunt o mulțime de studii care asociază fumatul în timpul sarcinii cu complicații (avort spontan, naștere prematură sau diverse afecțiuni). Nu-ți asuma aceste riscuri!
Scoate alcoolul din meniu
Din moment ce ai demarat „programul de făcut copii”, e cazul să înlocuiești cocktailul cu un mocktail (amestec de băuturi care nu conține deloc alcool, cunoscut și sub denumirile de virgin cocktail și spirit free). Alcoolul, mai ales atunci când e consumat peste măsură, nu numai că îți dă peste cap ciclul menstrual, îngreunând sarcina, dar poate crește și riscul de malformații congenitale.
Cel mai bine este să te abții complet de la alcool, dar nu te stresa dacă, dintr-un motiv sau altul, ai consumat o cantitate moderată înainte de a afla că ești însărcinată. Un pahar sau două – mai ales atât de devreme în timpul sarcinii – este puțin probabil să implice riscuri.
Îmbunătățește-ți calitatea somnul
Când te vor lua pe sus problemele cu somnul – se va întâmpla peste câteva luni, fii pregătită pentru ele. Creează obiceiuri mai bune și stabilește de pe acum o rutină înainte de culcare care să te ajute să adormi ușor. Nu uita nici de transformarea dormitorului într-un mediu propice unui somn odihnitor.
Ține-te departe de pericole
Unele locuri de muncă pot fi periculoase pentru gravide și viitorul lor copil. Dacă ești expusă în mod obișnuit la substanțe chimice, zgomote puternice sau radiații la locul de muncă, discută cu medicul tău despre cum poți evita riscurile. La fel și dacă trebuie să stai în picioare în mod constant sau să ridici obiecte grele. Ține cont și de faptul că unele lucruri din propria gospodărie pot fi dăunătoare pentru bebelușul în curs de dezvoltare. Plumbul (în apa potabilă din țevile vechi), mercurul (în anumiți pești), anumite pesticide și îngrășăminte, carnea preparată insuficient, precum și litiera pentru pisici care conține fecale – toate sunt potențial dăunătoare.
Surse:
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-3.aspx
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/1-2-3-weeks/
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant/