Săptămâna 30 de sarcină

Gravida in saptamana 30 de sarcina

Odată ce începe săptămâna 30 de sarcină, poți considera că ai intrat în linie dreaptă spre marea întâlnire. Au mai rămas doar 10 săptămâni până când îți vei strânge la piept minunea. Asta în teorie, pentru că e foarte posibil să se întâmple și un pic mai devreme – de la 37 de săptămâni de sarcină, te poți aștepta să naști dintr-un moment în altul. La fel de posibil e să depășești termenul cu circa o săptămână, spre două, mai ales dacă ești la prima sarcină. Oricum ar fi, ești tot mai aproape de încheierea odiseei sarcinii. E bine să ai în minte acest lucru și să te pregătești fizic, dar mai ales psihic de cele ce urmează.

În cazul în care n-ai făcut-o deja, nu uita să programezi morfologia fetală de trimestru III. Este ultima investigație ecografică importantă a sarcinii. La fel cum au fost și celelalte două efectuate în trimestrele unu și doi, și aceasta trebuie efectuată într-un interval anume. De data aceasta, vorbim de săptămânile 30-32 de sarcină.

De ce să faci morfologia fetală de trimestru III?

Această investigație complexă este recomandată tuturor gravidelor, dar mai cu seamă celor care prezintă un risc mai mare de complicații. Printre aceste se numără și cele care au avut în trecut o sarcină supramaturată (de peste 294 de zile) sau o sarcină complicată cu hipertensiune arterială (preeclampsie), diabet gestațional, restricție de creștere intrauterină ori chiar moarte fetală.

În cadrul acestei investigații, medicul specialist va efectua măsurători biometrice și va realiza o analiză detaliată a dezvoltării și stării de sănătate a fătului. Îi va evalua creșterea, precum și funcțiile inimii și creierului. De asemenea, va vedea dacă a adoptat poziția corectă în uter în vederea nașterii și va măsura cantitatea de lichid amniotic. Va mai analiza și poziția placentei și gradul ei de maturare, la fel și fluxul sangvin de la nivelul cordonului ombilical.

În cazul în care sarcina a decurs normal, iar bebe nu a prezentat probleme până în trimestrul trei, riscul de a mai apărea complicații este relativ mic. Acesta există, totuși. Tocmai de aceea, e mai bine să te asiguri, o dată în plus, că totul este în regulă. Altfel, dacă apar unele suspiciuni, medicii vor ști ce măsuri să ia, din timp, pentru a evita complicațiile la naștere sau după aceea.

Bebe în săptămâna 30 de sarcină

Fătul în săptămâna 30 de sarcină

În această etapă a dezvoltării, bebe menține ritmul accelerat de creștere, ajungând să aibă o greutate de circa 1,4 kg și o lungime de aproximativ 41 cm. Câștigul ponderal se face, în bună parte, în baza creșterii țesutului muscular, dar și a stratului de grăsime subcutanată. În felul acesta, bebe devine mai rotunjor, iar pielea începe să i se netezească.

Se pregătește să aibă idei „crețe” 

Dacă pielea i se descrețește, creierul, dimpotrivă, i se încrețește. Pe suprafața exterioară a creierului se formează circumvoluțiuni. Sunt acele cute caracteristice, alungite și sinuoase, mărginite de șanțuri. Aceste încrețituri permit acumularea unei cantități mai mari de țesut cerebral în cutia craniană. Apariția lor e o dovadă clară că bebelușului i se dezvoltă creierului și se pregătește să deprindă abilități esențiale pentru viața din afara uterului.

Lanugo începe să dispară, iar părul i se îndesește 

Nu mai e nevoie de acel strat de puf fin care-l acoperă peste tot pentru a-i ține de cald! Acum că temperatura corpului său este reglată cu ajutorul creierului și noilor celule adipoase, lanugo începe să dispară puțin câte puțin, urmând să cadă aproape în totalitate până la naștere. Nu este exclus însă să mai observi un pic de „blăniță” pe spatele și umerii micuțului atunci când se va naște. Pe de altă parte, în timp ce lanugo se rărește, firele de păr de pe cap devin mai numeroase.

Pielea prinde culoare

În această perioadă mai are loc o schimbare notabilă care implică pielea. Melanocitele, niște celulele specializate, repartizate relativ uniform la nivelul pielii, au început să producă melanină. Vorbim de un tip complex de pigment, care dă culoare ochilor, părului și pielii. Cu cât mai multă melanină vor produce melanocitele, cu atât îi va fi pielea mai închisă la culoare. Trebuie să știi, totuși, că, într-o foarte mare măsură, melanina va fi produsă abia după naștere. În fapt, tonul permanent al pielii micuțului va fi definitiv stabilizat în jurul vârstei de 6 luni.

Ține-te bine! 

Cum arată bebe la 30 de săptămâni de sarcină

Cu mânuțele complet formate de ceva vreme, bebe are acum o dexteritate impresionantă. În timpul ecografiilor, s-ar putea să-l vezi pe micuț cum își prinde un picior sau cum trage cu pricepere de cordonul ombilical.

Face ochii mari!

În săptămâna 30 de sarcină, bebe poate deschide ochii larg. Se presupune chiar că ar fi capabil să distingă forme vagi și să urmărească o sursă de lumină. În curând, pupilele lui vor putea să se contracte și să se dilate, permițând astfel luminii să intre în ochi, într-o cantitate mai mică sau mai mare. Este încă un pas foarte important în pregătirea pentru viața din afara uterului.

Oricum, după naștere, bebe va petrece mult timp cu ochii închiși, iar vederea lui va fi încă foarte scăzută, ceea ce este absolut normal. Ca să înțelegi mai bine cât de bine va vedea după naștere, alfă că față de acuitatea vizuală considerată normală a unui adult de 20/20, cea a unui nou-născut este de 20/400.

Măduva osoasă produce globule roșii 

O altă schimbare importantă în săptămână 30 de sarcină: măduva osoasă a bebelușului tău a preluat complet producția de globule roșii — înainte, grupurile de țesut și apoi splina erau responsabile pentru această producție. Acesta este un pas important pentru bebelușul tău, deoarece înseamnă că va fi mai bine pregătit să se descurce pe cont propriu după naștere.

Numără-i mișcările! 

Pe măsură ce zilele trec, spațiul din burtica ta devine tot mai strâmt pentru bebelușul în creștere. El nu mai poate face la fel de multe salturi și rotiri, dar vei simți în continuare mișcări în fiecare zi. Așadar, nu uita să le contorizezi! Monitorizarea mișcărilor este foarte importantă în această perioadă, fiind un indicator al evoluției normale a sarcinii.

Corpul tău în săptămâna 30 de sarcină

Silueta gravidei în săptămâna 30 de sarcină

Ești în săptămâna 30 de sarcină. Așadar, în plin trimestru III și… surpriză! Multe dintre simptomele din primele luni de sarcină, pe care credeai că le-ai lăsat în urmă, pot reveni acum. Bine, într-o oarecare măsură. Printre acestea se numără nevoia constantă de a merge la toaletă – pentru că acum capul bebelușului apasă pe vezică – , sânii sensibili care se pregătesc pentru producția de lapte, oboseala accentuată și arsurile gastrice. Nu e exclus însă și să te numeri printre puținele norocoase care încă se simt destul de bine. Oricum ar sta lucrurile, amintește-ți că toate acestea sunt normale și că fiecare femeie trece prin sarcină în mod diferit!

Stomacul „înflăcărat”

În această perioadă, s-ar putea să simți că ai un aruncător de flăcări în piept. Arsurile din capul pieptului sunt una dintre cele mai comune și, totodată, sâcâitoare neplăceri ale sarcinii. Iată de ce: hormonii sarcinii, răspunzători de relaxarea mușchilor pelvieni pentru a facilita nașterea, relaxează și inelul muscular care separă esofagul de stomac.

Rezultatul? Mâncarea și sucurile digestive pot urca din stomac în esofag. De aici și senzația de arsură infernală. Uterul tău în creștere, care exercită presiune pe stomac, nu face decât să „alimenteze” acest foc interior.

Ce poți face? Printre altele, evită alimentele care pot cauza disconfort digestiv, așa cum ar fi mâncărurile picante, grase sau prăjite, ciocolata și sosul de roșii. Mănâncă mese mai mici și evită să te întinzi imediat după ce mănânci. Bineînțeles, păstrează la îndemână antiacidele pe bază de carbonat de calciu și/sau carbonat de magneziu. Din fericire, odată ce bebelușul tău se va naște, arsurile la stomac vor fi de domeniul trecutului.  

Buricul sensibil

Până în săptămâna 30 de sarcină te-ai obișnuit deja cu faptul că buricul tău e ieșit în afară, asemenea unui buton. Ei bine, uterul în expansiune exercită o presiune tot mai mare, împingându-l continuu. Astfel, buricul poate deveni foarte sensibil la atingere, ceea ce te poate incomoda atunci când hainele se freacă de el. Unele femei preferă să poarte bluze mai largi sau să acopere buricul cu un plasture în ultimele luni de sarcină pentru a evita această senzație.

În cazuri rare, femeile însărcinate pot dezvolta o hernie ombilicală. Presiunea exercitată asupra peretelui abdominal poate depăși capacitatea de rezistență a mușchilor, permițând unei porțiuni de intestin și alte țesuturi din cavitatea ombilicală să iasă prin inelul ombilical slăbit. Dacă apare, hernia ombilicală trebuie monitorizată cu mare atenție, pentru a exclude complicațiile potențiale.

Secrețiile vaginale maronii

Secrețiile vaginale din timpul sarcinii

În timpul sarcinii, creșterea producției de estrogen conduce adesea la o secreție vaginală mai abundentă. Secreția de culoare maronie apare din cauza prezenței sângelui „vechi”, care a curs de ceva vreme și s-a oxidat. De obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Poți observa pete maronii sau secreții după actul sexual sau după un examen pelvian. În timpul sarcinii, colul uterin devine mai sensibil, astfel că aceste activități pot provoca iritații și mici sângerări.

Uneori, secrețiile vaginale din timpul sarcinii pot indica o problemă gravă, cum ar fi placenta previa, dezlipirea de placentă, travaliul prematur sau o infecție. Sună-ți medicul imediat dacă secreția este:

  • de un roșu aprins și mai mare de două linguri
  • apare înainte de săptămâna 36 de sarcină
  • verzuie sau are un miros neplăcut

Oboseala și slăbiciunea

În trimestrul al treilea, oboseala caracteristică sarcinii poate reveni. Deși nu vei simți aceeași oboseală extremă ca în primul trimestru, este posibil să te simți mai obosită ca în săptămânile anterioare și să ai nevoie de pauze mai dese pentru odihnă. Nu e deloc de mirare că ți se întâmplă acest lucru: porți o greutate suplimentară (inclusiv un copil care crește rapid) și, cel mai probabil, nici nu dormi prea bine.

Trebuie avut însă în vedere că oboseala accentuată poate fi un semn de anemie feriprivă (prin deficiență de fier). Așadar, anunță-mi medicul dacă te simți neobișnuit de obosită. Și depresia poate cauza oboseală sau insomnie. Drept urmare, dacă te simți tristă, lipsită de speranță, copleșită de responsabilitățile zilnice sau ai gânduri de auto-vătămare, contactează-ți medicul cât mai curând posibil.

Pentru a-ți reface nivelul de energie, încearcă să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată și să bei suficientă apă. Include exerciții fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, în rutina ta zilnică. Cere ajutor și  odihnește-te când mult și de des poți.

Schimbările de dispoziție

Combinația de simptome neplăcute, stres și modificări hormonale poate duce la revenirea schimbărilor de dispoziție în această etapă a sarcinii. Dacă schimbările de dispoziție devin mai frecvente sau intense, sau dacă durează mai mult de două săptămâni, este posibil să te confrunți cu depresia sau anxietatea gravidelor. Nu neglija aceste simptome și cere ajutor pentru gestionarea lor. Cercetările au arătat că problemele emoționale netratate pot crește riscul de naștere prematură și depresie postnatală.

Surse:

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-30

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-30.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/30-weeks-pregnant

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/30-weeks

Adoramami.ro