Vrei (încă) un motiv de bucurie? Ai intrat în luna a opta! Săptămâna 32 de sarcină marchează debutul penultimei luni a acestei minunate călătorii. Așadar, ești tot mai aproape de finalul ei, mai ales că nu-i exclus să naști un pic mai devreme. Fără a fi vreo problemă acest lucru.
Societatea de Medicină Materno-Fetală (SMFM) și Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG), două autorități mondiale în domeniu, definesc nașterea la termen ca fiind între 37 de săptămâni finalizate până la mai puțin de 42 de săptămâni încheiate. Adică între 259 și 293 de gestație. Pentru a face lucrurile mai clare, a fost propusă sub-divizare, în funcție de vârsta gestațională, atât pentru nașterea prematură, cât și pentru cea la termen, după cum urmează:
Naștere înainte de termen: de la 20 la 37 de săptămâni
Extrem de prematură – mai puțin de 28 de săptămâni)
Foarte prematură – între 28 și 32 de săptămâni)
Prematură târzie – între 32 și 37 de săptămâni
Naștere la termen: între 37 și 42 de săptămâni
Termen timpuriu – între 37 și 38 de săptămâni și 6 zile
Termen complet – între 39 și 40 de săptămâni și 6 zile
Termen târziu – între 41 de săptămâni și 41 de săptămâni și 6 zile
Naștere după termen: după 42 de săptămâni
Revenind la momentul actual, nu uita că săptămâna 32 de sarcină reprezintă momentul ideal pentru efectuarea morfologiei fetale de trimestru trei. Dacă nu ai făcut-o deja, grăbește-te s-o programezi. Pe lângă excluderea unor eventuale complicații, vei afla multiple detalii legate de dezvoltarea fătului. Morfologia de trimestru trei este ultima investigație ecografică importantă a sarcinii, pe care medicii o recomandă tuturor gravidelor, pentru a se asigura că lucrurile decurg normal.
Bebe în săptămâna 32 de sarcină
Deși mai ai câteva săptămâni până la data estimată a nașterii, bebelușul tău arată din ce în ce mai mult ca un nou-născut. Deoarece procesul de acumulare a grăsimii subcutanate s-a accelerat, bebe s-a mai rotunjit, iar pielea lui și-a pierdut treptat transparența. De altfel, conform literaturii de specialitate, pielea fătului devine opacă în săptămâna 32 de sarcină. Așadar, zilele acestea este atinsă încă o bornă notabilă în dezvoltarea sa.
Cât de mare e puișorul tău acum?
Cu mici variații, în săptămâna 32 de sarcină, bebelușii au o greutate de circa 1,6 – 1,8 kg și o lungime de aproximativ 42- 43 cm.
Vestea foarte bună e că, dacă ar fi să se nască acum, dintr-un motiv sau altul, bebe are șanse foarte mari să fie capabil să supraviețuiască și să se dezvolte normal. Cu toate acestea, bebelușii născuți între 32 și 34 de săptămâni, catalogați drept prematuri moderați, au adesea nevoie de îngrijire în secțiile de Terapie Intensivă Neonatală, dar este puțin probabil să aibă probleme pe termen lung.
Aceasta pentru că în acest stadiu al sarcinii, toate organele majore sunt complet dezvoltate, cu excepția plămânilor. Aceștia mai au nevoie de puțin timp pentru a-și încheia pregătirea pentru viața extrauterină. Până luna viitoare însă, vor fi și ei gata să-și îndeplinească funcțiile.
Pregătirile pentru naștere sunt în toi
În aceste ultime săptămâni ale sarcinii, totul se rezumă la practică, practică și iarăși practică. Micuțul tău își perfecționează acum abilitățile de care va avea nevoie pentru a se descurca pe cont propriu în lumea reală – de la înghițire și respirație la diverse mișcări și supt. În anticiparea acelei tranziții importante la hrănirea pe cale orală, sistemul digestiv al bebelușului are deja totul pregătit pentru acțiune. De altfel, intestinele lui nu sunt lipsite de conținut. Tubul său digestiv a produs deja primele materii fecale, denumite meconiu, care vor fi eliminate, la scurt timp după naștere.
Poziția fetală: cu capul în jos sau pelviană?
În săptămâna 32 de sarcină, cel mai probabil mișcările pe care le simți în burtică sunt ceva mai discrete, iar loviturile sunt ușoare. Acest lucru se întâmplă deoarece, deși confortabil, spațiul pentru exerciții este destul de restrâns – încearcă și tu să te răsucești sau să boxezi într-un loc înghesuit și vei vedea cum e! De fapt, bebelușul tău se află în aceste clipe într-o poziție ghemuită, caracteristica poziție fetală.
Nu e exclus să se fi așezat deja în poziția cu capul în jos, ca parte a pregătirii pentru naștere. Chiar dacă ar mai avea timp pentru a adopta această poziție, e posibil s-o prefere încă de pe acum, întrucât capul său se potrivește mai bine în parte de jos a uterului, care are forma unei pere inversate.
Corpul tău în săptămâna 32 de sarcină
Burtica în expansiune te face să te miști mai greu și să ai un mers legănat. Acesta este modul în care corpul tău se adaptează la greutatea suplimentară din față. Și încă urmează să mai pui pe tine. De acum încolo, vei lua în greutate circa 450 g pe săptămână.
Ai grijă să nu exagerezi cu mâncarea și să urmărești sporul ponderal pe cântar. Pentru a ține lucrurile sub control, străduiește-te să nu dai frâu liber chiar tuturor poftelor, folosindu-te de scuza că ești însărcinată. Propune-ți în schimb să-ți îmbogățești meniul cu fructe și legume cât mai colorate, pentru a beneficia de o gamă cât mai largă de fitonutrienți. De asemenea, prioritizează consumul de alimente cât mai puțin procesate, gătite simplu și sănătos. Scopul tău în această perioadă trebuie să fie aportul adecvat de substanțe nutritive și mai puțin răsfățul papilelor gustative.
Recunoaște contracțiile Braxton Hicks
În săptămâna 32 de sarcină, corpul tău ar putea începe să se pregătească mai serios pentru ziua nașterii, flexându-și mușchii… la propriu. Dacă simți periodic cum uterul tău se strânge sau se întărește, nu te îngrijora. Aceste contracții neregulate, zise și false, au rol de antrenament. Se cheamă contracții Braxton Hicks, deoarece au fost descrise pentru prima dată de ginecologul britanic John Braxton Hicks în 1872. Cel mai probabil, ai făcut deja cunoștință cu ele, întrucât, de regulă, ele îți fac apariția încă din partea a doua a trimestrului doi și devin mai frecvente și mai intense pe măsură ce sarcina progresează.
Contracțiile Braxton Hicks se manifestă printr-o senzație de strângere care pornește din partea de sus a uterului și apoi se extinde în jos, având o durată cuprinsă între 15 și 30 de secunde, deși uneori pot dura până la două minute.
Cum îți dai seama că nu este vorba de un travaliu real?
Contracțiile Braxton Hicks sunt ocazionale, de scurtă durată, nu cresc în intensitate și frecvență, provoacă mai degrabă disconfort, nu durere și se opresc, dacă îți schimbi poziția. Contracțiile reale, care anunță începerea travaliului, devin din ce în ce mai puternice și mai regulate.
Exersează-ți respirația
Dacă nu ai făcut-o deja, acum este momentul potrivit să începi să faci exerciții de respirație. Tehnicile de respirație ritmică lentă au rolul de a induce o stare de relaxare, care ar trebui să te ajute să faci față mai ușor travaliului. Fără a fi o garanție că-ți vor fi de un extraordinar ajutor, merită, totuși, încercate!
Nu lăsa vergeturile să-ți brăzdeze corpul
Bebelușul tău crește, corpul tău crește, astfel că, pielea ți se întinde rapid, pentru a ține pasul. Din această cauză, s-ar putea să te pricopsești cu vergeturi, în special pe abdomen, sâni, dar și coapse.
Unele femei sunt suficient de norocoase și scapă fără a acest „semn” al maternității. Cel puțin jumătate dintre mame însă îl au. Există o varietate de factori care influențează apariția vergeturilor, inclusiv genetica. Prin urmare, dacă mama ta a avut vergeturi în timpul sarcinilor sale, cel mai probabil și tu le vei avea. Creșterea rapidă în greutate, o sarcină gemelară, un copil mare și un exces de lichid amniotic pot crește, de asemenea, probabilitatea apariției vergeturilor.
Ce poți face pentru a le diminua?
Există multe creme pentru vergeturi care promit să ajute. Foarte important este să ai grijă să-ți menții pielea bine hidratată, pentru a-i menține elasticitatea. Alege creme și loțiuni, care conțin uleiuri naturale și substanțe intens hidratante. Contribuția cea mai mare la reducerea severității vergeturilor din timpul sarcinii o are câștigul ponderal moderat și gradual. Din păcate însă, acest lucru nu este întotdeauna ușor de controlat.
Vestea bună este că, de obicei, vergeturile devin considerabil mai puțin vizibile la aproximativ șase până la douăsprezece luni după naștere. Pentru că pigmentația se estompează, ele devin, în general, mai deschise decât pielea din jur. În cazul în care vergeturile vor fi deranjate chiar și la un an după naștere, vei putea apela la un dermatolog pentru unele tratamente și proceduri țintite.
Mare atenție la disconfortul cutanat!
Deoarece pielea ta se întinde pentru a se adapta creșterii abdomenului și a sânilor, este destul de normal să experimentezi mâncărimi în timpul sarcinii. Modificările hormonale, precum și sensibilitatea la căldura din timpul verii sau aerul uscat din timpul iernii pot agrava aceste simptome. Dacă ai deja o afecțiune a pielii, cum ar fi dermatita sau eczema, este posibil să observi că simptomele tale se înrăutățesc în timpul sarcinii.
Dacă tratamentele simple, cum ar fi utilizarea unor creme hidratante sau o baie caldă cu fulgi de ovăz, nu ajută, discută cu medicul despre alte soluții anti-mâncărime potrivite în sarcină. Mai rar, mâncărimea pielii, în special la nivelul palmelor și tălpilor, poate fi un simptom al unei afecțiuni subiacente, cum ar fi colestaza. Vorbim de o boală hepatică, în care fluxul normal al bilei scade, aceasta rămânând blocată în ficat în loc să ajungă în intestin. În consecință, sărurile biliare ajung în sânge, ceea ce provoacă pruritul. Deși, în general, mâncărimea vizează palmele și tălpile, există situații în care aceasta este generalizată. Frecvent, se accentuează în timpul nopții, afectând somnul.
În sarcină, colestaza apare, de regulă, în trimestrul al treilea, agravându-se pe măsură ce se apropie momentul nașterii. Problema cea mai mare este că, pe lângă disconfortul cauzat, boala poate duce la complicații grave, mai ales pentru făt. În astfel de cazuri, medicul va prescrie un tratament și va indica o monitorizare riguroasă a stării de sănătate a fătului. Deoarece riscul de moarte fetală poate fi considerabil, de cele mai multe ori, se ia în considerarea nașterea înainte de data probabilă.
Nu neglija simptomele
Așadar, nu ezita să-i raportezi medicului orice simptom nou care apare, chiar dacă la prima vedere îți poate părea nesemnificativ. Contactează-l cât mai curând posibil, dacă:
- simți o mâncărime intensă (mai ales la nivelul palmenlor și tălpilor), fără să ai vreo erupție cutanată
- îți apare o erupție cutanată nouă
- ai o afecțiune a pielii care se agravează
Mai există o afecțiune specifică sarcinii, numită PUPPP (papule și plăci urticariene pruriginoase ale sarcinii), care cauzează o erupție cu mâncărime intensă. Bubițele sunt de culoare roz-pal și apar cel mai des pe abdomen, coapse și fese. Deși PUPP provoacă o stare de disconfort greu de suportat, din fericire, nu este periculoasă. Nu afectează copilul și nici mama, dispărând de la sine, după naștere.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-32.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-32
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/32-weeks-pregnant
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/32-weeks
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/32-weeks-pregnant