Odată cu intrarea în săptămâna 33 de sarcină, poți considera că ai ajuns la jumătatea celui de-al treilea trimestru. Odiseea sarcinii se apropie de final. Ești cu fiecare zi tot mai aproape de momentul magic, în care micuțul tău va face tranziția de la viața intrauterină la cea reală.
Până atunci, să facem o trecere rapidă în revistă a celor mai importante lucruri care se întâmplă în aceste zile.
Bebe în săptămâna 33 de sarcină
În această etapă a sarcinii, fătul măsoară aproximativ 43 cm și cântărește mai mult de 1,9 kg. Cel mai probabil ai observat deja că ritmul de creștere în greutate este acum mai rapid decât cel de creștere în lungime. El va continua să pună pe el circa 225 g pe săptămână, urmând ca până la marea sosire aproape să-și dubleze greutatea. În mod evident, creșterea în greutate, la fel ca și cea în lungime poate varia de la un copil la altul, în funcție de mai mulți factori, particularitățile genetice și dieta mamei fiind doar câțiva dinte aceștia.
Ai un mic Setilă
Bebelușul tău bea aproape jumătate de litru de lichid amniotic pe zi! Acest lucru ajută la pregătirea sistemului său gastrointestinal pentru procesarea lăpticului tău, după naștere.
Diferențiază ziua de noapte
În săptămâna 33 de sarcină, micuțul tău se comportă din ce în ce mai mult ca un bebeluș: are ochii închiși în timpul somnului și-i ține deschiși atunci când este treaz.
Și pentru că, trebuind să se tot extindă, pereții uterini au devenit mult mai subțiri, acum în „căsuța” lui bebe pătrunde mai multă lumină. Acest lucru îl ajută să facă diferența dintre zi și noapte. Tot ce poți să speri, este că își va aminti această diferență și în afara uterului!
Își dezvoltă sistemul imunitar
Uite o veste foarte bună! Micuțul tău atinge, în această perioadă, o bornă foarte importantă în dezvoltarea sa: își „clădește” sistemul imunitar. El primește în continuare anticorpi de la tine, dar lucrează intens și la formarea propriului sistem de apărare a organismului. Va avea mare nevoie de el odată ce va părăsi uterul și va trebui să facă față diverselor tipuri de germeni.
Loviturile au mai multă forță
Bebe a crescut și are mult mai multă putere. Dacă ar fi avut și loc suficient pentru a-și extinde brațele și picioarele, ar fi putut să-ți aplice niște lovituri care să te-ndoaie. Din fericire, nu prea poate s-o facă, deoarece este destul de înghesuit. Cu toate acestea, tot e posibil să simți o schimbare în ceea ce privește forța loviturilor și, în general, a mișcărilor fetale. Din săptămâna 33 de sarcină, nivelul lichidului amniotic nu mai crește. Bebe o face, în schimb. Drept urmare, mișcările și împusăturile micuțului sunt mai puțin amortizate și estompate. Îi vei percepe mai ușor sughițurile și vei ști cu siguranță când e vorba de o lovitură de box și când e una de kickbox.
Se poate întoarce cu capul în jos
În următoarele câteva săptămâni, bebe ar trebui să se poziționeze cu capul în jos și fața către spatele tău – poziția ideală pentru nașterea pe cale vaginală. Aproximativ 97% dintre bebeluși ajung aici singuri, însă unii pot avea nevoie de puțin ajutor pentru asta. Mai puțin de 5% dintre bebeluși se prezintă la termen în poziția cu fundul în jos (sau pelviană). Așadar, nu te îngrijora dacă bebe nu s-a întors deocamdată cu capul jos. Încă există șanse mari să se răsucească până la naștere.
Somnul dulce mult aduce
Și dacă tot s-a făcut vorbire despre pregătirile pentru ziua cea mare, să sperăm că te odihnești bine, pentru că bebelușul tău cu siguranță o face. Pentru a crește și a-și face rezervele de energie necesare venirii pe lume, micuțul doarme la fel de mult ca un nou-născut, având cicluri regulate și mai lungi de somn.
Corpul tău în săptămâna 33 de sarcină
Creșterea rapidă a fătului este îmbucurătoare, dar vine și cu niște efecte mai puțin plăcute. Gâfâiala la cel mai mic efort și senzația de lipsă de aer se numără printre acestea. Fac și plămânii tăi ce pot în condițiile date. Dacă ai vedea cât de înghesuiți, n-ai mai fi atât de luată prin surprindere de faptul că-ți pierzi suflul.
Vezica urinară pare depășită
Înghesuită este și vezica urinară. Pe măsură ce uterul crește, presiunea e tot mai mare, vezica urinară se cere golită mai des. Chiar dacă nu este periculoasă, urinarea frecventă poate fi deranjantă, mai ales când trebuie să-ți întrerupi somnul pentru a merge la baie.
Pentru a diminua nevoia a urina noaptea, redu consumul de lichide pe măsură ce se apropie ora de culcare. De asemenea, evită cafeaua și sucuri acidulate. Nu în ultimul rând, asigură-te că-ți golești complet vezica de fiecare dată când urinezi. Iată un truc simplu, care te-ar putea ajuta: după ce se oprește jetul, nu te ridica; așteaptă un pic și mai încearcă, aplecându-te înainte pentru a elimina ce a mai rămas.
În cazul în care te confrunți și cu incontinența urinară – nu e nicio rușine, multe gravide au această problemă spre finalul sarcinii – , ai grijă că folosești toaleta imediat ce corpul tău semnalizează nevoia de a urina. Nu ezita să apelezi absorbantele speciale, pentru un plus de protecție în situațiile în care apar „accidente”.
Încă o problemă neașteptată în zona intimă
În săptămâna 33 de sarcină, nu-i exclus să descoperi că ai labiile umflate. Este un simptom normal, deși surprinzător, al sarcinii. Creșterea fluxului sanguin, combinată cu presiunea suplimentară din partea uterului în creștere și schimbările hormonale, contribuie la umflarea țesuturilor care înconjoară deschiderea vaginului. Deși fenomenul nu este însoțit de durere, poate provoca mâncărime și disconfort. De asemenea, dar pielea labiilor tale ar putea deveni poate deveni mai închisă la culoare. Oricum, e foarte puțin probabil să vezi asta.
Este dificil să previi umflarea labiilor, dar poți reduce considerabil disconfortul, evitând să stai așezată sau în picioare prea mult timp. Cu același scop, încearcă să-ți schimbi mai des poziția pe parcursul zilei. Odihnește-te, dar fă și mișcări ușoare. Dacă disconfortul este considerabil, poți aplica o compresă rece.
Unghii mai lungi, dar mai fragile
Hormonii din timpul sarcinii îți pot face unghiile să crească mai repede, dar pot, de asemenea, să le facă mai puțin rezistente. Dacă unghiile tale se rup cu ușurință, încearcă să consumi mai multă biotină prin alimentație, sub formă de banane, avocado, nuci și cereale integrale.
„Blocaje” în tunelul carpian
Dacă simți furnicături, amorțeală sau chiar durere nivelul încheieturii mâinii, este posibil să suferi de sindromul de tunel carpian. Acesta apare atunci când nervul median – un nerv principal din mână care trece prin încheietură și braț – este comprimat sau presat. În timpul sarcinii crește predispoziția pentru dezvoltarea lui, fiind mai probabil să te confrunți cu acesta în a doua parte a sarcinii, când, de obicei, apar problemele cu edemul.
Pentru a ameliora disconfortul, încearcă să identifici activitățile care tind să-l provoace sau să-l agraveze și limitează-le pe cât posibil. În general, e vorba de activități în care încheietura mâinii rămâne în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp.
Contracțiile Braxton Hicks apar mai des
Aceste „repetiții” sunt o încălzire pentru efortul real la care va fi supus uterul în timpul travaliului. În general, acestea încep mai devreme și cu mai multă intensitate la femeile care au mai fost însărcinate. Pe de altă parte, multe viitoare mămici aflate la prima sarcină nu prea le observă.
Ce declanșează contracțiile Braxton Hicks?
Cu toate că au un caracter imprevizibil, există, totuși, câțiva factori care pot conduce la declanșarea acestora:
- atunci când tu și/sau bebe sunteți foarte activi;
- dacă cineva îți atinge burtica;
- când vezica urinară este plină;
- după sex;
- deshidratarea.
Ce pot face pentru a ameliora contracțiile Braxton Hicks?
- schimba-ți poziția. Întinde-te puțin, dacă ai stat în picioare; ridică-te și fă o plimbare, dacă ai stat așezată sau întinsă;
- încearcă o baie caldă, timp de 30 de minute sau mai puțin;
- deoarece contracțiile pot fi provocate de deshidratare, bea câteva pahare de apă;
- bea o cană de ceai cald (de mușețel, măceșe, mentă, roiniță sau gălbenele) sau un pahar de lapte;
Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează, ia legătura cu medicul.
Durerile de spate pot fi mai supărătoare
Sunt una dintre neplăcerile cel mai des întâlnite în sarcină și, probabil, le resimți din plin în această perioadă. Acestea apar cel mai frecvent în a doua jumătate a sarcinii și se pot înrăutăți pe măsură ce bebelușul crește. Odată ce uterul se extinde și burta se mărește, mușchii abdominali se întind și slăbesc, iar centrul de greutate se schimbă. Toate acestea forțează coloana și pun o presiune deosebită pe întreaga zonă a spatelui, dar mai ales pe cea lombară.
Să nu uităm de schimbările hormonale. Contribuie și ele în mod considerabil la apariția durerilor de spate în sarcină. Acestea pot fi localizate direct în partea inferioară a spatelui, dar și/sau sub forma unor dureri pelviene posterioare (resimțite în fese sau în spatele coapselor).
Exercițiile cu impact redus, cum ar fi înotul, întinderile și mersul pe jos, ar putea ajuta la scăderea suferinței. O pot ameliora și îmbunătățirea posturii, purtarea pantofilor confortabili, evitarea ridicării de obiecte grele.
Dacă nu găsești alinare, discută cu medicul tău despre încercarea acupuncturii sau a masajului prenatal. În cazul în care durerea este severă, medicul îți poate recomanda medicamente.
Fă-ți plinul cu Omega-3
Studiile sugerează că sugarii ale căror mame urmează diete bogate în acizi grași Omega-3 (DHA și EPA), prezenți mai ales în uleiurile de pește, au un avantaj notabil în ceea ce privește dezvoltarea timpurie.
Există date certe care arată că acidul docosahexaenoic, pe scurt DHA, este esențial pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Ei bine, află că aproape toată cantitatea de DHA de care are nevoie fătul e acumulată în ultimul trimestru de sarcină. În plus, DHA poate ajuta la prevenirea nașterii premature și la protejarea împotriva depresiei postpartum.
Ai rămas la ideea că peștele nu este sigur în sarcină? Depinde de pește! De fapt, recomandarea specialiștilor pentru gravide este să consume între 230 și 350 g (sau aproximativ două-trei mese obișnuite) pe săptămână de pește și fructe de mare bine gătite, care stau bine la capitolul conținutului de mercur. Vorbim de creveți, scoici, hering, cambulă, somon (de preferat sălbatic), sardine, anșoa, merluciu și păstrăv. Evită peștele-spadă, rechinul și speciile de ton care sunt mai susceptibile de a conține niveluri ridicate de mercur.
Nu-ți prea place peștele? Există și alte surse bune de DHA, așa cum sunt suplimentele alimentare sub formă de capsule, ca să nu simți gustul de pește.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/33-weeks
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/33-weeks-pregnant
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/33-weeks