Săptămâna 35 de sarcină

Gravida in saptamana 35 de sarcina

Cu fiecare zi care trece, ești tot mai aproape de ziua cea mare. Îți vine sau nu să crezi, dar în săptămâna 35 de sarcină ești pe punctul de a încheia luna o opta. Burtica ta stă mărturie acestui lucru – e din ce în ce mai mare, deși ai fi crezut că mai mult de atât nu ar mai avea unde să crească. Ei bine, urmează să se mai mărească…

Pentru a ține lucrurile sub observație, de-acum încolo e posibil ca medicul să te cheme săptămânal la consultație. În cadrul acestor întâlniri, ți se vor verifica tensiunea arterială, pulsul și eventual greutatea. De asemenea, fătului i se va măsura ritmul cardiac. În ceea ce privește examenul vaginal, cel mai probabil efectuarea acestuia nu va fi necesară de fiecare dată, mai ales dacă nu vor exista indicații specifice. În schimb, cu siguranță ți se va preleva un eșantion de secreție vaginală pentru depistarea steptococului de grup B (SGB). În prezent, se recomandă ca acest test se fie făcut tuturor gravidelor între săptămânile 35 și 37 de sarcină.

De ce este atât de importantă testarea SGB?

Streptococul agalactiae (de grup B – SGB) face parte, ca multe alte bacterii, din flora normală a tractului genital feminin. E prezent și în tractul respirator superior, precum și în tractul digestiv inferior. Dacă, de obicei, bacteria nu îți face rău, în timpul nașterii pe cale naturală aceasta poate crea probleme serioase, întrucât poate îmbolnăvi copilul.

Transmiterea bacteriei poate avea loc în timpul travaliului, fiind favorizată de ruptura prematură a membranelor (cu 18 ore sau mai mult înainte de naștere), travaliul prelungit sau prematur (înainte de 37 săptămâni). În cazul în care aceasta se produce, pot rezulta două tipuri de infecție: timpurie și tardivă.

Infecția timpurie apare în primele câteva ore până la 7 zile după naștere și se manifestă ca o septicemie, care poate fi însoțită de meningită și pneumonie.

Infecția tardivă apare după primele 7 zile până la 3 luni de la naștere, fiind manifestată mai frecvent sub formă de meningită.

În majoritatea cazurilor, aceste infecții pot fi prevenite cu succes, prin profilaxie intrapartum. Mai exact, dacă testul pentru depistarea streptococului de grup B iese pozitiv, se vor administra antibiotice intravenoase în timpul travaliului. Desigur, în astfel de situații, se poate opta și pentru nașterea prin cezariană, decizia finală rămânând la latitudinea medicului.

Bebe în săptămâna 35 de sarcină

marimea fatului in saptamana 35 de sarcina

În acest moment, micuțul tău are circa 46 cm în lungime și cântărește aproximativ 2,4 kg, continuând să ia constant în greutate. Este cam cât un dovleac plăcintar. El urmează să mai acumuleze în jur de un kilogram sau poate care mai mult până în ziua nașterii. În bună măsură, acest câștig ponderal se face pe seama creșterii depozitelor de țesut adipos. Drept urmare, brațele și piciorușele bebelușului, cândva subțirile și fragile, devin tot mai rotunjoare și adorabile, iar pielea – mai roz și mai netedă. Se pregătește pentru mângâierile și îmbrățișările tale! 

Renunță la „blăniță”

Stratul protector format din vernix, acea substanță albă, ceroasă, care îi apără pielea de lichidul amniotic este acum mult mai gros față de săptămânile anterioare, urmând să se desprindă în perioada următoare. În schimb, puful fin, numit lanugo, care îi acoperea până de curând tot corpul, aproape că a dispărut. 

Dezvoltarea creierului, accelerată

Creierul și sistemul nervos al bebelușului sunt încă în plină dezvoltare. De fapt, sunt cele care se dezvoltă cel mai rapid în această perioadă. Acum, creierul micuțului cântărește aproximativ două treimi din greutatea pe care o va avea la 40 de săptămâni, când se consideră că sarcina ajunge la maturitate. Din fericire, craniul nu ține pasul și rămâne în continuare moale. Pentru un bun motiv: ca să-i permită bebelușului să treacă mai ușor prin canalul de naștere.

Cu capul în jos

pozitia cu capul in jos a fatului

Cel mic s-ar putea să înceapă să-și facă un plan de „ieșire”, poziționându-se cu capul în jos, în timp ce-și finalizează pregătirile importante, cum ar fi acumularea de grăsime corporală, dezvoltarea materiei cerebrale și producerea de surfactant, substanța care îi va ajuta plămânii să funcționeze corect în lumea reală. În același sens, al pregătirilor pentru naștere, bebe va coborî, în curând, în pelvis, oferind mai mult spațiu plămânilor tăi. Așadar, vei putea, să respiri mai ușor. În sfârșit… Deși este un semn că ziua nașterii se apropie, acest lucru nu prezice momentul exact când va începe travaliul.

Lichidul amniotic va începe să scadă

În săptămâna 35 de sarcină, bebe este înconjurat de aproximativ un litru de lichid amniotic. Cantitatea acestuia crește pe parcursul sarcinii, urmând să scadă treptat în ultimele săptămâni de dinaintea nașterii. Acum, este la un nivel maxim.

Considerații speciale

Dacă ai o sarcină multiplă, fii pregătită să iei drumul maternității. În cazul sarcinii gemelare, probabilitatea unui travaliu prematur este cu aproximativ 50% mai mare, comparativ cu o sarcină cu un singur făt. În cazul sarcinilor cu tripleți, riscul de travaliu prematur este cu aproximativ 90% mai mare.

Știi când doarme și când e treaz

În această etapă a dezvoltării, bebe are cicluri distincte de somn. Este foarte posibil să începi să recunoști aceste tipare: simți mai multe mișcări atunci când este treaz și semnificativ mai puține atunci când doarme.

Corpul tău în săptămâna 35 de sarcină

Sarcina la 35 de saptamani

Știai că măsurătoarea în centimetri a distanței cuprinse între partea superioară a osului pubian și vârful uterului este aproximativ egală cu numărul săptămânilor de sarcină? Prin urmare, în săptămâna 35 de sarcină, aceasta are, cel mai probabil, în jur de 35 cm. Este o metodă simplă de a-ți aminti câte săptămâni de sarcină ai, cu toate că e greu de crezut că ai putea să pierzi numărătoarea!

Urinările (și) mai frecvente

Nevoia de a urina mai des este un alt lucru care îți amintește cât de avansată este sarcina ta. Pre un déjà vu din primul trimestru? Ei bine, de data aceasta, de vină nu mai sunt hormonii, ci greutatea și poziția bebelușului. Pentru că s-a întors cu capul în jos, pregătindu-se pentru naștere, capul lui apasă direct pe vezica ta. Rezultatul? Senzația de vizică plină și nevoie de merge la baie (aproape) tot timpul.

Ca și cum asta nu ar fi suficient, te poți confrunta și cu lipsa controlului asupra vezicii urinare. Poți avea pierderi involuntare de urină, atunci când tușești, strănuți sau chiar râzi (deși nu este nimic amuzant în asta).

Indiferent de situație, nu reduce consumul de lichide. În schimb, golește-ți vezica cât mai complet aplecându-te în față – doar ai grijă să nu te răstorni – și, pentru siguranță, poartă un absorbant zilnic. De asemenea, nu uitat de exercițiile Kegel! Deoarece întăresc mușchii pelvieni, ele pot preveni sau ameliora cele mai multe cazuri de incontinență indusă de sarcină.

Durerea sub coaste

În acest stadiu al sarcinii, unele gravide se plâng de disconfort sau chiar durere în zona coastelor. În general, se deoarece cutia toracică este împinsă în exterior, pentru a face loc bebelușului în creștere. Durerea poate fi mai intensă, dacă bebelușul e mai activ și aplică lovituri puternice.

Mare atenție însă, uneori, durerea sub coaste poate semnala o problemă mult mai gravă: preeclampsia. Alte simptome carateristice pentru această afecțiune pot include: 

  • hipertensiune arterială (peste 180/110 mmHg)
  • durere de cap severă (frecvent, în zona cefei)
  • durere în capul pieptului
  • probleme de vedere (vedere încețoșată sau apariția de lumini intermitente)
  • amețeli și vertij (tulburări de echilibru) 
  • greță și vărsături  
  • edem acut (umflarea bruscă a picioarelor, a mâinilor sau a feței).

Dacă observi oricare dintre simptomele preeclampsiei, cere imediat ajutor medical. Sună-ți medicul sau mergi la spital.

Vise bizare și coșmaruri

Multe viitoare mămici au vise ciudate sau coșmaruri legate de sarcină, travaliu și bebeluș în această etapă a sarcinii. Aceste vise nu înseamnă că este ceva în neregulă – este doar modul minții tale de a procesa emoțiile puternice. Ești într-o perioadă a vieții cu multe schimbări majore. Vorbește cu medicul, cu partenerul, cu mama sau cu o prietenă apropiată care ar putea să-ți ofere suport emoțional, dacă te simți copleșită.

Monitorizează-ți contracțiile

Contractii Braxton Hicks

Cel mai probabil te-ai familiarizat deja cu contracțiile Braxton Hicks. Numite adesea „contracții false” sau „de antrenament”, acestea pot crea disconfort, dar nu sunt dureroase. Se simt ca o strângere de burtă – de fapt, se contractă mușchii uterini – și pot apărea la fiecare 10 până la 20 de minute în sarcina avansată. Acestea reprezintă o modalitate de pregătire a corpului tău pentru naștere și nu ar trebui să te îngrijoreze. Poți fi sigură că sunt contracții Braxton Hicks și nu contracții reale, dacă dispar după ce îți schimbi poziția. 

În schimb, contracții reale devin mai frecvente și regulate, durează mai mult, sunt mai puternice atunci când mergi, sunt însoțite de durere au presiune în pelvis, abdomen sau spate. Dacă ai intra în travaliu în săptămâna 35 de sarcină, ar fi considerat travaliu prematur și ar trebui să primești imediat asistență medicală. Dacă ai dubii în ceea ce privește natura contracțiilor, ia legătura cu medicul și relatează-i situația.

Dormi pe o parte, dacă nu o faci deja   

În ultima etapă a sarcinii, gravidele sunt sfătuite să doarmă în poziție laterală și în special pe partea stângă, pentru a nu „sugruma” sub greutatea abdomenului vena cavă inferioară. Vorbim de cea mai mare venă din organism, care transportă sângele neoxigenat din partea de jos a corpului către atriul drept, partea din spate a inimii. Aceasta e situată pe partea dreaptă a coloanei vertebrale, posterior cavității abdominale. Tocmai de aceea, în ultimul trimestru, când presiunea pusă de sarcină pe vena cavă poate fi periculoasă, dormitul pe spate sau pe partea dreaptă este nerecomandat.

Nu te stresa din cauza vergeturilor

Majoritatea gravidelor (până la 90%) fac vergeturi în timpul sarcinii. Aceste linii roz vineții sau alb sidefate apar atunci când pielea se întinde excesiv pe fondul creșterii rapide în greutate, ca urmare a ruperii țesutului elastic și a fibrelor de colagen din derm.

Dacă pielea ta e brăzdată de ele, chiar dacă ai încercat să le previi, aplicând creme hidratante și emoliente, nu te supăra prea tare. În timp, aceste semne ale transformărilor prin care trece corpul tău în sarcină, se vor estompa și vor fi mai greu de observat. În plus, poți schimba perspectiva și, în loc să le vezi ca pe o problemă estetică, privește-le ca pe o „insignă” a maternității.

Surse:

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/35-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-35.aspx

https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/35-weeks-pregnant

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/35-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-35

Adoramami.ro