Iată că ai ajuns în luna a noua. Ultima! Săptămâna 36 de sarcină marchează acest moment semnificativ. Poți considera că ai intrat în linie dreaptă spre finiș. Mai mult, chiar dacă, teoretic, mai sunt câteva săptămâni până la data probabilă a nașterii, începând cu săptămâna viitoare e bine să ai bagajul pregătit pentru maternitate. Nu-i exclus ca bebe să-și dorească să ajungă mai repede în brațele tale și să vină pe lume puțin mai devreme.
Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) și Societatea pentru Medicină Materno-Fetală (SMFM), două autorități în domeniu, la nivel global, folosesc următorii termeni pentru a descrie sarcinile la termen:
Termen timpuriu: naștere între 37 de săptămâni și 0 zile și 38 de săptămâni și 6 zile.
Termen complet: naștere între 39 de săptămâni și 0 zile și 40 de săptămâni și 6 zile.
Termen tardiv: naștere între 41 de săptămâni și 0 zile și 41 de săptămâni și 6 zile.
Post-termen: naștere după 42 de săptămâni și 0 zile.
Tocmai de aceea, este important să te asiguri că ai reținut care sunt semnele travaliului și că vei ști să le identifici în timp util. În cazul în care încă mai ai nelămuriri, nu ezita să discuți cu medicul despre acestea în cadrul vizitelor prenatale.
Te vezi cu medicul mult mai des
Pentru a monitoriza îndeaproape situația, vizitele prenatale devin mai frecvente spre sfârșitul sarcinii. De acum încolo, vei merge la medic o dată pe săptămână până la naștere. Astfel, vei avea ocazia să-i adresezi toate întrebările care încă te mai frământă sau altele care se pot ivi pe parcurs. În timpul acestor vizite, medicul va continua să-ți verifice tensiunea arterială și greutatea și ține sub observație posibilele complicații.
Bebe în săptămâna 36 de sarcină
În acest stadiu al dezvoltării, bebelușul poate avea o greutate care variază între 2,7 și 3 kg și lungime de circa 47-50 cm. Organele sale vitale sunt complet formate, astfel că, dacă, dintr-un motiv sau altul, bebe s-ar naște în săptămâna 36 de sarcină, el va fi considerat prematur târziu și are toate șansele să poate face față cu brio tuturor provocărilor vieții extrauterine. Practic, probabilitățile ca el să fie sănătos pot fi similare cu cele înregistrate în cazul copiilor născuți la termen.
Plămânii sunt gata să susțină respirația
Producția de surfactant – substanța tensioactivă care tapetează interiorul alveolelor pulmonare (săculeții minusculi din plămâni), prevenind colapsul acestora – atinge niveluri optime undeva în săptămâna 35 de gestație. Drept urmare, în săptămâna 36 de sarcină, plămânii bebelușului tău sunt pregătiți să primească! Atunci când nou-născutul inspiră pentru prima dată – în aproximativ 10 secunde după naștere – plămânii lui se extind și orice lichid rămas în alveole este înlocuit cu aer. Datorită surfactantului, alveolele vor rămâne deschise și bebe va putea să respire pe cont propriu, fără niciun fel de probleme.
I se întăresc oasele
Ca parte a pregătirii de ultim moment, organismul bebelușului pune accent în această săptămână pe întărirea oaselor. În acest moment, unele dintre ele sunt încă foarte moi, altele sunt complet alcătuite din cartilaj flexibil, care urmează să fie înlocuit treptat cu țesut osos pe tot parcursul copilăriei.
Iată și o curiozitate! Poate că ți-a scăpat această informație până acum. Nou-născuții au mai mult de 275 de oase, în timp ce adulții au doar 206. Acest lucru se întâmplă, deoarece, în timp, unele oase fuzionează.
Poziționarea pentru naștere
În săptămâna 36 de sarcină, majoritatea bebelușilor s-au așezat deja în poziția corectă pentru naștere. Așadar, bebe ar trebui să fie acum cu capul în jos, cu fața spre coloana ta. Dacă micuțul tău nu făcut-o încă, medicul care te monitorizează ar putea să încerce să-l întoarcă manual, aplicând o manevră specifică sau ar putea lua în calcul nașterea prin cezariană.
În aproximativ una din 25 de sarcini, fătul nu se întoarce în uter cu capul orientat spre colul uterin, ci rămâne într-o poziție în care fesele și picioarele sunt primele părți ale corpului care apar în timpul nașterii. Această situație poartă numele de prezentație pelviană (breech presentation) și apare în 3-4% din cazuri.
Formarea meconiului
În această etapă a sarcinii, bebe pierde aproape în totalitate stratului de păr fin (lanugo) care-i acoperea până de curând corpul. Același lucru se întâmplă și cu stratul de substanță vâscoasă de culoare alb-cenușie (vernix caseosa) care i-a protejat până acum pielea în plină dezvoltare. Acestea ajung în lichidul amniotic, iar apoi în tubul digestiv, pentru că micuțul le înghite, împreună cu alte secreții. Într-un final, acestea iau forma unui amestec negricios și lipicios, numit meconiu, pe care îl vei vedea în primele scaune ale nou-născutului.
Corpul tău în săptămâna 36 de sarcină
Deoarece sarcina se apropie de termen, pregătirile corpului tău pentru naștere sunt în toi. Cel mai probabil, bebe s-a întors cu capul în jos, coborând ușor în pelvis, mai aproape de „ieșire”. Și contracțiile Braxton-Hicks sunt mai prezente. Ele pot fi confundate cu crampele abdominale, cauzate adesea de balonare, constipație sau durerile de ligamente rotunde. Mare atenție însă la caracteristicele lor, întrucât pe finalul sarcinii, ele pot fi confundate și cu semnele unui travaliu incipient. Mai ales dacă nu ai o experiență anterioară, fiind la prima sarcină, contactează imediat medicul dacă:
- Simți contracții asociate cu dureri lombare;
- Ai mai mult de șase contracții pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase);
- Contracțiile devin regulate;
- Prezinți secreții vaginale sau sângerări;
- Ai alte semne de travaliu prematur.
Te supără mai des durerile de cap
Sarcina poate crește frecvența cefaleei sau a migrenelor, deși pentru unele femei migrenele se mai ameliorează. Cauzele comune ale durerilor de cap în sarcină sunt schimbările hormonale, deshidratarea, dar și problemele legate de somn.
Pentru a ține sub control durerile de cap, încearcă următoarele strategii:
- Identifică declanșatorii. De multe ori, specialiștii recomandă ținerea unui jurnal al durerilor de cap, pentru a facilita depistarea declanșatorilor specifici. Data viitoare când ai o migrenă sau o durere de cap, notează tot ce ai mâncat în ultimele 24 de ore și ce făceai când a început durerea de cap.
- Folosește o compresă. Este posibil să constați că te simți mai bine, dacă aplici o compresă caldă sau rece pe frunte sau la baza craniului.
- Nu sta flămândă sau însetată. Pentru a preveni scăderea glicemiei (un declanșator comun al durerii de cap), mănâncă mese mici și frecvente.
- Fă exerciții fizice. Există dovezi care sugerează că exercițiile regulate în timpul sarcinii pot reduce frecvența și severitatea migrenelor și pot diminua stresul care poate provoca dureri de cap tensionale.
- Masajul, meditația, yoga prenatală și acupunctura pot fi alte metode sigure în sarcină de luat în considerare în sensul prevenirii și ameliorării durerilor de cap.
În cazul în care durerile de cap sunt persistente, vorbește cu medicul despre utilizarea medicamentelor pe bază de acetaminofen (paracetamol).
Ai în vedere, totuși, că, uneori, o durere de cap severă poate fi un semn al preeclampsiei sau altor complicații grave. Solicită ajutor medical, dacă ai o durere de cap explozivă, persistentă sau însoțită de simptome precum febră, edeme sau tulburări de vedere.
Secreții vaginale modificate
Pe măsură ce se apropie travaliul, secrețiile vaginale se pot modifica. E foarte important să le ții sub observație. Dacă remarci o secreție groasă, trebuie să-i comunici acest lucru medicului, întrucât poate fi vorba de eliminarea dopului de mucus, zis și gelatinos. Mucusul poate fi transparent, rozaliu, maroniu sau ușor sângeriu.
Acest dop gelatinos se formează în canalul cervical în primele luni ale sarcinii, având un foarte important rol protector. El conține multiple componente antimicrobiene și constituie o barieră între uterul gestant și exterior, sigilând colul. Desprinderea și eliminarea lui reprezintă un semn al travaliului incipient, fără a prezice însă momentul nașterii. În general, dopul gelatinos este eliminat începând cu săptămâna 37 de sarcină, dar se poate întâmpla și un pic mai devreme. Pierderea lui poate avea loc cu câteva săptămâni, zile, ore sau minute înainte de începerea travaliului. Uneori se poate produce și după declanșarea lui.
Poți fi mai amețită
Și la propriu, și la figurat. Vorbind de amețeli, acestea apar în această perioadă pe fondul schimbărilor care vizează sistemul cardiovascular. Inima ta pompează acum mai mult sânge, iar uterul exercită presiune asupra venelor, încetinind circulația în partea inferioară a corpului.
Sistemul cardiovascular se adaptează, de obicei, dar uneori nu suficient de repede, ceea ce poate provoca amețeli sau chiar leșin. Prin urmare, evită ridicările bruște, nu te întinde pe spate și asigură-te că mănânci echilibrat și bei suficiente lichide. Dacă amețelile sunt persistente sau frecvente, adresează-te medicului.
Stângăcia e la ordinea zilei
Este posibil să te simți mai stângace decât de obicei. Este perfect în regulă să fii așa în săptămâna 36 de sarcină. Dacă observi că te împiedici, te lovești mai des de colțuri sau diverse alte „obstacole” din calea ta, că scapi lucruri sau verși chestii, poți da vina pe sarcină.
Există mai mulți factori care contribuie la stângăcie acum. Nu doar că ești mai grea, dar concentrarea greutății în partea din față, îți schimbă centrul de greutate. În plus, din cauza modificărilor hormonale, ligamentele tale sunt mai relaxate și articulațiile mai laxe, ceea ce poate afecta echilibrul.
Pe de altă parte, sindromul de tunel carpian legat de sarcină îți poate afecta prinderea și poate contribui la scăparea din mână a obiectelor. Umflarea tegumentelor și modificările modului în care îți vin pantofii îți pot afecta mersul. De asemenea, este posibil să ai schimbări de vedere din cauza retenției de lichide, inclusiv la nivel ocular. Cu alte cuvinte, dacă te simți mai stângace, nu lăsa frustrările să te acapareze. În schimb, ia lucrurile mai încet și ai grijă de tine. Toate acestea vor dispărea în scurt timp. Poate chiar mai repede decât te aștepți…
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-36
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-36.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/36-weeks-pregnant
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/36-weeks
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/36-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/36-weeks-pregnant