Ai bagajul pentru maternitate făcut și aștepți cu sufletul la gură marea întâlnire… Săptămâna 39 de sarcină e un puzzle unic de emoții. E și nerăbdare, și bucurie, și îngrijorare, și curiozitate, și frică, și groază pură… Toate acestea compun tabloul momentului, care, dacă te oprești un pic din agitația pregătirilor și îl observi, ai ocazia să constați că este absolut superb. Ai în vedere faptul că nu te vei mai întâlni cu aceste clipe și lasă lucrurile să decurgă în ritmul lor. Bebe va veni pe lume negreșit… Mai ai puțină răbdare.
Când va începe travaliul?
Sarcina durează, de obicei, aproximativ 40 de săptămâni (280 de zile) de la prima zi a ultimei menstruații până la data estimată a nașterii. Data estimată a nașterii este data la care se consideră că vei naște copilul.
În trecut, se considera că sarcina este ajunsă la termen începând cu săptămâna 37 și până la 42 de săptămâni. Medicii credeau că acea perioadă de cinci săptămâni era un interval sigur pentru majoritatea bebelușilor pentru a se naște. În 2013, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) și Societatea pentru Medicină Materno-Fetală (SMFM) și-au actualizat definițiile pentru sarcinile la termen. Astfel, la ora actuală, o sarcină la termen complet este considerată cea care durează între 39 de săptămâni și 0 zile și 40 de săptămâni și 6 zile. Asta înseamnă că e dezirabil ca sarcina să dureze cu o săptămână mai puțin de data estimată a nașterii sau cu o săptămâna mai mult. Aceste noi definiții, spun specialiștii, pot contribui la nașterea mai multor bebeluși sănătoși, prevenind programarea nașterilor puțin mai devreme din considerente non-medicale.
Potrivit experților, bebelușii născuți la termen complet au cele mai mari șanse de a fi sănătoși, comparativ cu cei născuți mai devreme sau mai târziu. Așadar, ai motive serioase să te bucuri. Ai ajuns în săptămâna 39 de sarcină și i-ai oferit corpului bebelușului timpul necesar pentru a crește și a se dezvolta.
Noi descoperiri și noi răspunsuri
Cercetătorii au stabilit de curând că, de fapt, travaliul poate începe cu două până la patru săptămâni înainte ca orice semne de travaliu să devină evidente. Conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină Standford, din SUA, o combinație de semnale din partea sistemului imunitar, a factorilor de coagulare și a hormonilor face ca o sarcină să treacă de la stadiul de „sarcină în progres” la stadiul de „pre travaliu”. Partea bună e că acest lucru poate fi detectat cu ajutorul unui test de sânge care analizează indicatorii imunitari, hormonali și de coagulare a sângelui. Cu alte cuvinte, medicii ar putea testa gravidele pentru a vedea dacă se află în faza de pre travaliu sau nu.
Și pentru că te gândești mult la momentul nașterii, în mod sigur te-ai întrebat nu doar în ce dată, ci și la ce oră din zi sau noapte s-ar putea întâmpla. Ei bine, cercetările au identificat și momentul cel mai probabil. Conform unui studiu, majoritatea nașterilor spontane au loc după miezul nopții, până în zorii zilei. Mai exact, între orele 1:00 și 6:59 a.m., cu un vârf la ora 4:00 a.m.
Bebe în săptămâna 39 de sarcină
În acest moment, puiul tău este dezvoltat complet și poate face cu brio provocărilor nașterii și vieții extrauterine. Cu toate acestea, s-ar putea să mai vrea să zăbovească o săptămână sau poate chiar două în lumea lui mică.
Cât de mare e acum? În medie, în această etapă, bebelușii au între 3 și 3,6 kg și o lungime de 48 – 53 cm, cu variații individuale, desigur. Aceste măsurători nu vor mai fluctua prea mult de acum înainte, însă creierul său continuă să se dezvolte într-un ritm uimitor. Este un ritm care va fi menținut în primii trei ani de viață, venind cu schimbări pe care le vei putea recunoaște în mod direct pe măsură ce bagajul de abilități al micuțului se va extinde aproape zilnic.
Nu poate lăcrima încă
Ai auzit că bebelușii plâng mult, nu-i așa? Nu mai durează mult și te vei convinge de acest lucru și se va întâmpla, cu precădere, în mijlocul nopții… Ceea ce poate nu a ajuns deocamdată la urechile tale e că nou-născuții nu produc lacrimi atunci când plâng, deoarece canalele lor lacrimale nu sunt încă deschise complet. Deși îți vei consola bebelușul care va plânge de la bun început, abia după prima lună îi vei șterge lacrimile de pe obrăjorii dolofani.
Pielea bebelușului este albă
În săptămâna 39 de sarcină, pielea bebelușului trece, în sfârșit, de la roz la alb, indiferent de culoarea pe care o va avea în cele din urmă. Pigmentarea va apărea la scurt timp după naștere. Acest lucru se datorează faptului că un strat mai gros de grăsime a fost depus peste vasele de sânge, făcându-i corpul mai pufoșel și pielea mai netedă.
Gata să interacționeze cu tine
Deși încă fragil, bebe este destul de puternic. El are acum o prindere fermă, care te va surprinde și emoționa până la lacrimi în momentul în care îl vei ține de mână pentru prima dată! De asemenea, are reflexe coordonate, își poate întoarce capul și îți va putea vedea fața după ce se va naște. Nou-născuții pot vedea, ce-i drept oarecum în ceață, la o distanță cuprinsă între 15 și 20 de centimetri.
Corpul tău în săptămâna 39 de sarcină
Finalul – sau, mai degrabă, un nou început – este foarte aproape! Ultimele câteva zile sau ultimele două săptămâni, dacă bebelușul tău decide să se lase așteptat mai mult, pot părea să treacă repede sau, dimpotrivă, cu încetinitorul. E un joc de percepție, în funcție de încărcătura emoțională personală.
Probabil că te simțiți din ce în ce mai inconfortabil, dat fiind că burta e tot mai mare și mai grea. În plus, sarcina coborâtă în pelvis e posibil să te incomodeze la mers și chiar să-ți provoace durere. Și contracțiile Braxton Hicks sunt probabil din ce în ce mai puternice și mai frecvente – și acesta este un lucru bun, deoarece înseamnă că organismul tău se pregătește pentru marele eveniment.
Semnele travaliului
Știind că poți naște în oricare dintre zilele sau chiar orele următoare, ar trebui să fii foarte atentă la semnele care anunță travaliul. Și nu vorbim aici de contracțiile regulate. Pe acestea nu prea ai cum să le treci cu vederea. Ne referim la celelalte semne, mai puțin evidente, cum ar fi:
Modificările colului uterin
La un control prenatal, medicul ar putea efectua un examen cervical pentru a verifica dacă ai colul uterin „șters”. Adică subțiat, pregătit să se dilate. Gradul de ștergere este evaluat în procente, indicând cât de mult s-a subțiat colul: „25%, 50% sau 75% șters”. Un col 0% șters are lungimea de aproximativ 3-4 cm și este încă gros. În schimb, înaintea începerii travaliului, acesta devine complet subțiat.
Pentru a înțelege mai bine fenomenul, vizualizează un balon pe care-l umfli. Pe măsură ce diametrul balonului crește, capătul prin care sufli aerul devine din ce în ce mai scurt și subțire. Acest proces este similar cu ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii cu uterul și colul tău uterin.
Un col complet șters te apropie considerabil de momentul nașterii. Nu poate prezice însă când anume va veni pe lume bebelușul. La unele femei, travaliul progresează rapid, chiar dacă nu au început să se dilate în prealabil. Alte femei așteaptă zile sau săptămâni (după ce colul uterin a început să se deschidă) pentru ca travaliul să înceapă. Așadar, există o doză mare de relativitate și mai puțină exactitate.
Scurgerile de lichid
Ruperea membranelor, adică a sacului amniotic, nu e întotdeauna ca în filme, când efectiv zici că s-a deschis un robinet. E drept, se poate și așa, dar de foarte multe ori e altfel. E doar o scurgere discretă, cu un flux lent. Dacă ți se umezește lenjeria intimă mai mult decât de obicei, anunță-ți neîntârziat medicul. Fă-o chiar dacă nu ești sigură și doar suspectezi că ți s-a rupt apa. În cazul în care acest lucru s-a întâmplat, dar contracțiile nu vor începe cât de curând, este posibil să-ți fie indus travaliul. Oricum ar fi, nașterea trebuie să aibă loc într-un fel sau altul fără prea multă amânare. Aceasta deoarece, odată ce sacul amniotic s-a rupt, mama și bebelușul sunteți expuși unui risc crescut de infecții.
În săptămâna 39 de sarcină, este foarte posibil să observi și alte tipuri de scurgeri. De data aceasta, la nivelul sânilor. Glandele mamare pot excreta picături mici de lichid galben. E o mărturie a faptului că acestea produc de zor colostru, „aurul lichid” extrem de nutritiv care va fi prima masă a bebelușului.
Scaune moi sau chiar diaree
E un simptom mai puțin plăcut, dar poate face parte din normalitatea gravidelor, în săptămâna 30 de sarcină. De fapt, poate fi un semn de bun augur. Poate anunța că travaliul va începe în următoarele 24-48 de ore.
Teoria este următoarea: pe măsură ce corpul se pregătește pentru travaliu, eliberează hormoni numiți prostaglandine. Acești mesageri chimici spun uterului să se contracte, dar pot avea același efect asupra tractului digestiv. Contracțiile accelerează tranzitul intestinal, ceea ce duce la diaree. Este același motiv pentru care unele femei au diaree în timpul menstruației.
Secreții vaginale colorate
Pierderea dopului de mucus, care a sigilat colul uterin pe parcursul sarcinii, zis și „dop gelatinos”, este un alt semn al apropierii travaliului. La fel și apariția sângelui în secreția vaginală. Acesta apare atunci când capilarele se rup din cauza dilatării și deschiderii colului uterin. Drept urmare, secrețiile vaginale par să fie roz, maro sau chiar roșii.
Odată ce ai văzut urmele de sânge, travaliul este probabil la doar o zi sau două distanță. Nu e nimic sigur însă, deoarece nu există un calendar precis. Asigură-te doar că și-ai făcut bagajul!
Pregătirea pentru cezariană
Multe maternități sunt din ce în ce mai sensibile la dorința viitoarei mame de a fi trează, confortabilă și alături de cei dragi atât în timpul, cât și după naștere, chiar dacă nașterea se face prin cezariană. Fie că ai programată o cezariană sau ești deja în travaliu, în zilele noastre, în majoritatea maternităților, medicii vor încerca să-ți satisfacă cât mai multe dintre solicitări. Desigur, dacă nu e vorba de vreo urgență. Întreabă dacă poți folosi o oglindă, astfel încât să poți vedea copilul ieșind. De asemenea, solicită să ai mâinile libere pentru a-ți atinge bebelușul după naștere, dar și să alăptezi în sala de recuperare. Acesta este unul dintre acele momente în care nu strică să ceri ceea ce-și dorești.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-39
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-39.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/39-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/39-weeks
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/39-weeks-pregnant
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/39-weeks
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-39