Săptămâna 4 de sarcină

Saptamana 4 de sarcina

Dacă nu ai făcut-o deja, în săptămâna 4 de sarcină este un moment bun să-ți încerci norocul și să vezi dacă te va vizita barza. Pentru rezultate clare, urmează cu atenție instrucțiunile de pe test de sarcină și folosește prima urină de dimineață. Atunci, concentrațiile de hCG sunt cele mai mari. Dacă obții un rezultat negativ, dar încă nu ți-a venit ciclul, mai așteaptă câteva zile și repetă testul. Dacă rezultatul este pozitiv, FELICITĂRI! Ești pe cale să devii mămică!

Data probabilă a nașterii

Calculatoarele de sarcină pot determina data probabilă a nașterii pe baza datei ultimei menstruații. Reține însă că această dată reprezintă doar o estimare. Doar 1 din 20 de femei naște efectiv la data prevăzută. Ai la fel de multe șanse să intri în travaliu în oricare altă zi din cele două săptămâni de dinainte sau de după data probabilă calculată.

De la blastocist la embrion

În decursul acestei săptămâni, se întâmplă un lucru extrem de important: începe etapa embrionară. Astfel, ghemul de celule numit blastocit devine în mod oficial embrion. Dacă te întrebi cât de mare este, află că, în acest punct al dezvoltării, nu depășește mărimea unei semincioare de mac. Pentru foarte scurt timp însă, pentru că ritmul de creștere este uluitor. Celulele se înmulțesc rapid și capătă funcții distincte.

Pe la jumătatea săptămânii 4 de sarcină, embrionul va prezenta trei țesuturi specializate, numite și straturi de celule germinale sau foițe embrionare, din care se formează schițele viitoarelor organe. Acestea sunt:

Endodermul (stratul interior) – din care se vor dezvolta sistemul respirator, glanda tiroidă, timusul, dar și organele tubului digestiv, incluzând ficatul, pancreasul și vezica biliară.

Mezodermul (stratul din mijloc) – va forma inima, rinichii, splina, oasele, cartilajele, muşchii, sistemelor cardiovasculare și limfatice, dar și alte structuri.

Ectodermul (stratul exterior)– va da naştere creierului, măduvei spinării, nervilor, pielii, unghiilor, părului, glandelor mamare și sudoripare, cristalinului, corneei, dar și mugurilor dentari.

În următoarele șase săptămâni, se vor forma toate organele importante. Aceasta este perioada în care viitorul tău bebeluș va fi cel mai vulnerabil la orice i-ar putea afecta dezvoltarea. Așadar, asigură-te că te ții departe de alcool, fumat, medicamente și alte substanțe chimice nesigure.

De asemenea, ai grijă la supraîncălzire. Temperaturile ridicate, în special la începutul sarcinii, au fost asociate cu un risc crescut de defecte ale tubului neural. De aceea, sauna, fie ea uscată sau umedă, și băile fierbinți trebuie evitate în timpul sarcinii.

Sacul amniotic și sacul vitelin

Produsul de concepție, căci așa se numește în termeni medicali minunea din burtica ta, are acum un sac amniotic, dar și un sac vitelin.

Ce este sacul amniotic

Numit și sac gestațional, sacul amniotic înconjoară embrionul și are drept rol principal protecția acestuia. Acest sac va conține lichidul amniotic. Vorbim de acel lichid vital, care are rolul de asigura un climat optim pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, pe tot parcursul vieții intrauterine. El este compus în proporție de 99% din apă. Restul este reprezentat de săruri minerale, oligoelemente, fragmente celulare și vernix (un tip special de grăsime care va acoperi pielea fătului).

Cantitatea de lichid amniotic crește progresiv pe măsura ce sarcina avansează. Va ajunge la circa 1 litru în săptămânile 32-36 de sarcină, urmând ca după săptămâna 38 de sarcină să scadă până la aproximativ 800 ml. Acesta este este cel care se elimină atunci când „se rupe apa”, fenomen care poate avea loc înainte sau în timpul travaliului.

Ce este sacul vitelin

Cât despre sacul vitelin, ei bine, acesta îndeplinește mult mai multe funcții, critice în timpul gestației timpurii. Înainte ca placenta să se formeze și să preia controlul, sacul vitelin asigură nutriția și schimbul de gaze între mamă și embrionul în curs de dezvoltare. Este, de asemenea, principalul organ de producere a celulelor sangvine embrionare. Hematopoieza primitivă are loc în sacul vitelin înainte ca ficatul și măduva osoasă să preia succesiv acest rol. Alte funcții ale sacului vitelin includ producția de celule stem și de macrofage primitive, producția de celule germinale, reglarea metabolică și sinteza de proteine precum albumina, alfa-fetoproteina și apolipoproteinele. Sacul vitelin contribuie, de asemenea, la formarea cordonului ombilical, a sistemul gastrointestinal și a organelor de reproducere.

Cu toate acestea, față de sacul amniotic, cel vitelin e cu mult mai puțin cunoscut, deși se formează simultan. Probabil, motivul principal pentru care se întâmplă aceste lucru este că sacul vitelin iese din scenă spre sfârșitul primului trimestru, rolurile sale fiind temporare. Dacă pe parcursul săptămânilor 5-10 postfertilizare, el crește liniar și are o activitate intensă, ulterior se micșorează progresiv, ca apoi să devină nesemnificativ. Începând cu săptămâna 14 de gestație, el devine nedetectabil din punct de vedere ecografic.

Simptomele caracteristice pentru săptămâna 4 de sarcină

Dacă nu observi nicio schimbare notabilă, nu-ți face griji. Multe femei nu simt nimic încă în această săptămână. Până săptămâna viitoare, aproximativ jumătate dintre femei vor avea simptome, dar majoritatea simptomelor de sarcină timpurie nu se anunță până la aproximativ 6 săptămâni.

Oboseala accentuată

Pentru multe femei, epuizarea reprezintă unul dintre primele semne de sarcină. Oboseala de sarcină afectează aproape toate gravidele în primul trimestru, probabil din cauza unei creșteri dramatice a progesteronului.

Sânii sensibili și umflați

Sensibilitatea sânilor poate fi unul dintre primele semne de sarcină. De obicei, aceasta apare în prin săptămâna 4 de sarcină sau oricând până la 6 săptămâni și durează pe tot parcursul primului trimestru. Este posibil să sesizezi că sânii își măresc volumul sau că mameloanele capătă o culoare mai închisă. Unele femei observă, de asemenea, apariția unor vene proeminente albastre sau purpurii pe suprafața sânilor la începutul sarcinii.

Greața sau vărsăturile

În ciuda denumirii înșelătoare, grețurile matinale pot lovi în orice moment al zilei. De obicei, acestea apar pe la 6 săptămâni de sarcină, dar pot debuta și mai devreme, încă din săptămâna 4. Până la 80% dintre viitoarele mame se confruntă cu greața în timpul sarcinii. Aproximativ jumătate dinte ele au atât greață, cât și vărsături.

Acumularea de gaze în stomac și intestine

Creșterea nivelului de progesteron poate să încetinească digestia și să provoace gaze și balonare. Este posibil să te confrunți cu eructații sau să elimini gaze mult mai des, prin flatulență, ori să trebuiască să te deschei la pantaloni pentru a-ți elibera abdomenul umflat.

Crampele abdominale

Atunci când sunt ușoare, durerile pelvine în timpul sarcinii nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare. La începutul sarcinii, unele femei simt crampe de implantare (și pot avea chiar câteva pete sânge pe lenjeria intimă) atunci când ovulul fertilizat se nidează în peretele uterin. Cu toate acestea, crampele din primul trimestru, împreună cu alte simptome (cum ar fi sângerarea) pot semnala o problemă serioasă, precum o sarcină ectopică sau un avort spontan. De aceea, ele nu trebuie neglijate!

Modificările dispoziției

Hormonii, stresul și epuizarea – toate contribuie la schimbările de dispoziție în timpul sarcinii, iar în primul trimestru acestea sunt cele mai radicale și persistente. Tulburările emoționale sunt normale în această perioadă. Totuși, dacă schimbările de dispoziție devin mai frecvente sau mai intense ori dacă durează mai mult de două săptămâni, discută cu un specialist. Este posibil să faci parte din categoria gravidelor care dezvoltă depresie ușoară până la moderată în timpul sarcinii. Una din zece gravide are de dus această povară.

Sarcina la 4 săptămâni – sfaturi și recomdări

După ce obții un test de sarcină pozitiv sau mai multe – dacă vrei să elimini orice dubiu, programează o consultație prenatală. Cei mai mulți medici obstetricieni, vor programa prima vizită peste câteva săptămâni, când sarcina poate fi confirmată ecografic. De obicei, prin săptămâna 7.

Pentru a prinde un loc la momentul potrivit, e bine, totuși, să faci programarea din timp. De altfel, medicul te poate primi mai devreme. Și o va face cu siguranță, dacă suferi de vreo afecțiune sau dacă ai avut probleme cu o sarcină în trecut ori dacă ai simptome precum sângerări vaginale, dureri abdominale sau greață și vărsături severe.

Asigură-te că medicamentele pe care le iei sigure în sarcină

Cere întotdeauna sfatul medicului curant sau celui care-ți va urmări sarcina înainte de a lua orice fel de medicament. Indiferentă că vorbim de medicamente eliberate pe bază de rețetă sau un produs fără prescripție medicală (OTC). Dacă iei medicamente în momentul de față, întreabă-ți medicul dacă este un medicament sigur pentru sarcină.

Calmează-ți sistemul digestiv

Dacă ești chinuită de gaze și balonare, încearcă să mănânci mese mai mici pe parcursul zilei. Mănâncă încet și mestecă bine fiecare îmbucătură. Nu bea prea multă apă în timpul meselor și evită băuturile carbogazoase, guma de mestecat și îndulcitorul artificial sorbitol. Exercițiile fizice, cum ar fi mersul pe jos sau yoga prenatală, pot oferi, de asemenea, ușurare.

Adaptează-ți ținutele vestimentare

Deși abia ai aflat că ești însărcinată, s-ar putea să simți deja cum nasturii de la pantaloni îți sapă în burtă. Acest lucru se datorează balonării, care poate face ca hainele tale să fie incomode chiar de la începutul sarcinii.

Vor mai trece câteva luni bune până când vei avea nevoie de haine speciale pentru gravide. Până atunci însă vei aprecia cu siguranță articolele de îmbrăcăminte mai largi în talie, cum ar fi pantalonii de tip joggeri sau rochiile maxi. Vei fi bucuroasă că le ai pe măsură ce corpul tău începe să se schimbe mai mult.

S-ar putea să existe o perioadă în care îmbrăcămintea obișnuită nu ți se va potrivi, dar nici tu nu vei fi încă pregătită să porți haine de maternitate – este normal. Această fază intermediară este un moment bun pentru a vira către stilul athleisure. Combinație dintre termenii „athletic” și „leisure”, acesta nu este altceva decât includerea în ținute casual, chiar elegante, a unor piese vestimentare, tipuri de încălțăminte și accesorii sportive. Drept urmare, se creează ținute originale și confortabile.

Poți începe de pe acum să-ți umpli dulapul cu tricotaje moi, bluze largi, cardigane supradimensionate și rochii încăpătoare. Aceste articole pot fi utile și dacă nu ești încă pregătită să-ți anunți sarcina și vrei să ții la distanță prietenii și colegii bine intenționați, dar curioși.

Surse:

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/4-weeks/

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/4-weeks-pregnant/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/4-weeks-pregnant

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/4/

Adoramami.ro