Ai ajuns în săptămâna 40 de sarcină. Felicitări! Le meriți pe deplin. Corpul tău a creat și a hrănit o nouă viață timp de nouă luni. A fost o călătorie lungă, pe alocuri anevoioasă și cu unele provocări, iar acum așteptarea este pe sfârșite. Numai mâine nu-i poimâine… De fapt, bebe poate veni pe lume chiar azi. Din acest moment, orice e posibil și nicio variantă nu este exclusă.
Dacă acesta este primul tău copil, atunci, cu siguranță, vei avea o programare prenatală săptămâna aceasta. Ți se va verifica tensiunea arterială, ți se va măsura burtica și vei preda o probă de urină. Medicul va verifica dacă există semne de preeclampsie, o afecțiune periculoasă caracterizată prin hipertensiune arterială și proteine în urină.
Probabil că acum ai o mulțime de contracții uterine, zise de antrenament sau Braxton Hicks. Acestea ar trebui să fie ceva mai puternice decât au fost până acum, dar, în continuare, nedureroase. Contracțiile durereroase sunt cele din timpul tavaliului.
Cum poți grăbi declanșarea travaliului
Metodele naturale de a induce travaliul nu s-au devedit a fi eficiente, iar unele pot fi chiar periculoase. Așa că mai bine stai cuminte și așteaptă să vină ceasul. Dacă vrei, totuși, să încerci să grăbești lucrurile, există două metode care merită încercate: mersul pe jos și sexul. Asta doar dacă acesta din urmă este încă sigur și confortabil pentru tine. Nu sunt dovezi solide că acestea vor duce la declanșarea travaliului, dar ar putea ajuta și, în plus, s-ar putea să-ți placă!
Bebe în săptămâna 40 de sarcină
Fătul este acum complet dezvoltat, pregătit să se nască și să facă tranziția din mediul intrauterin în lumea exterioară. Lungimea medie a unui bebeluș în săptămâna 40 de sarcină este de aproximativ 50-52 cm, iar greutatea variază, în general, între 3 și 4 kg.
Are organele mature
Toate organele fătului sunt complet dezvoltate și funcționale. Plămânii, care sunt printre ultimele organe ce se maturizează, sunt acum suficient de dezvoltați pentru a susține respirația independentă, după naștere.
Sistemul nervos e pregătit
Creierul bebelușului continuă să se dezvolte rapid, iar conexiunile neuronale se formează într-un ritm accelerat, lucru care va continua și în primele luni de viață.
Stratul de vernix și lanugo, o amintire
În săptămâna 40 de sarcină, majoritatea bebelușilor nu mai au lanugo (puful fin care le acoperă pielea pe parcursul sarcinii), iar stratul de vernix caseosa (substanța albă, cerată) s-a redus semnificativ sau a dispărut. Vernixul ajută la protejarea pielii în lichidul amniotic, iar acum bebelușul e pregătit pentru contactul cu aerul.
Poziția bebelușului
În acest stadiu, bebe ar trebui să fie în poziția optimă pentru naștere. Mai exact, cu capul în jos și fața spre coloana ta vertebrală. Aceasta este cunoscută ca prezentație occipitală anterioră și facilitează travaliul.
Corpul tău în săptămâna 40 de sarcină
Pe măsură ce nașterea se apropie, corpul tău trece prin schimbări semnificative pentru a se pregăti de marele eveniment. Contracțiile Braxton Hicks sunt parte din aceste pregătiri. În această perioadă, acestea pot deveni mai frecvente și mai intense. Pentru a nu le confunda cu cele care anunță începerea travaliului, reține că, spre deosebire de acestea din urmă, ele sunt neregulate și nu devin mai puternice sau mai apropiate unele de altele.
Durerea pelvină e la ordinea zilei
În săptămâna 40 de sarcină, este posibil să fii deja familiarizată cu durerea pelvină, cu care se confruntă una patru femei în timpul sarcinii. Să porți în pântece un bebeluș care are acum dimensiunea unui pepene verde poate agrava considerabil simptomele.
Odihna și evitarea activităților dureroase pot ajuta. Acest lucru este dificil când trebuie să te pregătești pentru sosirea bebelușului și, posibil, să ai grijă de alți copii, dar este foarte important. Limitează activitățile care provoacă disconfort, precum ridicarea greutăților, statul în picioare sau mersul pe distanțe lungi și exercițiile fizice intense. Găsește metode noi de a face lucrurile care îți provoacă durere. Ca de exemplu, unele femei găsesc mai ușor să se ridice din pat rostogolindu-se lent pe o parte și sprijinindu-se. Nu în ultimul rând, acceptă ajutorul când îți este oferit și nu te teme să ceri sprijin.
Câștigul în greutate și retenția de lichide
Este posibil ca greutatea să fi stagnat sau chiar să fi scăzut ușor în ultimele săptămâni, ceea ce este perfect normal. Retenția de lichide și umflăturile însă, mai ales la nivelul picioarelor și al gleznelor, pot fi încă prezente sau e posibil să se fi agravat.
Semnele travaliului iminent
În săptămâna 40 de sarcină, fiecare mișcare și fiecare schimbare poate părea un posibil semn al travaliului. Iată care sunt indiciile clare că momentul nașterii se apropie:
Pierderea dopului gelatinos
Acesta este un semn că cervixul începe să se dilate și să se pregătească pentru travaliu. Dopul gelatinos poate fi pierdut cu câteva zile sau chiar ore înainte de începerea travaliului.
Contracțiile regulate
Uterul tău este controlat de miometru, un tip special de țesut muscular, cu o capacitate extraordinară de se extinde pentru a-i face loc fătului în creștere pe parcursul sarcinii, dar și cu o putere pe măsură. Contracțiile acestor mușchi ajută la angajarea, coborârea și expulzia bebelușului, precum și la dilatarea treptată a colului uterin de la 0 până la 10 cm, pentru a-l transforma într-un canal de naștere.
Astfel, contracțiile care se succed la intervale regulate și devin mai frecvente și mai intense sunt semne clare că travaliul a început. Inițial, le poți resimți ca pe o durere ușoară, asemănătoare celei din perioada menstruală, ulterior, el pot deveni cu adevărat dureroase. În prima fază a travaliului, ele pot dura circa 30-45 de secunde, cu 5-30 de minute de repaus între ele.
Ruperea apei
10-15% dintre nașteri debutează cu ruperea spontană a apei, după care apar și contracțiile. Sacul amniotic se poate fisura sau chiar rupe. Așadar, lichidul amniotic poate curge încet sau tot deodată. În mod normal, acesta este clar, ușor gălbui și într-o cantitate de circa 700 – 1000 ml. Odată ce apa se rupe, apare riscul de infecție, motiv pentru care e important să fii sub supraveghere medicală, iar nașterea să aibă loc în următoarele ore.
Dureri de spate constante
Unele femei simt dureri de spate severe în timpul travaliului, mai ales dacă bebelușul este într-o poziție posterioară.
Sfaturi de avut în vedere
În proximitatea datei probabile a nașterii, este important să rămâi relaxată și pregătită. Iată câteva sfaturi utile pentru această săptămână (posibil) finală:
Păstrează-ți calmul
Dacă ești neliniștită în legătură cu „chinurile facerii” sau cu faptul că ar putea fi cazul să ți se facă o cezariană ori ești frustrată că abia te miști, poți exersa câteva afirmații care să te echilibreze emoțional. Pentru început, le poți încerca pe acestea: „Am încredere în corpul meu că știe ce să facă” și „Sunt capabilă de lucruri uimitoare”.
Ține minte că acum nivelurile hormonale sunt ridicate, iar anticiparea nașterii poate duce la fluctuații emoționale. Este normal să ai momente de exaltare care alternează cu unele pline de stres și anxietate. Străduiește-te, totuși, să nu te lași copleșită de acestea. Stresul nu face decât să îngreuneze situația.
Fii atentă la semnele corpului
Ascultă-ți corpul și notează orice semn de travaliu. Comunicarea cu medicul sau moașa este esențială, dacă observi schimbări semnificative.
Verifică bagajul de maternitate
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie, inclusiv documentele medicale, haine pentru tine și bebeluș, și alte lucruri esențiale pentru spital.
Odihnește-te suficient
Profită de momentele de liniște pentru a dormi și a-ți reface energia. Nașterea este un proces solicitant, iar odihna îți poate fi de mare ajutor. În cazul în care contracțiile încep noaptea și nu sunt dureroase, încearcă să dormi cât mai mult posibil. Cervixul se poate dilata și în somn.
Cum să gestionezi mai eficient durerea
Contracțiile din timpul travaliului sunt cu adevărat dureroase. Nu prea există termeni de comparație… Vestea bună este că organismul tău este pregătit să le facă față. Pentru a rămâne stăpână pe situație și a-ți gestiona mai eficient durerea, poți apela la aceste metode:
- Dacă travaliul începe în timpul zilei, străduiește-te să stai cât mai mult în poziție verticală și fii activă, deoarece acest lucru ajută bebelușul să coboare și cervixul să se deschidă. Acest lucru ar putea să accelereze travaliul și să reducă nevoia de medicamente analgezice;
- Încearcă poziții diferite; balanseză-te pe o minge de gimnastică sau pune-ți brațele în jurul gâtului partenerului și sprijină-te, continuând să te miști;
- Fă o baie caldă sau un duș – este o metodă încercată și testată de ameliorare a durerii;
- Concentrează-te pe respirație – acum e momentul să exersezi tehnicile de respirație, inspirând adânc pe nas și expirând pe gură;
- Cere ajutor – sprijinul celor dragi este extrem de valoros în aceste momente, îți va încuraja organismul să producă mai multe endorfine, care sunt analgezice naturale extraordinare.
Nu sta flămândă
Pentru a a-ți menține nivelul de energie, în travaliu, poți mânca o banană sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi. Evită alimentele grase, deoarece acestea te-ar putea face să te simți rău. Evită și alimentele cu mult zahăr, deoarece acestea îți vor determină o fluctuație mare a glicemiei: te vor energiza rapid, ca apoi să te lase fără vlagă.
În concluzie, săptămâna 40 de sarcină este plină de așteptări și emoții puternice. Cu toate pregătirile făcute și informațiile necesare la îndemână, ești pe punctul de a începe o nouă și frumoasă etapă a vieții tale: maternitatea.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-40
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-40.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/40-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/40-weeks-pregnant