Săptămâna 5 de sarcină

Saptamana 5 de sarcina

Începând cu săptămâna 5 de sarcină, majoritatea femeilor încep să simtă din plin efectele schimbărilor hormonale pe care organismul le orchestrează cu atâta măiestrie pentru a susține noua viață. Drept urmare, cel mai probabil ești deja asaltată de simptomele timpurii ale sarcinii. Oboseala inexplicabilă, vecină cu epuizarea, sensibilitatea și umflarea sânilor, greața și nevoia de a face pipi mai des sunt o mărturie a faptului că ești pe cale să devii mămică.

Îți anunți sau nu sarcina?

Nu există reguli stricte în ceea ce privește momentul potrivit în care să faci cunoscută vestea că ești însărcinată. Mulți părinți care așteaptă un copil amână acest lucru până la sfârșitul primului trimestru, când trece perioada critică. Fără vreo urmă de intenție din a-ți tăia aripile, este important să știi că pierderile de sarcină în primul trimestru nu sunt tocmai rare.

Potrivit datelor statistice, aproximativ 10 din 100 de sarcini cunoscute se încheie cu un avort spontan. Și nu depinde de tine neapărat dacă se întâmplă sau nu. Cele mai multe avorturi spontane se produc deoarece sarcina se oprește în evoluție, iar fenomenul nu depinde de voința ta.

Care sunt cauzele avortului spontan?

Anomaliile cromozomiale cauzează aproximativ 50% din toate avorturile spontane în primul trimestru (până la 13 săptămâni) de sarcină. Cromozomii sunt structuri minuscule în interiorul celulelor din corpul nostru care ne poartă genele. Genele determină toate atributele fizice ale unei persoane, cum ar fi sexul, culoarea părului și a ochilor, grupa sangvină etc.

În timpul fertilizării, când ovulul și sperma se unesc, două seturi de cromozomi fuzionează. Dacă ovul sau spermatozoidul are mai mult sau mai puțin de 23 de cromozomi, fătul va avea o garnitură cromozomială anormală. Pe măsură ce ovulul fertilizat crește și se transformă în blastocist, apoi în embrion și, în cele din urmă în făt (începând cu săptămâna 9 de sarcină), celulele sale se divid și se înmulțesc de mai multe ori. Anomaliile din timpul acestui proces duc, de asemenea, la avort spontan.

Cauzele defectelor comozomiale

Majoritatea problemelor cromozomiale apar din întâmplare. Nu se știe în totalitate de ce se întâmplă acest lucru. Există, totuși, o serie de factori de risc identificați, precum:

  • infecțiile, inclusiv cele cu transmitere de la mamă la făt din grupul TORCH (toxoplasmoza, listerioza, sifilis, varicela, parvovirus B19, hepatita B, infecțiile cu alte virusuri hepatitice, HIV, infecția cu streptococii de grup B, rubeola, citomegalovirus și herpes);
  • dezechilibrele hormonale;
  • implantarea necorespunzătoare a produsului de concepție în mucoasa uterină;
  • vârsta mamei – riscul de avort spontan crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după vârsta de 35 de ani;
  • anomaliile uterine;
  • colului uterin incompetent (colul uterin începe să se deschidă prea devreme în timpul sarcinii);
  • factorii legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri;
  • tulburările sistemului imunitar, cum ar fi lupusul;
  • boala severă de rinichi;
  • boala cardiacă congenitală;
  • diabetul incorect gestionat;
  • boală tiroidiană;
  • expunerea la radiații;
  • anumite medicamente, cum ar fi cele pentru acnee cu isotretinoin;
  • malnutriția severă.

Nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că stresul, exercițiile fizice, activitatea sexuală sau utilizarea prelungită a pilulelor contraceptive provoacă avorturi spontane. Oricare ar fi situația ta, este important să nu te învinovățești dacă, din păcate, se va întâmpla să ajungi în partea nefericită a statisticilor. Majoritatea avorturilor spontane nu au nimic de-a face cu ceva ce a făcut sau nu a făcut femeia gravidă.

Să fie oare gemeni?

Probabilitatea de a avea gemeni este de aproximativ 3 din 100 pentru majoritatea femeilor, dar șansele sunt de până la 30 la sută, dacă ai urmat anumite tratamente de fertilitate. De obicei, femeile descoperă că vor avea mai mult de un copil la ecografia de constatare a sarcinii.

Dezvoltarea viitorului bebe în săptămâna 5 de sarcină

În adâncul uterului tău, embrionul crește în ritm vertiginos. În săptămâna 5 de sarcină, acesta arată mai degrabă ca un mormoloc decât ca un om. Acum, el are dimensiunea unei semințe de susan și e alcătuit din trei straturi: ectoderm, mezoderm și endoderm. Din acestea, vor începe să se formeze în curând toate organele și țesuturile.

Creierul, măduva spinării și nervii bebelușului se formează din tubul neural, care începe să se dezvolte din stratul superior al embrionului, numit ectoderm. Acest strat va da naștere, de asemenea, pielii, părului, unghiilor, glandelor mamare și sudoripare și smalțului dentar.

Vor începe să se formeze și inima cu tot sistemul circulator. Acestea se vor dezvolta însă din stratul mijlociu al embrionului, numit mezoderm. Din celulele mezodermului se vor mai dezvolta mușchii, cartilajele, oasele și țesutul de sub piele al bebelușului.

Cel de-al treilea strat, numit endoderm, se va transforma în plămâni, intestine și sistem urinar timpuriu. De asemenea, din el se vor forma tiroida, ficatul și pancreasul. În tot acest timp, placenta primitivă și cordonul ombilical, sunt deja la datorie și furnizează neîncetat hrană și oxigen embrionului.

Ce ți se întâmplă în săptămâna 5 de sarcină

Una dintre cele mai mari schimbări care poate fi remarcată începând cu săptămâna 5 de sarcină o constituie urinarea frecventă. Și acum vine și vestea mai puțin plăcută: fenomenul poate continua până în ultimul trimestru de sarcină. Poți da vina pe hormonii de sarcină, care determină creșterea volumului de sânge din corpul. În timpul sarcinii, volumul sângelui care ajunge la rinichi este cu 30 până la 50% mai mare! Drept urmare, volumul urinar crește, la scurt timp după concepție, cu până la 25%. Așadar, poți simți o nevoie aproape constantă de a face pipi. Din momentul în care devii gravidă, alergatul la baie devine o realitate a vieții. Totuși, pentru că e important să fii bine hidratată, nu restricționa consumul de lichide, chiar dacă-ți displace să face pipi atât de des.

Sensibilitate sânilor se accentuează

Nivelul în creștere al hormonilor de sarcină stimulează fluxul sangvin. În consecință, sânii tăi pot deveni umflați și neobișnuit de sensibili la atingere, chiar dureroși.

Lipsa de energie este la ordinea zilei

Senzația de oboseală este comună în această etapă a sarcinii. Corpul tău crește producția de sânge, ca să susțină dezvoltarea bebelușului. Drept urmare, te va lăsa fără rezervele de fier. Acesta este necesar pentru formarea de noi molecule de hemoglobină, componenta globulelor roșii care transportă oxigen către țesuturi. Trebuie să ai în vedere că în sarcină necesarul de fier se dublează, iar dacă nu-l vei asigura prin alimentație sau suplimente, poți ajunge să faci anemie, cu simptome din ce în ce mai severe.

Oboseala extremă trebuie să te pună în gardă. Vorbește neapărat cu medicul dacă te simți epuizată, zi de zi. Există și o veste bună. Majoritatea femeilor constată că nivelul de energie revine la normal în cel de-al doilea trimestru. Până atunci, încearcă să te menajezi și să dormi mai mult. Dacă nu te descurci cu anumite sarcini, nu ezita să ceri ajutorul.

Grețurile matinale

Deși, în general, apar la primele ore ale dimineții – de aici și denumirea sugestivă –, grețurile pot da lovitura în oricare moment al zilei, chiar și seara. Acestea afectează gravidele în momente diferite. De obicei, ele își fac apariția după a treia săptămână de sarcină, însă cel mai frecvent, undeva la granița dintre săptămâna 5 și 6 de sarcină. Există însă și unele norocoase, ce-i drept puține la număr, care scapă de acest chin și nu au grețuri deloc. Dacă nu vei face parte din această categorie restrânsă, trebuie să știi că există modalități sigure de a le combate. Vorbim aici de modificări ale dietei și ale stilului de viață, remedii naturale sau chiar medicamente. Discută cu medicul despre aceste soluții.

Aversiunile alimentare

Mirosul prânzului colegului tău de serviciu îți întoarce dintr-odată stomacul? Adesea, aversiunile alimentare intră în scenă în jurul acestei perioade. Unele dintre cele mai frecvente aversiuni sunt cele față de carne, cafea, ouă, lactate și alimente cu multe condimente sau grăsimi. Pentru a le face față, încearcă să mănânci alimente fade sau reci. Dacă gătitul îți face rău, roagă pe cineva din familie să te ajute. În cazul în care acest lucru nu este posibil, caută un loc sigur de unde să-ți poți comanda mâncarea.

Săptămâna 5 de sarcină: sfaturi și recomandări

Dacă ai deja un medic obstetrician-ginecolog la care mergi cu plăcere și în care ai încredere, ești pregătită. Dacă nu, începe să-ți cauți unul. Vorbește cu prietenele apropiate sau, dacă nu vrei să știe încă nimeni că ești însărcinată, cere referințe de la proaspetele mămici – sunt mai multe comunități pe rețelele sociale. Le poți cere sfaturi și recomandări chiar sub protecția anonimatului, dacă asta te face să te simți mai confortabil. Cu siguranță, vei primi multe îndrumări!

Nu uita să iei acid folic!

Dacă nu ai început încă să administrezi un supliment cu acid folic, acum este momentul să începi. Este deosebit de important să iei suficient acid folic acum. Această vitamină are un rol crucial în dezvoltarea tubului neural, reducând considerabil riscul de apariție a defectelor congenitale, așa cum este spina bifida.

Redu consumul de cofeină

Studiile au găsit asocieri între consumul ridicat de cofeină și avortul spontan, dar diverse complicații ale sarcinii. De aceea, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor sfătuiește viitoarele mame să limiteze consumul de cofeină la 200 mg pe zi sau mai puțin de atât.

Cum se prezintă burtica

La 5 săptămâni de sarcină, este posibil ca talia să ți se îngroașe puțin, iar abdomenul să arate ca după un prânz copios. Este foarte probabil însă să nu observi încă nicio schimbare. Nu există o regulă universală pentru cum și când arată femeile în timpul sarcinii.

Pe parcursul primului trimestru, greața și vărsăturile te pot împiedica să mănânci prea mult. Nici n-ar fi cazul, pentru că bebe e încă foarte mici și nu ai nevoie de calorii în plus. De obicei, gravidele au un câștig ponderal de 3 – 5 kilograme în primul trimestru, dar este perfect în regulă și dacă nu iei deloc în greutate.

De fapt, unele femei pierd în greutate la începutul sarcinii. În majoritatea cazurilor, această pierdere în greutate nu este periculoasă. Totuși, dacă pierzi foarte mult în greutate sau dacă stările de rău și grețurile sunt severe, anunță-ți fără ezitare medicul. Este posibil să suferi de hiperemesis gravidarum, o afecțiune mai cunoscută cu denumirea populară de sarcină toxică, care trebuie gestionată cu atenție.

Surse:

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/5-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/5-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-5.aspx

https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-5/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-5#:~:text=By%20week%205%2C%20your%20baby,of%20fluid%20that%20protects%20it

Adoramami.ro