Săptămâna 8 de sarcină

Saptamana 8 de sarcina

Chiar dacă încă nu pari însărcinată și nerăbdarea te încearcă tot mai des, trebuie să știi că ai parcurs deja o porțiune importantă din călătoria către noua ta viață. Și aceasta pentru că, odată ajunsă în săptămâna 8 de sarcină, mai ai puțin de tot și lași în urmă două luni de gravidie. Îți mai rămân doar șapte! Ce zici de această perspectivă? Parcă nu sună tocmai rău, nu-i așa?

Cum se dezvoltă bebe în săptămâna 8 de sarcină

Embrionul acum 1,3 cm lungime, urmând să crească în această săptămână cu aproximativ un milimetru pe zi. Ca să vizualizezi mai bine dimensiunea lui, închipuie-ți că este cam cât o zmeurică. El încă arată ca un mormoloc, dar are deja coada mult mult scurtă. În curând aceasta va dispărea de tot.

Ochii, pleoapele mici și subțiri, buza superioară și nasul sunt vizibile, urechea internă și limba se dezvoltă, iar cerul gurii se unește cu maxilarul superior. Ochii devin mai evidenți, deoarece a început să se formeze pigmentul (culoarea) în retină (partea din spate a ochiului).

Să te minunezi de degetele miniaturale ale mânuțelor și piciorușelor va fi una dintre bucuriile primelor zile de după nașterea bebelușului. Ei bine, acele degețele încep să se formeze în această săptămână. În acest stadiu, brațele și picioarele sunt alcătuite din cartilaj.

De asemenea, intestinele sunt din ce în ce mai lungi și nu este suficient loc pentru ele în cavitatea abdominală. Drept urmare, acestea ies în afară, în zona de inserție a cordonului ombilical, formând o hernie fiziologică, însă doar până în săptămâna 12 de sarcină. Se dezvoltă și ficatul, el prezentându-se ca o proeminență  în apropierea cordonului ombilical.

Mai trebuie spus că acum există și mugurii care se vor transforma în organele genitale ale bebelușului. Acestea însă nu s-au dezvoltat suficient pentru a dezvălui dacă bebe este băiat sau fată. Mai trebuie să ai puțină răbdare pentru a afla acest lucru. Cu puțin noroc, acest lucru va fi posibil la ecografia de morfologie fetală de la finalul primului trimestru.

Bebe face primele mișcări!

În săptămâna 8 de sarcină se mai întâmplă un lucru extraordinar! Micuța făptură, care nu a depășit încă etapa embrionară, începe să se miște! Aceste prime mișcări sunt mai degrabă niște spasme și întinderi spontane. Ele pot fi văzute la ecografie, dar în niciun caz – simțite. Pentru asta mai ai de așteptat o vreme. În general, mama simte mișcările copilului cândva între 16 și 22 de săptămâni. Până atunci, acestea nu sunt suficient de puternice pentru a fi percepute.

Se pregătește să respire

Sistemul respirator se formează de zor. Tuburile respiratorii se întind de la gâtul bebelușului până la ramificațiile plămânilor săi în curs de dezvoltare.

Se formează rețeaua de nervi

Celulele creierului continuă să se multiplice rapid, formând structuri complexe și conexiuni neuronale care vor sta la baza tuturor funcțiilor cognitive și motorii ulterioare ale bebelușului. Este uimitor să ne gândim că aceste fundații ale inteligenței umane sunt puse atât de devreme.

În plus, o rețea de nervi se răspândește prin corpul bebelușului, realizând conexiuni nu numai între ele, ci și cu mușchii și alte țesuturi, precum și cu organe precum ochii și urechile.

Corpul tău în săptămâna 8 de sarcină

Deși cel mai probabil burtica nu se vede încă, hainele tale ar putea deveni puțin mai strâmte. Acest lucru se datorează faptului că uterul tău, care în mod normal are mărimea unui pumn, s-a extins pentru a oferi condiții prielnice oaspetelui său în creștere. Acesta este acum de dimensiunea unui grepfrut măricel.

Și chiar dacă încă nu arăți însărcinată din exterior, aproape sigur te simți însărcinată, mai ales în momentele când măruntaiele amenință să iasă afară. Da, este vorba de acel rit de trecere notoriu al sarcinii: grețurile de dimineață – denumirea poate fi înșelătoare. Dacă te numeri printre cele aproximativ 75% dintre femeile însărcinate care au grețuri, știi prea bine că acestea pot începe dimineața, dar pot persista toată ziua și toată noaptea.

Cauzele posibile ale grețurilor

Nimeni nu știe cu siguranță ce cauzează această senzație de greață, deși teoriile abundă. Ar putea fi din cauza nivelului crescut de hCG și estrogen care circulă în corpul tău sau din cauza relaxării mușchilor tractului digestiv, ceea ce face digestia mai puțin eficientă, din cauza creșterii nivelului de progesteron sau a întinderii rapide a mușchilor uterini.

Oricare ar fi cauza, nici nu mai contează. Important este că acestea nu-l afectează pe bebe și că în curând vor părăsi peisajul. De regulă, greața și vărsăturile dispar între săptămânile 12 și 14, așa că nu-ți rămâne decât să mai reziști un pic – mai sunt doar patru-șase săptămâni până când vei avea parte de ușurare!

Între timp, încearcă să mănânci des, dar doar puțin câte puțin, ceea ce ar trebui, de asemenea, să ajute organismul tău să lupte cu o altă surpriză neplăcută, care îți va ieși în cale în viitorul apropiat: arsurile la stomac.

Dacă grețurile și vărsăturile sunt severe – au condus la o pierdere în greutate de cel puțin 2,5 kilograme sau intervalul dintre vărsături este cel mult opt ore – vorbește cu medicul care-ți urmărește sarcina. Ar putea lua în considerare prescrierea unei medicații specifice, pentru o mai bună gestionare a acestora. Aproximativ 3% dintre gravide dezvoltă o afecțiune numită hyperemesis gravidarum (HG), o formă extremă de grețuri matinale care poate duce la deshidratare, scădere în greutate și alte complicații.

Săptămâna 8 de sarcină – sfaturi și recomandări

Este crucial ca viitoarele mame să își continue obiceiurile sănătoase și să acorde o atenție deosebită nutriției lor. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și calciul, este vitală pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului.

În săptămâna 8 de sarcină, pune accent pe consumul de fructe. Pe lângă faptul că oferă vitamine și alte substanțe nutritive bune pentru tine și pentru bebelușul tău, acestea joacă un rol principal în reglarea tranzitului intestinal. În plus, alese corect, fructele pot înlocui cu succes aproape orice legumă pe care o eviți atunci când aversiunile alimentare și greața te împiedică să te duceți la barul de salate. De exemplu, atunci când nici nu poți privi în direcția broccoliului, poți opta pentru caise uscate.

Când vine vorba de alegerea fructelor și legumelor, ține cont de această regulă simplă: cu cât culorile sunt mai intense (mai ales în interior), cu atât sunt mai bogate în substanțe nutritive, care valorează greutatea lor în aur.

De asemenea, e esențial să fie evitate substanțele nocive, precum cele din fumul de țigară sau alcoolul, deoarece acestea pot avea efecte dăunătoare asupra dezvoltării embrionului.

În plus, este important să ții legătura cu medicul obstetrician și să urmezi planul de îngrijire prenatală. Vizitele periodice îi vor permite medicului să monitorizeze progresul sarcinii și să ofere sfaturi și îndrumări personalizate în funcție de nevoile individuale.

Tot acum e timpul să te pregătești pentru unele simptome noi, cum ar fi durerile în partea inferioară a spatelui. Din săptămâna 8 de sarcină, mușchii încep să fie mai solicitați pentru a susține uterul în creștere.

Cât de probabil este un avort spontan?

Din păcate, avorturile spontane sunt frecvente. 1 din 5 femei va avea un avort spontan în primele 3 luni de sarcină (un avort spontan precoce), fără vreun motiv aparent. Dar majoritatea avorturilor spontane sunt evenimente unice și există șanse foarte mari ca o următoare sarcină să fie reușită. Nu prezinți un risc mai mare de a suferi un alt avort spontan, dacă ai avut 1 sau 2 avorturi spontane timpurii.

Cum pot fi prevenite avorturile spontane?

Medicii nu știu mereu de ce apar avorturilor spontane, așa că acest lucru face foarte dificilă prevenirea lor. Este important să știi că foarte rar se întâmplă avorturi spontane din cauza a ceva ce ați făcut sau nu ați făcut. Cea mai frecventă cauză a avorturilor spontane timpurii (cel mai frecvent tip de avort spontan) este reprezentată de anomalii cromozomiale la copil, iar acestea apar la voia întâmplării.

Există unele alegeri legate de stilul de viață, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau fumatul înainte, dar mai ales în timpul sarcinii, care pot crește riscul de avort spontan. Cu toate acestea, sunt multe femei care, deși fac tot ce pot pentru a avea o sarcină sănătoasă, o pierd, din păcate.

Anxietatea legată de pierderea sarcinii

Tulburările emoționale în timpul sarcinii sunt foarte frecvente. Dacă ai mai pierdut un copil înainte, acest lucru poate înrăutăți anxietatea. Fii îngăduitoare cu modul în care te simți, dar încearcă, totuși, să nu te lași copleșită de gânduri sumbre. Cere suportul persoanelor dragi și nu ezita să discuți despre grijile tale cu medicul care-ți urmărește sarcina. Poți obține astfel ajutorul necesar pentru a depăși perioada critică.

Surse:

https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/8-weeks-pregnant-whats-happening

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-8

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/8-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/8-weeks-pregnant

https://kidshealth.org/en/parents/week8.html

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-8.aspx

Adoramami.ro