În săptămânile 1 și 2 de sarcină, corpul tău începe pregătirile pentru frumoasa călătorie în rolul de mamă. În realitate însă, nu ești încă însărcinată. De ce? Pentru că durata sarcinii este calculată în funcție de data ultimei menstruații. Așadar, în teorie, prima zi de menstruație este și prima zi de sarcină. Deoarece ovulezi la aproximativ paisprezece zile după începerea ciclului, concepția are loc, de regulă, atunci când, din punct de vedere medical, ești în săptămâna a doua de sarcină.
Cel mai bun moment pentru a concepe
Spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de la debutul menstruației se deschide „fereastra fertilă”. Aceasta reprezintă perioada cu cele mai mari șanse ca un contact sexual să conducă la obținerea unei sarcini. Cercetările au stabilit că această perioadă are o durată de șase zile: începe cu cinci zile anterior ovulației și se termină în ziua ovulației, ultimele trei zile ale „ferestrei fertile” aducând cele mai bune premise pentru concepere.
Detectarea ovulației
Pentru a identifica momentul în care are loc ovulația, ascultă-ți cu atenție corpul. Acesta îți transmite o serie de semnale, chiar dacă de multe ori pot fi foarte subtile. În general, ovulația este anunțată prin modificări ale temperaturii bazale a corpului, sensibilitate mamară perceptibilă, crampe ușoare și secreții vaginale mai abundente.
Pentru a rămâne însărcinată mai repede, poți folosi calculatorul de ovulație, care te poate ajuta să îți determini cele mai fertile zile. De asemenea, poți folosi teste de ovulație care depistează rapid prezența hormonului luteinizant (LH) în urină. Cu ajutorul lor, poți ști cu precizie în care dintre zile raporturile sexuale sau, după caz, inseminarea, prezintă cele mai mari probabilități să ducă la sarcină.
Eliberarea ovulului
În timpul ovulației, ovulul care câștigă cursa „maturizării” – la fiecare ciclu menstrual, circa 15-20 de ovule încep să se maturizeze în fiecare ovar, sub influența hormonului de stimulare foliculară (FSH) – străpunge peretele ovarian și se rostogolește în cavitatea abdominală. De aici, este preluat rapid de fimbrie, niște formațiuni ale trompelor uterine asemănătoare unor degete. În timp ce ovulul călătorește apoi de-a lungul trompei uterine în care a pătruns, fiind propulsat de contracțiile peretelui acesteia, crește rapid secreția de progesteron pentru a opri eliberarea altor ovule, dar și pentru a determina mucoasa uterului – endometrul – să se îngroașe, ca să poată susține potențiala sarcină.
Într-un procent foarte mic de cazuri, la ovulație, sunt eliberate două sau mai multe ovule, însă întotdeauna în decurs de 24 de ore. Fenomenul poartă denumirea de ovulație multiplă și este responsabil de sarcinile cu gemeni neidentici, așa-ziși bivitelini sau dizigoți.
Cursa spermatozoizilor
În timpul celor 24 de ore de la ovulație, fecundația are loc, dacă un spermatozoid sănătos reușește să „înoate” din vagin prin colul uterin, apoi prin uter în trompele uterine și să pătrundă în ovul. Atunci când se întâmplă pe cale naturală, fecundaţia se produce cel mai des în treimea externă a trompei lui Fallopio, acolo unde se află la acel moment ovulul eliberat de ovar. Și acum să vorbim despre niște cifre uluitoare… În sperma dintr-o ejaculare, există între 200 până la 300 de milioane de spermatozoizi. Dintre aceștia, aproximativ 400 supraviețuiesc călătoriei de 10 ore până la ovul și doar unul singur reușește să străpungă membrana exterioară a acestuia. Acesta este marele câștigător, cel va participa la magia creării unei noi vieți!
Genele se combină
De îndată ce capul celui mai rapid spermatozoid creează o breșă în peretele ovulului și izbutește să-l traverseze, ovulul devine impermeabil pentru alți spermatozoizi. În următoarele 10 până la 30 de ore, nucleul spermatozoidului învingător fuzionează cu cel al ovulului și își combină materialul genetic. Mai exact, cromozomii din ovul și din spermatozoid se împerechează doi câte doi, realizând o garnitură completă de 46 de cromozomi: 23 de la tine și 23 de la tată. Acești cromozomi vor determina trăsăturile fizice, precum conformația, culoarea ochilor și a părului, și, până la una numit nivel, trăsăturile ce ține de personalitate, chiar și gradul de inteligență.
Tot atunci se hotărăște și sexul copilului. Dacă spermatozoidul poartă un cromozom Y, copilul va fi băiat. Dacă are un cromozom X, vei avea o fetiță. Așadar, sexul viitorului bebeluș e decis de materialul genetic al bărbatului.
Odată fertilizat, ovulul se transformă într-o entitate unicelulară, care se numește zigot.
Implantarea
Zigotul are nevoie de trei sau patru zile pentru a călători din trompa uterină până în uter, timp în care se divide în 100 sau mai multe celule identice. Odată ce intră în uter, se va numi blastocist. O zi sau două mai târziu, acesta va începe să se îngroape în mucoasa primitoare a uterului, unde continuă să crească și să se dividă.
Ce ți se întâmplă: semne la care să fii atentă
Există o serie de semne care îți pot indica faptul că te afli în perioada ovulației. Acestea sunt:
Mucusul cervical fluid și tansparent
Mucusul cervical este secreția vaginală pe care o găsești uneori în lenjeria ta intimă. În zilele din preajma ovulației, acesta devine abundent, limpede, alunecos și elastic, ca albușul de ou crud. Acesta oferă un mediu alcalin pentru a proteja spermatozoizii. În plus, îi hrănește și le favorizează mișcarea ascensională.
Crampele ușoare
Unele femei simt crampe ușoare în zona pelviană sau o durere de spate unilaterală, în preajma ovulației. Fenomenul este cunoscut sub numele de mittelschmerz, termen provenind din cuvintele din limba germană pentru „durere intermediară”.
Apetit sexual crescut
Libidoul se poate se poate intensifica substanțial, iar mirosul corpului tău poate fi mai atractiv pentru bărbați în perioada în care ești fertilă.
Sensibilitate la mirosuri
Unele studii au descoperit că simțul olfactiv al femeii devine mai accentuat în apropierea ovulației – și poate fi deosebit de sensibil la feromonii masculini.
Sânii mai grei
Modificările hormonale din preajma ovulației îți pot face sânii să fie un pic mai plini sau dureroși.
Colul uterin modificat
În timpul ovulației, cervixul tău este mai moale, mai înalt, mai umed și mai deschis. Poți simți aceste schimbări, dacă introduci un deget în interiorul vaginului pentru a-ți examina colul uterin. Totuși, este posibil să trebuiască să-l verifici zilnic pentru a recunoaște diferențele.
Ce ar trebui să faci în săptămânile 1 și 2 de sarcină
Trebuie să pregătești terenul. Dacă nu ai început încă, începe să iei un supliment alimentar cu cel puțin 400 micrograme (mcg) de acid folic în fiecare zi. Vitaminele prenatale oferă nutrienți esențiali pentru tine și pentru bebelușul tău, inclusiv fier, vitamina D și calciu. Acidul folic reduce riscul bebelușului de a prezenta anumite malformații congenitale. De aceea, este foarte important să administrezi o doză suficientă, mai ales în stadiile incipiente ale sarcinii, când se dezvoltă tubul neural al bebelușului.
Consultă un medic obstetrician
Este o idee bună să faci un control preconcepțional pentru a te asigura că organismul tău este în cea mai bună formă posibilă pentru a face un copil. Află dacă ar trebui să încetezi să mai iei medicamente sau suplimente cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală. De asemenea, profită de această ocazie pentru a vorbi despre orice probleme sau preocupări pe care le ai cu privire la sarcină sau la viața de părinte.
Faceți sex frecvent
Te întrebi cât de des să faci sex pentru a rămâne însărcinată? Studiile arată că cele mai mari rate de succes în obținerea unei sarcini se înregistrează în cazul cuplurilor care fac sex zilnic sau o dată la două zile. Dacă nu e posibilă această frecvență, atunci urmați regula de bază, de cel puțin o dată la două-trei zile, imediat după terminarea menstruației. Spermatozoizii pot trăi în corpul tău timp de aproximativ 72 de ore. Așadar, dacă faci sex în intervalul de trei zile înainte de ovulație, vor exista spermatozoizi care vor aștepta să întâmpine ovulul abia eliberat.
Fă-ți timp pentru autoîngrijire
Atunci când ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică, ești mai în măsură să ai grijă de ceilalți. Consumă alimente care să-ți susțină sarcina, ai grijă de igiena somnului, gestionează stresul. Încearcă masajul, yoga sau respirația profundă. Reducerea nivelului de stres poate crește șansele de a concepe și de a avea o sarcină sănătoasă. Așadar, fă-ți din asta o prioritate în săptămânile 1 și 2 de sarcină!
Întărește-ți musculatura
Introdu în rutina zilnică exerciții care să te ajute să-ți tonifici musculatura abdominală și pe cea a spatelui. Îți va aduce beneficii pe tot parcursul sarcinii, dar și după aceea. Mușchii întăriți te vor scuti de durerile de spate, pe măsură ce crește burtica. De asemenea, vor contribuie la scurtarea timpului de recuperare după naștere.