Pentru foarte mulți părinți, suzeta este un obiect indispensabil, pe care îl clasează pe primele poziții pe lista lucrurilor necesare îngrijirii bebelușului. Suptul este unul dintre cele mai importante reflexe cu care copiii vin pe lume. Acesta apare încă din timpul sarcinii, pentru a-i ajuta pe cei mici să se hrănească și să supraviețuiască în afara uterului matern. Este însă mai mult decât decât atât. Suptul le produce multă plăcere, iar o suzetă le oferă ocazia să se bucure din plin de aceasta.
Suzeta și avantajale suptului non-nutritiv
Desigur, dacă bebelușului îi este foame, trebuie să-l hrănești. De multe ori, totuși, nou-născuții simt nevoia de a suge chiar și după ce au terminat de mâncat. Acest lucru se numește supt non-nutritiv. Este vorba de o mișcare de supt, fără a obține nutrienți sau calorii. Bebelușii practică acest tip de supt inclusiv la sân, după ce se satură, dar și atunci când își sug degetul sau o suzetă. De ce? Pentru că stimulează eliberarea de endorfine la nivel cerebral și le dă o stare de bine.
Iată care sunt cele mai improtante beneficii asociate cu suzeta și suptul non-nutritiv:
Asigură confort și siguranță
Totul este nou pentru bebelușul tău, iar asta îl poate copleși. Suptul este unul dintre primele instrumente de autoliniștire pe care le deține, iar o suzetă îi permite să-l pună în aplicare.
Ajută la hrănire
Reușita alăptării, dar și a hrănirii cu biberonul, depinde de reflexele de supt și înghițire ale bebelușului, precum și de coordonarea acestora cu respirația. Suptul este un reflex oromotor, pe care bebe îl învăță din perioada intrauterină. Acesta implică sincronizarea mișcărilor buzelor, obrajilor, limbii și palatului bucal.
Suptul apare undeva în jurul săptămânii 32 de gestație, considerându-se că se dezvoltă complet până în săptămâna 36 de sarcină. Este și motivul pentru care la copiii prematuri (cei născuți înainte de termen) reflexul de supt este slab manifestat. Ei eu nevoie de stimulare orală pentru a îmbunătăți abilitățile necesare alimentației. O suzetă poate fi de mare ajutor în astfel de situații.
Favorizează adormirea
Prin facilitarea suptului non-nutritiv, suzeta promovează relaxarea și poate deveni un instrument util pentru încurajarea somnului. Bebelușii alăptați doresc adesea să stea la sân până când adorm și chiar să doarmă așa, păstrând mamelonul mamei în guriță, deoarece acest lucru le oferă confort. Dându-i o suzetă, poți evita acest scenariu. Mai mult, după mese, îl poți așeză pentru a-l obișnui să adoarmă singur, fără să fie legănat sau mângâiat zeci de minute.
Prevenirea SMSS (sindromul morții subite a sugarului)
Academia Americană de Pediatrie (AAP) raportează un risc semnificativ redus de SMSS în cazul copiilor care folosesc suzeta, în special când aceasta este oferită nou-născuților pentru somn. Într-un studiu publicat de AAP, cercetătorii recomandă folosirea suzetei ca metodă potențială de reducere a riscului de SMSS. Potrivit acestora, suzeta ar trebui oferită copilului când este pus la culcare pentru toate episoadele de somn, atât pentru cele din timpul zilei, cât și pentru somnul de noapte.
Sindromul morții subite a sugarului este principala cauză de deces la copiii sub un an. Decesul survine fără semne prevestitoare, în somn, din motive care nu au fost deocamdată complet elucidate.
Ameliorează durerea
Suzeta poate ajuta la reducerea disconfortului și durerii copilului în timpul manevrelor și procedurilor medicale minore. S-a observat că în timpul recoltării sângelui pentru analize, bebelușii care aveau o suzetă au plâns mai puțin decât cei cărora li s-a oferit o băutură dulce.
Poate fi un obicei de scurtă durată
Spre deosebire de suptul degetului, suptul suzetei este un obicei mai ușor de eliminat. Fiind un obiect, suzeta poate fi îndepărtată, în timp ce degetul este mereu la îndemână. În consecință, când vine vorba de renunțarea la suptul degetului, povestea devine mult mai complicată.
Suzeta, da sau ba în cazul bebelușilor alăptați?
Dacă îți faci griji că suzeta ar putea impieta alăptarea, ca urmare a potențialei confuzii a mamelonului, trebuie să știi că acestea sunt fără temei. Cercetările arată că mamele care alăptează și introduc o suzetă au la fel de multe șanse să continue alăptarea ca și cele care nu o fac. Studiile demontează mitul confuziei mamelonului și arată că limitarea folosirii suzetelor nu crește succesul alăptării. Dimpotrivă, în unele studii, limitarea utilizării suzetei a dus, de fapt, la scăderea ratelor de alăptare exclusivă.
Suzeta – dezavantaje și posibile riscuri
Pe lângă beneficiile sus-menționate, suzeta are și părți mai puțin bune. Folosirea acestui accesoriu a fost asociată cu următoarele dezavanteje:
Formarea unui obicei
Copilul poate ajunge să se bazeze pe suzetă pentru a rămâne adormit. Dacă aceasta îi cade din gură în toiul nopții, se poate trezi plângând. Drept urmare, e posibil să fie necesar să te tot ridici din pat pentru a-i căuta și da suzeta celui mic.
Afectarea dezvoltării dentare
Când suzeta e folosită intens și pe termen lung, pot apărea probleme legate de dezvoltarea normală a dinților și a întregii cavități bucale. Un studiu amplu apărut încă în 2001 în revista Asociației Americane a Medicilor Dentiști a pus în evidență un risc mai mare de apariție a problemelor ocluzale, în cazul în care suzeta continuă să fie utilizată după vârsta de doi ani și mai ales după vârsta de patru ani sau mai mult. Ulterior, o meta-analiză publicată în Revista Internațională de Ortodonție a confirmat că obiceiul de a folosi suzeta după vârsta de trei ani are efecte nocive asupra dentiției în curs de dezvoltare.
Cum să alegi suzeta potrivită
Deși poate părea o sarcină simplă, alegerea suzetei pentru bebelușul tău se poate dovedi o reală provocare. Și aceasta pentru că bebe poate să refuze unele modele, care la alții s-au bucurat de succes. Pentru a te asigura că faci o alegere bună, ține cont de următoarele aspecte:
Materialul din care e făcută suzeta
Ca să excluzi potențialele riscuri, asigură-te că suzeta aleasă este fabricată din materiale fără BPA (bisfenol A), un compus chimic demonstrat a fi periculos pentru sănătatea copilului.
Când vine vorba de tetină însă, trebuie să știi că există două tipuri principale de materiale folosite pentru fabricarea acestora: latex și silicon. Latexul este un material mai moale și flexibil, dar se poate uza mai repede și poate provoca reacții alergice la unii copii. Siliconul, pe de altă parte, este mai durabil și mai rezistent la căldură, fiind mai puțin probabil să cauzeze alergii. O suzetă cu tetina din silicon este mai ușor de sterilizat și rezistă mai bine la spălările și igienizările repetate.
Forma tetinei
Pentru Tetina ortodontică – este proiectată să sprijine dezvoltarea corectă a maxilarului și dinților copilului. Aceasta are o formă plată pe o parte și bombată pe cealaltă, fiind ideală pentru prevenirea problemelor dentare.
Mărimea suzetei
Este foarte important ca suzeta să fie potrivită pentru vârsta copilului, atât din perspectiva confortului, dar mai ales a siguranței lui. Suzetele sunt disponibile având dimensiuni diferite, în funcție de grupa de vârstă:
0-6 luni – pentru nou-născuți și sugari mici;
6-18 luni – pentru sugari mai mari și copii mici;
18+ luni – pentru copiii care încă mai folosesc suzeta.
Gradul de ventilație
Suzeta trebuie să aibă găuri de aerisire în partea de scut, pentru a preveni acumularea de salivă și iritațiile pielii. Aceste găuri permit circulația aerului și mențin pielea uscată, reducând astfel riscul de apariție a bubițelor și infecțiilor în jurul guriței celui mic.
Prezența unui inel de prindere
În momentul în care suzeta are un inel de prindere, nu doar că se manevrează mai ușor, dar poate fi și protejată. Pentru că o poți atașa de un lanț special pentru suzete, pe care să-l prinzi apoi de hainele copilului, prevenind rătăcirea, căderea sau chiar pierderea ei.
vă decideți să folosiți o suzetă cu bebelușul dumneavoastră, iată câteva sfaturi care să vă ajute să evitați capcanele:
Cel mai bun mod de a introduce o suzetă
Când ești gata să incluzi suzeta în viața micuțului, încearcă să aplici următorii pași:
Pasul 1: Oferă suzeta atunci când bebelușul este calm, nu flămând sau obosit. Poate ajuta și dacă este înfășat.
Pasul 2: Aplică puțină presiune în mijlocul limbii bebelușului.
Pasul 3: Mișcă suzeta în cercuri în jurul gurii sale.
Pasul 4: Dacă bebelușul dă semne că nu-i place sau chiar se împotrivește să ia suzeta, oprește-te și încearcă din nou mai târziu. Așteaptă până când este într-o dispoziție mai bună.
Continuă să încerci în fiecare zi, timp de o săptămână. În cazul în care bebe va continua să refuze suzeta, poți încerca un alt model sau, pur și simplu, poți renunța la idee. Unii bebeluși nu acceptă niciodată o suzetă și e perfect în regulă să fie și așa.
Reguli important de urmat
Nu folosi suzeta când bebelușul este înfometat. Suzeta nu trebuie să interfereze cu alimentația. Când îi este foame, dă-i să mănânce. Suzeta nu-l va satisface. De asemenea, dacă suzeta bebelușului cade în timpul somnului, nu te grăbi să i-o pui înapoi în gură decât dacă se trezește plângând după ea.
O altă regulă ține de menținerea unei igiene stricte. Obișnuiește-te să speli și să sterilizezi des suzeta în primele luni de viață ale micuțului. Odată ce sistemul imunitar al bebelușului se maturizează – se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, la cei născuți la termen – , o poți spăla cu apă și detergent de vase pentru copii. Dar nu „spăla” niciodată suzeta, băgând-o în gura ta. Acest lucru nu va face decât să răspândească mai mulți germeni.
Totodată, trebuie să știi când să te oprești. Pe măsură ce bebe crește, dezavantajele utilizării suzetei depășesc avantajele. După vârsta de șase luni, încearcă să-l dezveți treptat de suzetă, limitând timpul în care aceasta este folosită. Dacă vei observa că apar modificări la nivelul danturii sau dacă cel mic va avea probleme în a renunț la suzetă atunci când va veni momentul, să nu eziți să discuți cu medicul pediatru sau dentistul despre acest lucru.
Surse:
https://www.webmd.com/baby/pros-and-cons-of-using-a-pacifier